Læsetid: 4 min.

Coronafond skal redde store virksomheder, de fleste af os aldrig har hørt om

Regeringen vil give en kapitalindsprøjtning til virksomheder, der bliver ramt af coronakrisens eventuelle efterdønninger. Det er en god idé, mener økonom. Ellers risikerer vi at miste højt specialiserede virksomheder, som ikke kommer igen
Regeringen vil oprette en fond, der skal komme virksomheder til undsætning. Men Dansk Industri regner ikke regner med, at fonden bliver nødvendig. De sammenligner den med at tegne en »brandforsikring«, som man heller ikke håber, man får brug for.

Regeringen vil oprette en fond, der skal komme virksomheder til undsætning. Men Dansk Industri regner ikke regner med, at fonden bliver nødvendig. De sammenligner den med at tegne en »brandforsikring«, som man heller ikke håber, man får brug for.

Jens Dresling

13. juni 2020

Regeringen vil oprette en fond på foreløbig ti milliarder kroner, som skal komme større »samfundsbærende« virksomheder til undsætning.

Virksomheder, der på grund af coronakrisen ikke har andre muligheder for at skaffe kapital, men som ellers er »sunde«, skal kunne ansøge fonden og få en midlertidig kapitalindsprøjtning. Staten vil til gengæld få aktier, som siden skal sælges igen.

Det er en god idé, vurderer Philipp Schröder, professor ved Institut for økonomi på Aarhus Universitet. Han er del af den økonomiske ekspertgruppe, der blandt andet har rådgivet regeringen om udfasning af hjælpepakker til virksomheder. En sådan fond har netop været et af ekspertgruppens forslag.

»Der er en risiko for, at perspektivrige virksomheder med en svag egenkapital kollapser eller kommer billigt til salg. Det vil man undgå,« siger han.

Normalt ville banker eller kapitalfonde kunne skyde penge i virksomhederne. Men på grund af coronakrisen er deres lommer lige nu ikke dybe nok til at holde hånden under de største virksomheder.

»Derfor er en fond en god tredje mulighed,« siger Philipp Schröder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Thomas Tanghus

> »Lidt karikeret sagt skal virksomheder bare lave profit,« siger han.

Jeg kan ikke vurdere, om det er en god idé, men måske de liiige skulle klappe hesten, og overveje, om de vil have aktier i f.eks. våbenfabrikanten Terma i Grenå, som vistnok eksporterer til Saudi-arabien?

Mon ikke filteret skal være lidt mere finmasket?

Ivan Breinholt Leth

"Normalt ville banker eller kapitalfonde kunne skyde penge i virksomhederne. Men på grund af coronakrisen er deres lommer lige nu ikke dybe nok til at holde hånden under de største virksomheder." Endnu en som ikke har opdaget, at bankerne skaber penge, når de udlåner penge? Det er ikke noget nyt, at bankerne ikke ønsker at udlåne penge til produktive investeringer. 75-80 procent af bankernes udlån flyder ind i boligsektoren til køb af boliger, som allerede eksisterer. Det er en langt nemmere og mere sikker investering, end udlån til at opstarte ny produktion eller udvide en eksisterende. Det er tid til en investeringsstat. En grøn omstilling kræver banker, som kan tænke nyt, og som tør tage risici. Det kan de private banker ikke, men staten kan, hvis den tager den pengeskabelse, som den har foræret til bankerne tilbage. Der bliver ingen grøn omstilling, ingen styrkelse af biodiversitet og ressourcer som cirkulerer i lukkede kredsløb, så længe bankerne råder over 95 procent af de penge, som cirkulerer i økonomien, og så længe bankerne er mere interesserede i spekulation end i produktion. Det er totalt absurd, at staten skal låne penge til grøn omstilling og forgælde befolkningen endnu mere, blot fordi bankerne er mest interesserede i spekulation. Vi skal have statslige banker, som både er villige til at skabe penge, løbe en risiko og som evner at tænke samfundsmæssigt og langsigtet.