Læsetid: 17 min.

Afslutningen på Palme-sagen er enden på 34 års skandaløst politiarbejde

Onsdag udpegede den svenske anklagemyndighed Stig Engström, kendt som Skandiamanden, som Olof Palmes morder. Til manges skuffelse var der ingen nye tekniske beviser. Afslutningen markerer enden på en efterforskning, der har været plaget af skandaler
Onsdag udpegede den svenske anklagemyndighed Stig Engström, kendt som Skandiamanden, som Olof Palmes morder. Til manges skuffelse var der ingen nye tekniske beviser. Afslutningen markerer enden på en efterforskning, der har været plaget af skandaler

Sofie Holm Larsen

11. juni 2020

Spørgsmålet om, hvem der myrdede Olof Palme, har martret det svenske samfund i 34 år.

Den svenske statsminister var et ikon for venstrefløjen og for frihedsbevægelser verden over. Hans død åbnede et sår i det svenske samfund, som aldrig er helet fuldstændigt.

Onsdag fremlagde svensk politi og anklagemyndighed deres bud på en løsning. Pressemødet havde været længe ventet, da anklager Krister Petersson i månederne forinden havde antydet, at de var på vej til at løse gåden.

Ved pressemødet kom svaret endelig. Anklagemyndigheden vurderer, at manden, der myrdede Olof Palme, er: Stig Engström, også kendt som Skandiamanden.

Stig Engström døde i 2000, og anklageren anbefalede derfor, at efterforskningen nu lægges ned.

Han afviste desuden teorier om, at der skulle ligge et større komplot bag mordet. Engström handlede alene, mener han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Hanne Utoft
 • Mads Greve Haaning
 • Christian Mondrup
 • Ervin Lazar
 • David Zennaro
 • Gert Romme
 • Jakob Trägårdh
 • Dan D. Jensen
 • Anne Søgaard
 • Eva Schwanenflügel
 • Mikkel Madsen
Hanne Utoft, Mads Greve Haaning, Christian Mondrup, Ervin Lazar, David Zennaro, Gert Romme, Jakob Trägårdh, Dan D. Jensen, Anne Søgaard, Eva Schwanenflügel og Mikkel Madsen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eva Schwanenflügel

Det ene resultat den svenske undersøgelse kom frem til var, at det IKKE var nogle af de andre i det hidtidige søgelys der nu stadig var der.

Man udpegede så den mest sandsynligt synlige, men uden bevis.

Efter 34 år er det simpelthen det værste træmandarbejde muligt.

Lillian Larsen, Finn Thøgersen, Mikkel Madsen, Claus Nielsen, Rolf Andersen, Anders Reinholdt, Tommy Clausen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar

En alvorlig - og uigennemsigtig sag, der pludselig fik en bekvem afslutning. Historien giver mig associationer til politiarbejde, som det udfoldes i filmene om Olsen Banden, hvor Axel Strøby og Ole Ernst overlades de betændte sager, som staten i virkeligheden ikke ønsker opklaret.

Hvem ved, om svenskerne har haft en fremmed stormagt på egen banehalvdel, og om de har været nødt til at holde dette for sig selv, for ikke at tabe ansigt, og/eller skaffe sig mægtige fjender på halsen?

Lillian Larsen, Mikkel Madsen, Hanne Utoft, Claus Nielsen, gert rasmussen, Rolf Andersen, Nike Forsander Lorentsen, Tommy Clausen, Torben Bruhn Andersen, Dan D. Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Mordet på Oluf Palme var et åbent sår i den svenske folkesjæl.

Nogle så ham som en af fædrene til det svenske "folkhemmet". Og andre, med mere ekstreme opfattelser, så ham som en kommunist, der var lige en forbryder.

Oluf Palme forbliver levende for nogle. Men tiden går, og efter 34 år kan man måske nu lægge en epoke i svensk politik bag sig.

Olof Palme bliver for svenskerne, hvad Kennedy er for Amerikanerne, - et evigheds traume om drømmen om Messias.

Mikkel Madsen, Jeppe Lindholm og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Det er/var naivt at tro at der ville komme afgørende nyt frem i drabssagen efter så mange år.
Det er usandsynligt at den dårlige/elendige politiefterforskning i tiden efter drabet kan gøres god igen.
Uanset udfaldet af denne efterforskning, vil alle mulige konspirationsteorier florere så længe nogen gider høre på dem.

Mikkel Madsen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Claus Nielsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Olof Palme var statsminister i samlet omkring 12 år i Sverige. Så han har været vellidt i den største del af den Svenske befolkning. Men ikke af alle. Og her tænker jeg særligt på højrefløjen i Sverige. Spørgsmålet er så, hvorvidt ledelsen i det svenske politi gik helhjertet ind i opklaring af mordet på landets statsminister. Politiets håndtering af opklaringsarbejdet var i hvert fald meget sjusket og mangelfuld.

Efter 34 år vedbliver mordet med at være uopklaret.

Nike Forsander Lorentsen, Eva Schwanenflügel og Steen Meyer anbefalede denne kommentar