Baggrund
Læsetid: 9 min.

Selv om Danmark genåbner, fortsætter coronasmitten med at falde. Men sådan bliver det ikke nødvendigvis ved

Mens lande som Kina, Sydkorea og USA kæmper med en genopblusning af corona i takt med genåbningen, holdes smitten stadig i bund herhjemme. Det er dog for tidligt at erklære Danmark som en unik succes, mener eksperter. Vi har nemlig til gode at se effekten af de tiltag, som typisk fører til mere smitte – såsom åbne grænser og natklubber
Indland
18. juni 2020
Mens lande som Kina, Sydkorea og USA kæmper med en genopblusning af corona i takt med genåbningen, holdes smitten stadig i bund herhjemme. Det er dog for tidligt at erklære Danmark som en unik succes, mener eksperter. Vi har nemlig til gode at se effekten af de tiltag, som typisk fører til mere smitte – såsom åbne grænser og natklubber

Jesse Jacob

Coronapandemien begyndte formentlig på et kinesisk madmarked. Derfor er det også så påfaldende, at virussen ser ud til at have fundet vej tilbage til Kinas hovedstad Beijing gennem netop et madmarked.

Efter knap to måneder uden tegn på corona er der den seneste uge registreret mere end 100 nye smittetilfælde i Beijing. 

Det store Xindadi-madmarked i hovedstaden mistænkes for at være årsagen og har derfor været lukket ned siden weekenden. Det samme gælder millionbyens sports- og kulturinstitutioner. 

En overgang virkede det ellers til, at Kina havde fået corona helt under kontrol. Men det seneste udbrud har skabt bekymring for en genopblusning, og for at en decideret anden bølge af smitte kan vente forude for verdens mest folkerige land.

Kina er ikke alene om den bekymring, i takt med at samfund verden over langsomt åbner igen. I Sydkorea nåede én 29-årig mand at smitte 63 personer på fem forskellige natklubber, inden landet rullede noget af genåbningen tilbage. Også i Singapore og Japan har ny smittespredning skabt bekymring og ført til nedlukning flere steder.

Flere amerikanske stater har ligeledes registreret en  markant stigning i antal smittede efter deres gradvise genåbning. Ifølge nyhedsbureauet Reuters har myndighederne i både Florida, Arizona, North Carolina, Nevada og Oklahoma i denne uge offentliggjort de hidtil højeste antal nye smittede.

Men selv om der har været enkelte tilfælde af ny smittespredning i Danmark – blandt andet i Hjørring og på et fly fra Pakistan – fortsætter coronasmitten generelt med at falde. Uge efter uge beretter Statens Serum Institut om færre indlagte med COVID-19, og flere dage er der slet ingen døde med virussygdommen. Det sker, alt imens vores samfund genåbner, og vi igen kan stimle sammen på arbejdspladser, restauranter – og senest i fitnesscentre. 

Spørgsmålet er, hvorfor corona ikke også har fået fat i det danske genåbne samfund. Om vi er en enestående succes, eller om det værste venter forude?

For tidligt at konkludere

Det har været en glædelig overraskelse for pandemiforskeren Lone Simonsen, der er professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet, at det er gået så godt med smitten herhjemme.

»Jeg har været forbavset over, at smitten ikke gik op, når man åbnede så voldsomt for det danske samfund,« siger hun.

Men i takt med at Lone Simonsen har studeret den nye coronavirus, er hun kommet tættere på en forklaring: Den har en anden karakter end mange andre pandemier, hun har forsket i. 

»Pandemiinfluenza, som vi forskere kender meget til, spreder sig demokratisk. Hver smittet giver nogenlunde sygdommen videre til lige mange. Med coronavirus tyder det på, at vi har at gøre med det fænomen, der hedder superspredere,« fortæller hun.

Superspredere dækker over, at det formodentlig kun er 10-20 procent af de smittede med COVID-19, som giver det meste af sygdom videre. Det sker ifølge Lone Simonsen typisk ved store begivenheder, hvor mange mennesker, der ikke normalt har fælles kontaktflade, stimler sammen. Festivaler, natklubber eller koncerter eksempelvis. Og den slags begivenheder har vi endnu til gode at afholde i Danmark, påpeger professoren.

»Vi har jo først lige hævet forsamlingsforbuddet til over ti. Effekten af det kender vi ikke endnu. Men det tror jeg har været afgørende – sammen med afstand og god hygiejne selvfølgelig.«

Derfor er det også for tidligt at erklære Danmark for en særlig succes i forhold til genåbning, mener Jan Pravsgaard Christensen, som er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet. Flere studier tyder på, at blot få procent af danskerne har været smittet, og mange er altså stadig modtagelige, påpeger han.

»Det tager bare noget tid, før en stigende smittespredning manifesterer sig. Der er jo lidt forsinkelse, fra folk smittes, til de eventuelt indlægges – som er det, vi i høj grad måler på herhjemme. Forsamlingsforbuddet er først lige blevet hævet til 50. Og det er kun lidt over en uges tid siden, at 15.000 mennesker samledes i København til en demonstration. Så den næste tid bliver spændende,« siger Jan Pravsgaard Christensen. 

På et pressemøde tirsdag i denne uge beskrev sundhedsminister Magnus Heunicke (S) tre mindre smitteudbrud i Danmark den seneste tid. Der er registreret én smittet til Black Lives Matter-demonstrationen i København, flere tilfælde i Hjørring Kommune, og så er seks personer, der var ombord på et fly fra Pakistan, som landede i København 6. juni, konstateret smittet med coronavirus. 

Asiatisk situation

At Danmark indtil videre ser ud til at klare sig bedre igennem genåbningen end flere andre lande handler også om, at vi ikke er nået lige så langt med at lukke op for alle samfundsaktiviteter, som eksempelvis Sydkorea var, mener Lone Simonsen. 

»Flere asiatiske lande oplevede tidligt stor succes med at holde coronavirussen i ave. Så måtte de prøve sig frem og se, hvor langt de kunne nå i genåbningen. Her er natklubber og store sociale og kulturelle begivenheder noget af det sidste, man når til.« 

Hun mener ikke, der er grund til at frygte en decideret anden bølge i de lande, der i øjeblikket oplever flere smittede.

»Det er bare små udbud. De kan hurtigt stoppes igen,« som hun siger.

Danmark kan ifølge Lone Simonsen »sagtens« ende i en lignende situation med en pludselig opblusning i antal smittede, når eksempelvis spillesteder og natklubber får lov at åbne igen. Som det ser ud nu, bliver de en del af genåbningens fjerde fase i begyndelsen af august.

»Så ender Danmark formentlig også i en kinesisk eller sydkoreansk situation. Men hvis det sker, er vi okay stillet. Vi har testkapacitet til at finde ud af, hvad der foregår, så vi kan finde og stoppe de  smittekæder, der måtte opstå. Det er et vigtigt redskab, som vi ikke havde i begyndelsen af den her pandemi,« siger Lone Simonsen.

Senest har sundhedsmyndighederne herhjemme oprustet på smitteopsporing, således at det er Styrelsen for Patientsikkerhed, der tilbyder hjælp til at opspore nære kontakter til coronasmittede. 

Alligevel mener pandemiforskeren, at det giver mening at blive ved at genåbne nye aktiviteter i samfundet, så længe det går godt med smitten. »Vi må jo prøve os frem,« konstaterer hun. 

Flere af de lande, der har oplevet nye smitteudbrud i forbindelse med genåbningen af samfundet, har også haft åbnet grænserne i højere grad end Danmark, påpeger Jan Pravsgaard Christensen. Det var først mandag den 15. juni, at de danske grænser blev åbnet for udlændinge fra få udvalgte lande. Danskerne anbefales kun at rejse til de samme få lande.

De seneste dage har de restriktive danske rejsevejledninger mødt modstand fra flere sider. Tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard fra De Radikale har eksempelvis kaldt det »uholdbart«, at Danmark ikke følger andre lande i Europa og lemper mere. 

»Den nye smitte blev i høj grad importeret i eksempelvis Singapore. Det kan godt være, at vi ikke er så langt fra at udrydde corona internt i Danmark, men så snart vi får besøg fra udlandet, eller danskere igen rejser væk, risikerer vi at få virussen her til landet i større skala end nu,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

Danskerne er tillidsfulde 

Der kan dog også være særtræk ved Danmark og danskernes mentalitet, som gør det lettere at holde smitten i bund herhjemme end andre steder i verden, mener eksperterne.

Som folkefærd er vi eksempelvis kendetegnet ved en ret høj grad af tillid til myndighederne. Der har da heller ikke været samme masseprotester mod nedlukningstiltagene herhjemme som i blandt andet Tyskland og USA. Tværtimod viser en undersøgelse lavet af Trygfonden, at danskerne oplever, at tilliden i samfundet er vokset under coronakrisen.

»Hele succesen med at få bragt smitten ned – og fortsat holde den lavt ­– har helt sikkert også noget at gøre med, at danskerne er gode til at gøre, som de bliver bedt om. Fordi de tror på, at det er det rigtige. Derfor holder de fleste afstand og god hygiejne. Det hjælper,« siger Lone Simonsen.

Måden, vi bor og lever på, kan også spille ind, mener Jan Pravsgaard Christensen. I modsætning til eksempelvis Italien er det sjældent, at danskerne bor flere generationer under ét tag, ligesom flere har større boliger.

»Ser man på, hvilke kommuner herhjemme der totalt set har været hårdest ramt af corona, gælder det for flere på Københavns Vestegn. Her bor en større andel af ikkevestlige indvandrere, som i højere grad bor tæt og på tværs af generationer. Det har formentlig også en indvirkning,« siger han.

Endelig er det ifølge de to eksperter ikke utænkeligt, at sommeren er med til at holde coronasmitten nede.

»Studier har vist, at uv-stråling fra solen ikke var godt for virussen, når den befandt sig på en overflade. Erfaringerne fra andre coronavira og influenzavirus er også, at så snart det bliver varmere, og vi i højere grad mødes udenfor, så bliver det sværere at smitte folk. Så det bliver spændende at se, om det ændrer sig til efteråret,« siger Jan Pravsgaard Christensen.

Ikke brug for total nedlukning igen

Trods den gode udvikling virker de seneste ugers genåbning dog også til at have haft en effekt på coronavirussens udbredelse i det danske samfund.

Af Statens Serum Instituts seneste statusrapport fremgår det, at R – som dækker over, hvor mange hver coronasmittet i gennemsnit giver sygdommen videre til – er steget til 1,0. Hvis R, der også kaldes for ’kontakttallet’, bliver højere end én, vil epidemien udvikle sig herhjemme. Seruminstituttet understreger dog, at tallet er behæftet med en vis usikkerhed.

Når smittetallene er så lave, som det er tilfældet i Danmark, er det svært at bruge R til særlig meget, mener Lone Simonsen.

»Konfidensintervallet – altså usikkerheden – på R er ret bred i øjeblikket, så man kan ikke konkludere, at epidemien er i fremvækst herhjemme baseret på den mulige stigning,« siger hun.

Selv holder professoren øje med udviklingen i daglige nyindlæggelser.

»Opstår der en stabil stigning her, så har vi en ny situation,« beskriver hun.

Men selv hvis sådan en situation skulle opstå, forventer Lone Simonsen ikke, at det bliver nødvendigt med en fuldstændig nedlukning af samfundet igen. Det har jo heller ikke været tilfældet i de lande, der har oplevet stigende smitte som følge af genåbningen, som hun påpeger. Her har der primært været foretaget lokale nedlukninger de steder, hvor smitten fik fat. 

»I min optik kan vi få smitten under kontrol igen ved at begrænse store begivenheder. Uanset om det er et madmarked i Beijing eller en dansk festival. Og så er det enormt vigtigt hurtigt at opspore dem, der måtte have været til stede, hvor smitten blussede op, og få dem isoleret. På den måde kan man gøre rigtig meget,« siger Lone Simonsen.

Der er allerede flere eksempler herhjemme på, at enkelte steder er blevet lukket ned, når der blev fundet nye smittetilfælde. Det gælder eksempelvis for en pub i Solrød, en gymnasieklasse i Roskilde og altså senest et plejehjem og en skole i Hjørring. Den slags selektive tiltag kan udbredes yderligere, hvis smitten spreder sig flere steder, mener Jan Pravsgaard Christensen.

»Det kan jo godt være, at vi ender i en situation som i Asien, når eksempelvis de danske natklubber igen åbner. I så fald vil man måske vurdere, at det ikke er holdbart at holde dem åbne. Men det er jo ikke det samme som, at resten af samfundet behøver at følge med,« siger han og fortsætter:

»De seneste mange uger har jo vist, at vi godt kan opretholde en relativ normal hverdag, uden at corona spreder sig uhæmmet.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Jan Fritsbøger

kommer til at tænke på om de nye tilfælde i Beijing kan skyldes en smittefarlig frugtplukker, altså at en person har stået for alle de nye smittede på markedet, som måske har spist inficerede æbler eller noget andet i den stil, altså kontaktsmitte superspredning via en fødevare, jeg kan selvfølgelig intet konkludere er bare en opdukket tanke om en mulig sammenhæng.

Jan Fritsbøger

så måske er jordbærsæsonen farligere end BLM demoen.

Det har jeg også tænkt på. Skal vi afspritte tomaterne og koge jordbærrene? Jeg har ikke den store tillid til hygiejnen derude i marker og drivhuse. Der har før været tilfælde hvor rumænske bærplukkere måtte skide i et hegn og tørre røv i græs uden at kunne vaske hænder :(

Forøvrigt oplever jeg, at mange i det offentlige rum er begyndt at opføre sig som om, der ikke længere er smittefare. Der slækkes på sikkerheden og jeg tænker, at det er nu det bliver farligt!

Anina Weber, Thomas Bindesbøll, Eva Schwanenflügel, Torben Bruhn Andersen, Erik Winberg, Birte Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Men måske skal vi også bare lade være med at være hysteriske, fordi der er nogle mikro udbrud her og der som det i Hjørring. De kan formentlig inddæmmes, og dermed kan man nøjes med målrettet at sætte ind der, hvor der lige nu er problemer, i stedet for brede generelle tiltag, som har voldsom betydning for samfundsøkonomien og den personlige frihed for millioner af mennesker, fordi der er 5 alvorligt syge i hele landet.

Anne-Marie Krogsbøll

Hysteri?

"Covid-19 kan ge hjärnskador
En del patienter som vårdas på sjukhus för covid-19 har tecken på hjärnskada, enligt en studie från Göteborgs universitet.
Undersökningen visar att patienter med särskilt svår covid-19 ibland får påtagliga symptom på att hjärnan inte fungerar som den ska. Men redan vid måttlig infektion, hos patienter som var inlagda på sjukhus men inte behövde respiratorvård, gick det att upptäcka skador.
"Om det är viruset eller immunsvaret som står för hjärnskadan är i dagsläget oklart och mer forskning behövs", säger Henrik Zetterberg, vars forskarlag vid Sahlgrenska akademin genomförde undersökningen, i ett pressmeddelande.
Totalt har 47 patienter med mild, måttlig och svår covid-19 fått lämna blodprover under vårdförloppet. Resultaten har sedan jämförts med en frisk kontrollgrupp."
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset

For nogle dage siden var der en artikel om en forsker, som har obduceret hundredevis af coronadøde:
" Han undersøgte kun patienter, som var døde efter 30 til 40 dages indlæggelse på en intensivafdeling.
Og resultaterne gør ham bekymret for de patienter, der faktisk overlever en intensivindlæggelse, forklarede han mandag til det britiske Overhus.
»Det, du finder i lungerne på personer, som har haft virussen i mere end en måned, inden de dør, er noget helt andet end normal lungebetændelse, influenza eller sars,« forklarede han:
»Der er en total ødelæggelse af lungearkitekturen – på en måde kan man slet ikke se, at det har været en lunge.«
https://www.berlingske.dk/internationalt/forsker-har-undersoegt-afdoede-...

Og ikke engang på toiletterne kan man føle sig sikker - på trods af SST' og SSI's påstande om, at virus ikke er luftbåren:
"Det fremgår af studiet, som beskrives i The New York Times, at partiklerne, der stammer fra vores afføring, hvirvles over 90 centimeter op i luften, når vi skyller ud.
Som om det ikke var rigeligt nok, så sætter studiet også fokus på, at det ikke bare er enkelte dråber, der tales om. Derimod er det op mod 6.000 små dråber, der efterfølgende kan blive hængende så længe i luften, at den næste person, der benytter sig af toilettet, kan inhalere dem og dermed blive smittet med coronavirus, såfremt den foregående toiletgæst bar smitten.
Dertil kommer, at partiklerne selvfølgelig også kan lande på diverse overflader som eksempelvis dørgreb, toiletbørster og andre ting på toilettet, der befinder sig inden for en meters afstand af kummen, hvorfra smitten også kan spredes fra person til person."
"Som om det ikke var nok, beskriver studiet også, at undersøgelser har vist, at mens coronavirussen typisk overføres gennem luftvejene, så kan den altså også sætte sig i cellereceptorer i tyndtarmen.
Ji-Xiang Wang, forsker ved Yangzhou University, er medforfatter til studiet, og han er ikke i tvivl om alvoren af studiets resultater.
»Det er meget alarmerende,« siger han ifølge The New York Times."
https://www.berlingske.dk/videnskab/nyt-studie-viser-at-du-kan-blive-smi...

Men der er jo nogen, som er af natur er chanceryttere. Ingen argumenter overhovedet vil i de tilfælde gøre indtryk.

Anina Weber, Sarah Schein, Henriette Bøhne, Ete Forchhammer , Thomas Bindesbøll, Eva Schwanenflügel, Mikkel Zess, Palle Jensen og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Finn Jakobsen

Jeg vil ikke anfærgte forsigtighedsprincippet.
Men det er meget svært at forstå, at vi af hensyn til ’danskerne’, dette frygtelige ord, skal være isolerede fra lande med bedre tal og lavere smittespredning. Sandheden er jo ikke, at vi har været særlig dygtige - sandheden er måske, at vi har været dygtigere end nogle få andre lande.
Det er også svært at forstå, hvorfor danskerne ikke skal bære mundbind i det offentlige rum af hensyn til vores ’kultur’. Sådan en gang fis.

@ Finn Jakobsen

Heldigvis er regeringen kommet til fornuft og vil nu gå tilbage til at lade rejsevejledningerne være afhængige af objektive frem for politiske kriterier. Det, der nu lægges op til, kan jeg fuldt ud støtte, også selvom det betyder, at der desværre fortsat vil være restriktioner på rejser til og fra Sverige.

https://jyllands-posten.dk/politik/ECE12231503/danmark-aabner-graenserne...

Anne-Marie Krogsbøll

Hvis man fulgte objektive kriterier, ville man helt objektivt konkludere, at der er masser af smitteudbrud i de nu tilladte lande - og at det derfor sundhedsfagligt må konkluderes, at det er uklogt at åbne grænserne.
https://www.berlingske.dk/internationalt/tysk-slagteri-i-karantaene-657-...

Det er ren hylekorspolitik ud fra kolde økonomiske kriterier, der har sejret. De borgerlige partier skylder os alle sammen en undskyldning, når det går galt.

Anina Weber, Nille Torsen, Minna Rasmussen, Egon Stich, Sarah Schein, Thomas Bindesbøll, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Maj-Britt Kent Hansen, Jens Christensen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Anne-Marie, at føle sig absolut sikker er ganske enkelt ikke muligt,
medmindre man allerede er død,
for livet er jo så farligt at ingen slipper væk i live,
og på nuværende stadie er trafikken en langt større trussel end corona, for bare at nævne et enkelt eksempel på de andre trusler,
og måske er angsten en større trussel end corona i sig selv, og derfor bør man ikke puste til ilden og gøre livet værre for dem som frygter corona,
det er faktisk langt bedre at tale truslen ned, og så længe man ikke ignorerer truslen er det gavnligt at nedtone den,
for alle som er bange skal jo nok gøre deres for at passe på sig selv, og også os som ikke er det mindste bange følger de gode råd simpelthen for at gøre vore omgivelser trygge,
jeg spritter og holder afstand selvom jeg ikke føler nogen form for trussel, men kun af hensyn til dem som er bange,
men hvis jeg kunne få dem til at indse hvor lille truslen faktisk er ville det helt klart gavne deres trivsel.

@ Anne-Marie Krogsbøll

Men der er jo også stadig coronasmitte i Danmark, og de lande, der nu åbnes for rejser til og fra, har smittetal på niveau med Danmark. Nogen lavere og andre højere, men ikke så meget højere at det for alvor betyder noget. Og selvfølgelig kan vi ikke blive ved at isolere os fra vores naboer og vigtigste handelspartnere, især ikke når alle andre lande i EU er i fuld gang med at åbne deres indbyrdes grænser.

https://www.dr.dk/nyheder/indland/her-er-landene-som-opfylder-regeringen...

Anne-Marie Krogsbøll

Jeg er bare uenig, Jan Weber Fritsbøger. Det er fint, at du tager hensyn, hatten af for det - men det er der nu rigtigt mange, der IKKE gør.

Så sent som i går hørte jeg i panelet på TV2 News formanden Dansk Blindesamfund fortælle, at patientforeninger bestormes af ulykkelige medlemmer med kroniske sygdomme, som føler sig ladt i stikken, bl.a. pga. manglende hensyntagen, eks. under demonstrationer, og med en bøn om, at vi ikke må havne der, hvor problemerne individualiseres. Og svaret fra denne person
https://da.wikipedia.org/wiki/Ulla_Brockenhuus-Schack var, at det er folk i risikogruppernes eget ansvar at passe på sig selv.

I mine øjne utroligt dumt, egoistisk og helt uden empati-synspunkt. Så dumt, at det er svært at forstå. Og så længe, der er mange personer, der tænker sådan (stort set hele den blå blok, med glædelige og overraskende undtagelser) - oven i købet magtfulde personer - så kan folk i risikogrupperne ikke færdes i samfundet uden at sætte livet på spil, og det er gået præcist sådan, rom en del af os advarede mod, da man startede genåbningen - at man kaster risikogrupperne under bussen, svigter dem fuldstændigt, lukker dem ude fra samfundet på utroligt egoistisk og socialdarwinistisk vis. Al snakken om at passe på de svage grupper er RENT hykleri, historieforfalskning, skønmaleri og rent ud sagt løgn.

Se disse historier:
https://nyheder.tv2.dk/video/QU9fak9ZSV84TTZJOXA4TTg1dUMwRnBPX1lCVEdxRnA=

Genåbningen har absolut intet med sundhedsfagligehd at gøre - tvært imod, det er så dumt og ufornuftigt, som det kan være. Det er så sørgeligt. som det kan være - og allermest sørgeligt, at så mange danskere er ude af stand til at sætte sig i udsatte borgeres sted, og kun kan tænke på sig selv, sig selv, sig selv.

Anina Weber, Minna Rasmussen, Egon Stich, Ete Forchhammer , erik pedersen, Joy Nitav, Thomas Bindesbøll, Eva Schwanenflügel og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Lars Hansen:
Det er logik for burhøns, agt jo mere man bevæger sig rundt med smitte, jo flere vil rent statistisk blive smittede. Hvis 10 000 tyskere rejser til Danmark, og 100 er smittede, så sætter det gang i smitten herhjemme. Det er så banalt og så logisk, at jeg ikke fatter, at nogen vil være bekendt at snakke om sundhedsfaglighed, mens de argumenterer for at genåbne.

Argumentet med at vi ikke kan blive ved at isolere os har jo ikke det mindste med sundhedsfaglighed at gøre. Det er bare et politisk synspunkt, intet andet.

"Alt er åbent, med mindre der er sundhedsfalige grunde til at holde det lukket" hører jeg netop Morten Østergaard udgyde. Men absolut ingen sundhedsfaglige argumenter vil kunne overbevise Østergaard om, at der kan være gode grunde til at lukke ned. INGEN! Han går ind for flokimmunitet og socialdarwinisme og pengemænd, og intet vil kunne ændre på den prioritering hos ham. Det har intet med sundhedsfaglighed at gøre, det er rent spin og røgslør at henvise til det.

Anina Weber, Minna Rasmussen, Peter Høivang, Thomas Bindesbøll, Erik Winberg, Eva Schwanenflügel, Arne Albatros Olsen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Rent, uforfalsket talfifleri - Trump værdigt:
https://jyllands-posten.dk/indland/ECE12232275/to-regioner-er-nu-helt-ud...

Men er det Trump? Nej - det er såmænd bare SSI.

Anina Weber, Eva Schwanenflügel og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Pia Schertiger

Det “unikke” bagved Danmark skal sikkertfindes i d-vitamin niveauet hos danskerne:-) Jeg læste et sted at op mod 70 % af amerikanerne havde mangel på d-vitaminet. Jeg tørikke tænke på hvad tallet er i store dele af Asien.

Jørgen Mathiasen

Der kan dog også være særtræk ved Danmark og danskernes mentalitet, som gør det lettere at holde smitten i bund herhjemme end andre steder i verden, mener eksperterne.

Det er det næppe, særtræk altså, for indvånerne i DK har et par sociale træk og en mentalitet, de deler sammen med med deres næreste naboer, hvortil hører organisering, disciplin, almindelig tillid til at den offentlige sektor er fri for korruption, og et udvalg af medier, som er optaget af at bringe relevant, og troværdig information til aftagerne.
Hvis der er noget specielt, så er det anstrengelsen med at lukke øjnene for det og erklære det for noget unikt under solen.

Maj-Britt Kent Hansen

Hvorfor kommer jeg til at tænke på kreativ bogføring (A-MK's link til JP-artikel 14:57) og newspeak fra SSI forleden: smitteryk>>>kontaktpunkter.

D-vitaminmangel er vist ret normalt i DK - ikke mindst blandt kvinder. Men påstande om, at C-, D-vitamin og zink i abnormt store mængder skulle redde os fra Corona, har jeg ikke tillid til.

Mikkel Zess, Thomas Bindesbøll, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Maj-Britt Kent Hansen

>>>smittetryk

Anne-Marie Krogsbøll

Det er sikkert godt at undgå at mangle vitaminer - det gælder jo generelt. Men at tage vitamintilskud er ikke nogen kur mod covid-19. Det bedste er at undgå at blive smittet.

Anina Weber, Peter Høivang, Eva Schwanenflügel og Maj-Britt Kent Hansen anbefalede denne kommentar
Else Marie Arevad

Smittespredningen sker ifølge Lone Simonsen typisk ved store begivenhede som festivaler, natklubber eller koncerter, hvor mange mennesker stimler sammen, og den slags begivenheder har vi endnu til gode at afholde i Danmark. Nej, men vi har haft en stor demonstration med 15000 deltagere i København. Konsekvenserne af den har vi måske endnu til gode.

Anina Weber, Kim Houmøller, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Mht. store begivenheder: Hvordan er det så gået så galt på plejehjemmet? Og skolerne?

Anina Weber, Thomas Bindesbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

https://sport.tv2.dk/fodbold/2020-06-18-vilde-scener-ryster-italien-det-...

Man må formode, at Italien kommer på den sorte liste nu?

Anina Weber, Mikkel Zess, Thomas Bindesbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Arne Albatros Olsen

Ideen med D-vitamin, zink , og selen handler ikke om at disse tilskud kan forhindre en evt. smitte.
Det kan de ikke, men de kan medvirke at du ikke blive så hårdt ramt, hvis du skulle blive smittet

Anne-Marie Krogsbøll

Det ender galt - vi begår nøjagtigt den samme fejl, som vi gjorde i februar-marts: Vi undervurderer virussen, og overvurderer, hvor utroligt meget vi har styr på det hele:
https://www.berlingske.dk/samfund/jeg-synes-at-det-er-maerkeligt-her-er-...

Og at tallene ser nogenlunde pæne ud i dag, skyldes jo i høj grad, at man har fiflet med optællingsmetoden. Diktatur-metoder! Komiske Ali! (se link ovenfor om de jublende regioner, som pludseligt ved et trylleslag er blevet smittefri. Rent videnskabeligt fusk!

Er det Novo - SSI's Sugardaddy - som har styret det snyderi fra bag kulisserne?

Anina Weber, Arne Albatros Olsen, Maj-Britt Kent Hansen, Mikkel Zess, Thomas Bindesbøll, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Intet nyt under solen. Vi er stadig idioter. Hvor mange andre af den slags "særfly" har fået lov at sende passagerer fra farlige lande uantastede, uden tesning og uden karantæne, ind i landet?:
https://www.berlingske.dk/danmark/318-passagerer-rejste-med-coronaramt-f...

Skrigeballoner,som opfatter set som et spørgsmål om at plage sig til lørdagsslik, ikke som et spørgsmål om at undgå en ny bølge:
https://www.dr.dk/nyheder/politik/partier-kritiserer-regeringen-hvad-er-...

Huj, hvor har vi styr på det:
https://www.dr.dk/nyheder/politik/partier-kritiserer-regeringen-hvad-er-...

Anina Weber, Arne Albatros Olsen, Mikkel Zess, Thomas Bindesbøll, Erik Winberg og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hov - det nederste link ovenfor er forkert - her kommer det rigtige:
https://www.dr.dk/nyheder/regionale/nordjylland/mindst-10000-mink-aflive...

Eva Schwanenflügel

Det kan gå ufatteligt hurtigt.

- Fra 26 til 80 smittede i Hjørring på få dage.
- Fra en enkelt minkfarm til to på 2 dage, den nyeste ramte farm også i Hjørring, (og her kan man måske begynde at ane en sammenhæng?)
- Fra 6 smittede til 18 (eller muligvis endnu flere) smittede på et fly fra Pakistan, hvor passagerer ikke blev checkede i lufthavnen eller bar mundbind ombord.

Men det skal da ikke forhindre masseturismen, det ville jo være økonomisk selvmord, så skidt være med de svageste i samfundet.

Desuden hjælper det i tilgift på indlæggelses- og dødelighedsopgørelserne, at SSI har opfundet en ny og kreativ regnemodel, (se Anne-Marie Krogsbølls link 14:57)

SSI er også ret så karrige når det gælder om at dele deres tal med andre forskere, uden at angive nogen anden forklaring derpå, end at de 'lige' skal have undersøgt om det er lovligt.

Prisværdigt, hvis det gjaldt om at beskytte os mod registersamkøringer, men utroværdigt al den stund, at SSI selv indsamler DNA til deres egen og NOVO's biobank.

Noget, de iøvrigt forsøgte at hemmeligholde, indtil det blev afsløret af dygtige journalister, at alle test fra de hvide telte blev gemt til ti år efter personens død..

Hvad foregår der egentlig i Dybbøl Mølle..?

Anina Weber, Minna Rasmussen, Maj-Britt Kent Hansen, Mikkel Zess, Henriette Bøhne, Ete Forchhammer , Jens Christensen, Per Langholz, Thomas Bindesbøll og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Thomas Bindesbøll

Enig med en masse af jer, der heldigvis har den kritiske pære tændt, mens både dele af medierne pludselig hellere vil både læse og gengive ren jammer fra turistindustrien (undskyld generaliseringen, jeg ved godt at rigtigt mange små udlejere, hoteller, m.fl. har en hård økonomisk tid pga Corona), fremfor at bruge længere tid på sidste barske nyt fra Hjørring...

Tror ikke det er bevidst, men at det sker ubevidst gør det ikke bedre. Nu er især TV-medierne åbenbart gået i "det er en **menneskeret** at kunne rejse jorden rundt uanset alle pandemier.
Åbenbart er den kollektive hukommelse ikke mere en højst 14 dage. Suk.

På positivfronten er, at en masse fornuftige mennesker, fra ung til gammel ytrer sig kritisk over at stille økonomi over fælles sikkerhed og empati med de mest sårbare, lokalt og globalt. Trods alt er mange blevet klogere og mere bevidste. Mere af det!

Usynlige Corona er stadig "derude" og kan slå til så snart der slækkes på konskevens og hygiejne

Anina Weber, Maj-Britt Kent Hansen, Mikkel Zess, Ete Forchhammer , Anne-Marie Krogsbøll, Jens Christensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Der er 6 indlagte COVID-19 patienter på de danske intensiv afdelinger, og skulle det tal eventuelt stige til 10 eller 25 i forbindelse med genåbningen, så er det næppe det største problem, samfundet har.

Anne-Marie Krogsbøll

Nej, det er helt rigtigt (bortset fra dem, det gå ud over), Lars Hansen. Men hvor har du det tal fra? Det er jo ren ønsketænkning, fantasi, grebet ud af luften, evig medvind på cykelstierne - du gætter på basis af, hvordan du (og også vi andre) bare gerne vil have, at det går. Og med de seneste dages historier skal vi være meget heldige - eller hurtigt lukke ned igen - hvis det skal komme til at passe. Selv om SSI's pinlige "talmassage" selvfølgelig hjælper lidt - det hjælper til gengæld slet ikke de covid-patienter, som rammes. Er det sådan man bekæmper epidemier - ved bare at fjerne dokumentationen for ofrene? Hvor er evidensen for det?

Lige nu hører jeg et fjols (Aarestrup Jensen) være ude af stand til at forstå, at 6-dages-reglen selvfølgelig ikke giver mening for turistindustrien - han glemmer fuldstændigt, at reglen ikke er der for industriens skyld, men for befolkningens - og at den giver glimrende mening ved at begrænse mængden af FORSKELLIGE turister - hvilket begrænser smitterisikoen. Logik for burhøns - men ikke, hvis man kun har penge i hovedet.

Selv om et flertal af befolkningen har ønsket meget forsigtig genåbning, har pengemændende vundet - for de har magten og midlerne til at tromle deres dagsorden igennem.

Anina Weber, Eva Schwanenflügel, Thomas Bindesbøll, Kim Houmøller, Mikkel Zess, Peter Høivang og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Ete Forchhammer

En tiltrængt korrektion mht. sidste led i remsen "demonstrationer, festivaler og koncerter": Koncerter og koncerter er to bundforskellige størrelser, hvoraf den ene absolut INTET har at gøre i sammenhæng med festivaler og demonstrationer!
Koncerter i koncertsale, hvor der er bedre styr på adgang, udgang, antal personer og afstanden mellem dem, end fx i supermarkedet o.a. markeder, er hidtil blevet ramt helt urimeligt!
Det er der flere grunde til, og en af dem er den sproglige.
Ok, havde S-toppen ikke bevidst været så kulturfjendsk som den vitterligt er, uanset Mette Frederiksens poseren i Louisiana og Det Kgl. Teater, havde man nok overkommet at skelne mellem koncerttyper. Men når nu den politiske situation er at fem og syv er lige, ville det være fint hvis det dog ikke blev gentaget i medierne, men at der tværtimod blev gjort opmærksom på "misforståelsen".

Større eller mindre dele af samfundet har været lukket ned i over 3 måneder, og smitten er stort set udryddet i både Danmark og det meste af EU. På den baggrund er det bestemt hverken for tidligt eller for voldsomt at afvikle de fleste af de midlertidige restriktioner, der har været indført. Kommer der herefter lokale udbrud på et plejehjem i Hjørring eller et slagteri i Tyskland, så må de håndteres lokalt, der hvor de er.

Hvad angår grænserestriktioner kan danskerne nu igen frit rejse i f.eks. Italien eller Frankrig, men hvis en italiener eller frankmand gerne vil besøge Danmark, stilles der byrdefulde, bureaukratiske og helt overflødige krav til dem.

Det finder jeg nærmest pinligt, så den 6-dages regel skal fjernes hurtigst muligt, og man skal også i gang med at genåbne grænserne mod udvalgte lande uden for EU. Det giver ingen mening at fraråde rejser til f.eks. New Zealand, når de stort set har udryddet smitten, og det giver slet ingen mening at forlange, at folk skal gå i 14 dages karantæne bagefter.

Arne Albatros Olsen

" Det kan åbenbart ikke gå hurtigt nok med hensyn til at komme " back to normal" koste hvad det vil.
I stedet for at bruge denne krise til et tiltrængt opgør med vores forbrug og det traditionelle økonomiske system, som er baseret på entydigt vækst.

Men alt peger tilsyneladende på vi vi snart er " back on the suicide track".

Denne gang på 2 forskellige måder samtidig.

Den ene selvmorderiske tendens er troen på at corana generelt er under kontrol, og åbningerne kan begynde.Lokalt ser det da fint ud lige nu, men rent globalt er antallet af smittede stigende, og det vil ramme som en boomerang i nakken.

Den anden selvmorderiske tendens er selvfølgelig at kampen for bæredygtighed og en markant nedbringelse af co2 ,lige nu stort set bare træder vande, og jeg tvivler på at vi når det her.

Anina Weber, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel, Thomas Bindesbøll og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

" smitten er stort set udryddet i både Danmark og det meste af EU"

Hvilken verden lever du i, Lars Hansen. Det er i hvert fald ikke den virkelige verden, for her er du helt på tværs af diverse eksperter, som ustandseligt understreger, at smitten absolut IKKE er stort set udryddet (det KUNNE den have været nu, hvis vi ikke havde forceret genåbningen).
Har du hørt om Hjørring? Diverse minkfarme? Et fly fra Pakistan? Diverse skoler? En hospitalsafdeling, som lige har måttet lukke? Osv?

Og Sverige er - ganske som SSI - i fuld gang med historieforfalskningen - der er jo store økonomiske interesser på spil:
https://www.svt.se/nyheter/inrikes/senaste-nytt-om-coronaviruset

Desværre er der mange, der, som dig, ikke kan skelne mellem ønsketænkning, forretningsinteresser og realiteter - og undskyld jeg siger det, men det kommer til at gå ud over alle os andre.

Anina Weber, Mikkel Zess, Jeppe Lindholm, Per Langholz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Stig Andersen

Hvis "det vil ramme som en boomerang i nakken", bliver det vel automatisk "et tiltrængt opgør med vores forbrug og det traditionelle økonomiske system, som er baseret på entydigt vækst"

Arne Albatros Olsen

Ja, Stig Andersen, det er paradoksalt nok osse absolut en mulighed. Men det er svært helt at forudsige tidsrammen her.

Anne-Marie Krogsbøll

Bare lige til orientering:
" Tidligere statsminister Lars Løkke har flere gange hævdet dette, og det er også blevet påstået af den svenske statsminister Stefan Löfven samt et utal af politikere, kommentatorer og andre.
Det passer bare ikke.
Hvis man ser på antallet af positivtests, er det i Skåne højere, selvom Sverige tester markant mindre. Forskellen er så udtalt, at selv når man sammenligner Skåne – med godt 1,3 mio. indbyggere – med hele Danmark og dets 5,8 mio indbyggere og ikke blot hovedstaden, ser det værre ud i Skåne.
Alene i Skåne var der fra 8-14. juni 305 positive covidtests, i hele Danmark var tallet 272. Og her skal man huske, at Sverige tester langt, langt mindre end Danmark. Et bedre mål for smitteudbredelse er antallet af indlagte, og her havde Skåne torsdag formiddag 55 indlagte, mens der i Danmark er 39."

"Nu har Danmark så valgt at tillade svenske turister fra blandt andet Skåne, der er markant hårdere ramt end noget sted i Danmark, at komme til landet. Det bliver et interessant eksperiment, ...."
https://www.berlingske.dk/kommentatorer/myten-om-det-lave-skaanske-smitt...

Hvordan er en sådan myte opstået? Rent spin og historieforfalskning - men hvorfor er det ikke blevet afsløret før? Hvorfor er regeringen hoppet på den, og har helt uansvarligt åbnet op for Skåne?

Hvor mange af erhvervslivets og pengefolkenes spidser har ødegårde i Skåne?

Grrrrrr!

Anina Weber, Mikkel Zess og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Anne-Marie, lobbyismen og presset på statsministeren har været for stærkt.
Men godt spørgsmål, om regeringen egentlig er vidende om den skånske smitte..?
Det burde den jo være!

Anina Weber, Mikkel Zess og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Hov - første afsnit var røget ud af citatet ovenfor - skal sættes ind allerforrest:
"I den offentlige debat kan man iagttage et virkelig sært fænomen. Ganske mange både politikere og meningsdannere insisterer hårdnakket på at fremture med påstande om, at covidsmitten i Skåne er lav og i øvrigt sammenlignelig med enten Region Hovedstaden eller Danmark generelt. "
https://www.berlingske.dk/kommentatorer/myten-om-det-lave-skaanske-smitt...

Anina Weber, Per Langholz og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

PS: Hele det interessante debatindlæg kan vist læses uden abonnement.

Eva Schwanenflügel

Anne-Marie, ja, tak for det gode link, har læst det hele :-)

Per Langholz

Det største problem vi har omkring corona er, der ikke er epidemiologisk videnskab der kan give bare nogenlunde retvisende prognoser for sygdomsudviklingen. Model beregningerne har været helt skæve, og totalt utroværdige. Videnskabsfolkene især SSI burde gå klart ud og sige, at de ikke har videnskabelig belæg for at give klare sundhedsfalige råd til politikerne. Andre videnskaber bliver jo hævet med ned i epidemiologernes dynd og usaglighed. Det er uredeligt, når epidemiologerne ikke går klart frem for befolkningen og især politikerne og fortæller, at de ikke kan give vidensbabelig bareseret sundhedsfalig råd omkring corona udviklingen, og hvordan genåbningen skal foregå.

Det her svarer nogenlunde til at videnskabsfolk begynder at rådgive om hvordan man bygger en fusionsreaktor nu for at komme ud af klimakrisen, uden at videnskabsfolkene fortæller at der er videnskaben/teknologien slet ikke udviklet til endnu, men måske om 30 år.

Det er dybt uredeligt når SSI og Sundhedsstyrelsen ikke tydelig og offentligt redegør for deres begrænsninger, og i stedet lader befolkningen og især politikerne få det indtryk er at den kan give redelig videnskabelig baseret sundhedsfalige råd.

Anina Weber, Mikkel Zess og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Per Langholz

Fuldstændig rigtig pointe.

Alle er uenige på kryds og tværs, og SSI vil ikke dele deres egen viden.
Som før nævnt længere oppe, nægter de at dele deres erfaringer med andre forskere.
Og de indsamler fortsat teledata fra alle danskere, selvom de selv indrømmer, de ikke kan bruges til at modellere, fordi smittetrykket er for lavt til at det giver mening.

"SSI fortsætter indsamling af danskeres teledata: Bliver kun brugt til 'baggrund'"
https://www.version2.dk/artikel/ssi-fortsaetter-indsamling-alle-danskere...

Et eksempel er uenigheden om, hvorvidt coronavirus er luftbåren eller ej.
Som (vistnok?) Anne-Marie Krogsbøll var inde på, er det i et nyt studie kommet frem, at virus spredes ved toiletskyl efter afføring som bittesmå luftbårne aerosoler, der længe kan hænge i luften.
Men alligevel er forskerne uenige - eller måske rettere - dumstædige..?

"Kan coronavirus være luftbåren? Aerosolforskere siger ja, læger og sundhedsmyndigheder siger nej"
https://videnskab.dk/krop-sundhed/kan-coronavirus-vaere-luftbaaren

Anina Weber, Mikkel Zess og Per Langholz anbefalede denne kommentar
Niels Erlinger

Jeg tror, at det er den svenske udenrigsminister, som har været den, som har råbt højst, om det lave skånske smittetal.

Se her:
https://www.dr.dk/nyheder/indland/svensk-udenrigsminister-lad-folk-fra-s...
https://sn.dk/Verden/Sveriges-regering-frygter-at-nordisk-samarbejde-lid...

Søren Kristensen

Den 6. juni landede et fly fra Pakistan med mindst 16 smittede i Københavns Lufthavn. Kilde: flere medier. Jeg troede ikke der var åbnet op for indrejse fra steder så langt væk som Islamabad på det tidspunkt?

Noget andet jeg heller ikke troede var at Covid-19 var i Europa før jul. Men nu viser det sig at der er fundet spor af virussen i spildevand fra Milano og Torino fra december 2019. Kilde: flere medier.
Kan det tænkes, at min 8 uger lange snotfri, tørre og genstridige lungebetændelse, som varede gennem hele jan og feb. alligevel havde noget med corona at gøre?

Jeppe Lindholm

Så længe der ikke er flokimmunitet eller der er udviklet en effektiv vaccine, en vaccine er ikke bare en vaccine, kan corona vende tilbage lige så hurtig som ved nedlukningen medio marts. Og en anden bølge er en realitet. Så kan Danmark stå i en mere eller mindre ny nedlukningssituation.

En nedlukningssituation som man så kan sætte et blåt klistermærke på.

Eva Schwanenflügel, Anina Weber, Nille Torsen og Mikkel Zess anbefalede denne kommentar

Hvis ikke coronavirus kan være luftbåret, giver mundbind og masker ikke mening!
Sandhed og videnskabelighed er voldsomt kompromiteret af økonomi og politiske ønsker. Teknokraters kyniske beregninger og forudsigelser fra helikopteren forplumrer befolkningens forståelse.
En tilstrækkelig oplyst befolkning behøver ingen ledelse for at gøre det rigtige. Men det harmonerer næppe med elitens interesser!

Det er kommet frem, at minkfarme i nordjylland er inficeret med coronavirus, og alle dyrene er blevet aflivet.
Jeg lurer på, hvad man stiller op, når virus rammer kreatur-, svine-, fjerkræbesætninger?

Det ser det ud til at Sverige er godt i gang med DEN 2. BØLGE af corona-udbruddet: https://ourworldindata.org/grapher/daily-cases-covid-19?time=2020-02-17....

Tag ikke fejl af, at den svenske kurve vises faldet til '0' i dag, men siden det åbenbart er LIGEGYLDIGT for svenskere, at etablere overblikket ved præcise, daglige indberetninger 24/7... kommer tallene for weekenden først måske på mandag... eller tirsdag.

Desuden testes ikke for corona i Svarige, medmindre 'man' kommer forbi hospitaler med mulige symptomer, og måske bliver indlagt SÅFREMT man er UNDER 65 år. Er man bekræftet smittet, dog med symptomer aktuelt mildere, får man besked på at gå hjem og leve et 'normalt' liv - så de svenske 'mørketal' giver jeg ikke en hujende fis for!

At dømme efter de statistiske optegnelser ifølge 'ourworldindata', jeg linker til - må de virkelige svenske mørketal tælles i millioner! OGSÅ i Skåne, Halland og Blekinge!

@ mig selv: 20. juni, 2020 - 16:40 : "og måske bliver indlagt SÅFREMT man er UNDER 65 år"

Rettelse: "og måske bliver indlagt SÅFREMT man er UNDER 70 år.

Over 70 år, svensk og syg på et hospital eller plejehjem, bliver man trakteret med en 'palliativ cocktail' af morfin og midazolam. Oprindeligt var kutymen at lægen skulle være tilstede når den palliative cocktail blev ordineret, men det har corona ændret så grundigt, at den ordineres nu over telefonen, til plejepersonale...

"More worryingly, Swedish doctors have expressed alarm over the matter-of-factness with which authorities seem to be treating the plight of older and vulnerable people.

Yngve Gustafsson, professor of geriatric medicine at Umea University, noted that the proportion of older people in respiratory care nationally was lower than at the same time a year ago, despite people over 70 being the worst affected by covid-19. He expressed concern about the increasing practice of doctors recommending BY TELEPHONE (min fremhævning) “palliative cocktail” for sick older people in care homes. “Older people are routinely being given morphine and midazolam, which are respiratory-inhibiting,” he told the Svenska Dagbladet newspaper,[5] “It’s active euthanasia, to say the least.”" 18. juni 2020: https://www.bmj.com/content/369/bmj.m2376

"De får palliativ vård, trots att vissa av dem kanske skulle kunna överleva. Det säger geriatrikprofessorn Yngve Gustafson, som är skarpt kritisk till hur människor med covid-19 behandlas på äldreboenden. Vilken vård får egentligen våra äldre som smittas av corona? Den frågan har ställts på sin spets efter rapporter om att äldre som gått bort i covid-19 inte fått träffa läkare eller inte fått exempelvis behandling med syrgas. I stället ska de ha getts palliativ vård, alltså lindrande åtgärder i livets slutskede." 24. maj 2020: https://www.svd.se/professorn-i-agenda-de-aldre-dor-av-palliativ-vard (betalingsmur)

"Covidsjuka Jan, 81, fick palliativ vård – blev frisk när familjen satte stopp" og "Flera anhöriga DN talat med är kritiska mot att äldre inte behandlas mot covid-19, utan ges palliativ vård direkt – utan att få träffa läkare. När sonen till covidsjuka Jan, 81, krävde att han skulle få näring istället för morfin tillfrisknade han snabbt." 20.05.2020 https://www.dn.se/nyheter/sverige/covidsjuka-jan-81-fick-palliativ-vard-... (betalingsmur)

Når svenskere er så enormt brutale, hensynsløse, eugeniske over for deres egne... helvedet fryser til is, før jeg betror dem noget som helst, gældende familiens, medborgernes og mit eget helbred!!

ALDRIG NOGENSINDE MERE VIL JEG SÆTTE MIN FOD I SVERIGE, SO HELP ME GOD!!

Eva Schwanenflügel

@ Anina Weber

Det er ikke første gang, at det påpeges hvordan de gamle mennesker på plejehjem bliver udsat for eutanasi, men det er næsten fuldstændig ubeskrevet i de danske medier.

Det lader til, at de fleste lader sig nøje med Folkhälsomyndighetens udtalelser, især repræsenteret via Anders Tegnell, om at det er åh, så forfærdeligt, at så mange ældre er døde af Covid, men ingen ved hvorfor..

Selv BBC har skrevet om det for over en måned siden.

Fra BBC 19. Maj 2020:
"Coronavirus: What's going wrong in Swedens carehomes?"
https://www.bbc.com/news/world-europe-52704836

De fulgte op på flere artikler, bl.a. denne om en sygeplejerske, der slog alarm fordi de gamle nægtedes at få ilt, men istedet fik morfin.
Begrundelsen for at nægte at give ilt fra myndighedernes side, var at personalet ikke var trænet i at administrere denne behandling.
Men samtidig måtte samme uuddannede personale altså gerne give morfin..

Sygeplejersken blev efter sin offentlige kritik fyret - uden grund.
Efterfølgende er det blevet forsøgt udlagt, som om hun blot søgte at skade regeringen, siden hun er Sverigesdemokrat.

"Sjuksköterska fick sparken efter larm om att äldre nekas syrgas"
https://nyhetsbyran.org/2020/05/05/sjukskoterska-fick-sparken-efter-larm...

Det kan undre voldsomt, at denne situation går så meget under radaren, og at ikke flere pårørende råber vagt i gevær.

Det er en enorm skandale, og burde udløse fængselsstraf til de ansvarlige myndigheder.

Anne-Marie Krogsbøll, Anina Weber og Per Langholz anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Vi er ikke for gode herhjemme. Det her er f.... på tide:
https://politiken.dk/indland/art7828832/Efter-kritik-og-t%C3%B8ven-skal-...

"De nuværende retningslinjer fra Sundhedsstyrelsen siger, at hvis der konstateres smitte på et plejehjem, så bliver alle ansatte og beboere testet hver syvende dag, indtil der ikke længere er smitte på institutionen.
De nye retningslinjer betyder, at testningen fremover ikke kun skal isoleres til den institution, hvor der konstateres smitte. Nu skal ansatte og beboere på andre institutioner i området også testes.
»Der kan være vikarer, som går på tværs af flere institutioner eller plejehjem, og det betyder, at der kan være andre steder end den enkelte institution, hvor der også skal testes«, siger Helene Probst.
Desuden bliver det nu en del af teststrategien, at ansatte i ældresektoren også kan blive indkaldt til test, selv om smitten endnu ikke er nået ind på plejehjemmene."

"Det stod allerede i regeringens teststrategi for over en måned siden, at der skulle ske målrettet testning af frontpersonale. Hvorfor havde det ikke været en god idé at begynde med det her for en måned siden, når nu man havde kapaciteten til at teste?

»Vi bliver jo hele tiden klogere på, hvordan vi skal gøre det her. Det gælder jo om at fange den smitte, der er, og derfor gælder det om at gå målrettet efter at teste der, hvor der er smitte. Om man skulle have iværksat det allerede for en måned siden, det kan godt være. Men jeg synes, at vi har haft et ret stort fokus på at undgå smitte, men vi kan se, at det ikke har været tilstrækkeligt, så derfor bygger vi ovenpå, for vi vil gøre alt for at sikre, at der ikke kommer smitte ind på plejehjemmene«, siger Helene Probst."

Hvad f.... har de ment med at passe ekstra godt på de ældre indtil nu? De har pralet af rigelig testkapacitet i en måned nu - dette tiltag burde have været gjort fra starten af epidemien. Faktisk bør man systematisk teste ALLE plejehjemsansatte løbende - mindst en gang om ugen - med busser, der kører rundt, så det er praktisk ladesiggørligt at få tid til at gå til til testning .

Det er simpelthen så lamme og tanketomme undskyldninger for, at der også på dette felt først sker noget nu. De har stadig ikke fattet alvoren af epidemien. Jeg fatter simpelthen ikke, hvad der foregår i deres hoveder. De er ikke til at stole på - de siger en masse pæne overskrifter, og gør det modsatte i praksis den ene gang efter den anden.

Man får nærmest indtryk af, at der er nogen, som arbejder målrettet på at udrydde den ældre generation - eller på at sørge for tilstrækkeligt med forsøgspersoner til industrien.

Maj-Britt Kent Hansen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Sider