Læsetid: 6 min.

Thomas Piketty mener, at Danmark har den værste holdning, og WHO advarer om, at første bølge ikke er ovre

Og så har verdens første coronavenlige festivaldragt set dagens lys. Den mildt sagt funky festivaldragt har blandt andet indbyggede værnemidler. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik
Og så har verdens første coronavenlige festivaldragt set dagens lys. Den mildt sagt funky festivaldragt har blandt andet indbyggede værnemidler. Det er blevet tid til dit daglige coronaoverblik

Jesse Jacob og Sara Houmann Mortensen

26. maj 2020

Velkommen til Informations daglige coronaoverblik. Her samler, sorterer og prioriterer vi de vigtigste historier om coronapandemien og de konsekvenser, den har for vores samfund. Overblikket udkommer også som nyhedsbrev, og du kan tilmelde dig her. Det er gratis.

Kære læser

Kan du huske dengang den internationale guidebog Lonely Planet, indførte et lille afsnit i deres udgivelse om Danmark, der beskrev os som racister, intolerante og egoister? Uha, det var ikke rart.

Vi elsker jo danskerros, så det var altså lidt af en mavepumper, men heldigvis er guidebogmarkedet døende og overtaget af botter og influencere, der går meget mindre op i politik, og siden er turisterne væltet ind over os til glæde for vores økonomi.

Men nu er vi igen ved at blive rubriceret som egoister, men denne gang slipper vi ikke med et par linjer i en guidebog, og kritikken kommer heller ikke fra en eller anden didgeridoo-spillende guidebogsforfatter med manbun. Kritikken kommer fra EU’s største lande, prominente politikere og stjerneøkonomer som den ellers smilende Thomas Piketty.

I morgen kommer EU-Kommissionen med sit forslag til en fælles europæisk coronahjælp, og forslaget forventes at ligge tæt op af det bud, som Tysklands Angela Merkel og Frankrigs Emmanuel Macron i fællesskab kom med i sidste uge.

Det går ud på at oprette en fælles hjælpefond med 3.725 milliarder kroner målrettet de europæiske regioner og virksomheder, der har allermest brug for dem. Pengene skal ikke gives som lån, de skal gives som en hjælp.

Til gengæld skal fondsmidlerne kommet et sted fra, og her har de to lande foreslået, at EU-landene i fællesskab optager lånet. Så det vil altså sige, at lande (det kunne være Danmark), der måske ikke har så hårdt brug for pengene, kommer til at hæfte for lande, der har (det kunne være Italien).

Den idé er Danmark som udgangspunkt ikke med på, og det har sendt os i klubben med øgenavnet »De sparsommelige fire«, der lyder som en virkelig kedelig tegneserie og udover Danmark består af Holland, Østrig og Sverige – alle lande der nægter at stifte fælles EU-gæld for at kunne give direkte støtte til lande, der er hårdt ramt af coronapandemien.

Ikke så overraskende er der lande, der finder den position usolidarisk og selvisk, ja, ligefrem kontraproduktivt, siger en række toppolitiker, som den tyske tidligere præsident for Forbundsdagen, indenrigsminister, finansminister (and what have you) Wolfgang Schäuble i forgårs var ude at sige, så »har Tyskland en overvældende stor interesse i at få Europa tilbage på benene«, og han tilføjede:

»Hvis Europa skal have nogen som helst chance for at overleve det her, må vi udvise solidaritet og bevise, at vi er i stand til at handle.«

Det er altså ikke kun landenes økonomi, der er på spil, men hele Unionen. Hvis man ikke opnår en enighed, kan lande som Italien få en oplevelse af at blive svigtet af resten af Europa og kvittere med et krav om udmeldelse af EU. Det er ikke utænkeligt, lige som det nu heller ikke er utænkeligt, at danskernes opbakning til EU kunne risikere at falde med en fælles EU-gæld.

Men lån vil ifølge Schäuble være »sten og ikke brød«, da flere af de hårdest ramte lande allerede er dybt forgældede, og han rettede dermed en direkte kritik mod »De sparsommelige fire«.

Det samme har flere økonomer påpeget, og til Politiken siger den franske stjerne Thomas Piketty, at der er »brug for sammenhold og ikke enegang«. Han mener det fransk-tyske udspil fra sidste uge er et skridt på vejen, selv om han nu heller ikke vil kalde det perfekt.

»Når det er sagt, er det at modsætte sig den fransk-tyske plan uden at foreslå noget nyt. Som jeg forstår det, er Danmarks holdning, den værste af alle holdninger,« siger han.

Danmark og de tre øvrige lande vil stå isoleret tilbage.

»Jeg tror, at de, som modsætter sig dette historiske fremskridt uden at foreslå noget andet, vil ende med at fortryde det og slutte sig til senere. Men det betyder masser af spild af tid, og det vil efterlade spor i den europæiske opinion«.

Dommen over sparebanden risikerer at blive hård.

»Danskerne, hollænderne og østrigerne løber en stor risiko for at blive betragtet som den europæiske families store egoister på resten af Kontinentet. Alle europæiske lande er i færd med at blive bittesmå i forhold til skalaen på verdensøkonomien i det 21. århundrede. Det er på tide at forene os.«

Men er der én ting, vi har lært med denne krise, så er det, at nationalstaten så langt fra er død. Den lugter ikke engang. Eller som udenrigsminister Jeppe Kofod (S) siger det mere stilfærdigt i dag:

»Jeg må bare minde om, at vi også har et velfærdssamfund herhjemme at tage vare på. Det er vigtigt. Det er det i hvert fald for mig og for regeringen.«

Sådan er udgangspunktet for de europæiske forhandlinger – det bliver altså højdramatisk og kommer potentielt til at tegne hele vores fremtid. Vi slipper den ikke af syne – her er dagens coronaoverblik fra Dagbladet Information.

Her er dit nyhedsoverblik

  • Nul danskere døde med COVID-19. Det er fjerde gang på to uger, at der ikke registreres døde med coronavirus. Antallet af indlagte falder med fire til 112. Heraf er 23 på intensiv, mens 14 er i respirator.
  • Det svenske dødstal stiger til gengæld med 96. Totalt giver det 4.125 coronarelaterede dødsfald. Ved et pressemøde her i eftermiddags understregede Karin Tegmark Wisell, der er afdelingschef for mikrobiologi i Folkhälsomyndigheten, at situationen fortsat er meget alvorlig. »De rapporterede tilfælde er kun toppen af isbjerget, og der er reelt langt flere tilfælde, end statistikken viser«, siger hun
  • Ledigheden er steget med 48.000 under coronakrisen.Det meddeler Finansministeriet i Økonomisk Redegørelse, som finansminister Nicolai Wammen (S) præsenterede i dag. »Det er en stor stigning, sagde finansministeren på et pressemøde. »Men uden hjælpepakkerne havde situationen set væsentligt værre ud.« I samme redegørelse hedder det at økonomien i Danmark skrumper med 5,3 procent i år grundet nedlukningen af samfundet.
  • WHO advarer: Første bølge er ikke ovre. Mange lande i især Europa oplever langt lavere smittetal nu end i marts og april, men på verdensplan er virusudbruddet stadig i fuld flor. WHO glæder sig over, at nogle lande har fået smitten under kontrol via nedlukninger og omfattende test »men hvis vi ser på data fra Central- og Sydamerika, Afrika og Sydasien og mange andre lande, så er vi stadig i høj grad i en fase, hvor sygdommen er på vej op, siger Michael Ryan, der er chef for WHO's akutberedskab og indsats mod Covid-19.

Her er de coronahistorier, du ikke må gå glip af i dag

Manden, der definerede Storbritanniens nye virkelighed, kunne ikke selv klare nogle coronaregler

Boris Johnsons vigtigste rådgiver er på vippen, efter at han har set stort på, at de COVID-19-nedlukningsreglerne. Hele Johnsons politiske projekt, ja, selve premierministerens integritet, er pludselig i spil, og vicepremiereministeren er gået af. Informations Jakob Illeborg udlægger forløbet. (Dagbladet Information)

Den russiske syge

Med 350.000 coronatilfælde har Rusland et af de højeste smittetal i verden. Det er gået ud over landets sundhedspersonale, der arbejder under risikable vilkår og presses af myndighederne. Samtidig vokser den økonomisk krise, hvilket har fået præsident Putin til at åbne for samfundet igen. (Dagbladet Information)

Dagbog fra Wuhan

Læge Kristian Teglkamp har siden 2017 boet og arbejdet i Kina som ansvarlig for sundhedsteamet på den danske ambassade i Beijing. Han var en af to diplomater, der i slutningen af januar rykkede ud til Wuhan for at få danskere ud. Her fortæller han historien til Ugeskrift for Læger og deler sine unikke billeder fra en lukket by. (Ugeskrift for Læger)

Hvordan tegner man en coronavirus

The Paris Review har en smuk og fantastisk langlæser om, hvordan man illustrerer sygdomme og helt specifikt COVID-19. (The Paris Review)

De nærmer sig 100.000 døde i USA

Og præsidenten spiller golf og tweeter sexistiske kommentarer om politiske modstandere. Pudsig kommunikation og stærk politisk coronaanalyse. SAD! (Washington Post)

Havetid

Pandemien har gjort os alle sammen til små Karen Syberg’ere, og vi går i haven som aldrig før. (Outside)

Festivaldragten

Et hjælpsomt designteam har lavet en mildt sagt funky festival-dragt med indbyggede værnemidler og mulighed for at vape og drikke uden at blotte sig. Det er genialt. (The Consequence of Sound)

Spred ordet, ikke smitten

Det var verden set fra vores coronabænk i dag. Og hvis du synes det stadig ligner apokalypsen, så trøst dig ved, at præsterne er bevæbnet med vandpistoler til denne dommedag. Gud være med dig – eller hvem du nu tror på.

/Lasse Lavrsen, bevæbnet med tålmodighed

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • ingemaje lange
  • Thomas Tanghus
  • Kim Folke Knudsen
ingemaje lange, Thomas Tanghus og Kim Folke Knudsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kim Folke Knudsen

Selvfølgelig bør vi indenfor fornuftige rammer støtte Italien et af Europas ældste medlemmer af EU, og en nation, som nu har brug for europæisk støtte og hjælp.

Vi skal ikke overtage hele den italienske statsgæld, men den andel som vedrører epidemien. Der må det være muligt at opnå en aftale om, at Italien her får støtten som et tilskud og ikke et lån.

De fire sparsommelige kan spare sig selv og deres egen position ihjel.

For hvordan går det med den danske eksport, hvis den økonomiske vækst i Europa bremses af en nedsmeltning af Italiens økonomi, ønske om udtræde af EU og forlade EUROEN ?

Østrig:
Ja jeg tænker, der må være adskillige Forbundslande i Østrig som er afhængige af såvel landbrugsstøtte til bjergbønder som af turisme, sidstnævnte er for tiden lammet af epidemien.

Nederlandene:
Den dag kunne komme, hvor klimaproblemerne gør at Nederlandene får brug for europæisk støtte og aktiv hjælp for at kunne klare de stigende vandmasser, som følge af klimaopvarmningen.

Danmark:
Vi er proppen i Østersøen med kontrollen over næsten alle stræder ind og ud af Østersøen. Vi er en nation, som er dybt afhængige af, at økonomien i Europa, USA og især blandt vores handelspartnere er præget af forudsigelighed og af vækst.

Sverige:
Landet har en industriel struktur, der gør landet meget følsomt for konjunkturudsving i økonomien. For Sverige vil det være en belastning med et Europa, som kommer til at trækkes med en langvarig sydeuropæisk krise og efterfølgende yderligere opløsningstendenser i EU. Jo mere EU svækkes des mere vokser den militære betydning af en anden nabo til Sverige og det er Rusland.

USA er ikke i stand til og vil ikke stille med den Marshall Plan, som der egentlig er brug for nu for at genstarte europæisk økonomi. Derfor er det fransk tyske kompromis et prisværdigt omend ikke perfekt initiativ. Et initiativ som vi bør støtte og påvirke udformningen af.

Link til History Marshall Plan 1948-1952:
https://www.history.com/topics/world-war-ii/marshall-plan-1

jens peter hansen

Her på Information var der mange som synes der var rigtig slemt at Italien ikke fik nogle respiratorer. Jeg går ud fra at de nu slår på tromme for at vi låner dem penge så de selv kan købe dem men så som sædvaligt lader pengene gå ned i lommerne på et dybt korrupt system. Jeg tror det ville være billigere at oplagre 100 -vis af respiratorer her og låne dem ud. Så var der da nogle der fik lidt glæde af dem.

Danny Hedegaard

Om det er Grækenland, eller danske kommuner.

Så må du komme under administration, som danske kommuner kan komme det af Indenrigsministeriet, hvis de er forgældet og ikke kan styre økonomien.

Grækenland mistede de facto sin økonomiske suverænitet under gælds krisen.

Samme må blive konsekvensen for Italien og Spanien, hvis de skal have tilskud og ikke kun lån.

De er grundlæggende økonomisk uansvarlige lande, korrumperede og ineffektive.

Det var de før Corona krisen, og det er de efter, blot endnu værre stillede, og med en italiensk mafia klar til at suge pengene til sig fra EU.

Hvis pengene skal komme fra nord, så skal vi også administrere og kontrollere dem, uden at de forsvinder i en sump i syd, en sump af korruption, skattesnyd og mafia.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Ole Falstoft

Vi skal hjælpe Italienerne og andre EU lande i nød; ikke for deres 'blå øjnes skyld' men i egen interesse. Det vil være en slags europæisk Marchall hjælp. Heller ikke den gang var der tale om ren godgørenhed amerikaneren havde brug for et europæisk marked som kunne aftage deres vare. Ingen lande og alle mindst Danmark kan klare krisen alene.

Randi Christiansen

"Til gengæld skal fondsmidlerne kommet et sted fra, og her har de to lande foreslået, at EU-landene i fællesskab optager lånet."

Ok, og hvis gældslomme skal vores vilje og nationale suverænitet så ligge i?

Nu må der minsandten andre boller på suppen. Som danny siger, er både grækenland og italien dybt utroværdige i finansiel henseende. Kautioneres for et lån, plejer det at være med rimelig sikkerhedstillelse. I dette tilfælde må de sydeuropæiske lande sættes under administration af gavegiverne så pengene ikke havner i deres sædvanlige sump af mafiøs korruption. Ikke fordi dk er for god i den henseende, så det kan måske være hip som hap?

Pia Nielsen

Jeg synes der er to formål med at støtte de økonomisk ramte lande i syd. (Gældspakken/budgettet)

Det er i første omgang at give økonomisk hjælp til de hårdest ramte lande under coronakrisen.
Det har jeg i princippet intet imod - jeg ville også sende hjælp hvis de havde været ramt af f.eks. jordskælv eller andre naturkatastrofer. Vores egen økonomi er ogspå ramt men vores økonomiske udgangspunktet er et andet.

Den anden grund er at højreekstremisterne vinder frem i syd især i Italien (det samme gør de i øvrigt her). Jeg er imod nedskæringspolitik som jeg mener netop fører til de bekymrende tilstande og derfor skal hjælpen gives uden noget modkrav som medfører nedskæringer af velfærden eller salg af infrastruktur. Hvis man yder tilskud til virksomheder kan de betale tilbage hvis/når de får rettet økonomien op.

Men der skal til gengæld gøres noget ved fordelingspolitikken herhjemme. Vi skal ikke have mere nedskæringspolitik herhjemme.

Og så synes jeg der mangler selvransagelse. Hele dette cirkus udstiller endnu engang EUs inkompetence. Det er skræmmende. ( se video med transcript).
Tyskland bliver nød til at indrømme at de har ført en forfejlet politik - Det er Merkel der har siddet ved bordenden og svunget pisken over syden. Der er ingen kreditorlande uden debitorlande. Det er fejt at påføre andre lande gæld og selv sidde og holde tilbage med lønninger og velfærd.

Tyskland skal stoppe med at spille herrefolk i EU og det kræver at EU skal demokratiseres så befolkningerne bliver hørt. Alt andet er skandaløst.

https://www.nakedcapitalism.com/2020/05/heiner-flassbeck-the-euro-arrang...

På sigt vil Tyskland måske forsøge at løse problemet med dommen der fratog ECB hjælpen ( at sikre italien lån til en billig rente) til Italien og få lagt låg på problemet. Men denne krise viser tydeligt at den økonomiske politik som Tyskland bærer hovedansvaret for er forfejlet.