Læsetid: 5 min.

AE: Danmark har rigeligt råd til højere gæld – alternativet er langt værre

Danmark har masser af plads i økonomien til at finansiere både coronakrisens hjælpepakker og genopretning med en øgning af gælden. Så længe gælden kun går til at finansiere midlertidige udgifter, er belastningen af de offentlige budgetter meget begrænset, lyder det fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Der er ikke bare plads til, men også brug for at stimulere økonomi og købelyst oven på coronakrisen, påpeger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd: »Hvis man lader være med at pumpe penge ud, så risikerer man, at vi får en strukturel skade på økonomien, ved at mange mennesker fanges i langtidsledighed eller ryger ud over kanten af arbejdsmarkedet,« siger cheføkonom Erik Bjørsted.

Der er ikke bare plads til, men også brug for at stimulere økonomi og købelyst oven på coronakrisen, påpeger Arbejderbevægelsens Erhvervsråd: »Hvis man lader være med at pumpe penge ud, så risikerer man, at vi får en strukturel skade på økonomien, ved at mange mennesker fanges i langtidsledighed eller ryger ud over kanten af arbejdsmarkedet,« siger cheføkonom Erik Bjørsted.

Rune Aarestrup Pedersen

23. juni 2020

Coronakrisen har fået milliarderne til at strømme ud af statskassen i et tempo, som sjældent er set før. 66 milliarder kroner til en hjælpepakke, der skal dække virksomheders faste omkostninger, ti milliarder til en fond til opkøb af aktier i kriseramte virksomheder, og en skattefri check på 1.000 kroner til pensionister og førtidspensionister er bare nogle af de penge, som politikerne har sendt ud i samfundet de seneste måneder.

Og i stort set samme hastighed, som milliarderne er blevet brugt, er de politiske forslag til at bruge endnu flere også kommet væltende. Venstre har ønsket at halvere momsen, Liberal Alliance har ønsket, at de første 7.000 kroner, man modtager i løn, skulle være skattefrie, mens Enhedslisten og SF har ønsket at fremrykke indførslen af minimumsnormeringer.

Dertil kommer, at stort set alle erhvervsorganisationer tilsvarende har budt ind med forslag til milliardudgifter, der kunne gavne lige præcis deres interessegruppe.

Udviklingen fik i weekenden statsminister Mette Frederiksen til at advare om, at det er ved at tage overhånd.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Kurt Nielsen
  • Torben K L Jensen
  • Morten Wieth
  • Freddie Vindberg
  • Eva Schwanenflügel
Kurt Nielsen, Torben K L Jensen, Morten Wieth, Freddie Vindberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Forhåbentlig er coronakrisen et endeligt farvel til den altødelæggende sparepolitik, også kaldet 'austerity', eller 'nødvendighedens politik', for denne forskruede husholdnings-logik har kun gjort uligheden større, og bremset de fremskridt, vi ellers kunne have set på europæisk plan mht til fx klima, miljø, uddannelse, sundhed og arbejdsliv.

Mange blev sat fuldstændig udenfor samfundet efter finanskrisen, ved at blive udpegede til syndebukke for arbejdsløshed og manglende vækst.

Det nytter ikke kun med midlertidige helikopterpenge, hvis vi skal fattigdommen og uligheden til livs, de forarmede skal have økonomien og værdigheden tilbage !!

Jeppe Lindholm, Henrik Peter Bentzen, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Kurt Nielsen, Rolf Andersen, Ron Levy, Jan Weber Fritsbøger, Torben K L Jensen og Annette Månestjerne anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

De reformer, som der har været på pensionsområdet med højere pensionsalder, førtidspension, efterløn og dagpenge er ligeledes ikke nødvendige set ud fra et økonomisk perspektiv. De er udelukkende gennemført af ideologiske politiske årsager og dermed ren politisk manipulation og propaganda. Penge er der nok af i det danske samfund. Vi har aldrig nogensinde i historien været rigere.

Henrik Peter Bentzen, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Erik Winberg, Torben K L Jensen, Rolf Andersen, Helle Walther, Ebbe Overbye, Eva Schwanenflügel, Jan Weber Fritsbøger, Gert Romme og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg forstår slet ikke behovet for at stifte gæld, når man blot kan producere alle de penge, man har brug for.

Jeppe Lindholm, Holger Nielsen, Erik Winberg, Kurt Nielsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Jo men vi skal ikke ligne USA her, tænk hvis Kina kom og sagde så betales der ved kasse et. Så skred det hele i USA og omegn.

Mikael Jensen

Coronakrisen har forhindret en masse i at arbejde og derved i at betale deres udgifter, bolig, bil med mere. Så hvis der ikke havde været nogle hjælpepakker, ville Coronakrisen have sendt mange borgere ud i betydelige økonomiske vanskeligheder, og derved fjernet deres muligheder for at deltage i samfundet?

Men hvorfor i al verden har Folketinget så i de sidste tyve år fjernet et lige så stort beløb som hjælpepakkerne, fra de 55 % af befolkningen ved 62 sociale nedskæringer? Hvad med deres muligheder for at betale udgifter eller deltage?

Sandheden er at de rige har væsentligt højere beløb end hjælpepakkerne, og alligevel har de fået del i dem. Husejerne har adskillelige gange større beløb opsparet i mursten. Dem som har pensioner har 4.000 milliarder gemt væk. Mht. bankerne er det kun 10 % af bankernes penge som har med samfundet at gøre, de 90 % farer rundt på alverdens børser i en kasinoøkonomi, hvorfor trækker regeringen ikke de penge hjem? Eller hvad med de betydelige skattelypenge som overklassen har i udlandet? Hvorfor skal staten betale for de rige?

Tilbage har vi så dem som bliver spist af med latterlige 1000 kr. Det er disse mennesker som har været ramt af politikernes fattigdomsskabelse, og 170.000 har derfor ingen indtægter overhovedet. Så fortæl os ikke om at alternativet ville være værre. Det er os som har betalt prisen i alle årene, mens middelklassen og op har fået de penge, som er blevet taget fra os. Der har været store skattelettelser og høje lønforhøjelser til den højere middelklasse og op. Det er os som har betalt for de formuendes hjælpepakker. Hvor er vores alternativ?

Danmark har masser af plads i økonomien og faktisk flere penge i udlandet end vi skylder, fordi Folketinget i de sidste tyve år har fjernet et lige så stort beløb som hjælpepakkerne fra de 55 % af befolkningen. Det er på tide at vi får de penge tilbage. Det er på tide at de 40 % af befolkningen, som udgør arbejderklassen, får den sociale sikkerhed ved arbejdsløshed tilbage. Det er på høje tide at de 15 % i underklassen bliver løftet op til middelklassen. Danmark er et af de rigeste lande i verden, der er ufattelige milliardbeløb i landet. Ja Danmark har rigeligt råd til at fjerne fattigdommen. Det er simpelthen et spørgsmål om politiske valg, hvem der skal have pengene, og hvem der intet skal have. Det er på tide at sende regningen til de formuende, men det er vel ikke tilladt at tale om, mens hjælpepakkerne stadigvæk uddeles.

P.G. Olsen, Jan Weber Fritsbøger, Henrik Peter Bentzen, Steen K Petersen, Holger Nielsen, Erik Winberg, Freddie Vindberg, Torben K L Jensen, Eva Schwanenflügel og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Danmark er det bedste land i verden at låne penge til hvis man vil sikre sin kapital mod : revolution,inflation,restriktioner for den frie bevægelighed af kapital,et embedsværk der står gratis til rådighed og et land der har et cash-flow med den laveste viskositet når det gælder penge ud af landet og den højeste viskositet (høj træghed) når det gælder lovgivning,implementering og domme der som regel er en fordel for kapitalejerene. Renten på statsobligationer forbliver negativ - hvilket er billigt når man tænker på alle de fordele der er nævnt. Ydermere er der langt til de 60 % gæld EU i sin magtfuldkomne visdom har udnævnt til grænsen før et land kommer i det internationale RKI - også kaldet IMF. Vi kan låne tusindvis af milliarder hvis det er det vi vil.

Henrik Peter Bentzen, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Det er altså populistisk at bilde folk ind vi kan stifte gæld uden at lægge beslag på vore børns handlefrihed. Den kreditværdighed 'vi' nyder i dag, er opbygget af afsavn for efterlønnere, invalidepensionister, dagpengemodtagere og almen effektivisering i dansk velfærd på opdrag fra 'Det europæiske Semester' i form af landespecifikke henstillinger fra EU kommissionen.

Hvis vi låner tusindvis af milliarder af kroner nu, skal vi huske, at vi kan ikke både spise kagen og give den videre til den næste generation, som jo står tilbage med håret og regningen !

Niels K. Nielsen, Bent Nørgaard og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Peder - du har vel ikke tyske aner ? - det du skriver lyder i allerhøjeste grad som tysk ordo-liberalisme og en dogmatlsk Wolfgang Schäuble.

Henrik Peter Bentzen, Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

@Torben

He, jo jeg tror nok min oldefar kom fra Tyskland, men det piller nu ikke ved mit argument omkring gældsætning og tilbagebetaling, eller forskellen på handlefriheden og den italienske spændetrøje.

Torben K L Jensen

Peder - ked af at sige det men de største firmaer i Verden er også de mest gældsatte og værdien i dem de såmænd kun hvad de er værd hvis de går konkurs - det går dog sjældent sådan man får en "gældsanering" så aktionærernes aktier beholder deres værdi - bare reduceret. Og hvad kan man lære af det kære Peder ? Hele Verden er bygget på gæld - man handler gæld feks. et lands statsobligationer så hvis et land har en AAA-rating (som Danmark) kan man låne ubegrænset fordi det ikke mere er renter af obligationer man tjener på - men værdien på det internationale valutamarked i forhold til Petro-dollaren. I gamle dage var det i guld dengang man havde en guld-standard.

Henrik Peter Bentzen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel, Jacob Nielsen og Peder Bahne anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Det er meget risikabelt bare at gældsætte sig, for der findes ikke et gratis måltid mad. Med andre ord så er der altid en eller anden, der på et eller andet tidspunkt, et eller andet sted, skal betale regningen. Jeg tror at den regning kommer før end senere, men at det senest vil gå meget hårdt ud over vores børn. De redningspakker vi ser, tager ikke fat om det grundlæggende problem, men slukker bare ildebrande midlertidigt, indtil den næste og endnu større opstår.

Pengemængden (valuta), er gået helt amok, især fordi at centralbankerne ikke længere har monopol på den, men bankerne bare kan skabe nye ved at trykke på en knap, og vupti så kan jeg lige låne 5 millioner til et hus. Især er det svært at forklare hvorfor det ikke har skabt hyperinflation, eller det modsatte, nemlig en voldsom stigning i guldpriserne. Det eneste det reelt har skabt inflation i, er priserne på fast ejendom, og aktier.

Steffen Gliese

Det skyldes, Jacob Nielsen, at der er en langt større varemængde, end pengene kan opsuge.