Læsetid: 4 min.

De blå partier duellerer indbyrdes om at fremstå stadig grønnere

De Konservatives formand, Søren Pape Poulsen, indledte en dramatisk uge med at lancere et nyt klimaudspil – sammen med SF. Fredag fulgte Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, så op med en ny grøn alliance sammen med De Radikale. Der er grøde og gift blandt de borgerlige partier, som skaber yderligere dynamik i klimaforhandlingerne
Kappestriden mellem Venstre og De Konservative begrænser sig bestemt ikke til klimapolitikken, og flere andre politiske opgør kan være i vente. Ugens indædte konkurrence mellem Pape og Ellemann-Jensen om at være grøn, grønnere og grønnest ved at alliere sig med et af klimapartierne skaber en accelereret dynamik i forhandlingerne om klimahandlingsplanerne, skriver Lars Trier Mogensen.

Kappestriden mellem Venstre og De Konservative begrænser sig bestemt ikke til klimapolitikken, og flere andre politiske opgør kan være i vente. Ugens indædte konkurrence mellem Pape og Ellemann-Jensen om at være grøn, grønnere og grønnest ved at alliere sig med et af klimapartierne skaber en accelereret dynamik i forhandlingerne om klimahandlingsplanerne, skriver Lars Trier Mogensen.

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

20. juni 2020

Socialdemokratiet står bomstille i klimapolitikken, mens flere andre partier pludselig er i færd med at tage overraskende kvantespring.

Trægheden i S-regeringen har således udløst en ny bølge af energi blandt de borgerlige partier: Efter klimaminister Dan Jørgensen (S) afviste at ville forhandle om højere CO2-afgifter, er flere af de blå partiledere begyndt at kæmpe indbyrdes om at ville overtrumfe Socialdemokratiet – og ikke mindst hinanden.

De to klassiske regeringspartier i den borgerlige blok er åbenlyst begyndt at glide længere og længere fra hinanden for i flere tilfælde direkte at modarbejde hinanden og på skift støtte S-regeringen i ellers penible sager. Ved hjælp af del og hersk-taktikker er det lykkedes for statsminister Mette Frederiksen (S) at spille Venstre og De Konservative effektivt ud mod hinanden, og nu øges spændingerne yderligere.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Anker Heegaard
  • Henrik Leffers
  • Per Christiansen
  • Niels-Simon Larsen
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Thomas Tanghus, Anker Heegaard, Henrik Leffers, Per Christiansen, Niels-Simon Larsen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

Blå blok har kun været ved regeringsmagten gennem de seneste 20 år af én éneste grund. Dansk Folkeparti. Og de er nu ude af billedet. Heldigvis. Socialdemokratiet har fået sine tabte vælgere tilbage.

Så kan I alle stille Jer op og vinke farvel til blå blok :-)

Forhåbentlig vil de lykkedes for Socialdemokratiske partier i hele EU at gøre det danske Socialdemokrati kunsten efter. At genvinde sine tabte vælgere. Kan det lykkedes venter der EU en succesfuld fremtid frem for en truende opløsning.

peter juhl petersen, Steffen Gliese, Torben K L Jensen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Corona-krisen har sat størstedelen af CO2-udledningen på pause - globalt og det bedste argument for Mette F. og Wammen at sige : Ro på -vi kan da godt lave lovene men vi bestemmer over hvor længe de skal implementeres. 2030 er ikke nødvendigvis den rette dato pga. Corona-krisen hvor ingen aner om den bliver permanent og om den økonomiske krise bliver langvarig med tilhørende lavt aktivitetsniveau.

Torben K L Jensen

Morten Østergaard & Jacob Elleman agerer som intet er sket med den gode gamle neo-liberale agenda. Jeg troede at intelligensnieveauet var højere på den forkerte side af al fornuft.

Egon Stich, Henrik Leffers, Bjarne Bisgaard Jensen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Jeg glæder mig lidt mere end andre, for jeg tror, at vi står foran en fuldbyrdelse af min forudsigelse: at konservative og de folketingsmedlemmer, der engang var Alternativet, afløser de radikale i mange spørgsmål, udover miljø også arbejdsmarked og socialpolitik.

Helle Walther, Anker Heegaard og Jørgen Mathiasen anbefalede denne kommentar
Jørgen Mathiasen

@ Jeppe Lindholm
På trods af det daværende Fremskridsparti, som var parlamentarisk ubrugelig for de borgerlige, var Poul Schlüter statsminister i 10 år. Det kunne allerede give anledning til et par overvejelser.
SPD i Tyskland har nogle glimrende forslag, men en ret begrænset tilslutning hos vælgerne, og mange tidligere vælgere er gået til De Grønne.

Til flere af bidragyderne her kan man kun sige: Hvis man skal undgå at sende klassiske socialdemokratiske vælgere / kortuddannede til højrepoulister og højreradikale i Tyskland og Frankrig og andre steder, så skal man lykkes med Dan Jørgensens projekt, nemlig at genemføre den grønne omstilling uden at sende hele regningen for det til de kortuddannede. Desuden skal man, som De Grønne, holde op med at tale om mandage som påbudte kødfrie dage. Den oplysning kan man nærmest overlade til (de horrible tilstande i) kødindustrien.

Jan Weber Fritsbøger

sjovt nok så bliver jeg ikke glad når en af mine dystre forudsigelser viser sig at være korrekte, jeg kan så ikke gennemskue hvordan steffen ser de radikales tidligere rolle og derfor heller ikke hvad han mener med afløsningen, ud over at de radikales centrale placering som stopklods, for ethvert forsøg på at føre bare lyserød politik er overstået for en tid.

og så tror jeg ikke et øjeblik på Dan Jørgensen, og efter min mening forsøger han slet ikke at lave en grøn omstilling, han er et alt for effektivt drivanker / stopklods i den grønne omstilling og virker som en borgerlig politiker med privatiseringsdrømme og personlige ambitioner, faktisk kan jeg ikke få øje på noget som helst positivt den mand har sagt/gjort.

Tina Peirano, Eva Schwanenflügel, Per Christiansen og Niels Østergård anbefalede denne kommentar
peter juhl petersen

Venstres pludselige ovenud positive syn på klimapolitikken må vel anses som intet mindre end et overraskende ideologisk kvantespring ! Intet mindre ! Næsten på en måde så man bør være mistroisk om ærindet er oprigtigt helhjertet og der ikke ligger nogle gevaldige faldgruber og politiske rævekager bag.
Da de sad i statsministeriet var de så fodslæbende,- ja, så vel med hovedsagelig mest med foragt på dette "venstreorienterede og langhårede" projekt,og skulle vel nærmest slæbes til truget for at tygge meget halvhjertet på alt hvad der omhandlede miljø og klima !
Og når talen faldt på hævede skatter,- og ikke mindst afgifter til erhvervslivet,så gik man da ikke bare mentalt helt i stå,men galoperede tilmed højlydt harcelerende baglæns om at noget sådant aldrig ville komme på tale med blå stemmer.
Nu rekommanderer man frisk,fyrrigt og frejdigt for netop dette,- sammen med De Radikale.
Det lugter langt væk af politisk rævekage,- og nogle helt andre og større dagsordener.
Herre gud hvis deres forehavende skulle lykkes, så kan man jo altid igen senere forklare og fortolke ordlyden i deres ærinde på tusind forskellige måder.

Helle Walther, Thomas Tanghus, Tina Peirano, Eva Schwanenflügel og Chris Ru Brix anbefalede denne kommentar
Anker Heegaard

Hvis nu Dan Jørgensen fra starten havde været tilhænger af forhøjede CO2 afgifter, så havde de blå partier sikkert beskyldt regeringen for at være erhvervsfjendtlig.
Nu hvor han IKKE ønsker forhøjede CO2 afgifter, så griber de blå chancen for, at placere regeringen i udhængsskabet, og selv føre sig frem som super grønne, der ønsker at følge Klimarådets anbefalinger.
Er det i virkeligheden det som Dan Jørgensen har haft i tankerne hele tiden? At ved at være afvisende overfor CO2 afgifter, forærer han de blå muligheden for selv at forlange dem, når nu de så gerne vil være grønne?
Så vil de ikke bagefter kunne komme og sige at regeringen er erhvervsfjendtlig, når de nu selv har fremsat ønsket. DET ville være smart.
Nej ...... jeg går ikke med sølvpapirshat.

Helle Walther

Jeg mener, Venstre, og det klip må kunne fremtrylles, sagde, at de ikke ville have CO 2afgifter, det ville belaste erhvervslivet, så det var ikke godt nu. De er vendt 180.gr. Og det må ikke blive dyrere at være dansker, hvor vil de så spare. Jeg tror, de pønser på rævekager, presser regeringen, så MF måske må udskrive valg, og tror så de vinder???? Håber de radikale straffes for deres zig zag kurs. Og selv om folk ikke stemmer rødt, så kan de ikke holde Østergård ud, den lille gymnasieelev, lyder det, fra borgerlige stemmer. Han er så øretævende indbydende. Og de kan ej heller holde valgresultatet hverken R eller V

Eva Schwanenflügel

Det forlyder idag, at Venstre og Radikale Venstre sammen vil sørge for, at eventuelle klimaafgifter ikke havner i statskassen (fx til mere velfærd), men istedet vil lette erhvervslivets byrder ved (tadaaaaah) selskabsskattelettelser..!

Hvilken overraskende nyhed.