Det handler om at vise solidaritet med demonstranterne i USA og tydeliggøre, at racisme også findes i Danmark. Sådan lyder det fra nogle af de unge, der søndag demonstrerede i København under overskriften Black Lives Matter. Vi har spurgt fem af dem, hvorfor danskere skal protestere mod noget, der sker i USA, og hvad racisme fylder i deres eget liv.
»Vi skulle skride ud af landet og tage hjem«
Mayada Magdi Mohamadani, 25 år, studerer antropologi på Københavns Universitet
»Når det kommer til racisme, har jeg og mange af mine venner haft lidt svært ved at snakke med etniske danskere om det. Det er lettere at finde ro i at snakke med folk, som har oplevet det samme. Men jeg synes, at demonstrationen søndag har åbnet op for, at det er noget, vi skal snakke med alle om, så det ikke bliver en problematik, der er lukket inde i en lille boble, hvor det kun er mennesker, der oplever racismen, der taler om den. Det skal ud til den bredere befolkning, så folk ved, hvilke former for racisme der er i Danmark.«

»Da jeg gik i 4. klasse, fik min familie tilsendt et brev, hvor der var et billede af Hitler, og hvor der stod, vi skulle skride ud af landet og tage hjem til der, hvor vi kom fra. Jeg har også prøvet at sidde i bussen, da en mand heilede foran mig og råbte »white pride«. Så jeg har oplevet racisme udfolde sig på forskellige måder i løbet af mit liv.«
»I Danmark står nogle politikere for en form for statsracisme«
Nilgün Erdem, 33 år, forfatter, folkeskolelærer og pædagogisk antropolog
»Den smerte, som sorte går igennem verden over, har jeg mærket i mikrograder hos mig selv og hos mennesker omkring mig. Jeg har mange sorte veninder, som har støttet mig i min antiracistiske kamp på hele det muslimske område. Derfor er det for mig en måde at give tilbage på. Jeg står der først og fremmest for dem, men også fordi jeg har en personlig motivation for at være der.«

»Jeg har selv oplevet racisme. Alt fra ikke at kunne få hjælp på biblioteket på grund af mit udseende til små ting som kommentarer om, ’hvor godt dansk jeg taler’, og ’Gud, har jeg taget en kandidatuddannelse? Ej, men det var da ekstra flot’. Får min hvide veninde også at vide, at det er flot, at hun har taget en kandidatuddannelse, eller er det kun mig? Jeg vil ikke sige, det er direkte racisme, men mellem linjerne er der en uvidenhed, som er personens ansvar at få rettet op på.«
»Jeg har selv prøvet at blive kaldt for N-ordet«
Carla Emma Berg Bisballe, 19 år, student fra Det Frie Gymnasium

»Jeg ligner ikke en etnisk dansker, og jeg har selv prøvet at blive kaldt for N-ordet og blevet råbt af i supermarkedet, at jeg bare er en klam abe. De seneste år er det gået op for mig, at jeg tit har været udsat for den slags hverdagsracisme«
»Jeg bliver meget vred og ked af det over, at der er nogen, der føler, de er bedre bare på grund af deres hudfarve. Men jeg tror ikke, at nogen er født racister. Slaveriet var ikke bare en ting, der skete for 500 år siden. Det påvirker os faktisk stadig i dag. People of Color arbejder ikke i plantager – men de dør i politiets varetægt. Det er vigtigt at understrege, at vi langtfra er i mål, og der skal ske en ændring.«
»Man skal vise, at man tager afstand fra det«
Henok Biede, 24 år, studerer HF på VUC Lyngby
»Jeg var med til demonstrationen, fordi jeg gerne vil sige fra over for de ting, der sker i dagligdagen, hvor nogle bliver dømt på forhånd på grund af, hvordan de ser ud. Det skal stoppes. Vi er mennesker, og vi er alle lige, og der skal være sammenhold på tværs af samfundet og plads til mangfoldighed. Det begyndte selvfølgelig med den voldsomme video af George Floyd, der døde i USA, men for mig handler det også om racisme og diskrimination generelt, uanset hvor man er.«

»Det er det, jeg kæmper imod og var med til at vise ved at komme og stå sammen i fællesskab og sige fra. Hvis man ser det og ikke siger noget eller er ligeglad, så er man også en del af problemet. Man skal vise, at man tager afstand fra det. Derfor var jeg så taknemmelig for, at der var så mange mennesker, der kom og viste støtte til dem, der er udsatte. Det er også vigtigt at huske på, at de fleste jo ikke er racister, og det blev tydeligt med den store støtte i går.«
»Det er en transnational smerte, vi ser lige nu«
Maria Catalina Heitmann, 26 år, studerer litteraturvidenskab på Københavns Universitet
»Først og fremmest var jeg til demo i solidaritet med racegjorte afroamerikanere og afrodanskere i forbindelse med begivenhederne i USA. Men jeg var der også, fordi det i det hele taget er en kamp, der er foregået over århundreder, som jeg synes, det er vigtigt at vise sin krop i solidaritet med. Det primære var at dukke op fysisk og vise modstand. Det er ikke nok bare at gøre det på internettet.«

»Jeg har set racisme i Danmark, men jeg synes ikke, det er så relevant at tale om mine oplevelser af, hvad andre har været udsat for. Jeg vil lade sorte og brunes egne eksempler tale for sig selv. Det handler først og fremmest om at stole på det, racegjorte mennesker har oplevet og erfaret. Man behøver ikke selv have oplevet racisme for at tro på, at den findes.«
»Det er en transnational smerte, vi ser lige nu blandt racegjorte. Som danskere skal vi derfor tage afstand fra racisme og vise, at vores solidaritet med andre mennesker går på tværs af lande.«
Citat fra artiklen: "Jeg har mange sorte veninder, som har støttet mig i min antiracistiske kamp på hele det muslimske område" Offerrolle med offer på ....
Citat fra artiklen: "Jeg har selv oplevet racisme. Alt fra ikke at kunne få hjælp på biblioteket på grund af mit udseende til små ting som kommentarer om, ’hvor godt dansk jeg taler’, og ’Gud, har jeg taget en kandidatuddannelse? Ej, men det var da ekstra flot’. Får min hvide veninde også at vide, at det er flot, at hun har taget en kandidatuddannelse, eller er det kun mig?"
Jeg tror alle får et "det var flot" med på vejen når de har taget en kandidatuddannelse (også din hvide veninde), og jeg tror vi alle har prøvet at føle os forbigået på et bibliotek! Hvordan i himlens navn ved du at det var pga. dit udseende?? Skulle jeg opfatte det som racisme hvis jeg boede i Indonesien og fik at vide "hvor godt Indonesisk jeg taler"? Er du seriøs?
Det kan åbenbart ikke blive for småt til at være et problem. Nogen insisterer på altid at tolke noget "race" ind i alt de oplever. Intet er for småt. Intet kan gå under radaren. Hos den paranoide skyldes alt jo racisme. Jeg ser et hæmningsløst navlepilleri, tilsat en dosis forvrænget og småparanoid virkelighedsopfattelse. Lad være med at hænge fast i offerrollen.
Jeg tillader mig at bringe et citat fra en anden læser her på Informations debattråde: "Det mest intellektuelt sørgelige ved den bevægelse eller trend med at racialisere alle forhold mennesker kan have til hinanden, er det man på engelsk kalder "guilt by association", en logisk fejlslutning hvor man erklæres skyldig via anklagerens associationer. Er ens verdensbillede, hverdag og relationer præget af en konstant stillingtagen til hvilke racer der er, og hvor de hører til i et racehierarki om magt og undertrykkelse, er det klart at man kan forledes til at tro at ens egen tænkning er universel, og udtryk for universelle ideer."
#IStandWithBlackLivesMatter.
Måske er det nyttigt at erindre om, hvad "guilt by association" egentligt betyder: i juridisk sammenhæng det, at en person påstås at være skyldig, ikke på grund af beviser, men på grund af sin forbindelse til en eller flere kriminel(le) person(er); i logikken den fejlslutning at affeje et synspunkt på grund af dets ophavspersons tilhørsforhold til en bestemt gruppe. "Association" viser altså hen til den anklagedes/afvistes forbindelse til nogen misbrugt som "bevis" eller "argument" mod vedkommende, ikke til anklagerens tankeforbindelser.
Ib: Kan du ikke forklare hvad du mener med: "Association" viser altså hen til den anklagedes/afvistes forbindelse til nogen misbrugt som "bevis" eller "argument" mod vedkommende, ikke til anklagerens tankeforbindelser.
Hænger det sammen med at du glemte 'guilt' i farten? Det må da i højeste grad siges at være en formodning om skyld hos anklager, altså henvise til vedkommendes 'tankeforbindelser.'
Jens Christian Jacobsen, det engelske "association" har (blandt andet) betydningen "forbindelse/tilknytning" og betydningen "tankeforbindelse/association". Det, udtrykket "guilt by association" hentyder til, er den første betydning - ikke den den anden, der på dansk er den mest brugte, nemlig at et eller andet får en til at tænke på noget andet. Det drejer sig altså ikke, som påstået i den kommentar, Henrik Madsen citerer, om at man "erklæres skyldig via anklagerens associationer", men om, at nogen bruger ens (påståede eller faktiske) forbindelse med nogen eller tilhørsforhold til en gruppe som argument for, at man er skyldig eller tager fejl. Hvis nogen er skyldig i det i nærværende diskussion, er det Henrik Madsen, der henviser til en identitetspolitisk argumentation, som de citater, han kritiserer, ikke uden videre kan betragtes som udtryk for.
Med hensyn til kandidatgrad er jeg altså også blevet udsat for aldersracisme, når man sagde hvor flot det var at jeg som 70-årig blev kandidat i historie og som 25- årig på seminariet blevet spurgt om jeg ville have et kursus så jeg slap af med min jyske prosodi.
Det er nok "guilt by association" når man sidder med en følelse af at de fleste hvide mænd der har kommenteret i denne tråd også vil påstå at kvinder klynker når de henviser til at de bliver diskrimineret i en lang række sammenhænge. Det handler vel om at de ikke kan forestille sig at der er strukturer der rammer mennesker der er forskellige fra dem selv - og at der er en grad af privilegieblindhed der spærrer for deres forståelse. Mayada, godt gået, og tak fordi du påpeger et reelt problem i vores samfund - et problem som mange tydeligvis ikke anerkender. Der er nogen vej endnu, men du ermed til at gøre den lidt kortere :-)
Talskvinden for Black Lives Matter gør hvad hun kan for at oparbejde modstand mod bevægelsen. Det virker ærlig talt som om målet er at skabe det der opponeres imod.
Mette, den sædvanlige stigmatisering af mænd som “privilegieblinde” for dermed at underkende alle spørgsmål eller argumenter er seriøst trættende.
Jeg tror bestemt at der findes fordomme mod folks farve, men at spørge hvor du kommer fra er sgu da ikke racisme men almindelig nysgerrighed. På Riget spurgte jeg en sygeplejerske hvor i Jylland hun kom fra. Fra Holstebro, sagde den unge kvinde, som helt tydeligt havde rødder fra den nære orient. Det slemme skal vi bekæmpe. I Aalborg må Amnesty ikke holde et protestmøde fordi Sørensen fra BLM er imod et arrangement arrangeret af HVIDE. Så meget for de pæredanske der gik i demo i søndags. De var i virkeligheden ikke velkomne, men bare fyld.
Der skal ikke mange racister til for at genere rigtig mange mennesker.
Rasmus Paludan f.eks. klarer ganske fint at genere tusindvis ad gangen.
At danskerne skulle være specielt racistiske tror jeg ikke en døjt på. Vi adskiller os nok ikke synderligt i forhold til så mange andre Europæiske nationaliteter.
PS: Og så har jeg inderligt svært ved at tro at folk med titlen "bibliotekar" skulle være særligt racistiske. Nok snarere tværtimod; Men muligt er det da sikkert at møde en enkelt eller 2 der er.
1 - Det er hinsides enhver tvivl at der findes meget racisme og forskelsbehandling i Danmark - herunder "hygge-racisme" og ubehøvlet opførsel over for mennesker, der ser ,anderledes ud på den ene eller anden måde. At benægte det er stupidt.
2. - Talskvinden for BLM er da - bedømt ud fra interviews de seneste dage - helt ude i hampen. Hvis den bevægelse skal tages seriøst i Danmark må de få skiftet hende ud hurtigst muligt. Bare fordi man er sort med en retfærdig sag, kan man jo godt være en idiot.
Så vidt jeg begriber BLMs , mf.udmeldinger her på det sidste, er det ikke muligt, som hvid veludannet boomer mand/kvinde, at forstå, føle sympati for, solidariserer sig med protesterne mod race vold eller racediskriminering, fordi:
Du er en hvid mand/kvinde....
Det sgu da både tankevækkende og interessant at blive udsat for racisme...
Da jeg i mine uge år, arbejdede med Black Panters oa, havde jeg ikke den oplevelse
Hvis det ikke var så sørgeligt, så det faktisk til grin :-(
O tempora, o mores
Vi er nødt til at foretage nogle dyberegående analyser af i Danmark, for den ser sgutte helt ud som racismen så mange andre steder.
Først og fremmest er det udtrykte mål ikke at isolere og udelukke fra samfundet, men tværtimod med nok så stærke kræfter mere eller mindre at sparke folk ind i fællesskabet.
Det lykkes også for mange, som vi desværre aldrig hører om - hvilket så desværre fører til et langt værre billede af de forhold, der omgærder vores i al retfærdighed ganske få indvandrere.
Desværre er alting jo blevet lagt hindringer i vejen af et lille højtråbende, racistisk mindretal, der åbenbart har som livsindstilling, at intet kan lade sig gøre - mens det er den altovervejende erfaring i vores velfærdssamfund, at alt i princippet kan lade sig gøre.
Desværre er den laissez-faire tilgang, som følger den opgivende holdning, også blevet mange politikeres og embedsmænds indstilling - og så bliver det jo en selvopfyldende protefi: hvis man ikke gør noget, sker der ikke noget. Hvis man ikke gør det rigtige, bliver konsekvenserne det forkerte.
Vi har stadig ytringsfrihed i DK. Vi har mange "etiketter" til dette og hint, som vi raskt bruger om hinanden. Ikke alle har gensidig pli og situationsfornemmelse! Derfor udsættes alle for fornærmelser, fra tid til anden. Men at rubricere disse entydigt som racistiske/forfølgende/at være trusler, er nok, at skyde over målet/nærtagenhed! Afsender af ord, er ansvarlig for forståelsen og modtager er ansvarlig for en fordomsfri opfattelse af det det sagte.
Man kan konkludere at vi i Danmark ikke taler pænt og respektfuldt til hinanden.
Fordi man gerne må tale grimt og nedsættende, synes mange det er OK.
Den agressive blodtørstige viking Har aldrig sluppet taget i mange danskere.
Det kunne være interessant at finde ud af, hvornår og hvordan racismen trængte ind i vores ellers så progressive samfundssyn. Det var jo i hvert fald ikke synligt til stede i de år, hvor vi stort set ikke havde folk af anden etnisk herkomst - altså årene fra anerkendelsen af jøder som 'almindelige' danskere, og til vi begyndte at modtage gæstearbejdere - og så til den forholdsvis hurtige stigning fra et nulpunkt til en lav, men synlig andel.
Mit synspunkt er, at det desværre faldt sammen med en politisk udvikling, der tilsagde en afvikling af velfærdssamfundet, og at denne uforklarlige udvikling ramlede ind i, at vi netop da skulle se, hvad velfærdssamfundet kunne løse af essentielle opgaver i fællesskabet.
Tja, hvorhen starter nedladende kommentarer og racisme? 'En bonderøv fra Jylland'. Er en start, findes mange eksempler i den stil.
Engang var der nogle der tjente penge på slavehandel her i landet. Nogle tjente penge på sukkerplantager ( en meget bedre forretning) som blev drevet ved hjælp af slaver. Fra 1917 til engang midt i 70'erne var der stort set kun pæredanskere her i landet. I Esbjerg var der én mulatdreng, resultatet af en amerikansk marinesoldat og en lokal kvinde. Jeg tror bestemt at racismen har været der altid, men den er sgu da svær at udøve når alle ligner hinanden. Vi var mange der i 60'erne "kæmpede" mod apartheid og racisme i USA, men det var jo dejligt fjernt. Racismen er desværre langt mere praktisk/funktionelt hvor der findes folk med vidt forskellige lande i DK. Og så længe unge forældre der stemmer til venstre ikke tør sende deres børn i skoler hvor der er mange børn af indvandrere, så sker der ikke en pind. Det kan hverken rigtige meninger eller sympatiske demo'er lave om på. Når vi selv vil sætte vores børen i spil så rykker det. Det er ikke os boomere der har bolden det er de unge!! Kom nu ind i spillet.
Jens Peter Hansen, din tiltro til 'klassekammerateffekten' er rørende, men den er altså under kraftig beskydning efter erfaringerne fra fjernundervisningen.
Jeg tror ikke på klassekammerateffekt hvad angår indlæring, men jeg tror på at venskaber i klassen kan give indsigt i og forståelse for andres liv og levned og ikke den rørende men fuldkomne erfaringsløse lilleskolesolidaritet som er tilstede søndag eftermiddag, men fraværende resten af ugen og sommeren med.
Racisme har sin grund i den dem/os -dualitet, der ligger dybt indlejret i vores sociale væsen.
Første skridt til overvindelse af den må være en bevidstgørelsesproces, hvor vi gradvist bliver klare over de måder, hvorpå denne dualitet påvirker vores (egne!) holdninger, og de måder vi opfatter ’den anden’ på, i negative og fordomsfulde retninger.
https://www.berlingske.dk/samfund/hvide-er-underlagt-regler-til-dansk-de...
Jeg undre mig..
Jeg håber ikke at Fru Sørensen er fælles nævner for BLM.
Det er jo galimatias, og gavner næppe BLM
PS.: Der har sikkert aldrig været samfund uden ’racisme’ i den brede definition af ordet.
Folk der ser racisme bag hver en busk tager jeg ikke så højtideligt.
Men det er uomtvisteligt at der er racister i Danmark; Som der er det i lalle lande og i alle grupperinger. Racisme har ingen farve..
Og selvfølgelig er der flere racister i Danmark med lys hud end med mørkere hud. Men er der også det rent %mæssigt ? Er der nogen der ved det ?
Derudover:
F.eks er jeg tidligere blevet betegnet som racist når jeg udtrykker at jeg ikke bryder mig om Islam.
Når jeg derimod udtrykker at jeg ikke bryder mig om katolicismen, er jeg aldrig blevet betegnet som racist !.
Folk der ikke kan skelne mellem kritik personer og kritik af indholdet i religioner og dermed betegner andre som racister, kan jeg ikke tage alvorlige.
Lad mig slå det fast med syvtommersøm kritik at ideologier og religioner har intet med racisme at gøre.
Forskelsbehandling/diskriminerering har med racisme at gøre.
Folk der råber af andre på gaden pga hudfarve etnicitet osv, er racister; men hvor mange gør lige det ?.
Er der derimod mange der puster problematikkerne ud af proportioner ?.
Kampen mod racisme er netop ikke farvet.
Race er et opfundet ORD, det er ikke en realitet.
VI ER ALLE ENS.
VI ER ALLE MENNESKER.
Problemet er, at alle kategorier er opfundne - men nogle er selvfølgelig direkte modbeviselige, fordi de ikke retvisende forklarer forhold i virkeligheden.
Kategorier bliver dermed imidlertid også fremadrettet definerende. Et godt eksempel med vilje fra en helt anden sfære er Aristoteles' Poetikken, der postulerer at beskrive strukturer i den klassiske græske tragedie. Aristoteles havde ikke muligheden for at have overværet dramer af de tre stjerner i græsk tragedie, Aiskhylos, Sofokles og Euripides - han blev faktisk født 20 år efter, at Sofokles (som næsten 90-årig) og Euripides (som 76-årig) døde. Ikke desto mindre skrives den brede strøm af drama stadig på den model, som Aristoteles fandt på, på trods af relativt vellykkede oprør i historiens løb (mest vellykket formodentlig udført af Shakespeare).
Så virkningshistorien er vigtig - og frem for alt må vi aldrig, når det gælder politiske spørgsmål, glemme at se på ikke blot, hvem noget gavner, men også om dem, som noget gavner, er dem, man mener skal begunstiges.
Efter min mening bør vi helt afskaffe begrebet "racisme".
Begreberne "Diskrimination" og "fornedrelse" er langt mere tydelige.