Nyhed
Læsetid: 5 min.

Danmark stiller krav til statsløse børn i strid med UNHCR’s anbefalinger

Danske myndigheder stiller krav om gyldig opholdstilladelse som forudsætning for, at et statsløst barn født i Danmark kan få dansk statsborgerskab. Da Norge for tre år siden forsøgte at stille samme krav, protesterede UNHCR
Da Folketinget i december 2019 vedtog den seneste lov om tildeling af statsborgerskab, blev seks statsløse børn, der var født i Danmark, slettet fra lovforslaget med den begrundelse, at de ikke havde gyldig opholdstilladelse. Det er i strid med UNHCR’s anbefalinger. Her er vi til den årlige statsborgerskabsdag på Christiansborg.

Da Folketinget i december 2019 vedtog den seneste lov om tildeling af statsborgerskab, blev seks statsløse børn, der var født i Danmark, slettet fra lovforslaget med den begrundelse, at de ikke havde gyldig opholdstilladelse. Det er i strid med UNHCR’s anbefalinger. Her er vi til den årlige statsborgerskabsdag på Christiansborg.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
22. juni 2020

Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) fastholder i en række aktuelle svar til Enhedslisten i Folketinget, at Danmark er i sin gode ret til at stille krav om gyldig opholdstilladelse, hvis børn, der er født statsløse i Danmark, skal have dansk statsborgerskab, før de fylder 18 år.

Men at stille krav om gyldig opholdstilladelse harmonerer ikke med FN’s konvention fra 1961 om at begrænse statsløshed. Det fik den norske regering klart at vide i oktober 2017 af FN’s Flygtningehøjkommissariat UNHCR og af FN’s børneorganisation UNICEF, da statsminister Erna Solbergs regering ønskede at tilføje et lignende krav til den norske lovgivning.

»UNHCR og UNICEF bemærker imidlertid, at kravet om lovligt ophold ikke er indeholdt i konventionen fra 1961. I henhold til konventionen fra 1961 er kun sædvanligt ophold en tilladt betingelse for erhvervelse af nationalitet af børn født statsløse på territoriet,« skrev UNHCR til den norske regering.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Helt imod vedtagne og dansk retificerede UNHCR-konventioner fastholder Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), "at Danmark er i sin gode ret til at stille krav om gyldig opholdstilladelse, hvis børn, der er født statsløse i Danmark".

Men denne perverse opfattelse strider faktisk imod hele 2 ganske basale konventioner, som Danmark har ratificeret:
- Statsløsekonventionens artikel 4, stk. 1.
- Børnekonventionens artikel 7,

Og hvis disse perverse konventions-stridige opfattelser, som ministeren giver udtryk for, også er noget, som den lovlige danske regering også står bag ved, så fortjener denne regering absolut ingen respekt. Rent juridisk svare det faktisk til, at man indgår en bindende juridisk aftale med en dansk regering, og at den danske regering derefter ikke agter at overholde den kontraktligt bindende aftale.

Og det er faktisk ikke første gang, at denne underlige minister er i strid med disse aftaler, og har måttet rette sig:
www.berlingske.dk/politik/lovudkast-blev-kaldt-katastrofalt-og-i-strid-m...

Dette er endnu et bevis på, at Danmark har udviklet sig til et lille og lukke racistisk land, der er sig selv nok.

Ea Movang, Eva Schwanenflügel, Lone Hansen, Hans Larsen, Elisabeth From, Viggo Okholm, Per Klüver og Torben Lindegaard anbefalede denne kommentar
Viggo Okholm

Det er lidt utroligt at vi har et system der faktisk straffer børn fordi de tilfældigvis er født af forældre,
som af en eller anden årsag er havnet her og ikke lige passer ind i vores sikkerhed.
Godt Information er vagthund her.

Ea Movang, Eva Schwanenflügel, Lone Hansen, Gert Romme og Elisabeth From anbefalede denne kommentar

Så må børnenes statsminister retlede udlændinge- og integrationsministeren.
Han skal som alle andre i dette land, varetage børnenes tarv. Alle børns tarv.

Ea Movang, Eva Schwanenflügel, Jette Randrup og Gert Romme anbefalede denne kommentar