Baggrund
Læsetid: 12 min.

Efter pandemien: »Det er ligegyldigt, hvad der sker med BNP«

Forud for økonomiens genåbning anfægter forskere og aktivister i appeller og rapporter vækstens genkomst og efterlyser en radikal grøn omstilling. Tidligere overvismand og økologisk økonom er enige om, at BNP-vækst ikke er særlig interessant
Forud for økonomiens genåbning anfægter forskere og aktivister i appeller og rapporter vækstens genkomst og efterlyser en radikal grøn omstilling. Tidligere overvismand og økologisk økonom er enige om, at BNP-vækst ikke er særlig interessant

Illustration: Sara Houmann Mortensen

Indland
20. maj 2020

»Verden er forandret,« sagde statsminister Mette Frederiksen (S) i et interview i TV-Avisen den 5. april.

»Jeg tror ikke, at det, vi kan kalde det normale liv, vi havde, før coronaen ramte os, kommer tilbage,« præciserede hun.

Mange i ind- og udland siger det også: Verden vil ikke være den samme efter pandemien. Spørgsmålet er, hvordan verden vil være – bør være – forandret? Hvordan ’the new normal’ ser ud og skal realiseres?

Statsministeren taler for, at genopretningen skal være grøn. I EU taler man om en European Green Deal. I praksis halter det med det grønne, og den realpolitiske diskussion synes fokuseret på mere traditionelle tiltag: at genskabe væksten ved at tilskynde borgerne til at svinge kreditkortet, at give skattelettelser for at stimulere forbruget, at lade seddelpressen køre for at finansiere jobskabende investeringer og projekter.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Kent Nørregaard

Der er vidst ikke konsensus om at hele verden skal laves om og “gentænkes” såsom det påstås i udelukkende venstreorienterede medier.

Velhavende intellektuelle, alverdens velbeslåede bloggere og meningsdannere, selvbestaltede eksperter og andet godtfolk har fået groft grønne fingre under corona. De er tilsyneladende mere bekymrede for fremtidens klima end den umiddelbare trussel mod folks helbred, arbejde, uddannelse osv.

Lad os bare slå koldt vand i blodet og konstatere at de penge der er brugt på at rede os fra totalt økonomisk kollaps skal betales tilbage inden man har penge til mere grøn omstilling.

Men jo da, grøn omstilling er skam fint. Skal vi ikke starte med at lukke vores byer for biler? Under corona er der blevet mindre motorlarm, færre røvhuller der gasser op i evig søgen efter opmærksomhed og mere frisk luft.

Steffen Gliese

Kent Nørregaard, du har åbenbart ikke forstået teksten: Penge er en fordelingsmekanisme, en infrastruktur og nix weiter.
Hvad du fremhæver af 'trusler', kan vi kun overkomme, hvis vi kommer bort fra vækst og over i udvikling. Det kræver kreativ og fysisk indsats, men det kræver ikke 'penge'.

Katrine Damm, Jette Steensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Niels Bent Johansen, Klaus Lundahl Engelholt, Michael Christiansen, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, Rolf Andersen, Jan Weber Fritsbøger, Birte Pedersen, Jens Kofoed, Mads Greve Haaning, Erik Winberg, Thomas Tanghus, Pia Nielsen, Jacob Hasselbalch, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Peter Knap og Kurt Svennevig Christensen anbefalede denne kommentar
Kurt Svennevig Christensen

Det nye er corona'en som har dokumenteret at vi kan meget mere end selv den vildeste fantasi har kunnet forestille sig. Derfor må vi også kunne ændre vores livsstil, og tilhørende flyvemaskine økonomiske model, til en helikopter model. Til modstanderne af en helikopter model siger jeg som Herman Daly: "Hellere slås for det, der er politisk umuligt, end det, der er fysisk umuligt."

Christian Skoubye, Katrine Damm, Jette Steensen, Benta Victoria Gunnlögsson, Klaus Lundahl Engelholt, Mogens Holme, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, Rolf Andersen, Birte Pedersen, Bjarne Bisgaard Jensen, Arne Thomsen, Lars Koch, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar

Endelig en fornuftig forklaring på fænomenet penge. Penge betragtet som et redskab giver god mening.

Christian Skoubye, Katrine Damm, Klaus Lundahl Engelholt, Mogens Holme, Steffen Gliese, Steen K Petersen, Rolf Andersen, Birte Pedersen, Lars Koch, Pia Nielsen, Mikkel Zess, Kim Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Men man skal sikre, at det er et grønt forbrug. Og man skal lade de fattige bruge mere. Ikke skattelettelser og momsreduktion, for det giver alle mennesker – også de rige – penge til forbrug af hvad som helst. Jeg er enig i økonomen Jeppe Druedahls tanke om et tilskud til dagpengene, og jeg er enig med overvismand Carl-Johan Dalgaard, når han siger, at lavindkomstgrupperne skal gives mulighed for øget forbrug."

I artiklen bliver det langt om længe råt for usødet fortalt, at penge er et REDSKAB, ikke en ressource.

Derfor er den årelange 'austerity' - altså politikken med at spare op, strengt overholde sparekrav og budgetter, oprette et kunstigt arbejdsudbud ved at fastholde syge mennesker i ledighed og sænke sociale ydelser for dermed i tilgift at presse lønnen, så folk bliver working poor, sætte pensionsalderen op uendeligt, etcetera, en politisk prioritering, og ikke en 'nødvendighed' politisk, som det er påstået.

Det er befriende !!

Men det er ikke kun dagpenge, der skal sættes op.
Alle fattigdomstiltagene skal afskaffes, så der ikke længere er noget der hedder kontanthjælpsloft, 225-timers regel, gensidig forsørgelsespligt, ressourceforløb, nyttejob, gratis virksomhedspraktik, og "hjemsendelsesydelse".
Folk skal ikke rode i skraldespande eller fravælge medicin eller børnefødselsdage for at få mad på bordet.

Afskaf i samme ombæring også Jobcentret, og lav en ny slags arbejdsformidling, hvor folk rådgives til at komme i praktik eller uddannelse.
Det skal være nemmere at opkvalificere sig, og at optjene dagpenge.

Og fjern så socialområdet fra beskæftigelsesområdet.
Lad nu de syge få pension, så de ikke dør på kontanthjælp.

Katrine Damm, Jette Steensen, Annette Barfred, Niels Bent Johansen, Carsten Munk, Klaus Lundahl Engelholt, Kim Houmøller, Lars Løfgren, Mogens Holme, Steffen Gliese, Susanne Kaspersen, Anne-Marie Krogsbøll, Steen K Petersen, Rolf Andersen, Jan Weber Fritsbøger, Tomas Hoch, Birte Pedersen, hannah bro, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Knap, Lars Koch, Thomas Tanghus, Pia Nielsen, Chris Ru Brix, Mikkel Zess, Ebbe Overbye, Kim Andersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Arne Thomsen

"Spørgsmålet er, hvordan vi holder op med at have fokus på vækst, og i stedet taler om, hvordan vi lever inden for planetære grænser og samtidig opfylder fundamentale behov for alle."
Ja, sådan, nu har vi spørgsmålet. Så skal vi lige have fundet svaret. Jeg tror, vi kan! :-)

Klaus Lundahl Engelholt, Michael Christiansen, Mikkel Zess, Steffen Gliese, René Arestrup, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Jan Weber Fritsbøger, Rolf Andersen, Birte Pedersen, Mads Greve Haaning, Erik Winberg, Pia Nielsen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Pia Nielsen

Det drejer sig om resourcerene til at omstille til et bæredygtigt samfund - både socialt og økologisk. Pengene er underordnet og fungerer kun som redskabet.

Men et af spørgsmålene som Paul Jay stiller en af grundlæggerne af MMT - Modern Monetary Theory - Randall Wray - i dette interwiev, er hvordan det er muligt at flytte disse resourcer når de ejes af meget få personer og de er godt tilfredse med tingenes tilstand.

"But how do you move these resources around when the people that own the resources are very happy the way things are?"

Første trin er at få befolkningen til at forstå at de udfordringer vi står overfor kan sammenlignes med 2. verdenskrig og det kan blive nødvendigt at tage nogle af de samme greb i brug som under krigen - hvilket kunne omfatte priskontrol og rationering. UHA.

En ting er sikkert - det er ikke en opgave som "den usynlige hånd" - markedet kan klare tvært imod - det er det fri marked der skaber problemerne.

Selve interwievet begynder ca 2 min inde og der er transcript af det hele.
https://therealnews.com/stories/modern-monetary-theory-a-debate-randall-...

Mikkel Zess, Susanne Kaspersen, Anne-Marie Krogsbøll og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Pia Nielsen

Forudsætningen for MMT er at landet har sin egen valuta, sit eget skattesystem og ikke har optaget gæld i fremmed valuta.

"it applies to any monetarily sovereign country. Now, what do we mean by that? We mean a country that issues its own currency, that imposes a tax and collects the tax in its own currency, that floats its currency, and the government does not issue debt in any foreign currency."

Det er et problem for 3. verdens lande som ofte har gæld i dollars. Men det har jo også været et problem indenfor Eurozonen - hvor gæld i Euro har ført til nedskæringspolitik og udsalg af infrastruktur.

Og nu bliver jeg lidt urolig for hvad betyder det forslag som Tyskland og Frankrig har fremlagt om et EU gældsbudget som vi alle skal bidrage til - Bliver vi påført gæld i Euro og på denne måde syltet ind i en valuta som befolkningen ikke har taget stilling til om den ønsker at tilslutte sig?

Så er vi efter min mening blevet endegyldigt bundet til en politik der indtil videre har været gennemført neoliberalistisk. Og jo jeg tror heller ikke at vi kan overkomme klodens problemer uden et sammenarbejde - men den fremherskende økonomiske politik har kun gjort tingene værre og indtil der kommer en klar melding og en åben og gennemskuelig plan for noget andet vil jeg forbeholde mig endog meget skeptisk.

Mikael Velschow-Rasmussen, Susanne Kaspersen, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll, Rolf Andersen og David Adam anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

vores kultur er skræddersyet til at fremelske og bakke op om GRÅDIGHED, og derfor anses økonomisk vækst for at være et universelt gode,
og da grådighed er særdeles dræbende for menneskelig trivsel kommer vi først til at trives den dag vi har fået en ny kultur,
og tiden er moden til dette hvis ikke mennesket skal skabe en ny masseuddøen og udrydde sig selv, skal vi ud af grådigheden og overforbrugets åg, og finde de ægte værdier at stræbe efter,
( desværre var tiden ikke moden i 68 )
og der findes jo kulturer som ikke skaber grådighed, og som viser respekt for resten af naturen, og vi burde lære af disse i stedet for at bekæmpe dem som vi har gjort indtil nu.

Steen K Petersen, Rolf Andersen, Niels Bent Johansen, Michael Christiansen, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

kent der findes vist ikke nogen udelukkende venstreorienterede medier, men der findes medier som tillader venstreorienterede synspunkter, selv om de højreorienterede også der dominerer, som information og nogle få andre,
til gengæld findes der en hel del udelukkende højreorienterede medier, det er faktisk nærmest standarden,
og man skal da vist være virkelig langt ude på højrefløjen for at opleve nogen medier som udelukkende venstreorienterede,
tror det i virkeligheden handler om at du ikke mener man må komme til orde, hvis man ikke er højredrejet,
du ønsker åbenbart at mediebilledet er et rent ekkokammer for højrefløjen, så ingen siger noget som kan antyde at verden kunne blive bedre og især mere retfærdig.
men det kan den jo i den grad !

Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Steen K Petersen, Anne-Marie Krogsbøll og Palle Jensen anbefalede denne kommentar
Steen K Petersen

“ Men det er ikke kun dagpenge, der skal sættes op.
Alle fattigdomstiltagene skal afskaffes, så der ikke længere er noget der hedder kontanthjælpsloft, 225-timers regel, gensidig forsørgelsespligt, ressourceforløb, nyttejob, gratis virksomhedspraktik, og "hjemsendelsesydelse".
Folk skal ikke rode i skraldespande eller fravælge medicin eller børnefødselsdage for at få mad på bordet“

Tak Eva :o)

Rolf Andersen, Jan Weber Fritsbøger, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Mikkel Zess og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Spørgsmålet om at flytte ressourcerne er snarere politisk at vedtage at bruge dem anderledes, herunder ikke blot en forandring af 'vækst' til 'udvikling' - men en decideret afskaffelse af væksten som begreb.
Det vil i løbet af nul komma fem udhule værdien af de ophobede 'formuer', der er afhængige af, at der både skabes det reelt 1:1 omsættelige og den ekstra portion, der tillader en forbrugsevne af forlængst indtjent produktionsværdi.

Steen K Petersen, Rolf Andersen, Jan Weber Fritsbøger, Eva Schwanenflügel og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

jeg har lige læst bogen. the price of tomorrow af den canadiske. tech expert jeff booth ja alle priser på nærmst alt, har en deflasiv effekt, mens vi i de sidste år har ja gjort alle økonomiske krumspring for at skabe en kunstig infasion. så er vi midt i en deflasion. som der kun er forstærket af vores. demografiske udvikling. jeg har også lige læst bogen. the emty planet, THE SHOCK OF GLOBAL POPULATION DECLINE By DARRELL BRICKER and JOHN IBBITSON.

deflasion er ganske enkelt the name of the game for fremtiden. og med en teknologi der går imod dele økonnomi, med en befolkning der er aldrende i hele OECD. området, der er det ganske enkelt, logik for burhøns, at væksten er umulig. at et forøget BNP. skabt af et MMT, vil gøre mere skade end gavn, mens ganske rigtigt så er gælden et problem et alvorligt problem for vi kan nok reformere os til helvede overfor problemet med at vi bliver mange gamle og få unge i fremtiden men der ekistere ikke EN reform. der kan skabe flere købere af de mange aktiver der realiseres når de mange seniore ønsker et par år. på "golfbanen" før kirkegården. væksten som klassisk BNP begreb, er død. mens vi godt kan udvikle os med vedvarende energi der så også er deflasiv, i sin logik. vi skal skabe den lille stat med det store hjerte, for at møde denne udvikling der er ungåelig et samfund, der hjælper os til at kunne klare os længst tænkeligt selv. en helt ny måde og skabe en "velfærdstat" på, hvor stærke ældre hjælper svagere ældre, sådan passer vi på hinanden, i dette efterårs samfund for det er ungåeligt, da befolkninges antallet er toppet her i vesten. ja årsagen til at lande som USA og ja canada forsat har en voksende befolkning, er en stor indvandring, de lande der ikke har haft dette oplever da også et enormt decline i deres befolkningstal. vi ser faktisk på et kina med under en milliard indbyggere om bare 30-40 år et rusland der på samme tidspunkt har halveret sin befolkning og et tyskland, der er skrumpet i antal ned til størrelsen på det daværende vesttyskand, ved genforeningens tidspunktet 1990.

her i lille danmark bor vi et hvad man kan kalde et af de bedre huse i et dårligt nabolag. vores demografi er truende men ikke kritisk da vi har haft en nærmest konstant indvandring siden 1980. og vi har holdt vores. fertiltiet på et acceptabelt nivue, omkring 1.7 barn pr kvinde men vi er nået til enden for dette øst arbejderne bliver hjemme, og der er færre. indvandrede generelt. så vi vil også se en faldende dansk befolkning, dog med et noget mere begrænset fald mens tyskland vil se et nærmest befolknings kolaps, på linje med resten af europa. med undtagelse af frankrig der som et af de enste lande har haft en relativ høj fertiltiet. frankrig har lagt stabilt på omkring 1.7 barn pr kvinde mod omkring 1.5 barn i gns i tyskland og sydeuropa siden midten af 1970ne.

jeg forstår ikke at man forsat ser en verden der kan forsætte som status q. før corona krisen, den økonomiske krise vi vil møde nu, vil ganske enkelt, ændre hele vores samfund, totalt vi vil være nød til at gennemføre hårde reformer, og danmark vil klare sig bedre igennem denne krise end mange af de andre EU lande nu tror jeg så ikke på at EU vil overleve denne krise, da den er så fundemental og man har ganske enkelt ikke forstået krisen endnu, i bruselles ja man er stadig i den naive tro at vi kan skabe vækst i en faldende befolkning, heldigis vil teknoligien hjælpe os med og skabe en højere købekraft. mens vi bliver nødtil at afskrive enormt gæld. ja nærmst alt gæld. skal væk. for at vi kan komme vidre. 1970nes stakflaktion var lige så naturlig som 2020 nes stagnegerende deflation er det. og neo liberalismen har ikke et svar, ja den er faktisk tæt på definationen på prolbemet,

Nils Bøjden

"Efter pandemien: »Det er ligegyldigt, hvad der sker med BNP«"

Selvfølgelig er det ikke sandt. Nu har vi sparet måske 1000 døde og de næste par år vil formodentlig vise at langt flere er døde af andre årsager, bla manglende penge i sundhedssektoren til lige deres område eller forøgede ventetider grunder omprioritering.

Søren Kristensen

Og om mindre end to år er vi tilbage på sporet. Ud og se med BNP.

Steffen Gliese

Nils Bøjden, der mangler aldrig 'penge', så længe varemængden langt overstiger forbruget.

Jan Weber Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Nils Bøjden, der mangler aldrig ’penge’, så længe varemængden langt overstiger forbruget."

Selvfølgelig mangler der penge. Til pensioner, infrastruktur, hospitaler, lønninger til offentligt ansatte, klimatilpasning, forskning og udvikling, skoler og forsorg osv osv.

Steffen Gliese

Nu behandler du penge som en ressource, Nils Bøjden, men de er kun en infrastruktur, og så længe udbuddet overgår efterspørgslen, er det kun et spørgsmål om at distribuere.

Jan Weber Fritsbøger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Nils Bøjden

"Nu behandler du penge som en ressource, Nils Bøjden, men de er kun en infrastruktur, og så længe udbuddet overgår efterspørgslen, er det kun et spørgsmål om at distribuere."

Penge er en aftale om leverance af en ydelse.

Jan Weber Fritsbøger

nej Niels Bøjden, det er faktisk aldrig penge der mangler, det er resurser og varme hænder, penge har kun den værdi vi finder på, de er sådan set bare en måde at fordele goder på, og indbygget er muligheden for at leve godt af andres indsats, penge er altså en ulighedsgenerator, aktionæren har "købt" sig ret til lidt af værdien af andres arbejde og har intet skabt af værdi.