Nyhed
Læsetid: 7 min.

Selskab ejet fra sortlistet skattely har fået coronastøtte for millioner

Nye oplysninger viser, at den tredjestørste modtager af lønkompensation i Danmark, cateringselskabet Gate Gourmet, er ejet fra Caymanøerne, der er på EU’s sortliste. Alligevel er det tvivlsomt, om nye danske regler kan stoppe støtte til selskabet
Foreløbig har flycateringsfirmaet Gate Gourmet modtaget mere end 42 millioner kroner i lønkompensation af den danske stat. Det gør selskabet til den tredjestørste støttemodtager her i landet, kun overgået af Københavns Lufthavn og modetøjskoncernen Bestseller.

Foreløbig har flycateringsfirmaet Gate Gourmet modtaget mere end 42 millioner kroner i lønkompensation af den danske stat. Det gør selskabet til den tredjestørste støttemodtager her i landet, kun overgået af Københavns Lufthavn og modetøjskoncernen Bestseller.

Christian Lindgren

Indland
16. maj 2020

Fra Danmark til Luxembourg til Schweiz til Hongkong og videre til Singapore og det sortlistede skattely Caymanøerne.

Sådan ser kæden ud, når man forsøger at finde ud af, hvem der ejer flycateringfirmaet Gate Gourmet, der i årevis ikke har betalt selskabsskat i Danmark.

Ikke desto mindre er selskabet under coronakrisen en af de allerstørste modtagere af lønkompensation fra den danske stat.

Det viser Informations gennemgang af koncernens årsregnskaber, selskabsregistre, Skattestyrelsens lister over betaling af selskabsskat samt aktindsigt i Erhvervsstyrelsens udbetalinger af coronastøtte.

Foreløbig har Gate Gourmet modtaget mere end 42 millioner kroner i lønkompensation af den danske stat. Det gør selskabet til den tredjestørste støttemodtager her i landet, kun overgået af Københavns Lufthavn og modetøjskoncernen Bestseller.

Politisk chef i Mellemfolkeligt Samvirke Lars Koch betegner Gate Gourmets konstruktion som »helt åbenlyst sådan en, som man gerne vil undgå« skal have adgang til hjælpepakker.

»Som borger føler man sig jo pisset på af et selskab, der tjener penge på at arbejde her, og som ikke betaler skat her. Og som har lavet en skattestruktur, som er ekstremt kompliceret og ultimativt ligger i det værste skattely i verden,« siger han.

På sortlisten

Gate Gourmet har tidligere været fremhævet som et eksempel på et selskab i skattely, der har fået del i de danske hjælpepakker. Torsdag kunne TV 2 fortælle, hvordan Gate Gourmet og en række andre selskaber med ejere i skattely som Luxembourg og Jersey, der ikke står på EU’s sortliste, har fået i alt 261 millioner kroner fra hjælpepakkerne. Det skyldes ifølge tv-stationen, at reglerne kun omfatter de få skattely, der står på EU-listen.

Men hvad der ikke har været fremme er, at netop Gate Gourmet længere ude i kæden er ejet fra et skattely, der rent faktisk står på EU’s sorte liste.

Gate Gourmet i Danmark er en del af den internationale Gategroup-koncern med hovedsæde i Schweiz, hvis endelige ejere ifølge det seneste årsregnskab er investeringsfonden Temasek i Singapore samt RRJ Capital Master Fund III på Caymanøerne, der hver har 50 procent af ejerskabet.

Og netop Caymanøerne blev tidligere i år sat på EU’s sorte liste over skattely.

Stærkt tvivlsomt

Aftalen om at udelukke selskaber med base i lande, der står på listen, blev indgået af alle Folketingets den 18. april i forbindelse med forlængelsen af hjælpepakkerne og var ikke gældende, da Gate Gourmet fik bevilget de 42 millioner kroner i lønkompensation.

Men det er stærkt tvivlsomt, om det vil forhindre selskabet i at få del i hjælpepakkerne fremover.

»Desværre ser det ikke ud til, at de danske regler vil ramme de konstruktioner her,« siger Christian Hallum, der er skattespecialist i Oxfam IBIS.

I et skriftligt svar til Information oplyser Erhvervsministeriet, at det er muligt at afskære danske virksomheder fra adgang til kompensationsordningerne, »når fysiske eller juridiske personer skattemæssigt hjemmehørende i lande på EU’s sortliste har en direkte ejerandel i den danske virksomhed«, der »medfører bestemmende kontrol med virksomheden«. Det vil »efter EU-domstolens praksis forudsætte en ejerandel på ca. 25 pct.,« tilføjer ministeriet.

Med en endelig ejer af omkring 50 procent af koncernen baseret på Cayman-øerne kunne man umiddelbart tro, at Gate Gourmet dermed ville få problemer. Men djævlen ligger som bekendt i detaljen. I denne sammenhæng i ordene »direkte ejerandel«.

Kæde ender i Cayman

På grund af EU-retten er det nemlig »kun« muligt at se på den person eller virksomhed, der »umiddelbart står som legal ejer med en bestemmende indflydelse«, skriver Erhvervsstyrelsen i et svar til Information.

»I gængs skatteretlig terminologi betyder det typisk, at det er det formelle ejerskab, der ligger lige over i strukturen, altså at den der direkte ejer aktierne ind i Danmark er beliggende i skattely,« forklarer professor MSO Peter Koever Schmidt fra CBS, der er ekspert i international skatteret og EU-skatteret.

Og i den forstand kan Gate Gourmet i Danmark ikke siges at være »direkte« ejet af fonden på Caymanøerne. Lønkompensationen fra den danske stat er udbetalt til selskabet Gate Gourmet Denmark ApS, hvis legale ejer på papiret er det ligeledes danske selskab Gate Gourmet Northern Europe ApS, hvis ejer på papiret er et selskab i Luxembourg, der måske nok er et skattely, men ikke står på EU’s sorte liste.

Følger man kæden videre, kommer man til selskabet gategroup Holding AG i Schweiz, der er ejet af selskabet Saffron Asset Holding Limited i Hongkong, der er ejet af selskabet Turnip Asset Holding Pte. Ltd. i Singapore, der er fifty-fifty ejet af selskaberne Esta Investments Pte. Ltd. i Singapore og Orchard Asset Holding Ltd på Caymanøerne, før kæden til sidst ender ved de endelige ejere, investeringsfonden Temasek i Singapore og RRJ Capital Master Fund III på Caymanøerne. Sidstnævnte har C/O-adresse hos et advokatfirma på hovedøen Grand Cayman.

Selv om Folketingets partier har ønsket at afskære firmaer med ejere i sortlistede skattely fra at få støtte, er det altså stærkt tvivlsomt, om reglerne overhovedet vil forhindre et firma som Gate Gourmet med en endelig ejer på de sortlistede Caymanøer i at få yderligere støtte.

Det samme gælder designfirmaet Georg Jensen, der hidtil har fået omkring 1,5 millioner kroner i lønkompensation, og hvis endelige ejer ligeledes er beliggende på Caymanøerne.

Georg Jensen A/S’ »legale ejer«, Georg Jensen Investment ApS, er nemlig »beliggende og skattemæssigt hjemmehørende i Danmark«, pointerer kommunikationschef Malene Petrea Skov i et skriftligt svar til Information.

»Vi forventer således heller ikke, at Georg Jensen vil være afskåret fra at modtage yderligere kompensation,« skriver hun.

Det selv om det fremgår af Georg Jensen A/S’ årsregnskab, at »det endelige moderselskab« er fonden Investcorp European Buyout Fund 2019 B, LP, som »er beliggende på Caymanøerne«.

Gik verden rundt

Den danske ambition om at udelukke selskaber med base i skattely fra hjælpepakkerne gik ellers verden rundt, da den blev aftalt: »Danmark blokerer firmaer registreret i skattely fra statshjælp« lød overskriften hos nyhedsbureauet Reuters, hvor Danmark blev fremhævet som et af de lande, der var mest ambitiøse på området.

Men hvis kun selskaber, der er direkte ejet fra skattely risikerer de danske regler at blive virkningsløse, vurderer Christian Hallum fra Oxfam IBIS.

»Det, de danske regler sigter efter, er en meget simpel struktur. Man sigter efter en direkte forbindelse fra et dansk selskab til et selskab i et sortlistet skattely. Det er lidt overraskende, at man har valgt den tilgang, for det er en ret sjælden konstruktion,« siger han.

Årsagen er ifølge Christian Hallum, at de danske skatteregler betyder, at der typisk ikke er nogle særlige skattefordele, hvis man har et direkte ejerskab af et dansk selskab fra et af de sortlistede skattelylande, da Danmark pålægger en skat på 22 procent på de fleste typer direkte overførsler til selskaber i de sortlistede lande. Fordelen opnås typisk først, hvis konstruktionen går via et eller flere EU-lande – som Luxembourg eller Holland – hvorfra selskabet skattefrit kan lave overførsler videre til sortlistede skattely som Cayman Island.

»Folketinget blev enig om et fornuftigt princip om, at virksomheder med base i skattely ikke skulle have adgang til hjælpepakker. Men den udmøntning af aftaleteksten, vi har set fra Erhvervsministeriet, er blevet meget, meget snæver. Faktisk så snæver, at vi er i tvivl om, hvorvidt den overhovedet vil ramme nogen konkrete tilfælde,« siger Christian Hallum.

»Så man har sendt et signal, men risikerer, at det reelt ikke ændrer noget.«

Fuldstændig meningsløst

Enhedslisten er et af de partier, der har presset på for at bestemmelsen om skattely skulle være en del af lovgivningen om de danske hjælpepakker. Ifølge skatteordfører Rune Lund er partiet af den opfattelse, at hvis et selskab i et sortlistet skattely har 25 procent ejerandel af en dansk virksomhed, så kan virksomheden ikke få adgang til hjælpepakker – uanset hvor mange andre virksomheder, der er skudt indimellem.

»Det er det, vi har nikket til, og så længe regeringen ikke har meldt noget andet ud, så går vi naturligvis ud fra, at det er det vi har en aftale om,« siger Rune Lund.

»Vi har bestemt ikke accepteret, at man kan få adgang til skattekroner i form af hjælpepakker, bare fordi man har en fiffig konstruktion i fem led, der ender på Cayman Island. Hvis man kan få hjælpepakker, bare man har mange nok led, så vil det jo gøre det hele fuldstændigt meningsløst,« siger han.

Information har forelagt kritikken for Erhvervsministeriet, der i første omgang henviste til Skatteministeriet som dem, der stod for ekspertisen i forhold til indretningen af reglerne.

Skatteministeriet vendte dog tilbage med svar om, at det ikke er dem, der skal besvare det spørgsmål, men at det er Erhvervsministeriet.

Sent fredag eftermiddag skrev Erhvervsministeriet så til Information, at de ikke kunne besvare spørgsmålene og henviste i stedet til Socialdemokratiets pressetjeneste.

Socialdemokratiets pressetjeneste henviste til partiets skatteordfører, Christian Rabjerg Madsen, som forelagt den konkrete problematik henviste tilbage til Erhvervsministeriet.

Erhvervsministeriet vendte aldrig tilbage med noget svar inden avisens deadline.

Ingen selskabsskat

Gate Gourmet har ifølge selskabets seneste årsrapport omkring 800 fuldtidsmedarbejdere i Danmark, men har ikke betalt en krone selskabsskat i de år, Skattestyrelsen har offentliggjort oplysninger om – hverken i 2014, 2015, 2016, 2017 eller 2018.

Information har spurgt det schweiziske moderselskab, Gategroup, hvorfor det er tilfældet, men det svarer selskabet ikke på. I stedet lyder det i et mailsvar, at »overholdelse af alle gældende regler og forskrifter, inklusive skatteregler i Danmark, er af største vigtighed for« koncernen.

»Vi betaler alle de skatter, vi skal i Danmark for aktivitet i landet. Vores aktionærers holdingstruktur påvirker ikke vores skattebetalingsforpligtelser i Danmark,« skriver Gategroup.

Heller ikke Georg Jensen har betalt selskabsskat i de pågældende år. I en mail til Information skriver kommunikationschef Malene Petrea Skov, at det skyldes, at virksomheden ikke har haft overskud. Hun tilføjer, at Georg Jensens ejer, Investcorp, »aldrig« har modtaget udbytte fra Georg Jensen »eller i øvrigt opnået skattemæssige fordele af den etablerede ejerstruktur, som hverken sigter til at undgå at betale selskabsskat eller udbytteskat«.

»Dette er en helt sædvanlig struktur, som er afgørende for at kunne samle investeringer fra pensionskasser mv. fra flere lande i én fond og tiltrække globale investorer,« skriver hun.

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mikkel Zess

:D

Nils Lauritzen

Er der efterhånden nogle, der er i tvivl om, at vi bliver røvrendt ?

Klimapolitik, naturpolitik, socialpolitik, sundhedspolitik, skattepolitik....
Politikerne taler om ansvarlighed og sammenhængskraft, men politikken er uansvarlig og usammenhængende.

Anker Nielsen, Jacob Johansen, Per Torbensen, Johan á Rogvi, Ole Svendsen, Flemming Berger, Rolf Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Thomas Tanghus, Gitte Loeyche, Thomas Barfod, Tina Peirano, Birte Pedersen, Leif Andersen, Hanne Utoft, Hans Larsen, Marianne Stockmarr, Carsten Munk, Mogens Holme, Steen K Petersen, Jørgen Wassmann, Lise Lotte Rahbek, David Zennaro, Gert Romme, Carsten Mortensen, Ib Christensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Thomas Andersen

Fantastisk!

"Information har forelagt kritikken for Erhvervsministeriet, der i første omgang henviste til Skatteministeriet som dem, der stod for ekspertisen i forhold til indretningen af reglerne.

Skatteministeriet vendte dog tilbage med svar om, at det ikke er dem, der skal besvare det spørgsmål, men at det er Erhvervsministeriet.

Sent fredag eftermiddag skrev Erhvervsministeriet så til Information, at de ikke kunne besvare spørgsmålene og henviste i stedet til Socialdemokratiets pressetjeneste.

Socialdemokratiets pressetjeneste henviste til partiets skatteordfører, Christian Rabjerg Madsen, som forelagt den konkrete problematik henviste tilbage til Erhvervsministeriet.

Erhvervsministeriet vendte aldrig tilbage med noget svar inden avisens deadline."

Anker Nielsen, Brian Nocis Jensen, Jacob Johansen, Ete Forchhammer , Per Torbensen, Ole Svendsen, Torben Lindegaard, Flemming Berger, Klaus Lundahl Engelholt, Rolf Andersen, Tom Andreæ, Peter Beck-Lauritzen, Gitte Loeyche, Karsten Nielsen, Jens Lysdal, Tina Peirano, Birte Pedersen, Leif Andersen, Hanne Utoft, Hans Larsen, Marianne Stockmarr, Anne Søgaard, Carsten Munk, Mogens Holme, Steen K Petersen, Jørgen Wassmann, Lise Lotte Rahbek, David Zennaro, Gert Romme, Erik Karlsen, Carsten Mortensen, Søren Bro, Ib Christensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, Mikkel Zess, Oluf Husted og Troels Ken Pedersen anbefalede denne kommentar
Oluf Husted

Hvem er værst?

Luftfartsindustrien - Krydstogtsrederne, eller vore ministerier/politikere?

Mit bud: Krydstogtsindustrien, men vore embedsværk og fly-catering er lige efter.

Ete Forchhammer , Peter Beck-Lauritzen, Marianne Stockmarr og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det lader til, at regeringen har tænkt sig, det var muligt at fodre venstrefløjen med luftfrikadeller i form af et tomt løfte.

Eller også er der simpelthen tale om inkompetence på et højere plan..

Jacob Johansen, Ete Forchhammer , Per Torbensen, Ole Svendsen, Mikkel Zess, Oluf Husted, Rolf Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Thomas Tanghus, Gitte Loeyche, Dorte Schmidt-Nielsen, Tina Peirano, Birte Pedersen, Hans Larsen, Marianne Stockmarr, Carsten Munk, Mogens Holme, Thomas Christensen, Steen K Petersen, Jørgen Wassmann, Lise Lotte Rahbek, Gert Romme, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Bjarne Bisgaard Jensen og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Det er tude tosset - men, men blev regeringen ikke kritiseret sønder og sammen af de borgerlige osv. fordi de forsøgte at finde ud af om en virksomhed kunne få del af hjælpepakken. Regeringen tillod så at udbetale hjælpen til virksomhederne , der havde søgt så de kunne have penge til løn mv.

Man er nødt til at se i øjnene, at den eneste grund til, at disse skattely kan eksistere, er omfattende korruption, hvor og i hvilket lag det sker, ved jeg ikke, men det er den eneste mulige forklaring på noget, der er så ekstremt stupidt ud fra et samfundsøkonomisk synspunkt. Gør nu noget ved det.

Jacob Johansen, Ete Forchhammer , Mikkel Zess, Kim Houmøller, Rolf Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Birte Pedersen, Dorte Sørensen, Marianne Stockmarr, Oluf Husted, Holger Nielsen, Mogens Holme, Steen Uffe Hansen, Lise Lotte Rahbek, David Zennaro, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Andrer bliver trukket i dagpenge pga af en mindre forsinkelse ??

Mikkel Zess, Carsten Mortensen, Rolf Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Gitte Loeyche, Birte Pedersen, Hans Larsen, Marianne Stockmarr, Carsten Munk, Mogens Holme, Søren Bro, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

"Eller også er der simpelthen tale om inkompetence på et højere plan."

Eva,
jeg hælder mest til den konklusion.....

Jacob Johansen, Mikkel Zess, Peter Beck-Lauritzen, Birte Pedersen, Marianne Stockmarr, Oluf Husted, Carsten Munk, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Tak for gravearbejdet.
Kompetencen til at få sagsgangen stoppet er nok ikke lige på trapperne..

Ete Forchhammer , Ole Svendsen, Mikkel Zess, Carsten Mortensen, Peter Beck-Lauritzen, Thomas Tanghus, Klaus Ipsen, Gitte Loeyche, Dorte Schmidt-Nielsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Tina Peirano, Birte Pedersen, Marianne Stockmarr, Oluf Husted, Søren Bro, Eva Schwanenflügel og Brian W. Andersen anbefalede denne kommentar

Løsningen med disse snylter-virksomheder er er kædeansvar. altså hvor køberne af virksomhedernes produkter og serviceydelser bliver pålagt at betale manglende skat og afgifter.

Her er der tale om et flycateringfirma med 800 fuldtidsmedarbejdere i Danmark, så er det jo bare at lade de flyselskaber der køber, betale så meget mere i afgift. Herved bliver prisen for varer fra Gate Gourmet så høje, at salget stopper af sig selv.

Ete Forchhammer , Ole Svendsen, Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Oluf Husted, Marianne Stockmarr, Holger Nielsen, Søren Bro, Mogens Holme og Steen Uffe Hansen anbefalede denne kommentar
Tina Hansen

Husk på der er mange som modtager hjælpepakker, men som ikke betaler skat i DK. Disse burde ikke kunne modtage noget som helst. F.eks BabySam , Sportsmaster og mange flere. Men pga. af EU må vi ikke gøre forskel, hvad er det lige for noget.

Ete Forchhammer , Ole Svendsen, Mikkel Zess, Peter Beck-Lauritzen, Pia Nielsen, Birte Pedersen, Marianne Stockmarr, Mogens Holme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Tina Hansen

Det er nemlig rigtigt.

Selskaber ejet i skattely har fået over en kvart milliard i hjælpepakker. Se listen her :

https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-05-14-selskaber-ejet-i-skattely-har-...

Ete Forchhammer , Mikkel Zess, Torben Lindegaard, Peter Beck-Lauritzen, Pia Nielsen, Gert Romme, Karsten Nielsen, Birte Pedersen, Marianne Stockmarr, Kim Houmøller og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Werner Gass

Det eneste der kan batte er, at flytte skatten fra overskud til omsætning og finanstransaktioner.
Overskud kan alle virksomheder regulere efter for godtbefindende ved interne handler over grænser.
De er det der muliggør skattesvindel eller det som med en fin beregnelse af banditterne i habitter betegnes som skatteoptimering.
Det er jo fine samfundsstøtter, ofte tilknyttet borgerlige partier.

Per Torbensen, Mikkel Zess, Trond Meiring, Peter Beck-Lauritzen, Thomas Tanghus, Thomas Barfod, Gert Romme, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen K Petersen, Birte Pedersen, Hans Larsen, Dorte Sørensen, Carsten Munk, Kim Houmøller, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

PS: Høre lige LA's leder - kan ikke stave til hans navn - i P1's Bagklog, hvor han er forarget over Informations artikel og siger at det er uartigt at påstå, at en virksomhed ikke må få støtte når "modervirksomheden" har hjemsted i et andet land. I hans øjne vil det kun føre til at mange danskere bliver arbejdsløse. - Ja det er ikke så forbavsende hans synspunkt.

Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Mogens Holme, Peter Beck-Lauritzen, Dorte Schmidt-Nielsen og Søren Bro anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

"På grund af EU-retten er det nemlig »kun« muligt at se på den person eller virksomhed, der »umiddelbart står som legal ejer med en bestemmende indflydelse«, skriver Erhvervsstyrelsen i et svar til Information.

»I gængs skatteretlig terminologi betyder det typisk, at det er det formelle ejerskab, der ligger lige over i strukturen, altså at den der direkte ejer aktierne ind i Danmark er beliggende i skattely,« forklarer professor MSO Peter Koever Schmidt fra CBS, der er ekspert i international skatteret og EU-skatteret."

Jamen, det er jo et nydeligt design, vort kære og uundværlige EU hér har forestået. Det indikerer jo overhovedet ikke at man står på storkapitalens side, når det kommer til frække finter og fuck fællesskabernes interesser.

Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger, Trond Meiring, Mogens Holme, Peter Beck-Lauritzen og Leif Andersen anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

""Eller også er der simpelthen tale om inkompetence på et højere plan."

Meget taler for at det er en systemkultur, som demonstreres. Ubehagelige spørgsmål har man mekanismer (såsom bureaukratiske rundkørsler) til at håndtere.

Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Flemming Berger og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Leif Andersen

Inden man giver sin på en politiker eller et parti, kan man jo bede dem påvise, hvad de gjorde for at omsætte nedenstående betænkning til konkret lovgivning, og uden de sædvanlige smuthuller for de, som kan købe sig til rådgivning, for at finde hullerne i lovgivningen

https://www.mm.dk/artikel/demokratikommissionen-google-og-facebook-skal-...

Selskabskonstruktionerne som ultimativt medfører reduktion i eller ingen skattebetaling er ikke tilladt, og vil blive pålignet beskatning administrativt, kunne vel lukke den af.

Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel og Bo Elkjær anbefalede denne kommentar
Søren Wettendorff

investeringsfonden Temasek i Singapore er simpelthen statens investeringsfond, i lighed med den norske oliefond. De skabte også røre, da de opkøbte Thailands største teleselskab AIS, ejet af daværende Statsminister Taksin Shinawat, der blev kuppet af den grund blandt andet. Desuden, som i en af de ovenstående kommentarer, så havde de borgerlige jo meget travlt med at pengene skulle udbetales, men anklager nu regeringen for sjusk. Hvor pokker havner vi.

Eva Schwanenflügel, Peter Beck-Lauritzen, Oluf Husted og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Karsten Nielsen

Muligt er det lovligt - men det er noget forbandet svineri, at disse selskaber modtager offentlig støtte. Etik eller ordentlig moral eksisterer ikke for disse selskaber. Efter Eva Schwanenflügels henvisning kl 0925 om blandt andet Lagkagehuset og Synoptik - er min sidste kage og mine sidste briller købt hos disse firmaer. Jeg vil ikke røre dem med en ildtang. Nu forstår jeg bedre, hvorfor Lagkagehuset breder sig ud over det ganske land - også fx i samarbejde med Coop. Fornylig åbnede en stor flot hjørneforretning med Lagkagehuset i Holbæk, hvor jeg ofte kommer. Samtidig lukkede den lokale bager i samme hovedgade. Ham der gennem mange år har lavet ordentligt brød og spændende kager. Nu lokkes borgerne med - godt nok - velsmagende brød og kager - men ensartet og massefremstillet er det.

Mikkel Zess, Per Torbensen, Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel, Erik Boye, Trond Meiring, Peter Beck-Lauritzen, Oluf Husted og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar
Jens Lysdal

Christiansborgs Kantine var - ihvertfald i 2015 - drevet at en virksomhed i skattely. Er der nogen der ved om det stadig er tilfældet ? https://www.berlingske.dk/politik/snapstinget-i-skattely

Per Torbensen, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Kim Houmøller, Peter Beck-Lauritzen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Lad os nu bare sige det, som det er : politikerne er bange for at miste arbejdspladser.

Peter Beck-Lauritzen

HVEM er forfatter til -"direkte ejerandel" i loven?
HVEM har sovet i Folketingssalen, da loven blev vedtaget?
Gad vide om medarbejderne i Gate Gourmet også får lønnen?
Hører gerne svarene!

Hanne Utoft, Eva Schwanenflügel, Oluf Husted og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Thomas Petersen

Det er naturligvis forargeligt med disse selskabskonstruktioner og "skatteoptimering" i det hele taget og det bør være en meget høj prioritet at finde en løsning, hvor det kan undgås i fremtiden. Men når nu det drejer sig om lønkompensation, som tv2 har undersøgt, synes jeg det problematisk, at der i forargelsens blodrus ikke fattes empati for de lønmodtagere kompensationen er rettet mod. Beløbets (tv2s) størrelse taget i betragtning må det jo handle om et ganske betragteligt antal stillinger der reddes ved kompensationen. Det er ganske almindelige lønmodtagere, der betaler skat af deres indkomst og altså bidrager deres del til vores fælles kasse. Det er deres job og deres løn der kompenseres - ikke de asociale ejeres. Virksomhederne forpligter sig til ikke at fyre de medarbejdere de søger kompensation for og betale løn som normalt under hjemsendelsesperioden. Der kompenseres 75 % af lønnen.
Hvis man trækker lønkompensationen til disse virksomheder lægger man konsekvensen over på de ansatte og de kan vel ikke stilles til ansvar for virksomhedernes skatteundragelse?

Peter Beck-Lauritzen, Anina Weber og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Firmaer i skattely skal ikke have lov til at operere i hverken Danmark eller resten af EU. Det er en glidebane i afgrunden.

Peter Beck-Lauritzen, Randi Christiansen, Per Torbensen, Carsten Munk, Eva Schwanenflügel og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Per Christiansen

Se gutter det er liberalisme, tage fra de alm skatteyder og sende dem til skattely.
For man havde da vel ikke ventet at det er de selskaber der skal betale regningen?
Sammen med Ungarn, Polen burde Malta, Luxembourg, Cypern smides UD af EU de er der kun pga fup og svindel

Søren Bro, Peter Beck-Lauritzen, Randi Christiansen, Ole Svendsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

Det er desværre et almindeligt og typisk eksempel på "Layering". Her indskydes en lang række "Lag" af virksomhedsstrukturer mellem den virkelige ejer og den virksomhed eller faste ejendom, der ejers. Disse skuffeselskaber og fonde krydser MEGET ofte landegrænser for at øge uigennemskueligheden. Ved at skyde tilstrækkeligt mange lag af fonde og skuffeselskaber ind mellem det, der ejes, og den virkelige ejer, er det desværre muligt at lave skatteunddragelse og hvidvask - i stor stil.

Formålet med de mange lag af virksomhedsstruktur er at gøre det svært og meget ressourcekrævende for efterforskere og skattemyndigheder at overskue, hvad der foregår. Staten skal indføre lovgivning mod skatteunddragelse, som går efter den VIRKELIGE ejer. Lige som regel nr. 1 i bekæmpelse af hvidvask er, at du skal kende den VIRKELIGE kunde. Gør du ikke det, skal du afslå handlen. Det er desværre alt for mange der blæser på.

Det er desværre en alt for god forretning, at hjælpe med skatteunddragelse og hvidvask, og det er grotesk, at EU finder sig i at Irland, Luxemburg og Holland i DEN grad fungerer som skattely og derved scorer kassen på at hjælpe virksomheder med at snyde alle de andre EU lande for skat. Det er mange, mange milliarder hvert år vi taler om. Luxemborg m.fl. har bevidst specialiseret sig i dette med.

Danmark skal indføre lovgivning om, at hvis den ENDELIGE ejer af en virksomhed, er registeret i et skattely, så er der 0 kr i hjælpepakker. Uanset hvor mange lag af skuffeselskaber, fonde o.lign., der skydes ind mellem virksomheden og ejeren.

Desuden er det vigtigt, at vi begynder at gå efter disse skattesnydere. Listen er lang - alt, alt for lang. Danmark mister mange milliarder hvert år i tabte skatteindtægter.

Problemet er, at de virksomheder, der foretager skattesnyd, opererer internationalt. Indsatsen mod skatte snyd skal derfor også koordineres internationalt. Her er der VIRKELIG noget at tage fat på for Margrethe Vestager m.fl.

Randi Christiansen, Eva Schwanenflügel og Karsten Nielsen anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

Ole Svendsen; EU finder sig ikke i at der råder groteske forhold - EU understøtter direkte at disse forhold findes og at smuthullerne er enorme. EU-retten er helt klokkeklar og tydelig på området - og Danmark kan IKKE vedtage dén lovgivning, du ønsker dig, så længe at vi er medlemmer af EU.

Det er på tide at danskerne begynder at forstå at EU er både facilitator og garant for den bestående retstilstand.

Mikkel Zess, Randi Christiansen, Trond Meiring, Per Torbensen, Eva Schwanenflügel, Karsten Nielsen og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

NB: Det er mange, mange milliarder EURO, som EU bliver snydt for hvert eneste år pga. Irlands, Luxemborgs og Hollands umoralske opførsel. Lande, der nyder godt af at være med i EU og som til gengæld røvrender de øvrige EU lande. De skal virkelig sættes stolen for døren: "Enten så stopper I, eller også bliver I smidt ud af EU." Og ja Per Christiansen: Sæt bare Polen, Ungarn og Cypern med på listen...

Randi Christiansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

Til Hanne Utoft
Ja, EU-lovgivningen er en del af problemet - desværre. Men derfor er det også ekstra vigtigt at indsatsen bliver koordineret internationalt.
Det bliver dog ikke let, for der er ingen tvivl om, at de virksomheder, der tjener styrtende på ikke at betale skat, af samme årsag har enorme beløb til lobby virksomhed i EU og andre steder. De vil da kæmpe med næb og kløer for at bevare status quo.

Mikkel Zess, Randi Christiansen, Per Torbensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Hanne Utoft

Ole Svendsen, lobbyismen i EU udgør en meget stor barriere for transparens og en jura, som ikke tilgodeser erhvervslivet ... men det samme gør EU's grundlæggende, neoliberale paradigme. Og det samme gør embedsværket og kommissionen i EU's top, hvor vi historisk har set at ansatte fra Goldman Sachs, Mckinsey, Deloitte og andre såkaldt store, private spillere jævnligt har ansættelse i EU. Og omvendt. Forbrødringen er åbenlys - og de europæiske befolkningers nærmest tvangspræget håbefulde opbakning til foretagendet er dybt tragikomisk.

Ole Svendsen, Mikkel Zess, Randi Christiansen, Trond Meiring, Eva Schwanenflügel og Ebbe Overbye anbefalede denne kommentar
Jens Nielsen

Set i lyset af den voldsomme kritik og harme som læserne af Information giver udtryk for, har vi i dag besluttet at ændre vore vedtægter, så kun virksomheder med ejerforhold og reelt skattegrundlag i Danmark kan være medlem af vore organisationer. Som repræsentanter for hovedparten af virksomheder der opererer i Danmark kan vi naturligvis ikke leve med at blive udsat for så voldsom og berettiget kritik af vores virke. Vi anser os selv som værende grundlaget for den succesfulde samfundsmodel der muliggør den indtjening som vore medlemmer nyder godt af. Uden et velfungerende samfund har vi ingen stabilitet og dermed bliver omkostninger til sikkerhed og forsyningsflow for omfattende. Vi anerkender samfundets omkostninger til infrastruktur og uddannelse m.m. som et fundament for vores virke og vil derfor naturligvis betale vores del for dette.

Med venlig hilsen DI og DA
Sammen om Danmark mod en lysende fremtid

Søren Bro, Thomas Andersen, Peter Beck-Lauritzen, Mikkel Zess, Randi Christiansen, Ole Svendsen, Lise Lotte Rahbek, Thomas Petersen, Hanne Utoft og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Jens Nielsen

Ha ha, good one ;-)
Det er nok kun realistisk i DI's og DA's ondeste mareridt..

Peter Beck-Lauritzen, Søren Kristensen, Mikkel Zess og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Skatteunddragelse skal løses fra bunden.

Eva Schwanenflügel

Apropos DI er det idag kommet frem, at den danske våbenfabrikant Terma, har solgt specialiseret udstyr, bl.a. reservedele og vedligeholdelse af radarer til bombefly og krigsskibe, til en af de krigsførende nationer i Yemen-konflikten, de Arabiske Emirater.

Selvom professor i Folkeret fra Syddansk Universitet, Frederik Harhoff, mener det er en overtrædelse af regeringens suspension af eksporttilladelse, mener Peter Thagesen, underdirektør i DI, at det er meget 'komplekst' at overholde de gældende regler, og at de bruger uanede mængder af ressourcer på alene at følge med i alle de love, der eksisterer.

"Det er jo ikke virksomhederne, der fører dansk udenrigspolitik, det er jo politikerne, og så iværksætter man nogle sanktioner, som danske virksomheder efter bedste evne søger at efterleve.

Jeg forholder mig til det, Terma har lagt ud på deres hjemmeside om at de har overholdt gældende lov til punkt og prikke, og det har jeg ingen grund til at tro ikke er tilfældet."

Thagesen mener iøvrigt også at der ikke er nogen danske virksomheder, der ønsker at bidrage til konflikter som denne udfra etiske og moralske retningslinjer.

Den lader vi lige stå..

Jørgen Huno Rasmussen

Det er blot endnu et eksempel på, at sociale fremskridt kun kan vindes gennem EU og aldrig via nationalstater. Enhedslistens EU-modstand er derfor meningsløs ud fra deres egne præmisser.