Læsetid: 6 min.

Det ser skidt ud for dansk økonomi, men fremtiden byder på udmærkede liv uden koldklamme håndtryk

Og så er der news you can use fra Guds eget land, hvor eksperter rangordner og bedømmer smittefaren ved sommerens mest populære aktiviteter. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Og så er der news you can use fra Guds eget land, hvor eksperter rangordner og bedømmer smittefaren ved sommerens mest populære aktiviteter. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

27. maj 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

For mange danskere kan denne fase, vi er gået ind i, måske virke lidt patosforladt.

Misforstå os ikke – vi forstår alvoren til fulde og kender alt til både anden bølge, smitterisikoen og kan også stadig læse de drabelige globale tal fra John Hopkins University & Medicine, der hurtigt blev vores åbningsside på computeren.

Alligevel føles det unægteligt rent kropsligt som om, vi er godt på vej ind i noget, der minder om en normaltilstand. Statsministerens store pressemøder er sjældnere, Dronningen siger lige så lidt, som hun plejer og for at være helt ærlig, så virker den afstand på én meter altså lige lovligt tæt, coronavirus eller ej. To meter var glimrende, og bare fordi én meter nu er tilladt, behøver man jo ikke benytte sig af det – det er lidt som med ytringsfriheden.

Nå, men i går fremlagde Finansministeriet Økonomisk Redegørelse, og selv om man kan læse i avisen i dag, at den var »superoptimistisk«, så står det alligevel tindrende klart, at det ser virkelig, virkelig skidt ud for økonomien.

Økonomien i Danmark kommer til at skrumpe med 5,3 procent i år, næsten 50.000 mennesker er blevet arbejdsløse som følge af pandemien, og økonomierne på vores største eksportmarkeder ser endnu mere katastrofale ud.

Det lugter af recession og depression, og det er en tid med store forandringer, vi går i møde, selv om finansminister Nicolai Wammen (S) trøstede os på mødet i går med lidt selvros:

»Uden hjælpepakkerne havde situationen set væsentligt værre ud«.

Her til morgen kom så anbefalingerne fra den økonomiske ekspertgruppe, som regeringen nedsatte 14. maj med topøkonomerne professorerne Torben M. Andersen, Michael Svarer og Philipp Schröder, og her er man ret klar i mælet om de vigtige hjælpepakker. De skal afvikles og afstemmes med genåbningen af økonomien, så det understøtter, at virksomhederne hurtigst muligt kan stå på egne ben.

Helt konkret foreslår de tre økonomer at kompensationsordningerne ophører 8. juli. Det samme gør sig gældende for særordningerne på kulturområdet.

Men det er de største erhvervsorganisationer slet ikke trygge ved. Selv om man i Dansk Industri, SMVdanmark og Dansk Erhverv for så vidt er enige i, at man ikke skal smide flere gode penge efter dårlige og holde hånden under virksomheder, der ikke i sig selv er bæredygtige, mener man hos organisationerne, at man hellere skal arbejde med en udfasning af pakkerne fordelt efter hvordan, hvor hårdt og hvilke brancher, der er ramt. Ikke blot et bredt og brat stop for hjælpen til alle virksomheder, der ikke direkte er ramt af restriktioner, som ekspertgruppen lægger op til.

Og regeringen er klar umiddelbart til at forlænge delen med lønkompensation til august. Det meddelte finansminister Nicolai Wammen (S) for få minutter siden. En forlængelse af lønhjælpen beror på en aftale med arbejdsmarkedets parter og Folketingets partier. Der ventes et nyt trepartsmøde i denne uge mellem regeringen samt repræsentanter for arbejdsgivere og lønmodtagere.

»Den står til at stoppe i sommerferien, og det er måske ikke det mest hensigtsmæssige tidspunkt at lade den slutte på,« siger Wammen. De øvrige hjælpepakker står til at blive udfaset.

Coronaoverblikket fra Dagbladet Information er stadig ikke udfaset. Her kommer det.

Her er dit nyhedsoverblik

  • To personer er registreret døde med coronavirus det seneste døgn. 107 smittede personer er indlagt, hvilket er fem færre end i går. Af de indlagte er 22 på en intensivafdeling, og af dem får 11 hjælp af en respirator til at trække vejret. Det er et fald på en person på intensiv og et fald på tre i respirator siden i går.
  • Sverige registrerer 95 coronadødsfald på et døgn. I alt 2002 personer får intensiv behandling for coronavirus. Antallet af registrerede dødsfald blandt coronasmittede i landet er dermed 4220.
  • EU-udspil giver kriselande 500 milliarder euro. Samlet foreslår EU-Kommissionen en genopretningsfond på 750 milliarder euro. To tredjedele skal være tilskud. I dag præsenterede EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, desuden et nyt udspil til EU's næste langtidsbudget, der også ventes at afspejle, at Europa står i og over for en historisk økonomisk nedtur. Både langtidsbudget og genopretningsfond skal nu aftales mellem EU-landene. EU-Parlamentet skal også godkende det.
  • Folketinget tager corona-undersøgelse i egne hænder. Her til eftermiddag har partierne samlet besluttet, at Folketinget skal starte arbejdet med at få en uvildig udredning af forløbet under coronakrisen. En undersøgelse, der altså ikke vil ligge under regeringen. Regeringen har tidligere erklæret sig enig i behovet for en undersøgelse, men lagt op til, at Justitsministeriet skulle indlede drøftelserne om en undersøgelse.
  • Ledige får igen pligt til at søge og tage imod job. Under coronakrisen har flere krav til ledige været suspenderet, mens landets jobcentre har været lukket, men fra onsdag den 27. maj vil store dele af beskæftigelsesindsatsen igen blive åbnet.
  • Store danske virksomheder ændrer rejsebudget efter coronakrise. Under coronakrisen har det vist sig, at møder over skærmen i mange tilfælde kan erstatte rejsen. Ifølge Børsen venter en virksomhed som Danfoss at kunne skære 20-25 pct. af de årlige 134 mio. kr., der hidtil er blevet anvendt på rejser i virksomheden.

De vigtigste coronahistorier

Hvis Mette Frederiksen vil holde sine løfter i Danmark, skal hun træde i karakter i Europa 

Det skriver chefredaktøren på forsiden af avisen, der i anledning af de store EU-hjælpepakkeforhandlinger er ryddet for en leder. Og Lykkeberg er klar i sin position: Hun skal sige ja, til Macron og Merkels solidariske model.

»Hun har nu chancen for at vise, at man som solidarisk socialdemokrat i dag må træde i karakter som progressiv europæer.« (Dagbladet Information)

Man kan dø af corona

»Men man kan også dø af kedsomhed«. Laura Friis Wang og Louise Schou Drivsholm fortsætter deres vidunderlige reportageserie fra den midt og vestjyske by Vinderup, og denne gang følger vi en gruppe ældre. Blandt andet 78-årige Ove Kristiansen, der bor på byens plejehjem og er efterhånden ved at være ligeglad med smittefaren, hvis bare han kan begynde at få lidt livskvalitet tilbage. (Dagbladet Information)

Det amerikanske epicenters epicenter

New York har indtil videre været den hårdest ramte by i USA, men i New York har særligt den fattige bydel The Bronx været hårdt ramt. Nu spørger New York Times, om man gjorde nok for at redde den i forvejen pinte bydel. (The New York Times)

Remdesivir-ker ikke

Vi beklager de modstridende historier på medicinområdet, men nu står en række forskere og eksperter frem i det troværdige journalistiske gravermedie The Intercept og undsiger det positive forskningsresultat for lægemidlet Remdesivir.

»Det kommer ikke til at have en effekt,« siger de. (The Intercept)

Eksperter rangordner og bedømmer smittefaren ved sommerens mest populære aktiviteter

News you can use og direkte public service - fra Guds eget land. (NPR)

Underrapporteringen forklaret (igen)

Talknusermedie FiveThirtyEight forklarer, hvorfor mange, mange flere end de opgjorte 350.000 mennesker verden over har mistet livet med COVID-19. Det endelige resultat vil først ligge der år efter pandemien er forbi. (FiveThirtyEight)

Kommer vi nogensinde til at give hånd igen?

Glimrende langlæser om fremtidens håndtrykkeri. Hør efter Tom Jensen, der er måske et udmærket liv uden koldklamme håndtryk. (BBC)

Spred ordet, ikke smitten

Vi danskere går jo ikke for alvor med mundbind, men vi må indrømme, at vi finder det sært dragende. Nogen gange tager vi os selv i at håbe på, at Søren Brostrøm vil anbefale det. Specielt, når vi ser sådan en billedserie her med kendte statuer. Det var det hele for i dag. Husk nu, at du selv er den største hjælpepakke, der findes. Host i albuen, sprit hænderne og hold afstand – MINDST én meter.

/Lasse Lavrsen, din daglige hjælpepakke

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu