Nyhed
Læsetid: 4 min.

»Det er jo ikke sådan, at danskerne ville begynde at valfarte til Tønder«

Trods store lokale forskelle på andelen af smittede, bliver planen for genåbning ens i hele landet. En skuffelse for landdistrikterne – og blandt andre borgmesteren i Tønder
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er en af de politikere, der op til ugens forhandlinger om genåbningen efterlyste regional differentiering. Han er dog tilfreds med resultatet af forhandlingerne, selv om der ikke bliver gjort forskel mellem land og by.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er en af de politikere, der op til ugens forhandlinger om genåbningen efterlyste regional differentiering. Han er dog tilfreds med resultatet af forhandlingerne, selv om der ikke bliver gjort forskel mellem land og by.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
9. maj 2020

Nul smittede. Det var billedet i 17 danske kommuner i slutningen af april. Og op til forhandlingerne om genåbningen i denne uge fik det flere lokale og nationale politikere til at efterspørge en genåbning med regionale forskelle

Men da anden fase af genåbningen blev præsenteret torsdag aften, var planen ens for alle dele af Danmark. Og det var en skuffelse for blandt andre Henrik Frandsen (V), borgmester i Tønder.

»Hvis vi hele tiden skal lukke ned og op efter de steder i landet, hvor der er fleste smittede, vil der være steder, hvor man holder mere lukket end nødvendigt. Vi har for eksempel et meget lavt antal smittede i Tønder Kommune,« siger Henrik Frandsen, der havde drømt om, at museer, restauranter og mindre virksomheder kunne få lov at åbne tidligere og mere op lokalt end i hovedstadsområdet.

Han henviser blandt andet til en rapport fra Statens Serum Institut fra den 6. maj. Her har et ekspertpanel regnet på 11 forskellige scenarier for smittespredning, afhængigt af hvor meget Danmark åbner op – og her kan man tydeligt se, at der fortsat vil være store forskelle på antallet af smittede regionerne imellem.

Borgmester Henrik Frandsen synes derfor, det er meningsløst at opretholde forsamlingsforbuddet på højst ti personer i hele landet.

»Det giver ingen mening i min verden. I Tønder Kommune kunne man roligt hæve det til mellem 30 og 50 personer allerede nu,« siger borgmesteren, der ikke er bekymret for, at en øget åbning i visse regioner ville tiltrække for mange mennesker

»Jeg mener godt, man uden problemer kunne holde kulturelle arrangementer i mindre målestok eller give restauranter hernede lidt videre rammer. Det er jo ikke sådan, at danskerne ville begynde at valfarte til Tønder i stor målestok,« siger Henrik Frandsen.

»Svært at administrere«

Også formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Husted Damsgaard, kunne godt have ønsket sig, at man havde åbnet mere op i de mindre tæt befolkede områder af landet, hvor smittetrykket ikke er så stort som i de større byer.

»Jeg havde klart en forhåbning om, at man havde kigget mere i den retning. Uanset om man havde defineret det ud fra regioner, kommuneklynger eller andet, så kunne det godt give mening med en differentieret åbning. Naturligvis ud fra, hvad sundhedsmyndighederne vurderer, er forsvarligt,« siger Steffen Husted Damsgaard.

Også han nævner, at forsamlingsforbuddet på mere end ti personer burde kunne differentieres.

»Og man kunne også forestille sig lidt videre rammer i visse dele af landet for restaurationsbranchen,« siger han.

En af de regioner, hvor smittetrykket er og også spås at vedblive at være lavt, er Nordjylland. Formand for Region Nordjylland, Ulla Astman (S), kan godt forstå, at man mange steder i landet er utålmodige efter en mere vidtgående genåbning. Men hun efterlyser ikke, at Nordjylland skal have lov til at åbne mere op end eksempelvis Region Midtjylland, som er hårdt ramt i områderne omkring Holstebro og Herning.

»Der bliver jo åbnet pænt meget op allerede nu. Og der er jo rigtig mange, der pendler på tværs af kommuner og regioner, og erhvervslivet er meget afhængige af den fleksibilitet. Jeg tror, det ville blive for svært at administrere. Skulle man så have regionsgrænsepoliti,« spørger Ulla Astman.

Thulesen Dahl er tilfreds

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, var sammen med SF’s formand Pia Olsen Dyhr en af de politikere, der op til ugens forhandlinger efterlyste regional differentiering. Han er dog tilfreds med resultatet af forhandlingerne, selv om der ikke bliver gjort forskel mellem land og by:

»Den aftale, vi har indgået for næste fase af åbningen, er større for hele landet, end der var lagt op til. Så derfor mener jeg, at alle bliver tilgodeset,« siger Kristian Thulesen Dahl, der dog via aftaleteksten har sikret sig, at man igen kan diskutere regionale forskelle i forbindelse med næste fase, ud fra hvordan tallene ser ud til den tid.

I aftaleteksten står, at »partierne er enige om, at idet der p.t. er store regionale forskelle på udbredelsen af COVID-19-smitte, så er der ved hver faseovergang grundlag for at drøfte, om åbningen kan differentieres mellem landsdelene«.

Og det betyder blandt andet, ifølge Thulesen Dahl, at hvis man bliver nødt til at holde mere igen end planlagt, kan det måske komme til at gælde nogle steder frem for andre

»Lad os sige, at smittetrykket stiger på en måde, så man alligevel ikke tør give los som planlagt i begyndelsen af juni. Så kan vi ud fra smittetrykket argumentere for, at museer i Sønderjylland måske godt må åbne, selv om man ikke åbner i københavnsområdet,« siger Kristian Thulesen Dahl og tilføjer:

»Jeg er ikke den eneste politiker, der synes det her. Det er min oplevelse omkring forhandlingsbordet, at der er flere politikere, der synes, at det er sund fornuft.«

Men er det også sundhedsfagligt fornuft at åbne mere for visse dele af landet end andre? Det vil overlæge og professor i infektionssygdomme ved Rigshospitalet og Københavns Universitet Jens Lundgren ikke gå ind i.

Det er og bliver en politisk beslutning, siger han, men: »Vi har lært, at den her virus kan starte i det små og blive meget stor meget hurtigt,« siger han.

Jens Lundgren håber, at man i de kommende måneder vil få en stadigt mere nuanceret viden om smittespredningen i befolkningen, blandt andet gennem flere test. Så kan man håndtere nedlukning og oplukning mere raffineret blandt andet ud fra, hvor smittekæderne opstår frem for at bruge det store, invasive værktøj: totalt nedlukning af samfundet.

»Der er masser af arbejde og yderligere tiltag i øjeblikket med testning og adfærdsvurdering, som på længere sigt vil give os nogle mere følsomme redskaber, som vi kan styre efter,« siger Jens Lundgren, der forestiller sig, at man måske vil få mulighed for at overvåge smittespredningen så detaljeret, at man kan melde ud, i hvilke områder man skal være særlig forsigtig.

Præcis som vi kender det fra vejrudsigter og pollental, så man kan tage sine forholdsregler.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jeppe Lindholm

Mormor Kjærsgaard har liget ringet til Thulle og fortalt ham, at nu har han bare lige at opføre sig ordentlig - Ellers får han en omgang med Mormors tæppebanker.

Morfar Svindler har jo allerede sat Jensen på plads. Ha ha ha

Henning Kjær

Hvis vi får differentieret åbning, så vil jeg vil gerne melde mig som frivillig til at besøge venner/famile dels i Sønderjylland/Tønder dels i Nordjylland/Aalborg, når jeg nu længe er blevet frarådet at besøge familie i hele landet og de stadig fraråder besøg i Østjylland. Det er de man bruger biler til når man bor på Sjælland/i Storkøbenhavn.

Gitte Loeyche

"Hvis de må, så vil jeg også!" - Den menneskelige natur

Sören Tolsgaard, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Holger Nielsen

Jeg er ret sikker på, at de har "glemt", hvad gjorde københavnerene? De tog til Malmø, hvor der ikke var forbud mod at sidde på en cafe. Er der nogen, der tror på, at folk i byer, hvor der er begrænsning ikke tager til Tønder, hvor man i så fald kan sidde mange samlet? Jeg gør ikke. Kunne folk i Danmark overholde forsamlingsforbuddet, da det var godt vejr? Næh, det var der nogle, der ikke kunne.

Sören Tolsgaard, Gitte Loeyche, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, June Beltoft, Bent Nørgaard og Karsten Aaen anbefalede denne kommentar
Peter Jensen

Åbenbart ved mange lokalpolitikere og erhvervsfolk så meget om virologi, at de kan udtale sig skråsikkert om hvad der er sundhedsmæssigt forsvarligt. Eller også er de bare fastlåste i den samme kræmmermentalitet, som holdt hesteshowet i Herning åbent.