Baggrund
Læsetid: 6 min.

Røde og blå ungdomspartier kræver CO2-afgifter, men moderpartierne tøver

Ungdomspartier på tværs af politiske skel står nu sammen om at kræve CO2-afgifter. Det er nødvendigt for at nå klimamålene, mener de. Moderpartierne har ikke lige så travlt
En række ungdomspartier lægger sig nu i halen af de grønne aktivister og kræver højere CO2-afgifter. Men partierne er uenige om, hvad de penge, som større afgifter vil indbringe statskassen, skal bruges til.

En række ungdomspartier lægger sig nu i halen af de grønne aktivister og kræver højere CO2-afgifter. Men partierne er uenige om, hvad de penge, som større afgifter vil indbringe statskassen, skal bruges til.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
19. maj 2020

Der skal fart på den grønne omstilling, og en forhøjet og flad CO2-afgift er essentiel for at nå i mål.

Det skriver en række blå og røde ungdomspartier i dagens kronik i Information, hvor de på tværs af politiske skel står sammen om at kræve, at der blandt andet indføres afgifter på CO2-udledning.

Tre af dem er Venstres Ungdom (VU), Konservativ Ungdom (KU) og Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU), der alle vil have indført CO2-afgifter, der svarer til eller kommer tæt på Klimarådets anbefalinger.

»Vi er nødt til at sætte tempo på den grønne omstilling, og fra den nyere danmarkshistorie ved vi, at skatter og afgifter er noget af det mest adfærdsregulerende overhovedet,« siger for eksempel Frederik Vad Nielsen, som er forbundsformand i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Margit Johansen

Det ville være rart om man bare kunne brandbeskatte de sorte klimasyndere. Det altafgørende i en samfundsmodel som den danske er 'at have alle partere i ed' dvs. sikre den sociale ligevægt i tiltagene. Hvis ikke danskerne sorterer affaldet i de 10 fraktioner - af alle mulige grunde- - af alle mulige grunde - er vi lige vidt. Hvis danskerne ikke skifter olie- og gasfyr ud er vi lige vidt. Hvis ikke danskerne holder 1 meters afstand og vasker hænder - så er vi lige vidt - eller værre.

Holger Nielsen

Dem der vil hæve afgifter på har ikke hørt, hvad bl.a. Ålborg Portland har sagt. Hæv "bare" afgifterne og vi flytter til udlandet, hvor vi ikke skal betale afgiften. Hvis priserne på alle varer stiger, grundet den afgift bliver der travlt i de udenlandske butikker, og det kan blive så dyrt for turister, at de ikke kommer på ferie i landet. Hvis det sker så skal I bare høre turisterhvervet. De er nu i klemme, men det er der jo også andre lande der er. Priserne stiger og dem, der er på offentlig ydelse har ikke penge til, at købe noget. Hvad hjælper det så med flere afgifter? Uligheden stiger.

Jeppe Lindholm

Om vi så nedlægger Danmark helt og går tilbage til de gode gamle dage uden CO2 af betydning, vil det ikke hjælpe noget som helst. Industrialiseringen kombineret med den deregulerede kapitalistiske globale konkurrence, takket være marionetdukken Ronald Reagan, har sat en ustoppelig maskine igang, som den største del af verdens befolkning er blevet dybt afhængig af.

Ingen er villig eller parat til at træde de helt store skridt tilbage med en helt ny kurs som er nødvendig. Ikke om 100 år, men nu. I stedet træder vi forsat vande som de seneste 40 år og tro lidt småjusteringer gør en virklige forskel andet end at lette samvittigheden og fremtidsangsten lidt for en stund.

Men livet på Jorden fortsætter. Det lader sig ikke sådan lige kue. Med eller uden os mennesker.