Nyhed
Læsetid: 4 min.

Hvis bare ikke Anna havde taget universitetsuddannelsen, kunne hun og Fabian bo i Danmark

Hvorfor tæller længerevarende uddannelse ikke med, når en ansøgning om familiesammenføring afgøres, spørger Anna Filrup, der har fået afslag på familiesammenføring med sin mexicanske mand. Hvis Anna havde afbrudt sit studie og i stedet fået et ufaglært arbejde, kunne parret sagtens bo i Danmark
30-årige Anna Filrup er fra Ballerup og hendes ægtefælle, 37-årige Fabian Galindo, er fra Mexico City. Hvis de to vil bo sammen, kan de blive nødt til at flytte til Malmø.

30-årige Anna Filrup er fra Ballerup og hendes ægtefælle, 37-årige Fabian Galindo, er fra Mexico City. Hvis de to vil bo sammen, kan de blive nødt til at flytte til Malmø.

Sarah Hartvigsen Juncker

Indland
25. juni 2020

30-årige Anna Filrup er fra Ballerup og hendes ægtefælle, 37-årige Fabian Galindo, er fra Mexico City. Hvis de to vil bo sammen, kan de blive nødt til at flytte til Malmø, så når de får børn, vil de skulle gå i svensk skole og tale svensk.

»Det er da gakkelak,« siger Anna Filrup.

Hun sidder med det 12 sider lange afslag på familiesammenføring, som Udlændingestyrelsen har givet i april 2019. Parret skal opfylde fire ud af seks krav om uddannelse, kendskab til dansk og fuldtidsarbejde. Og det kan de ikke, fordi Anna Filrup ikke har haft fem års fuldtidsarbejde, fremgår det af afslaget.

»Da vi søgte om familiesammenføring i efteråret 2018, var jeg 28 år. Jeg har siden 9. klasse først gået tre år i gymnasiet og siden seks år på universitetet for at blive cand.mag., så hvordan skulle jeg bære mig ad med også at have nået at få fem års fuldtidsarbejde,« spørger hun.

Hun ærgrer sig over, at det at tage en længerevarende uddannelse ikke tæller med på linje med fuldtidsarbejde. Det sker på trods af, at unge fra mange sider opmuntres til jo før jo bedre at give sig i kast med en uddannelse.

»Hvis jeg derimod havde afbrudt mit universitetsstudium, da jeg blev kæreste med Fabian i 2014, og hvis jeg straks have taget et ufaglært arbejde, så havde vi ikke haft problemer med at få tilladelse til at bo sammen her i København,« siger hun.

Parret har klaget over afslaget til Udlændingenævnet for mere end et år siden, men forleden fik de endnu en gang at vide, at nævnet havde udsat fristen for, hvornår klagen forventes at være færdigbehandlet. Nu til oktober 2020.

Anna arbejder i en styrelse under Skatteministeriet og er glad for sit arbejde.

»Vi overvejer derfor at flytte til Malmø. Som EU-borger har jeg ret til at slå mig ned i Malmø sammen med min familie. Selv om jeg så skal over broen hver dag, vil jeg kunne fortsætte mit arbejde,« siger hun.

Mødte hinanden i Mexico

Det var under et studieophold i udlandet på niende semester i efteråret 2014, at Anna blev kæreste med Fabian.

»Jeg var i praktik i den amerikanske udvekslingsorganisation AFS’ kontor i Mexico City, og der lærte jeg ham at kende. Han arbejdede med hjemløse i en organisation, der samarbejdede med AFS,« fortæller hun.

Da studieopholdet var ovre, skulle Anna tilbage til universitet og skrive speciale. De aftalte, at Fabian skulle komme til Danmark som turist. Det kan man få lov til i tre måneder to gange om året. I december 2015 var Anna færdig med sit speciale, og hun tog arbejde som lærervikar for at spare sammen, så hun kunne tage til Mexico for at være sammen med Fabian.

»Vi var et års tid i Mexico, hvor vi dels arbejdede som frivillige, dels tog rundt i landet. I foråret 2017 tog vi tilbage til Danmark, og Fabian kom på højskoleophold i dansk sprog og kultur, så han kunne lære at tale dansk.«

Om efteråret fik Anna praktikansættelse i en it-virksomhed, og det gik så godt, at hun fik fuldtidsansættelse fra januar 2018.

»Vi snakkede frem og tilbage om, hvad vi skulle gøre. Om vi skulle bo i Mexico eller Danmark, om vi skulle gifte os og søge familiesammenføring. Der var virkelig mange tanker og overvejelser, vi skulle igennem. Og før var jeg slet ikke klar over, hvor svært det er at få lov til at bo i Danmark med en udenlandsk mand.«

Sarah Hartvigsen Juncker
I oktober 2018 blev parret gift, og de søgte straks familiesammenføring. Fabian havde lov til at opholde sig i Danmark, mens ansøgningen blev behandlet, så han fortsatte med at gå til danskundervisning et par dage om ugen.

I april 2019 kom afslaget. Fabian fik en uge til at forlade Danmark, så han tog tilbage til Mexico. Om sommeren kom han tilbage på tre måneders turistophold til Danmark, og ved årsskiftet holdt Anna sin ferie i Mexico. To uger før Danmark lukkede grænserne til udlandet, kom Fabian til Danmark på endnu et turistophold. Fristen for hans udrejse er foreløbig på grund af COVID-19 forlænget til juli.

Flytter til Malmø for at bo sammen

»Efter at have talt med flere advokater, er det ret sikkert, at det nu ender med, at vi flytter til Malmø. Alt det rejseri frem og tilbage mellem Danmark og Mexico og adskillelsen i månedsvis har været hårdt, og vi er så trætte af den usikkerhed, der er om vores fremtid.«

Anna og Fabian har også overvejet at bosætte sig i et andet EU-land, for eksempel Tyskland. Men det er endt med Malmø, så Anna kan passe sit arbejde i Udviklings- og Forenklingsstyrelsen.

»Jeg kan tage til Malmø som dansker, og i Sverige har jeg som EU-borger ret til at tage familie med. Men det er da underligt, at hvis jeg som dansker skal bo sammen med min mexicanske mand, skal det ske i Malmø,« siger Anna.

Hun lægger afslaget fra Udlændingestyrelsen oven i bunkerne med klager og fristbreve fra udlændingenævnet og trækker vejret dybt.

»Det er irriterende at skulle igennem så meget, bare for at få lov til at bo sammen.«

»Følelsesmæssigt er det stadig meget usikkert, hvad der kommer til at ske om tre eller seks måneder i forhold til, om Fabian kan komme til at arbejde eller fortsætte med sin uddannelse. Der har været rigtig meget limbo og ventetid,« siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Det må være en stor inspiration for arbejdet i Forenklingsstyrelsen! Her er virkelig noget at tage fat på. Det er dog en skrækkelig historie, hvad folk må døje.

Anne-Marie Esmann, Allan Stampe Kristiansen, Klaus Lundahl Engelholt, Hanne Ribens, John Damm Sørensen, Maj-Britt Kent Hansen, Holger Nielsen, Karsten Aaen, Arne Albatros Olsen, Ole Svendsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Gitte Loeyche, Lillian Larsen, Ete Forchhammer , Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Det er da helt utroligt, at stivnakkede, gamle konservative politikere i det danske folketing, har lavet en lovgivning, der gør, at mennesker der elsker hinanden ikke kan få lov til at leve sammen her i Danmark.
og det er vel ingen gang 24 års reglen det gælder, den var ellers slem nok.

Anne-Marie Esmann, Allan Stampe Kristiansen, Steffen Gliese, Klaus Lundahl Engelholt, Hanne Ribens, Erik Karlsen, Carsten Munk, Holger Nielsen, Karsten Aaen, Arne Albatros Olsen, Ole Svendsen, Gitte Loeyche, Lillian Larsen, Dorte Sørensen, Eva Schwanenflügel og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Resultatet af de endeløse forringelser for danskere og deres kærester, er født af et uhelligt forhold imellem Dansk Folkeparti, Konservative og Venstre.

Hvergang Venstre og Konservative give skattelettelser til de rige, forlangte Dansk Folkeparti stramninger på udlændingepolitikken.

Nu har Socialdemokratiet overtaget udlændingepolitikken, og lader ingen flanke åben.

Anne-Marie Esmann, uffe hellum, Allan Stampe Kristiansen, Steffen Gliese, Klaus Lundahl Engelholt, Hanne Ribens, John Damm Sørensen, Erik Karlsen, Carsten Munk, Maj-Britt Kent Hansen, Holger Nielsen, Karsten Aaen, Arne Albatros Olsen, Ebbe Overbye, Ole Svendsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen Bahnsen, Gitte Loeyche, Lillian Larsen, Ete Forchhammer , Hans Larsen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

* ville give

Dorte Sørensen

Det er lidt "sjovt" at V og K har vedtaget disse love, når de ellers fortæller så meget om frihed til dit og dat - mennesket før systemet, osv.......

Mon ikke der inderst inde ville være et flertal i Folketinget for at ophæve disse tåbelige love -hvis ikke partierne er så bange for at tabe vælgere - men vil de gøre det - kan de fleste vælgere ikke se det tåbelige i disse love.

Allan Stampe Kristiansen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen, Karsten Aaen, Arne Albatros Olsen, Ole Svendsen, Gitte Loeyche, Lillian Larsen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Martin Sørensen

Jeg er træt af bullshit.. jo påstanden om at det er collateral damage når er par som. Anna og Fabian rammes af den stramme danske udlændingepolitik. Er ja bullshit smurt ind i ko lort. Det er et produkt af kompilation af befolknings uvidenhed om den danske lovgivning , sammen med kravet om at få reduceret ANTALLET af familiesammenføringer der har skrevet den stramme danske udlændingepolitik.

Jo man rammer målgruppen danske statsborgeres ønske om en familiesammenføring med varme søgende laser guidede misiler og er ja blevet ret dygtige til at ramme dette fuldstændig beviste mål,.

At påstå at det er ikke hensigtsmæssige konveksen af en ført politik er ja bullshit smurt ind i ko lort for man ved 100% hvem man rammer og HVORFOR da dette er eneste mål der kan rammes... Da flygtninge er beskyttet af utallige konventioner mens der ikke var en der da man slev konventionerne kunne forestille sig et land som ramt af så stort vandvid at man vill nægte sine egne borgere retten til at bo i deres eget land med deres udenlandske ægtefæller.

Derfor skal ha ha et opgør med den postfantuelle logik som der har været penneføre i udlændingeloven..

Ete Forchhammer

Kan uviljen til at regne uddannelse / studium for et arbejde hænge sammen med Anders Fogh Rasmussens korstog mod "eksperter", og idag med at uvidenhed kan være en fordel som det ses i flere sammenhænge?

uffe hellum, Allan Stampe Kristiansen, Steffen Gliese, Jonna Jensen, Eva Schwanenflügel, Carsten Munk, Holger Nielsen, Karsten Aaen og Gitte Loeyche anbefalede denne kommentar
Torben Lindegaard

@Dorte Sørensen 25. juni, 2020 - 05:38

Om der er flertal for det ene eller det andet i Folketinget tør jeg ikke vurdere.

Men det er fuldstændig uacceptabelt, at en 30-årig dansker skal flytte til Sverige for at kunne leve sammen med sin ægtefælle.

At hun så specifikt bliver straffet for at have taget en universitetsudannelse gør blot absurditeten total.

Anne-Marie Esmann, uffe hellum, Allan Stampe Kristiansen, Steffen Gliese, Klaus Lundahl Engelholt, Ete Forchhammer , Hanne Ribens, Jonna Jensen, Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Maia Aarskov, Holger Nielsen, Arne Albatros Olsen, Ole Svendsen, Bjarne Bisgaard Jensen, Steen Bahnsen, Gitte Loeyche og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

Dette er prisen for den tåbelige udlændinge politik, som er gennemført på baggrund af DF's racisme og snæversyn - ivrigt hjulpet af Venstre og Konservative, så Fogh og siden Løkke kunne regere. Desværre er selv Soc. Dem. hoppet med på vognen i jagten på magten.

Venstre, Konservative og Soc. Dem. har smidt al anstændighed overbord. Alt hvad de tidligere har hyldet af frihed under ansvar, alm. menneskelig ordentlighed, alt har de ofret for at føre en racistisk og diskriminerende politik. Hvordan kan I overhovedet se jer selv i spejlet???

Anne-Marie Esmann, Allan Stampe Kristiansen, Ete Forchhammer , Jonna Jensen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring, Dorte Sørensen, Carsten Munk, Rasmus Knus, Holger Nielsen, Karsten Aaen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar

Husk nu at der ikke er nogen strukturel racisme i Danmark!

Spade X, Y og Z i Folketinget har selv sagt det.

Anne-Marie Esmann, Allan Stampe Kristiansen, Ole Svendsen, Steffen Gliese, Ete Forchhammer , Eva Schwanenflügel, jens rasmussen, Trond Meiring, Ib Christensen og Jane Doe anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

Begrundelsen for afslaget er ganske absurd, og desværre er Anna og Fabian langtfra det første par, der har måttet flytte til Sverige eller Tyskland

Sine Jacobsen, Allan Stampe Kristiansen, Ole Svendsen, Steffen Gliese og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Laurits Palo

Anna, efter nogle måneder i Malmø eller en anden europæisk by inden for EUs grænser sender du en kuvert til Statsforvaltningen med bevis på jeres ophold i det pågældende land (ansættelseskontrakt, boligkontrakt, evt. bankkonto osv) sammen med papir på ægteskab m.m. og så skal du skam nok få lov til at bo i Danmark med ægtefællen. Jeg finder EUs regler mindre bureaukratiske og mere ligetil når det gælder sammenføring. Det er selvfølgelig et projekt i sig selv at skulle bosætte sig i et fremmed land for en stund og jeres drøm bliver måske udskudt en smule, men tag det som en oplevelse.
Jeg beklager, hvis det også fremgår af artiklen, at I har tænkt jer at gøre det, jeg er ikke i stand til at læse den (kan være, jeg skal prøve den gratis måned, som Information lokker med).

Jacob Nielsen

Anna og hendes kæreste betaler desværre prisen for en fejlslagen integration og indvandring. Det er dybt beklageligt, for det har aldrig været hensigten at ramme hende eller hendes kæreste. Men folketinget har op igennem 1970erne, 80erne 90erne 00erne og stadig i 10erne været for gavmilde med at tildele mennesker der ikke vil Danmark, men gerne de sociale ydelser, statsborgerskab. Det på trods af at ingen udlændinge har ret til ifølge Grundloven, at blive danske statsborgere.

Citat fra berlingske idag: “ Mens indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande koster statskassen penge (33 milliarder i 1917), bidrog indvandrere og efterkommere fra vestlige lande til statskassen med indtægter på syv milliarder kroner i 2017.”

Anna må rette sin vrede mod dem der igennem mere end 50 år har ført en uansvarlig udlændingepolitik.

Jacob Nielsen

Anna og hendes kæreste betaler desværre prisen for en fejlslagen integration og indvandring. Det er dybt beklageligt, for det har aldrig været hensigten at ramme hende eller hendes kæreste. Men folketinget har op igennem 1970erne, 80erne 90erne 00erne og stadig i 10erne været for gavmilde med at tildele mennesker der ikke vil Danmark, men gerne de sociale ydelser, statsborgerskab. Det på trods af at ingen udlændinge har ret til ifølge Grundloven, at blive danske statsborgere.

Citat fra berlingske idag: “ Mens indvandrere og efterkommere fra ikke-vestlige lande koster statskassen penge (33 milliarder i 1917), bidrog indvandrere og efterkommere fra vestlige lande til statskassen med indtægter på syv milliarder kroner i 2017.”

Anna må rette sin vrede mod dem der igennem mere end 50 år har ført en uansvarlig udlændingepolitik.

Laurits Palo

Angående grundlovens paragraf 44: Den fortæller vel blot, at en udlænding godt kan blive dansk statsborger ved lov? Altså hvis Folketinget vedtager det.

Hvorfor ikke bare flytte til Mexico City?

Torben Lindegaard

@Hans Kjær 26. juni, 2020 - 01:26

"Hvorfor ikke bare flytte til Mexico City?"
citat fra læserbrev

Det rager hverken dig eller nogen anden, hvor en dansk statsborger vælger at slå sig ned med sin ægtefælle - være sig dansker eller udlænding.

Retten for en dansker til frit at kunne bo i Danmark med sin ægtefælle burde være uangribelig, og anfægtelsen af denne ret er et overgreb fra lovgivernes side.

Anne-Marie Esmann, Eva Schwanenflügel, Ebbe Overbye og Ole Svendsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Torben, èt er at jeg mener at Anna og hendes kæreste ikke burde rammes af de nugældende regler. For de er til for at ramme en hel anden gruppe af mennesker. Noget andet er at jeg bestemt mener at alle skal følge dansk lovgivning. Derfor rager det os alle at Anne ligesom du og jeg følger loven. Derfor kan jeg melde dig ligesom at du kan melde mig og enhver anden til politiet, skattemyndighederne osv. hvis vi ikke overholder lovgivningen, naturligvis under nogle givne forudsætninger.

Dette er prisen for at stemme på det racistiske firkløver: S-O-V-K. Det er ikke en "stram" udlændingepolitik med et objektivt formål, men derimod helt almindelig, svinsk racisme, som er et ønske om at gøre ondt imod andre.
Der kan sikkert siges pæne ting om pædofile og voldtægtsforbrydere og bankrøvere, der bare har et sygt begær efter penge eller sex.
Men der kan ikke sige ret meget godt om en politik, der kun har til formål at reducere menneskers frihed, i et ønske om at grave grøfter og om at gøre ondt imod brune mennesker.
Når nogle af ofrene så er hvide eller pæne eller begge dele, vil racisterne nogle gange sige, at det slet ikke var det, de mente med den racistiske lov.
Lidt ligesom den nazistiske propaganda ikke var lavet specifikt med henblik på Anna Frank.
Ordentlige folk må simpelthen holde op med at stemme på socialdemokrater og venstrefolk og den slags, der jo i et par årtier har demonstreret deres ønske om at gøre andre ondt og at reducere civilbefolkningens frihed.