Analyse
Læsetid: 7 min.

Gammelt folketingssvar fra Støjberg åbner for nye spørgsmål i Instrukskommissionen

I sommeren 2017 sendte Inger Støjberg et svar til Folketinget, som har stor betydning for den afgørende afhøring, der mandag skal finde sted i Instrukskommissionen
Inger Støjberg ankommer til Retten på Frederiksberg den 24. maj.

Inger Støjberg ankommer til Retten på Frederiksberg den 24. maj.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
8. juni 2020

I sagen om Inger Støjbergs ulovlige instruks findes et dokument, som forekommer stadig mere centralt. Et dokument, som efterlader enten den forhenværende udlændinge- og integrationsminister eller hendes nærmeste embedsmænd i ministeriet med et forklaringsproblem.

Og som til gengæld styrker Udlændingestyrelsen i den konflikt mellem styrelsen og ministeriet, som træder tydeligere og tydeligere frem, efterhånden som den såkaldte Instrukskommission gennemfører sine afhøringer.

Der er tale om et svar til Folketinget afgivet af Inger Støjberg i sommeren 2017. Det er tilgængeligt på Folketingets hjemmeside og har for år tilbage været omtalt i pressen. Har man fulgt afhøringerne i Instrukskommissionen, får man imidlertid indtryk af, at kommissionen ikke er opmærksom på svaret.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Det er bare synd at Niels Ufer ikke er mellem os mere.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Peter Mikkelsen, Hanne Utoft, Karsten Lundsby, Dorte Schmidt-Nielsen, P.G. Olsen, lars søgaard-jensen, Birger Bartholomæussen, Maia Aarskov, Birte Pedersen, Søren Fosberg, Holger Nielsen, Torben Siersbæk, Marianne Søby, Jan Weber Fritsbøger, Lone Hansen og John Damm Sørensen anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

Tak til Anton Geist og Ulrik Dahlin for god og vedholdende graverjournalistik i denne sag.

Der tegner sig et billede, som bliver tydeligere og tydeligere, jo flere detaljer der kommer frem pga. Instrukskommissionen:

Inger Støjbjerg brød loven med åbne øjne, og håbede den gik. Det gjorde den bare ikke i længden. Hendes departementschef virker lige lovlig tjenstvillig i disse ulovligheder, for at please sin minister.

Da ulovlighederne bliver kendt, kommer Støjbjerg løbende med skiftende forklaringer, efter hvad der ser mest opportunt ud i situationen. Problemet med dette for IS er, at sandheden har meget mere konsistens end løgn. For der er nu engang nogle ting, som faktuelt skete, og uanset hvor mange spidsfindige søforklaringer, der findes på, blive de mere og mere utroværdige, jo flere forskellige forklaringer, der gives fra IS for at slippe af krogen.

Desuden viser sagen, at så længe IS havde et flertal i ryggen i Folketinget, så var der ingen synderlig risiko ved lovbrud. Dansk Folkeparti, Venstre, Konservative, Liberal Alliance og nu Nye Borgerlige bakkede/bakker op om IS lovbrud. Det siger alt om disse partiers holdning til ministeransvar.

Det er kun, fordi vi fik en ny regering ved sidste valg, at Støjbjerg endelig bliver stillet til ansvar for hendes handlinger. Var regeringsmagten ikke skiftet, var hun sluppet godt fra det.
Dette er faktisk meget alvorligt og viser at ministres og topembedsmænds lovbrud skal kunne retsforfølges efter straffeloven og de alm. domstole.

Eva Schwanenflügel, René Hansen, Ole Frank, Lone Hansen, Tino Rozzo, Flemming Berger, ingemaje lange, Janus Agerbo, Olav Storm Jensen, Rikke Nielsen, Peter Mikkelsen, Hanne Utoft, Karsten Lundsby, Per Meinertsen, Rolf Andersen, Dorte Schmidt-Nielsen, Kenneth Jacobsen, Curt Sørensen, Per Hansen, Randi Christiansen, P.G. Olsen, Kristian Spangsbo, Benjamin Bjerre, Arne Albatros Olsen, Karen Møller Grothe, Niels Bønding, Jens Nielsen, Ole Henriksen, lars søgaard-jensen, Ebbe Overbye, Mads Greve Haaning, Karsten Nielsen, Thomas Andersen, Ib Gram-Jensen, Alvin Jensen, Lars Løfgren, Maia Aarskov, Elisabeth From, Bjarne Tingkær, Per Kortegaard, Birte Pedersen, Gitte Loeyche, Mogens Holme, Søren Fosberg, Torben Siersbæk, Holger Nielsen, Finn Jakobsen, Carsten Ulendorf, Werner Gass, Torkil Forman, Trond Meiring, Helle Walther, Jan Weber Fritsbøger, Dorte Sørensen, Bjarne Bisgaard Jensen og Anne Hvidberg anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

Desuden er det vigtigt, at "mørklægnings-paragrafferne" i den nuværende offentlighedslov afskaffes igen. Den tidligere offentlighedslov gjorde det væsentlig lettere for pressen af afdække urent trav i regeringen. Det skal være sådan, at de mennesker, som befolkningen har betroet den opgave at lede landet, opfører sig på en måde, som tåler dagens lys.

Eva Schwanenflügel, René Hansen, Ole Frank, Lone Hansen, Tino Rozzo, Flemming Berger, Janus Agerbo, Olav Storm Jensen, Rikke Nielsen, Peter Mikkelsen, Hanne Utoft, Ken Sass, Karsten Lundsby, Per Meinertsen, Rolf Andersen, Dorte Schmidt-Nielsen, Kenneth Jacobsen, Per Hansen, Randi Christiansen, P.G. Olsen, Kristian Spangsbo, Arne Albatros Olsen, Karen Møller Grothe, Niels Bønding, Jens Nielsen, lars søgaard-jensen, Ole Henriksen, Ebbe Overbye, Karen Nygård, John Scheibelein, Karsten Nielsen, Alvin Jensen, Lars Løfgren, Maia Aarskov, Elisabeth From, Bjarne Tingkær, Per Kortegaard, Birte Pedersen, Gitte Loeyche, Mogens Holme, Søren Fosberg, Holger Nielsen, Torben Siersbæk, Werner Gass, Torkil Forman, Trond Meiring, Morten Reippuert Knudsen, Helle Walther, Jan Weber Fritsbøger, Dorte Sørensen og Anne Hvidberg anbefalede denne kommentar

Arh. det går da ret godt med Dahlin og Geist.
Vær sikker på, at Ufer glæder sig i sin himmel.
Støjberg er ikke den første integrationsminister, de har haft på grillen.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank, ingemaje lange og Søren Fosberg anbefalede denne kommentar
Karl Aage Thomsen

Det ender med, I.S. Sag ender i ordkløveri, som hendes afhængige tilhængere pt. Prøver at dreje sagen hen imod. Politik, når det er værst.

Eva Schwanenflügel, Ole Frank og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

@WernerGass, ja Niels Ufer er savnet. Men mon ikke en Peter Larsen, der tidligere på formidabel vis med sine evner som dramatiker har illustreret mafiøse politiske rævekager, kan få noget interessant ud af dette kommisionsforløb - uanset udfaldet.

Eva Schwanenflügel, Peter Mikkelsen, Hanne Utoft og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
lars søgaard-jensen

Lige et par links til Peter Larsens eller rettere kultursociolog Jørgen Andersens vid
https://www.youtube.com/watch?v=qo-SJOw4o1w om irakkommisionen, som ikke blev til noget
og
https://www.youtube.com/watch?v=E5_R45WtWos&pbjreload=101 om tamilsagen .

Randi Christiansen

Under alle omstændigheder udstilles inkompetent og dubiøs administration.

Der bør ikke herske den form for tvivl omkring en ministers arbejde. Inger støjberg er dybt kompromitteret ifht sin embedsforvaltning. Og sagen udstiller tilmed dette meget betænkelige, at et folketingsflertal kan beslutte, om ulovligheder skal have lov at passere.

Ingen dansker ønsker barnebrude, og det er heller ikke, hvad dette drejer sig om. Når pernille vermund alligevel ser sin interesse i at fordreje og spinne på sagen, kompromitterer det også hende og hendes følgere.

Ole Svendsen, Eva Schwanenflügel, Ole Frank, Lone Hansen, Rikke Nielsen, Per Meinertsen, Hanne Utoft, Carsten Munk, Karsten Lundsby, Dorte Schmidt-Nielsen, Per Hansen, Viggo Okholm og lars søgaard-jensen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Det er ikke nemt at lyve, hvis man ikke er vandt til det. Omvendt er det let at lære, for det gør kun ondt de første par gange. I øvrigt er der ikke altid tale om løgn, når politikere er involveret, men bare dette at nogle fakta mangler og endelig er den menneskelige hukommelse ofte upræcis og kan være fyldt med fantasi. Det er derfor løgne helst skal fanges ferske, hvis man vil stille nogen til ansvar for dem. Med mindre der foreligger håndfaste og uigendrivelige beviser, naturligvis. Så måske man skulle indføre folketingsvalg hvert andet år. Det kunne fx. foregår over nemID.