Læsetid: 5 min.

Oxford opdaterer ordbogen med corona-ord, 80 procent af corona-smittede viser ikke symptomer, og Mongoliet har haft det bedste svar på COVID-19

Og så bidrager vil-du-da-gerne-have-Saddam-Hussein-tilbage-retorikken bare ikke til en god debat om den danske håndtering af coronapandemien. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Og så bidrager vil-du-da-gerne-have-Saddam-Hussein-tilbage-retorikken bare ikke til en god debat om den danske håndtering af coronapandemien. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

28. maj 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Det virker på ingen måde kontroversielt eller tabubelagt at tale om prisen på et menneskeliv. Siden begyndelsen af denne krise og i bunkevis af krige og kriser før den, har det været en helt almindelig og legitim afvejning af mål og midler, ligesom det nærmest er dagligdag i sundhedssektoren. Men til gengæld har diskussionen i denne pandemi været særligt svær. Ikke på grund af det kontroversielle, men på grund af det utilregnelige i det.

I nat passerede dødstallet i USA 100.000, i Brasilien dør mere end 1.000 mennesker dagligt, og i Sverige mister næsten 100 mennesker stadig livet om dagen, mens der i Danmark, Norge og Finland næsten ikke længere er daglige ofre.

Herhjemme er vi nu i højere grad begyndt at se på de økonomiske omkostninger og den politiske håndtering af nedlukningen: Hvad har statsministeren og regeringen gjort, hvad har de prioriteret, og hvad skulle de have gjort i stedet for.

Mette Frederiksen har igen og igen sagt, at ethvert tabt menneskeliv er en tragedie, og kritikere af nedlukningen eller af Mette Frederiksen som koncept har igen og igen forsøgt at udstille den holdning som både dyr og svag.

Det er uklart, hvad hun ellers skulle have sagt – i hvert fald direkte – og vi har heller ikke hørt hverken oppositionen eller Ekstra Bladets Poul Madsen forklare hvad den alternative holdning skulle have været. Har der været for få døde af Covid? Hvad ville Alex Vanopslag eller Poul Madsen sige var passende? Har de lyst til at sætte et dødstal på den optimale nedlukning – 3.000? 4.000?

Man kunne også spørge, hvad de ville have ud af et højere antal døde, nu hvor krisen er blevet mindre kropslig og mere økonomisk – ville det have gavnet økonomien? Ville det gavne vores frihedsfølelse, og ville vi have følt os mere danske med friheden til at spytte på andre mennesker og skråle med på rytmisk musik i bar overkrop sammen med 10.000-vis af mennesker i samme mundering og tilstand?

Og omvendt; hvor mange mennesker med andre sygdomme har vi mistet ved at lukke ned for samfundet og i forsøget på at redde covidpatienter. Regnestykket er komplekst og grænsende til det umulige, hvilket naturligvis ikke betyder, at vi ikke skal lave det. Man gør bare klogt i ikke at reducere debatten. Det gælder begge veje. Vil-du-da-gerne-have-Saddam-Hussein-tilbage-retorikken bidrager ikke til en god debat om den danske håndtering af coronapandemien.

Men selv om det virker komplekst og umuligt at sætte pris på et menneskeliv, virker det dog helt evident, at det gennem de sidste 100 år er blevet mere og mere værd. Det er et vigtigt element i debatten og betyder, at friheden har fået det sværere over for sikkerheden i diskussionen. Som den canadiske Harvard-professor i psykologi Steven Pinker har skrevet det i hans bestseller The Better Angels of Our Nature:

»Vores tolerancetærskel for vold, blodsudgydelser, død og grusomheder er faldet betydeligt. Det er en psykologisk proces, der ser ud til at fortsætte og løbe forud for ændringerne i den menneskelige adfærd.«

En adfærd der ifølge moralfilosoffen Peter Singer fra Princeton University er en naturlig konsekvens af, at vi helt generelt har fået bedre, sundere og længere liv.

»Vores chancer for at leve bedre og længere er voldsomt forøget, i den forbindelse får selve livet og dets indhold større værdi,« har han engang sagt til Information.

»Det betyder også, at vi er blevet meget mere opmærksomme på vores egne og andres rettigheder.«

Derfor er det også svært at forestille sig Mette Frederiksen sige andet end at intet menneskeliv må gå tabt, lige som Alex Vanopslag næppe vil slippe godt fra at sætte tal på et tilfredsstillende antal døde. Du får heller ikke os til at gøre det. Til gengæld stiller vi beredvilligt op som budbringere. Her kommer dagens Coronaoverblik fra Dagbladet Information.

Her er dit nyhedsoverblik

De vigtigste coronahistorier

Dansk økonomi balancerer på en knivsæg

Og hjælpen til erhvervslivet skal doseres meget præcist, skriver vores økonomiske reporter Jeppe Druedahl. Både vismændene og regeringens økonomiske ekspertgruppe anbefaler at udfase kompensationsordningerne i en fart. Det er der gode argumenter for, men der er også en række farer forbundet med at trække stikket for hurtigt (Dagbladet Information)

Thomas Piketty advarer mod nationalismen i centrum-venstre-regeringer i små velstående lande

Det sagde han til Rune Lykkeberg ved en internetkonference i går. Her foreslog den franske stjerneøkonom en demokratisering af hele det europæiske samarbejde og efterlyste, at de nordiske socialdemokrater deltog i samarbejdet om at skabe et mere socialt retfærdigt Europa. (Dagbladet Information)

Tusindvis af danskere fortæller: Sådan vil vi ændre vores liv efter corona

Det er faktisk et virkelig sjovt projekt med en volumen, der heller ikke gør svarene helt ligegyldige. Gå på opdagelse. (DR)

Skal vi snart droppe de der dyremarkeder med vilde dyr?

En rystende og en lille smule kvalmefremkaldende reportage i Economist. Ja, undskyld, men vi er ikke kun de rene kulturrelativister her på stedet, og når det kommer til pandemifarer, kan man måske godt overveje om alle traditioner er det hele værd. (The Economist)

80 procent af corona-smittede viser ikke symptomer

Det indikerer et større forskningsprojekt fra et af de hårdest ramte krydstogtskibe. (Videnskab.dk)

Nyt til ordbogen. Oxford opdaterer ordbogen med corona-ord

Altid lidt af en begivenhed, når sproget udvikler sig – også selv om det er på engelsk. (Quartz)

Mongoliet har haft det bedste svar i verden på COVID-19

Landet, der deler tusindevis af kilometer grænse med Kina, har ikke bare knækket kurverne – de udraderede dem inden de overhovedet dukkede op. (Medium)

Spred ordet, ikke smitten

Det var sådan verden så ud i dag, der ud over at være fyldt med coronanyt også er hele verdens officielle masturbationsdag. Men måske skal vi ikke gå videre ind i det, ligesom vi også sprang over Bøf og Blowjob-dag i marts. Nu er vi jo lige blevet enige om, at debatten ikke er kropslig længere. Hyg jer.

/Lasse Lavrsen, nem og bekvem

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Mondrup
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
  • Niels-Simon Larsen
Christian Mondrup, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu