Læsetid: 6 min.

Dansk demonstration er både udtryk for sympati med det sorte USA og frustration over diskrimination herhjemme

Der er flere årsager til, at drabet på George Floyd søndag har kunnet mobilisere en massedemonstration med 15.000 deltagere i København. Demonstrationen gav både indtryk af en sympatitilkendegivelse, samtidig med at det overordnede tema om diskrimination og forskelsbehandling vækker genklang herhjemme, lyder det fra professor i protestbevægelser
Søndag gik 15.000 mennesker i København på gaden, efter den sorte amerikaner George Floyd mistede livet under en brutal anholdelse i delstaten Minneapolis. Det var anden uge i træk, at der har været protester herhjemme.

Søndag gik 15.000 mennesker i København på gaden, efter den sorte amerikaner George Floyd mistede livet under en brutal anholdelse i delstaten Minneapolis. Det var anden uge i træk, at der har været protester herhjemme.

Sarah Hartvigsen Juncker

9. juni 2020

»Overraskende.«

Det er det første ord, som professor ved Københavns Universitet og ekspert i protestbevægelser Jacob Gerner Hariri bruger om weekendens massedemonstration i Danmark.

Søndag gik 15.000 mennesker i København på gaden, efter den sorte amerikaner George Floyd mistede livet under en brutal anholdelse i delstaten Minneapolis. Det var anden uge i træk, at der har været protester herhjemme, og samme billede tegner sig i flere europæiske lande.

Jacob Gerner Hariri har svært ved at forklare, hvorfor den tragiske hændelse i USA lige præcis nu får befolkninger på den anden side af Atlanten til at demonstrere.

Det er ikke første gang, at vi ser politivold mod sorte amerikanere i USA. Der har altså været mange lejligheder til at demonstrere mod politiet og strukturel racisme. Det er dog typisk sådan med masseadfærd og demonstrationer, at »vi bliver taget med bukserne nede«.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Eva Schwanenflügel
  • David Zennaro
Peter Beck-Lauritzen, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Frank Klevenhaus

Mit første møde med USA i Houston 1979:
Var lige gået ud af porten fra et havneområde, hvor jeg var ankommet med Thomas Mærsk.
Jeg og to andre styrmandselever, så en Mcdonalds - som endnu ikke var kommet til DK - , og tænke den er mægtig!
Unge - 19 år og himmelråbende naive med socialbagage fra Danmark, hvor Thomas Nielsen var i færd med at sejre ad... h... til.
Der var en noget anstrengt atmosfære på den Mcdonalds kunne man fornemme, og under oprydningen, hvor et høfligt spørgsmål blev returneret med et syrligt " was I talking to you ? " fra en ellers fredeligt udseende ung pige, gik det op for mig, at vi nok havde overskredet en usynlig linie.
Vi indså så, at det var et 100 % sort kvarter, hvor hvide "punks" som os helst ikke skulle vise os.
Den oplevelse står klart i min erindring. Men hvorfor skulle det netop gå ud over os ??
Vi var da bare fra et lille fredeligt land, med samarbejdende folkestyre og velfærdsstaten som religion.
Ja, det var fandme svært med 300 års undertrykkelse stemplet i de burgere - Made In The USA - at skelne den ene hvide fra den anden. Jeg ved det godt. Hun er tilgivet. Jeg er blevet ældre og klogere

Men jeg tænker stadig på episoden ...

All lives Matter

Henriette Bøhne, Peter Beck-Lauritzen, Finn Sørensen, jens peter hansen, Steffen Gliese og Søren Mortensen anbefalede denne kommentar
Poul Nielsen

Tilsyneladende svært at finde hjemlige forhold, der giver anledning til at få afløb for sit selskabelige protestgen. Mage til gennemforkælet forsamling findes vist ikke mange andre steder i verden, hvis man skal dømme efter de lækre selfies på Facebook.

Jacob Nielsen, Flemming Haagensen, Finn Sørensen og Kent Nørregaard anbefalede denne kommentar

Ærligt talt.

Jeg ved da godt, at disse unge, der demonstrerer, ikke har mærket vilkårene det på egen krop. Det havde vi, der demonstrerede i 1960-erne omkring atom-kapløbet og prøvesprængningerne heller ikke.

Men ærligt talt. - Så syntes jeg faktisk, det er et flot sundhedstegn i et samfund som det danske, at nogle borgere stiller op i sympati med de underkuede og mishandlede. Efter min mening er der alt for mange passive borgere, der er totalt ligeglade med andre mennesker - også de svage i det danske samfund.

Og denne totale ligegyldighed har de tilsyneladende til fælles med landets folkevalgte politikere fra stort set alle partier.
- Hvad har udenrigsminister Jeppe Kofod egentlig sagt om tilstandene i USA?
- Hvad har udenrigsminister Jeppe Kofod egentlig sagt om, at Israel netop nu er ved at annektere palæstinensiske og jordanske områder?
-Blot for at give et par reelle eksempler.

Jesper Sano Højdal, Nike Forsander Lorentsen, Carsten Munk, Egon Stich, Lars Løfgren, Peter Beck-Lauritzen, Hanne Utoft, Nikolaj Lykke Nielsen, Ruth Sørensen, Jeppe Bundgaard, Lillian Larsen, peter juhl petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Husker tilbage i 1968, var 12år gammel og hjalp min politisk aktive forældre med at dele sedler ud, "USA ud af Vietnam", ind igennem folks brevsprækker.
Husker hvordan jeg mange gange nærmest blev smidt ned af trapperne af vrede mennesker.
Stort set fordi vi danskere var udmærket til fredse med "the american way of life", den hvide herskende klasse, deres "nødvendige" krige og de sorte/farvede som underklasse.
Der er sku ikke meget der har forandret sig i mellemtiden.
Den eneste adgang farvede har i vores højere society er til personalet.
En håndfuld demonstranter ændrer intet. Til de gamle dages Vietnamdemonstrationer i København, kunne mønstres 100000 demonstranter - lige lidt hjalp det.
Eneste måde forandring kan komme, er inde fra i USA.
De skal have sig et opgør med gamle traditioner, så som, man skal tilhøre rette race, have rette navn, tittel og rette størrelse pengepung for få indflydelse. En umulig opgave, for dem der har er ikke dem der frivilligt giver afkald.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Gert Romme og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Hvordan tror du verden vil ende med at se ud, hvis klimaet bryder sammen, en hver ressource bliver en mangelvare og overbefolkning tvinger verden i knæ?

Diskriminationen i Danmark retter sig imod alle fattige. Den bliver udråbt fra Folketingets talerstol og gentaget i en uendelighed i stort set alle medier.
Vi har fattige områder i Danmark. De er, som i USA både hvide og kulørte i huden. Forskellen er lige nedværdigende. De første ignoreres, forsømmes og kaldes dovne, de andre nedgøres hver eneste dag for deres tro og situation.

Vi tillader en hadprædikant at stille sig op i svage og fattiges forhave, og nedgøre Deres kultur og livssituation med en megafon.
Igen og igen må disse svage borgere se det danske politi stå vagt, og forsvare den der udspyeR had imod dem. Og det kaldes i Danmark frihed og demokrati.
Tak for kaffe.

Nike Forsander Lorentsen, Carsten Munk, Egon Stich, Vivi Rindom, preben pedersen, Gert Romme og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar

De her er desværre nødvendigt, men der er grund til at være yderst varsom med Black Lives Matters, og især talskvinden Bwalya Sørensen. For hende er der tale om en identitetskamp, baseret på race og etnicitet - ikke en klassekamp.
Se dette link til hvad der er sket i Ålborg https://solidaritet.dk/demonstration-i-aalborg-aflyst-efter-pres-fra-bla...
Når Sørensen anklager Amnesty - af alle! - for racisme og ikke at have brune/sorte ansatte, så er det lodret løgn. Ved at google Amnesty og se deres organisationsopbygning, da viser det sig, at der adskille brune/sorte ansat i Amnesty plus i bestyrelsen.
Det må Bwalya Sørensen vide - hun burde i hvert fald vide det. Eller taler hun mood bedre vidende?
At anklage folk for at være racister, misogyne, tilhængere af hvidt overherredømme er så langt ude, at hun stempler sig selv.
Kan Black Lives Matters acceptere en talskvinde, der selv er racistisk i sine udtalelser.
Og spol lige filmen tilbage til hende retorik i forb. med Cafe Teatrets forestilling om Black Madonna - white negro (?), eller til den trump-demonstration, der fandt sted i efteråret på Nørrebro, og hvor de, der ikke ubetinget bakkede op om BLM's paroler blev forsøgt udgrænset.
Der MÅ være andre og mere seriøse talspersoner for BLM. Eller...?

Fødevarestyrelsen Mørkhøj, Sus johnsen, Jens Christian Jensen, Jacob Nielsen, Karin Højersholt, Kim Houmøller, Peter Beck-Lauritzen, ulrik mortensen, Flemming Haagensen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Hende Bwalya Sørensen er da omvendt racist! Hvorfor sidder hun i BLM? Foriøvrigt, antallet af sorte, dræbt af politiet, står ikke "himmelhøjt" over ditto dræbte hvide.
Antal politi-dræbte i USA er way-out, håber en kommende sanering af politiet kan ændre deres adfærd. Håb er lysegrønt! Floyd skulle have arbejdet i samme spille-kasino som "dræber-betjenten", - besynderligt! Betjenten må da have genkendt Floyd?

Kent Nørregaard

Det er meget, meget specielt at hun kommer med denne anklage mod Hans Hyttel fordi han gerne ville have koordineret de to demonstrationer.

“Men at lyve – lodret løgn – og starte en svinekampagne, fordi Black Lives Matter gerne vil holde en… trommeslag….Black Lives Matter kamp-event. Og så skal hvide mennesker jage os væk. Det er ‘white supremacy’ og racisme, misogynistisk svineri for at sige det mildt.”

Hun virker ikke som om hun er kompetent til at være frontkvinde for noget som helst og har vidst et problem med at blive stillet spørgsmål til et simpelt forløb. Hans Hyttel siger at han er skuffet over forløbet og det er åbenbart noget der er lig med kvindehad og “white supremacy” (gad vide om hun ved hvad det hedder på dansk eller om hele hendes verden bare er indhyldet i amerikanske udtryk) i Bwalya Sørensens verden. En dansk man skal åbenbart ikke våge at sige sin mening når en sort dansk kvinde er uenig.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Arne Lund anbefalede denne kommentar
Jens Christian Jensen

Jeg hørte Bwalya Sørensen i P! i morges. Magen til rabiat person skal man lede længe efter.
Trist at et super nødvendigt projekt der sikker kunne samle 99 af danskerne er blevet afsporet i den grad med BS som talsperson. Der er mange der er blevet skræmt væk, sikkert også mange med samme hudfarve som hende selv.

Kent Nørregaard

Hun lever helt åbenlyst hendes liv i en amerikansk kontekst og halvdelen af hvad hun siger er på engelsk. Hun er et åbenlyst offer for amerikansk kulturimperialisme men bestemt ikke amerikansk politivold.

I Danmark har vi lighed for loven og diskrimination på en lang række parametre er strafbart så hun må fremlægge bevis for at hun er så diskrimineret som hun føler sig. Vi har jo rigeligt med bevis for hvordan hun diskriminerer blege danskere til hendes engelsksprogede demonstrationer!

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Morten Simonsen anbefalede denne kommentar
Jens Ole Mortensen

Jeg forstå godt at Bwalya Sørensen beder hvide demonstranter bevæge deres hvide bagdele om bag i geledet, med deres indbyggede fordomme mod farvede mennesker.
En venstrefløj som har hyldet radio 24-7, men aldrig stillet spørgsmålet. Hvordan var det blevet modtaget hvis farvede eller mennesker med mellemøstlig oprindelse havde ringet til en DF politikker og sagt at hendes resturent stod i brand og der var omkomne ? De opfatter det som en naturlig ting at der gælder andre regler for den hvide curling generation. Hvad hvis Yahya Hassan havde gjort det samme eller nogle af satire komikkerne med mellemøstlig baggrund ?
De skal da bare flytte deres hvide bagdele om bag i geledet og ikke forsøge at overtage dagordnen. Og måske kigge lidt indad.
Som man siger. Der er en lille racist i os alle.

Bwalya Sørensen mangler muligvis en smule tolerance som så mange jo gør. (Muligvis en af de største hurdler os mennesker imellem).
Men jeg syntes ikke hun skal diskes af den grund. ( Der er ikke mange der kan se sig fri for "fejl")
Derimod syntes jeg det er på tide, at alle der mener noget imod racisme forener sig i denne sag i fuld accept over hinandens dumme udsagn, for ikke at kvæle budskabet i uenighed.