»Overraskende.«
Det er det første ord, som professor ved Københavns Universitet og ekspert i protestbevægelser Jacob Gerner Hariri bruger om weekendens massedemonstration i Danmark.
Søndag gik 15.000 mennesker i København på gaden, efter den sorte amerikaner George Floyd mistede livet under en brutal anholdelse i delstaten Minneapolis. Det var anden uge i træk, at der har været protester herhjemme, og samme billede tegner sig i flere europæiske lande.
Jacob Gerner Hariri har svært ved at forklare, hvorfor den tragiske hændelse i USA lige præcis nu får befolkninger på den anden side af Atlanten til at demonstrere.
Det er ikke første gang, at vi ser politivold mod sorte amerikanere i USA. Der har altså været mange lejligheder til at demonstrere mod politiet og strukturel racisme. Det er dog typisk sådan med masseadfærd og demonstrationer, at »vi bliver taget med bukserne nede«.
»Hvad der lige gør, at noget får bægeret til at flyde over, er svært at forudsige. Det så vi også i efteråret med demonstrationerne i Libanon, Hongkong og Sydamerika. Uforudsigeligheden i det er det mest forudsigelige,« siger Jacob Gerner Hariri.
Men det er ikke et nyt fænomen, at en enkeltstående og konkret begivenhed i ét land pludselig breder sig og bliver til en global opstand. Protester smitter, og selv om danskerne ikke protesterer på samme historiske bagtæppe som amerikanerne, er der flere forhold, som kan forklare, at mordet på George Floyd har en mobiliserende kraft herhjemme.
Sympati og genkendelse
Menneskelig adfærd smitter. Vi har en tendens til at gøre det, andre folk gør. Uanset om det er at sælge aktier eller gå med bukser, der stumper, som Jacob Gerner Hariri siger. Det er det, der gør, at tendenser pludselig kan vokse sig meget store.
»Sådan er det også med protestbevægelser. Man har måske siddet og puttet med noget, og når man så oplever andre, som sætter ord på det, så følger man med.«
Den første, der går på gaden, er ofte lidt radikal. Men efterhånden som flere tilslutter sig, bliver de sociale konsekvenser ved at påpege, at man har oplevet noget – i dette tilfælde diskriminerende – mindre, påpeger Jacob Gerner Hariri.
»Det samme så vi med MeToo-bevægelsen. Folk tør at gå på gaden eller råbe op, når andre går på gaden eller råber op. Og jo flere, der deltager, jo mindre skal der til, før man også gør det.«
Det kan dog alene ikke forklare, hvorfor en forholdsvis partikulær begivenhed i USA resulterer i, at 15.000 mennesker i Danmark beslutter sig for at demonstrere.
I USA skal den mobiliserende kraft omkring mordet på George Floyd i høj grad forklares med, at store dele af den amerikanske befolkning oplever et strukturelt problem i deres hverdag, påpeger Jacob Gerner Hariri.
I løbet af årene er der drypvist kommet videoer på sociale medier, som dokumenterer overgreb mod sorte begået af politiet. Samtidig har USA en lang historie med politivold, forskelsbehandling og diskrimination af den sorte befolkning.
Folkemængden, der søndag bevægede sig fra den amerikanske ambassade til Christiansborgs Slotsplads i København, bar skilte med slogans såsom »Black Lives Matter«, »Stop killing black people« og »A.C.A.B«, som står for All cops Are Bastards.
De danske demonstranter bruger slagord og bannere direkte taget fra de amerikanske protester. Vi låner altså i høj grad det amerikanske protestsprog, som ikke umiddelbart passer ind i en dansk kontekst. Det tyder ifølge Jacob Gerner Hariri på, at de danske demonstrationer i vidt omfang svarer på det amerikanske problem.
Der kan altså være tale om en sympatibevægelse.
»Det er en kamp i USA, som de danske demonstranter sympatiserer med. Det så man også med De Gule Veste, at der spredte sig sympatibevægelser fra Paris rundt om i Europa. Man har også set med arbejderbevægelsen, at de har sympatistrejket.«
Endelig er det også klart, at de danske protester har et større og mere abstrakt tema, som handler om racisme og forskelsbehandling. Massebevægelser er meget ofte »mangehovedede monstre«, forklarer professoren. Det skal ikke forstås negativt, understreger han, men snarere at der kan være mange forskellige dagsordener til stede på gaden på én gang.
Det at der protesteres mod politivold i USA, kan således naturligt blive til en protest mod, at man har svært ved at komme ind på et diskotek – eller aldrig bliver kaldt til jobsamtale – som person med mellemøstlig baggrund i Danmark.
»Hvis man abstraherer fra politivoldsaspektet, så finder man diskrimination over hele verden – og den her mere abstrakte dagsorden vækker genklang mange steder.«
Fredelig demo i DK
I USA har der været plyndringer, ildspåsættelser og sammenstød med politiet i forbindelse med protesterne. De seneste par dage har fredelige demonstrationer også udviklet sig voldeligt i flere andre lande.
I den svenske by Göteborg var der søndag sammenstød mellem politiet og demonstranter, som kastede med mursten og smadrede butiksruder. Og i Stockholm måtte politiet onsdag bruge tåregas mod voldelige demonstranter.
I den belgiske storby Bruxelles er over 200 demonstranter blevet anholdt det seneste døgn. Der har blandt andet været sat ild i gaden, mens en lang række butikker er blevet smadret og plyndret i forbindelse med Black Lives Matter-protester, som ellers begyndte fredeligt.
Det står i modsætning til de danske demonstrationer, som har været ikkevoldelige. Jacob Gerner Hariri forklarer, at graden af vold i en massebevægelse eller demonstration meget tit har noget at gøre med, hvor bredt den er forankret. Jo bredere forankret den er, jo mindre voldelig vil den typisk være.
»Vold går meget ofte hånd i hånd med vrede, unge mænd. Hvis det i Danmark er et bredere, politisk projekt på tværs af aldersgrupper, så kan det være en forklaring,« siger han og understreger, at han ikke ved, om det passer med billedet i Belgien og Sverige.
Det kan således også være tilfældigt, at vi ikke har haft voldelige demonstrationer i Danmark. For tilbage til analogien med »det mangehovedede monster«, så er disse sociale bevægelser ofte samlet på tværs af dagsordener, hvor nogle vil være mere tilbøjelige til at bruge mere radikale metoder til at råbe op.
»Det ville faktisk ikke have undret mig, hvis der var nogen med en mere radikal dagsorden herhjemme, som havde sat ild til en container.«
Næppe en bevægelse i DK
I USA har protesterne styrket en allerede eksisterende social bevægelse omkring Black Lives Matter. Spørgsmålet er, om det også i Danmark bliver til en social bevægelse, eller om det begrænser sig til de demonstrationer, vi har set de seneste uger.
Jacob Gerner Hariri tror på det sidste.
»Der er en helt anden klangbund for undertrykkelser af sorte i USA, og der er problemer af en helt anden karakter. Jeg kan sagtens se, at det blusser op igen. Men at det institutionaliseres, det tror jeg mindre på,« siger han.
Det er ikke for at negligere, at vi har diskrimination herhjemme, understreger Jacob Gerner Hariri.
»Jeg ved, at vi også har problemer med diskrimination over for etniske minoriteter i Danmark. Men hvis det her på en eller anden måde bliver katalysator for en diskriminationsdagsorden herhjemme, så tror jeg, at det bliver med et andet og mere afdæmpet fokus.«
Stor opbakning til demonstration i København
Søndag gik flere end 15.000 mennesker på gaden i København og demonstrerede mod racisme – inspireret af de seneste ugers protester i USA. Nogenlunde samtidig demonstrerede tusinder i byer spredt over hele verden.
- I Danmark er demonstrationerne arrangeret af bevægelsen Black Lives Matter Denmark, og noget tyder på, at der er en relativt stor opbakning, hvis man sammenligner med tal fra for eksempel Frankrig og Belgiens hovedstad Bruxelles.
- I Frankrig var omkring 23.000 samlet set på gaderne søndag eftermiddag i flere af landets storbyer som Paris, Lyon, Bordeaux, Nice, oplyser det franske indenrigsministerium. Der er mere end ti gange så mange indbyggere i Frankrig sammenlignet med Danmark.
- I Bruxelles lå antallet af demonstranter på omkring 10.000 ved Place Poelaert. Bruxelles er på størrelse med København.
- Mindst 15.000 mennesker var lørdag for eksempel klar med skilte og råb på Alexanderplatz i Berlin, mens cirka 14.000 var på gaderne i Hamborg og 10.000 i Stuttgart. Det tyske politi har oplyst, at omkring 20.000 demonstrerede i München samme dag, mens flere tusinde protesterede i byer som Frankfurt, Düsseldorf, Hannover og Köln.
- I det centrale London var ’titusinder’ på gaden ved Parliament Square lørdag, mens et estimeret tal på 15.000 var samlet i hjertet af Manchester. I Bristol, der er en historisk vigtig by for slavehandlen, lå antallet på mindst 5.000.
- I Oslo, som er på størrelse med København, var der mellem 12.000 og 15.000 fredag eftermiddag, og i Sverige var 8.000 onsdag samlet i Stockholm, mens cirka 2000 demonstrerede i Göteborg lørdag.
Mit første møde med USA i Houston 1979:
Var lige gået ud af porten fra et havneområde, hvor jeg var ankommet med Thomas Mærsk.
Jeg og to andre styrmandselever, så en Mcdonalds - som endnu ikke var kommet til DK - , og tænke den er mægtig!
Unge - 19 år og himmelråbende naive med socialbagage fra Danmark, hvor Thomas Nielsen var i færd med at sejre ad... h... til.
Der var en noget anstrengt atmosfære på den Mcdonalds kunne man fornemme, og under oprydningen, hvor et høfligt spørgsmål blev returneret med et syrligt " was I talking to you ? " fra en ellers fredeligt udseende ung pige, gik det op for mig, at vi nok havde overskredet en usynlig linie.
Vi indså så, at det var et 100 % sort kvarter, hvor hvide "punks" som os helst ikke skulle vise os.
Den oplevelse står klart i min erindring. Men hvorfor skulle det netop gå ud over os ??
Vi var da bare fra et lille fredeligt land, med samarbejdende folkestyre og velfærdsstaten som religion.
Ja, det var fandme svært med 300 års undertrykkelse stemplet i de burgere - Made In The USA - at skelne den ene hvide fra den anden. Jeg ved det godt. Hun er tilgivet. Jeg er blevet ældre og klogere
Men jeg tænker stadig på episoden ...
All lives Matter
Tilsyneladende svært at finde hjemlige forhold, der giver anledning til at få afløb for sit selskabelige protestgen. Mage til gennemforkælet forsamling findes vist ikke mange andre steder i verden, hvis man skal dømme efter de lækre selfies på Facebook.
Husker tilbage i 1968, var 12år gammel og hjalp min politisk aktive forældre med at dele sedler ud, "USA ud af Vietnam", ind igennem folks brevsprækker.
Husker hvordan jeg mange gange nærmest blev smidt ned af trapperne af vrede mennesker.
Stort set fordi vi danskere var udmærket til fredse med "the american way of life", den hvide herskende klasse, deres "nødvendige" krige og de sorte/farvede som underklasse.
Der er sku ikke meget der har forandret sig i mellemtiden.
Den eneste adgang farvede har i vores højere society er til personalet.
En håndfuld demonstranter ændrer intet. Til de gamle dages Vietnamdemonstrationer i København, kunne mønstres 100000 demonstranter - lige lidt hjalp det.
Eneste måde forandring kan komme, er inde fra i USA.
De skal have sig et opgør med gamle traditioner, så som, man skal tilhøre rette race, have rette navn, tittel og rette størrelse pengepung for få indflydelse. En umulig opgave, for dem der har er ikke dem der frivilligt giver afkald.
Hvordan tror du verden vil ende med at se ud, hvis klimaet bryder sammen, en hver ressource bliver en mangelvare og overbefolkning tvinger verden i knæ?
Diskriminationen i Danmark retter sig imod alle fattige. Den bliver udråbt fra Folketingets talerstol og gentaget i en uendelighed i stort set alle medier.
Vi har fattige områder i Danmark. De er, som i USA både hvide og kulørte i huden. Forskellen er lige nedværdigende. De første ignoreres, forsømmes og kaldes dovne, de andre nedgøres hver eneste dag for deres tro og situation.
Vi tillader en hadprædikant at stille sig op i svage og fattiges forhave, og nedgøre Deres kultur og livssituation med en megafon.
Igen og igen må disse svage borgere se det danske politi stå vagt, og forsvare den der udspyeR had imod dem. Og det kaldes i Danmark frihed og demokrati.
Tak for kaffe.
De her er desværre nødvendigt, men der er grund til at være yderst varsom med Black Lives Matters, og især talskvinden Bwalya Sørensen. For hende er der tale om en identitetskamp, baseret på race og etnicitet - ikke en klassekamp.
Se dette link til hvad der er sket i Ålborg https://solidaritet.dk/demonstration-i-aalborg-aflyst-efter-pres-fra-bla...
Når Sørensen anklager Amnesty - af alle! - for racisme og ikke at have brune/sorte ansatte, så er det lodret løgn. Ved at google Amnesty og se deres organisationsopbygning, da viser det sig, at der adskille brune/sorte ansat i Amnesty plus i bestyrelsen.
Det må Bwalya Sørensen vide - hun burde i hvert fald vide det. Eller taler hun mood bedre vidende?
At anklage folk for at være racister, misogyne, tilhængere af hvidt overherredømme er så langt ude, at hun stempler sig selv.
Kan Black Lives Matters acceptere en talskvinde, der selv er racistisk i sine udtalelser.
Og spol lige filmen tilbage til hende retorik i forb. med Cafe Teatrets forestilling om Black Madonna - white negro (?), eller til den trump-demonstration, der fandt sted i efteråret på Nørrebro, og hvor de, der ikke ubetinget bakkede op om BLM's paroler blev forsøgt udgrænset.
Der MÅ være andre og mere seriøse talspersoner for BLM. Eller...?
Bwalya Sørensen kunne evt. bruge ti minutter på at se hvad andre sorte amerikanere synes om racisme i USA.
https://www.instagram.com/p/CBMl5N2nUgN/
Hende Bwalya Sørensen er da omvendt racist! Hvorfor sidder hun i BLM? Foriøvrigt, antallet af sorte, dræbt af politiet, står ikke "himmelhøjt" over ditto dræbte hvide.
Antal politi-dræbte i USA er way-out, håber en kommende sanering af politiet kan ændre deres adfærd. Håb er lysegrønt! Floyd skulle have arbejdet i samme spille-kasino som "dræber-betjenten", - besynderligt! Betjenten må da have genkendt Floyd?
Det er meget, meget specielt at hun kommer med denne anklage mod Hans Hyttel fordi han gerne ville have koordineret de to demonstrationer.
“Men at lyve – lodret løgn – og starte en svinekampagne, fordi Black Lives Matter gerne vil holde en… trommeslag….Black Lives Matter kamp-event. Og så skal hvide mennesker jage os væk. Det er ‘white supremacy’ og racisme, misogynistisk svineri for at sige det mildt.”
Hun virker ikke som om hun er kompetent til at være frontkvinde for noget som helst og har vidst et problem med at blive stillet spørgsmål til et simpelt forløb. Hans Hyttel siger at han er skuffet over forløbet og det er åbenbart noget der er lig med kvindehad og “white supremacy” (gad vide om hun ved hvad det hedder på dansk eller om hele hendes verden bare er indhyldet i amerikanske udtryk) i Bwalya Sørensens verden. En dansk man skal åbenbart ikke våge at sige sin mening når en sort dansk kvinde er uenig.
Jeg hørte Bwalya Sørensen i P! i morges. Magen til rabiat person skal man lede længe efter.
Trist at et super nødvendigt projekt der sikker kunne samle 99 af danskerne er blevet afsporet i den grad med BS som talsperson. Der er mange der er blevet skræmt væk, sikkert også mange med samme hudfarve som hende selv.
Hun lever helt åbenlyst hendes liv i en amerikansk kontekst og halvdelen af hvad hun siger er på engelsk. Hun er et åbenlyst offer for amerikansk kulturimperialisme men bestemt ikke amerikansk politivold.
I Danmark har vi lighed for loven og diskrimination på en lang række parametre er strafbart så hun må fremlægge bevis for at hun er så diskrimineret som hun føler sig. Vi har jo rigeligt med bevis for hvordan hun diskriminerer blege danskere til hendes engelsksprogede demonstrationer!
Jeg forstå godt at Bwalya Sørensen beder hvide demonstranter bevæge deres hvide bagdele om bag i geledet, med deres indbyggede fordomme mod farvede mennesker.
En venstrefløj som har hyldet radio 24-7, men aldrig stillet spørgsmålet. Hvordan var det blevet modtaget hvis farvede eller mennesker med mellemøstlig oprindelse havde ringet til en DF politikker og sagt at hendes resturent stod i brand og der var omkomne ? De opfatter det som en naturlig ting at der gælder andre regler for den hvide curling generation. Hvad hvis Yahya Hassan havde gjort det samme eller nogle af satire komikkerne med mellemøstlig baggrund ?
De skal da bare flytte deres hvide bagdele om bag i geledet og ikke forsøge at overtage dagordnen. Og måske kigge lidt indad.
Som man siger. Der er en lille racist i os alle.
Bwalya Sørensen mangler muligvis en smule tolerance som så mange jo gør. (Muligvis en af de største hurdler os mennesker imellem).
Men jeg syntes ikke hun skal diskes af den grund. ( Der er ikke mange der kan se sig fri for "fejl")
Derimod syntes jeg det er på tide, at alle der mener noget imod racisme forener sig i denne sag i fuld accept over hinandens dumme udsagn, for ikke at kvæle budskabet i uenighed.