Læsetid: 5 min.

Regeringens klimaplan mangler 2025-mål: »Det kan ende med at blive både dyrere og dummere«

Selv om et delmål for co2-reduktion var en afgørende faktor for, at støttepartierne kunne blive enige med regeringen om en klimalov i efteråret, er det ingen steder at se i regeringens udspil til en klimahandlingsplan. Regeringen er »langsom«, og det kan ende med at gøre indsatsen »dyrere«, mener støttepartier
Regeringens nye klimaudspil indeholder blandt andet etablering af to energiøer til havvind, udvikling af grønne teknologier og en grøn omstilling af hele affaldssektoren. Men ikke noget delmål for CO2-reduktion i 2025.

Regeringens nye klimaudspil indeholder blandt andet etablering af to energiøer til havvind, udvikling af grønne teknologier og en grøn omstilling af hele affaldssektoren. Men ikke noget delmål for CO2-reduktion i 2025.

Niels Christian Vilmann

22. maj 2020

Den længe ventede klimaplan, som regeringen præsenterede onsdag, indeholder ikke et delmål for 2025. Det møder kritik fra flere af de partier, som i december 2019 var med til at lave aftalen om Danmarks nye klimalov.

Med klimalovsaftalen fra i vinter forpligtede regeringen sig til i løbet af 2020 at fremlægge et delmål for 2025, der på kort sigt kan sikre de nødvendige CO2-reduktioner frem mod 2030, hvor Danmark skal have reduceret sit udslip af drivhusgasser med 70 procent sammenlignet med 1990.

Delmålet var et afgørende krav fra støttepartierne under forhandlingerne om klimaloven, og aftaleteksten til klimaloven endte også med at slå fast, at regeringen i 2020 skulle foreslå »et indikativt delmål for 2025 i forbindelse med regeringens kommende klimahandlingsplan«.

Men i udkastet til klimaplanen er delmålet altså ingen steder at se.

Enhedslistens klimaordfører, Mai Villadsen, siger, at hun »frygter, at regeringen er på katastrofekurs«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Christian Skoubye
  • Ejvind Larsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Niels-Simon Larsen
Christian Skoubye, Ejvind Larsen, Eva Schwanenflügel og Niels-Simon Larsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Helle Walther

Det skal nok komme op i gear, men kom nu i gang med forhandlingerne først. Hellere solidt arbejde med resultater, der tager lidt tid, end det kissejav og med sjuskeri til følge man forsøger at presse igennem. Man kan jo presse mege tunder en forhandling, i stedet for at råbe.

Niels-Simon Larsen

Grøn omstilling af affaldssektoren? Hvad med at lade være med at producere så meget affald.
Energiøer? Hvad med at skrue ned for energiforbruget?

Strategien fra regeringen er: Bare sig 70% og snyd på vægten. Snak udenom og lov nye datoer - helst sådan noget som efter sommeren, inden finansloven og til næste år.

Dette udspil er en hån og et forsøg på at trætte klimabevægelsen, som i forvejen ikke betyder ret meget for regeringen. Klimabevægelsens udfordring er, at komme til at betyde mere. Her skal vi lade være med at erklære os for ikke-voldelige, for hvorfor skal vi det? Det gør Dansk Industri jo ikke, og de er vores modparter.

Flemming Berger, Kim Vildnis, Ejvind Larsen, jens christian jacobsen, Steen K Petersen, Søren Fosberg, Martin Karlsson Pedersen, Erik Winberg, Hanne Utoft og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
John Rohde Jensen

Historien gentager sig selv, den første som tragedie, den anden gang som farce. Vi er for længst nået over til farcen.

Et mål der ligger mindst 10 år ude i fremtiden, et totalt fravær af delmål og en afvisning, af den åbenlyst bedste metode.

Blækket er dårligt tørt på aftalen og vi kan allerede nu garantere, at målet ikke bliver nået.

Den farce kunne ikke være lavet bedre af Monty Python.

Flemming Berger, Ejvind Larsen, Steen K Petersen, Niels-Simon Larsen, Søren Fosberg, Erik Winberg, Hanne Utoft og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Hvad med at gøre det gratis, som det var engang for ikke så længe siden, at komme af med storskrald på de københavnske genbrugspladser? Det kunne måske være med til at forøge lysten blandt borgerne til at affaldssortere. Men der er sikkert heller ingen hjælp at hente.

Søren Fosberg

Hvad med at folk får penge for at aflevere deres affald. Finansiering? Pant!

Et pant system på varer som ultimativt ender som affald vil værdisætte affaldet og give økonomisk incitament til affaldsindsamling.

Holger Skjerning

To energiøer lyder spændende, men bestemt ikke effektivt! De skal vist levere 4 GW, når det blæser. Allerede nu med 6000 vindmøller leverer de langt mere strøm, end vi selv kan udnytte. Det ryger til Norge, Sverige og Tyskland. Men værst: nå r det ikke blæser (80-100 dage hvert år) køber vi strømmen fra de samme lande. Denne afhængighed blive nu langt større: Og når det ikke blæser, skal vi stadig hente strømmen udefra, - uanset hvor mange møller, der bygges.
Hvor mange af de besluttende politikere er klar over dette? Og energiministeren???
Nej, CO2-afgift + masser af elbiler, masser af varmepumper og bedre isolering af boliger. Det løser halvdelen af målsætningen! - Desværre må vi jo ikke få atomkraft i Danmark! - Det ville løse resten af målsætningen + lidt mere!