Nyhed
Læsetid: 2 min.

Politiet mørklægger terroranklage mod 23-årig mand. Her er, hvad vi ved

23-årig mand anholdt for at forsøge at skaffe et eller flere skydevåben til et islamistisk motiveret terrorangreb, der skulle finde sted i Danmark eller udlandet
Den 23-årige terrormistænktes forsvarer, Steffen Thorborg, efter hans klient blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg fredag den 1. maj 2020. Den mistænkte er varetægtsfængslet i knap fire uger. 

Den 23-årige terrormistænktes forsvarer, Steffen Thorborg, efter hans klient blev fremstillet i grundlovsforhør ved Retten på Frederiksberg fredag den 1. maj 2020. Den mistænkte er varetægtsfængslet i knap fire uger. 

Ólafur Steinar Gestsson

Indland
2. maj 2020

Efter torsdagens anholdelse og fremstillingen fredag i grundlovsforhør står én ting klart: Politiet vil helst ikke fortælle for meget om sagen.

De oplysninger, som er kommet frem, er yderst sparsomme: Der er en enkelt anholdt. Han er 23 år gammel. Han blev anholdt torsdag. Han er sigtet for i månederne op til den 30. april at have forsøgt at købe et eller flere våben plus ammunition. Indkøbet mislykkedes, da politiet greb ind og anholdt manden. Han er sigtet efter terrorparagraffen. Manden har erklæret sig uskyldig.

Den 23-årige mand blev anholdt torsdag eftermiddag ved en aktion, der var koordineret mellem Københavns Politi og PET. Efter aktionen meddelte politiet, at et terrorangreb var blevet afværget.

Efter aktionen afholdt politiet og PET torsdag et såkaldt doorstep for pressen med chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi og operativ chef i PET Flemming Drejer, der sagde, at politiet mener, den anholdte var alene om sagen:

»Det er vores vurdering, at pågældende har ageret alene og planlagt en eller flere aktioner, der er inspireret af militant islamisme.«

Anholdelsen skete efter, hvad operativ chef i PET Flemming Drejer betegner som en »intensiv efterretningsoperation«.

Gemte sig i sin hætte

Han så sølle ud, den 23-årige, da han blev eskorteret ind i retslokalet kort før grundlovsforhøret. Den unge mand var iklædt sorte bukser og en sort vindjakke, hvor hætten var trukket op og snøret sammen, så stort set kun næsen stak ud.

Da manden duknakket satte sig ved siden af sin forsvarer, beholdt han hænderne i lommerne og sank efterhånden længere og længere ned i stolen, måske tynget af det olme blik fra de tre civilklædte og de fire uniformerede betjente med skudsikre veste, der stod taktisk placeret rundt i retslokalet.

Den unge mand kiggede dårligt nok op, da dommeren bad ham bekræfte, at han var født i 1997.

Mod sædvane undlod anklager Marie Petersen og dommer Christian Lundblad i første omgang at oplyse navn og fødselsdato på den anholdte, samt hvor og hvornår han blev anholdt.

Derefter blev den sparsomt formulerede sigtelse læst op. Det var stort set ord til anden en afskrift af terrorparagraffen uden tilføjelser af konkrete oplysninger.

Ved grundlovsforhøret blev der nedlagt navneforbud og dørlukning. Derefter blev pressen gennet ud af retslokalet. Den 23-årige mand fik lov til at forblive tildækket, indtil pressen var gennet ud.

Torsdag eftermiddag havde justitsminister Nick Hækkerup (S) løftet en lille flig af mørklægningen, da han til TV 2 News sagde, at »vi har den viden, at han er islamistisk inspireret, og at han ville begå et terrorangreb, eventuelt skyde mod folk og skyde mod politiet«.

Til DR sagde justitsminister Nick Hækkerup:

»Der var tale om en mand, der ville anskaffe sig våben med det mål at begå et eller flere terrorangreb; altså skyde på civile og/eller politiet.«

Justitsministeren ville ikke sige noget om, hvor tæt man har været på et angreb:

»Det er svært at sige, men han har været et sted, hvor han forsøgte at købe våben med henblik på at begå terror.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Carsten Mortensen

Hvor tæt han har været på?
40 centimeter?
Åbenbart i hvert fald slet ikke haft et våben!
...så : Her er hvad vi ved! :
En masse varm luft om en mand som vi tror ville købe et våben....det var forresten også varm luft ☺

Anders Graae, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, peter juhl petersen, Erik Winberg og Agnete La Cour anbefalede denne kommentar
Peder Bahne

Her er hvad vi ved:
...der skulle finde sted i Danmark eller udlandet

Niels Hilker

Hvornår er et menneske en terrorist? Hvornår er et menneske blot en sindsyg?

Gert Romme, peter juhl petersen og Agnete La Cour anbefalede denne kommentar
Agnete La Cour

Ja, det er helt vildt. Torsdag lød det, at manden blev anholdt efter en større (må man formode) koordineret politiaktion! For at arrestere én ubevæbnet mand - Hold da op! Og pressemødet torsdag var også spild af vore penge og vor tid. Netop Carsten Mortensen: varm luft! Hvad er meningen? Ønsker justitsminister og politi en ny terrorpakke, eller ønsker de bare at skræmme os fra vid og sans. Og hvorfor så det?

Thomas Tanghus, Karsten Aaen, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gert Romme og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
peter juhl petersen

Er helt på linie med skribenterne i kommentarsporet ! Viel Geschrei doch wenig Wolle som de siger sydpå ! Iscenesættelsen fejlede jo bestemt ikke noget,-vel nærmest også forudsigeligt. Og hele den danske verdenspresse gik jo traditionen tro også omgående i gult.Samtlige politiske ledere havde selvfølgelig også straks en mening og en holdning til tilfældet,-som det sig hør og bør i den slags sager hvis man da ikke ønsker omgående at blive udskammet af både medier og politiske rivaler.
Jeg har også stillet mig samme spørgsmål som Niels Hilker,-såmænd ikke første gang : Hvornår er et menneske en terrorist, og hvornår "bare"en sindsyg eller "almindelig" kriminel ?

Søren Dahl, Karsten Aaen, Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Erik Winberg og Agnete La Cour anbefalede denne kommentar
Carsten Hansen

I disse sager er det altid svært at afgøre hvornår man skal gribe ind.
Måske debattørerne her mener at man skal vente på den rygende pistol ?

Viggo Okholm, Henrik Andersen, Bent Gregersen, Jannick Sørensen og Anders Mørk anbefalede denne kommentar
Anders Mørk

Vi må aldrig lade den her slags sager blive normaliseret ved ikke at bringe nyheden i medierne. Så godt at information stadig bringer nyheden.

Mogens Holme, Agnete La Cour, Henrik Andersen, jan henrik wegener og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Agnete La Cour

Anders Mørk, problemet er ikke, at 'nyheden' bringes, problemet er, at det mere lugter af skræmmekampagne end ægte nyhed!

Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen, Erik Winberg og peter juhl petersen anbefalede denne kommentar
Agnete La Cour

Det er også tankevækkende, at vi, trods mørkelægningen, godt må få at vide at det nok drejer sig om ekstrem islamisme - ellers intet ud over alder og køn. SKAL vi tvinges til at mistænke unge muslimske mænd for at have alverdens rædsomme planer.

Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Tonny Helleskov, Arne Albatros Olsen, Erik Winberg og peter juhl petersen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Jeg synes der ville have været en bedre sag, hvis anholdelsen havde foregået i forbindelse med våbenoverdragelsen, som myndighederne virker sikre på ville have fundet sted.
Ulovlig våbenhandel bør vel også optrevles.
Nu kan de, der havde en aftale om anskaffelse af et eller flere våben til en 23-årig muslim skaffe bevismaterialet af vejen.

Agnete La Cour

Ja, Carsten Svendsen, så havde der jo ligefrem været en sag! Måske ikke en terrorsag, men da i det mindste en våbenhandel.

Alvin Jensen, Arne Albatros Olsen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
Henrik Andersen

Det lader til at de fleste her ved bedre end politiet og prøver at tale endnu et forpurret terrorangreb ned, det var selvfølgelig kun for sjov og
for at chikanere personen at man anholdt denne. Og skulle det vise sig at der ikke er kød på sagen, så hellere en person anholdt for meget end et terrorangreb.

Anders Mørk

Agnete, jeg kan ikke rigtig se, at der er nogen skræmmekampagne forbundet med det der er offentliggjort? Læseren bestemmer jo selv om han/hun vil skræmmes eller ej. Jeg læser lidt mellem linjerne i din kommentar en vis form for krænkelse over, at medierne har præsenteret det ‘underliggende motiv’. Befolkningen har krav på at vide hvad der foregår - det skal ikke forties eller pakkes ind, men blot præsenteres og fremstilles, som Information.dk i denne sag viser med stor excellence.

Carsten Hansen

Kan det have noget at gøre med at folk ikke kan skelne mellem islamister og muslimer?

Ingen bryder sig om islamister; Fra højre til venstre.
Men hvis nogen opfatter at alle muslimer sættes i dårligt lys når politiet slår til mod en islamist, så kan dette forklare deres afstandtagen.
Tror folk at denne sag er et aftalt plot mellem regering og PET med henblik på at mistænkeliggøre muslimer generelt ?

jan henrik wegener

Det er åbenbart under alle omstændigheder myndighederne og især politi og efterretningsvæsen det er under kritik. Hvis der nu havde været et "vellykket" angreb med måske mange døde er det vel næsten givet at vi her ville have set en masse kritik for inkompetence, og lignende.
Dertil en masse om hvor få statistisk set der dræbes under sådanne angreb. Denne gang lykkedes det ikke for den pågældende. Dermed er det vel på dette forum næsten bevist at han heller ikke for alvor prøvede?

Agnete La Cour

Henrik Andersen. Jeg kan kun tale for mig selv. Det gør jeg så her: Torsdag blev der meddelt Breaking news: terrortrussel og koordineret politiaktion. Pressemøde annonceres på DR. Åh nej, tænker man, hvad nu? Henrik, vær venlig at fortælle mig, hvad det pressemøde med politiet gav dig! Det var ikke andet end luft: "det kan vi ikke svare på" var det gentagne svar. Men vi måtte godt få at vide, at det drejede sig om islamisme. Nej Carsten Hansen, jeg og andre kender godt forskellen på muslimer og islamister, men alle ved også, at islamister er muslimer. Og derfor rammer dette, som det gør hver gang alle muslimer. Derfor var det et problem, at politiet som det eneste afslørede, at det drejede sig om islamisme. Hvis de ikke vil afsløre andet, er jeg helst fri for pressemøder. Det er jo en fordrejet sandhed, der kommer ud. Nej, jeg tror ikke, det er et AFTALT plot mellem PET og andre myndigheder. Men der er tilsyneladende nogle, der savner empati med det store flertal af muslimer - ellers ville de ikke udtale sig så skødesløst. Og ja, Anders Mørck, Informations artikel var sober og helt i orden. Selvfølgeligt skal pressen fortælle os, hvad det sker. For mit vedkommende er kritikken rettet mod politiet, ikke mod pressen.

Thomas Tanghus, Karsten Aaen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Agnete La Cour

Jan Henrik Wegener. Det er nu heller ikke bevist, at han planlagde at prøve. Ind til da er han ganske og aldeles uskyldig.

Carsten Hansen

Agnete La Cour.

Jeg forstår ikke din anbefaling af mit sidste indlæg, da jeg er uenig med dig og andre her på siden.

Jeg mener at PET er nødt til at gribe ind inden den" rygende pistol" . Og hvis det viser sig at være forkert, så betale gedigen erstatning.
Dette uanset om det er muslimer , højre-nationale eller venstre-autonome der planlægger vold.

Viggo Okholm, Mogens Holme, Anders Mørk og Agnete La Cour anbefalede denne kommentar
Henrik Andersen

Agnete La Cour. Vi fik ikke ret meget at vide, rigtigt. Men det kan der flere vigtige grunde til i forhold til fx opklaringsarbejdet. Og jeg tror ikke
politiet melder ud om et islamisk motiv hvis de ikke har fundet beviser for det. Det ved de godt at de får på puklen for hvis det ikke stemmer og iøvrigt tiltror jeg ikke politiet nogle motiver i den retning. Jeg forstår ikke denne mistænkeliggørelse af politiets arbejde, vi burde være taknemmelige i stedet for. Danmark er ikke nogen politistat og er heller ikke på vej til at blive det.

Mogens Holme, Anders Mørk og Carsten Hansen anbefalede denne kommentar
Agnete La Cour

Carsten Hansen. Jeg er helt klar over, at vi er uenige. Jeg anbefaler jævnligt andres kommentarer, selv om jeg er uenig (Andre, også du, har ubetinget ret til at være uenig med mig). Det gør jeg, hvis folk ikke laver 'en stråmand på mig', altså gætter på, at jeg nok mener dit eller dat. Diskussioner med folk, som er enige, er jo ikke diskussioner! Det er da dejligt, at nogle er enige, men man bliver ikke klogere af at få det at vide. Jeg er enig med dig i, at PET laver et godt og grundigt arbejde med at holde øje med potentielle terrorister af alle afskygninger. Men jeg mener ikke, der skal holdes pressemøder med halve sandheder på dagsordenen, heller ikke når disse halve sandheder lægger vore muslimske landsmænd for had i en ikke ubetydelig del af befolkningen.

Carsten Hansen

Agnete La Cour

Havde du ikke skrevet den sidste sentens, så havde vi været på bølgelængde.

Jeg mener ikke at PET lægger vore muslimske landsmænd til had, da der her er tale om en islamist.
Derfor mit spørgsmål tidligere om skelnen mellem islamister og muslimer generelt.

Agnete La Cour

Henrik Andersen. Jeg har vist ikke skrevet, at Danmark er en politistat! Ejheller mistænkeliggjort politiets arbejde! Jeg har skrevet, at pressemødet var overflødigt, ja direkte skadeligt, når politiet ikke havde andet at sige, end at det drejede sig om islamisme. Jeg er klar over, at du billiger pressemødet og politiets fremstilling af sagen. Det gør jeg ikke. Nærmere kommer vi det nok ikke.

Carsten Hansen

At der er islamister i blandt os, der vil demokratiet og ytringsfriheden det ondt, er uomtvisteligt.

Det behøver vi ikke pressekonferencer til at fortælle os.
Vi socialister er de første til demonstrere mod islamismen når den viser sit grimme ansigt; Det er vi fordi islamismen er den diametrale modsætning til socialisme.
Det vi hele tiden skal slå på er, at skelne mellem fanatikere og almindeligt troende. Dette uanset hvilken religion eller samfundssyn de så end foretrækker.

Jeg ser intet forkert i at meddele samfundet at man mener at have forpurret islamistisk terror. Præcis som jeg intet forkert ser i at proklamere at man mener at have forpurret et højrenationalistisk terrorangreb på samfundet.

Viggo Okholm, Mogens Holme og Anders Mørk anbefalede denne kommentar
Agnete La Cour

Carsten Hansen. Jeg mener udtalelserne på pressemødet i torsdags skader vore muslimske landsmænd. Det gør du ikke. Nærmere kommer vi det nok ikke.

Carsten Hansen

Agnete La Cour.

Skulle det skade vores muslimske landsmænd, så er det udelukkende fordi folk ikke forstår at skelne.
Jeg går ikke ind for at fortie ting fordi folk ikke forstår at skelne.

Så hellere bruge tid på at oplyse folk om forskellen på fanatisme og almindelig dagligdags tro.

Carsten Hansen

Agnete La Cour

Når PET stopper et højrenationalistisk terrorangreb, mener du så også at det skal forties, hvis det er sket før den "rygende pistol" ?

Agnete La Cour

Carsten Hansen. Det er jo præcis det, det handler om! Der er et hav af indviklede problemstillinger, hvor det kan være vanskeligt at skelne. Det gælder ikke mindst, når det drejer sig om muslimske indvandrere over for mennesker, som sjældent eller aldrig har mødt en muslimsk indvandrer, eller som anstrenger sig for at undgå at møde en. Jamen så går det altså ikke at holde et pressemøde, hvor de eneste oplysninger man giver er, at det drejer sig om en 'ung mand' og 'islamistisk terror'. Hvis politiets ikke kan sige mere, er det bedre at lade være og vente, til man mere detaljeret kan forklare, hvad det drejer sig om. Ellers puster man til racismen og fremmedhadet. Og det bør vel aldrig være hovedresultatet af et informationsmøde.

Agnete La Cour

Carsten Hansen. Jeg synes hverken højrenationalistiske, islamistiske eller andre terrorforberedelser skal forties - men ingen af delene skal snuppes af med et pressemøde, som ikke bidrager med andet end halve sandheder. I øvrigt mener jeg ikke, vi har haft højrenationalistisk terror i Danmark på det seneste - vi har haft antisemitiske angreb på jødiske kirkegårde (her kunne vi måske godt have haft brug for en pressekonference) men ikke angreb på mennesker.

Carsten Hansen

Agnete La Cour

Vi er basalt uenige.
Der skal intet forties fordi nogle mennesker ikke forstår at skelne.

I debatter som denne plejer jeg at henvise til Jeppe Dragsted fra Enhedslisten:

https://modkraft.dk/artikel/kandidat-islamisme-er-den-st-rste-fascistisk...

Og hvergang PET optrevler terror af enhver slags, så skal det meddeles befolkningen. Befolkningen skal ikke holdes i uvished.
At islamister er i blandt os, er ingen hemmelig i forvejen.

Agnete La Cour

Carsten Hansen. Den uenighed må vi jo så begge leve med :)
Pelle Dragsted (han hedder ikke Jeppe) er jeg i øvrigt enig med. Så der er vist et eller andet du misforstår, i det jeg prøver at sige! Vi kommer det nok ikke nærmere.

Carsten Hansen

Måske kommer vi ikke nærmere.

Det er min opfattelse at langt de fleste danskere ikke har noget imod muslimer i almindelighed; Men at stort set alle danskere er direkte imod islamister.
At PET "udskammer" en unavngiven islamist burde således ikke flytte meget med hensyn til "had mod muslimer".

Vi er nødt til at bevæge os fremad, Og det sker ikke ved at "beskytte" almindelige hverdagsmuslimer når islamister agerer voldeligt. Det sker ved at ideligt at insistere på at skelne .

Agnete La Cour

Vi taler om en bestemt sag. Hvor ved du fra, at han har ageret voldeligt? Hvor ved du fra, at han er islamist? Han er ikke dømt, og politiet har ikke sagt noget som helst, som bare indikerer, at han er skyldig.

Leif Hansen

Den ældgamle traver om den muslimske terrorist. Kommer meget belejligt som supplement til coronahysteriet i det store forkromede forsøg på at skræmme befolkningen fra vid og sans.

Carsten Hansen

"23-årig mand anholdt for at forsøge at skaffe et eller flere skydevåben til et islamistisk motiveret terrorangreb, der skulle finde sted i Danmark eller udlandet" Citat fra artiklen.

Dette er helt i orden at melde ud.

Almindelig procedure i rigtigt mange lande hvor man oplyser om forhindrede terrorangreb.
Og som skrevet tidligere skrevet;, Tager man fejl så må der udbetales erstatning, Hellere det end at vente til efter folk er døde.

Agnete La Cour

Du insisterer på at diskutere problemet generelt. Det er bare ikke det, det handler om her. Det handler om een bestemt sag, hvor kommunikationen til offentligheden er glippet. Jeg har boet i Vollsmose i mange år, jeg kender godt forskellene - på muslimer og islamister, på racister, fremmedforskrækkede og folk, som bare synes, muslimer er som alle andre. Jeg har været rodet ind i diskussioner med hele registret. Det er bare overhovedet ikke det, det drejer sig om her. Det drejer sig om en bestemt sag, og en forfejlet og sjusket kommunikation, som efter min bedste overbevisning ikke oplyser om noget som helst, men kun puster til racisme og fremmedhad. Du synes åbenbart pressemødet var, som det skulle være. Jeg går ud fra, du hørte det. Jamen sådan er det jo så bare.

Carsten Hansen

Jeg debatterer naturligvis generelt, Det er derfor jeg konstant skriver at der skal ydes erstatning hvis der tages fejl.
Er du sikker på at der tages fejl ?

Agnete La Cour

Carsten Hansen. Min kommentar ovenfor var myntet på din forrige kommentar, ikke på den, hvor du omtaler artiklen. Men ikke en eneste af mine kommentarer har kritiseret artiklen. Jeg har kritiseret politiets pressemøde i torsdags. Hvis du ikke så det, må du kunne potcast'e det. Det er altid en fordel i en diskussion, at man taler om det samme!

Carsten Hansen

Jeg er ikke enig i din kritik af pressemødet.
Jeg mener ikke at det pressemøde fremmer "had mod muslimer" som du skriver i dine indlæg.

Karsten Aaen

Kære alle

Den her kommentar fra dansk politi direkte forkert,

"Efter aktionen afholdt politiet og PET torsdag et såkaldt doorstep for pressen med chefpolitiinspektør Jørgen Bergen Skov fra Københavns Politi og operativ chef i PET Flemming Drejer, der sagde, at politiet mener, den anholdte var alene om sagen: »Det er vores vurdering, at pågældende har ageret alene og planlagt en eller flere aktioner, der er inspireret af militant islamisme.«"

mener jeg!

Og det mener jeg, fordi den her sag aldeles ikke handler om det som politiet påstår, at det handler om!

Den her sag handler om en norsk-iraner, der ville købe våben - måske ? - efter politiets egen opfattelse ville denne norsk-iraner måske købe våben :( - måske ville han skyde civile :( til brug her i DK, og i udlandet :(

Denne norsk-iraner er efterlyst af den iranske efterretningstjeneste som medlem af hvad Iran ser som en terror-organisation :( nemlig ASMLA, som er en organisation, støttet af Saudi-Arabien, og som kæmper for øget selvstyre, selvstændig, og mulig tilslutning til Saudi-Arabien, for regionen i Iran, hvor den er aktiv. Forstået på den måde, at i den her region, indenfor Irans grænser, bor der beduiner, og sunni-muslimer, som kæmper for at blive en del af Saudi-Arabien, eller få øget selvstyre indenfor Irans grænser. Og det er selvfølgelig en torn i øjet på Iran, især fordi Saudi-Arabien støtter kravene; Irans hovedfjende i Mellemøsten i mange, mange år!

Pointen er, at motivet til det som denne norsk-iraner gjorde (hvis han gjorde det), slet slet ikke var islamisk, religiøst, eller andet i den boldgade;

politisk var det!

Carsten Hansen

Det her er en ny sag , nulligvis med forbindelse til den gamle fra december.

https://www.avisen.dk/politi-gennemfoerer-politiaktion-mod-muligt-terror...

Det bliver spændende at se om vi får flere oplysninger. Som skrevet, så kan man ikke vente på den rygende pistol.

Carsten Hansen

Karsten Aaen

Har du noget at have dine påstande I; Eller er det bare noget du brygger sammen ?
Hvis du ved hvad det hele drejer sig om, så giv venligt vi andre links der underbygger dit indlæg.

Carsten Hansen

Jeg kan ingen artikler finde der beskriver at den anholdte i denne sag skulle være en Norsk-Iraner,

Tværtimod er der nedlagt navneforbud og der gives ingen beskrivelse af manden overhovedet. Hverken nationalitet eller etnicitet.

Carsten Hansen

Karsten Aaen

Mener du at denne sag fra i torsdags har noget med denne sag at gøre ?.

https://ekstrabladet.dk/112/norsk-iransk-mand-tiltalt-for-at-planlaegge-...

Mon ikke du blander tingene sammen ?

Carsten Hansen

Den der tier samtykker.