Interview
Læsetid: 2 min.

Overlæge skriver dagbog om coronavirus: Hverdagen begynder at vende tilbage

Der er kun få patienter med COVID-19 tilbage på Hvidovre Hospital. Nu skal personalet lære af de første erfaringer med sygdommen. Dette er den tiende og foreløbigt sidste dagbog fra overlæge Gitte Kronborg fortalt til journalist Sebastian Abrahamsen
»Baseret på de seneste måneder mener jeg godt, man kan konkludere, at god hygiejne, relativt passende afstand mellem mennesker og at holde sig hjemme, når man er syg, er effektivt for at mindske risikoen – eller helt undgå at blive smittet med SARS-CoV-2,« lyder det fra overlæge Gitte Kronborg.

»Baseret på de seneste måneder mener jeg godt, man kan konkludere, at god hygiejne, relativt passende afstand mellem mennesker og at holde sig hjemme, når man er syg, er effektivt for at mindske risikoen – eller helt undgå at blive smittet med SARS-CoV-2,« lyder det fra overlæge Gitte Kronborg.

Ida Marie Odgaard

Indland
16. maj 2020

Her er meget stilfærdigt på afdelingen.

Vi har lige nu fire patienter med COVID-19. Det er virkelig ikke mange, og vi er endda et af de hospitaler, der har flest. Andre typer af patienter er begyndt at fylde markant mere på afdelingen nu.

På intensiv ligger der også fire patienter. Flere af dem har ligget der meget længe og er faktisk ovre deres COVID-19, men er stadig syge af følgevirkningerne.

De ser heldigvis alle ud til at blive raske, så det glæder vi os over.

Snart nedlægger vi hospitalets særlige COVID-19-afsnit og fordeler patienterne ud på vores afdeling og lungemedicinsk afdeling. Der er ikke ret mange tilbage.

Vi omstiller os langsomt til en mere almindelig hverdag på hospitalet. Der bliver åbnet for ambulatorier og kirurgi igen, og vi begynder at se flere andre typer af patienter. Men vi er ikke helt tilbage ved normalen endnu.

Mange taler om, hvorvidt der kommer en ny bølge af sygdommen. Det er der reelt ingen, der ved. Personligt regner jeg med, at vi kommer til at leve med den her sygdom i et eller andet omfang. Både vi og de andre hospitaler har planer for, hvordan vi hurtigt kan omstille os igen, hvis antallet af indlæggelser stiger.

Ingen bekymring

Det mest interessante bliver nu, hvordan vi åbner samfundet igen. Jeg mener, vi har en fornuftig strategi, som går ud på, at hospitalsvæsenet ikke bliver overbelastet, og at man skåner de mest skrøbelige, så dødeligheden bliver mindsket.

Baseret på de seneste måneder mener jeg godt, man kan konkludere, at god hygiejne, relativt passende afstand mellem mennesker og at holde sig hjemme, når man er syg, er effektivt for at mindske risikoen – eller helt undgå at blive smittet med SARS-CoV-2.

Folk har opført sig enormt fornuftigt indtil videre. Jeg synes ikke, der er grund til bekymring lige nu.

Det næste skridt for os på hospitalet bliver at lære af de første erfaringer med sygdommen.

Vi skal til at udveksle erfaringer med andre hospitaler i landet. Det ser ud til, at vi har haft den højeste dødelighed i Danmark her på Hvidovre Hospital. Sikkert fordi vi har haft de mest syge patienter. Langt de fleste smittede bliver jo ikke ret syge. Men dem har vi ikke haft noget at gøre med her.

De patienter, der er blevet meget syge, har til gengæld haft alvorlige og mangefacetterede sygdomsforløb. De erfaringer skal vi til at se nærmere på.

Indtil videre ser det ud til, at sygdommen trives bedst i områder, hvor folk bor meget tæt. Det har vi set i Sydeuropa, i Barcelona, London og New York og her på vestegnen omkring København, hvor store familier bor på få kvadratmeter i større boligkomplekser.

Det er dér, flest bliver smittet. Sådan har det jo været med større udbrud af infektionssygdomme i hele menneskehedens historie.

Jeg er spændt på, hvad der sker i det kommende års tid. Ingen ved, hvor i forløbet vi befinder os. Men jeg er fortrøstningsfuld.

 

Serie

Coronalægens dagbog

Gitte Kronborg er som overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Hvidovre Hospital en af dem, der står forrest i kampen mod coronavirus. I denne dagbog fortæller hun løbende om, hvordan sygdommen påvirker sundhedsvæsen, patienter og hende selv.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her