Læsetid: 5 min.

Grøn ngo: Det er ikke nok bare at sortere affaldet – vi skal også lave mindre af det

Flere forbrændingsanlæg i landet skal lukkes, og borgerne skal fremover sortere ti typer affald. Det fremgår af tirsdagens politiske affaldsaftale. Aftalen griber dog ikke ind over for problemet med materielt overforbrug, lyder kritikken fra grøn ngo. Også KL er kritisk over for dele af aftalen
Ny affaldsaftale betyder, at flere forbrændingsanlæg skal lukkes. Kommunernes Landsforening får seks måneder til at selv at lave den såkaldte dødsliste over forbrændingsanlæg, der skal lukkes.

Ny affaldsaftale betyder, at flere forbrændingsanlæg skal lukkes. Kommunernes Landsforening får seks måneder til at selv at lave den såkaldte dødsliste over forbrændingsanlæg, der skal lukkes.

Morten Stricker

17. juni 2020

Den første af årets store etaper i forhandlingerne om en dansk klimahandlingsplan er afsluttet, efter at et bredt politisk flertal tirsdag indgik aftale om en grønnere affaldssektor.

Det betyder, at affaldssektoren i 2030 skal være klimaneutral, og at borgerne skal sortere og genanvende mere affald, mens landets forbrændingsværker skal importere og forbrænde markant mindre. Samlet set vil aftalen mindske Danmarks CO2-udledninger med 0,7 millioner ton årligt i 2030, fremgår det.

»Nogle vil sige, at vi står her ti eller 20 år for sent. I de år har mange vidst, at den danske affaldssektor ikke leverer på den grønne front. Det ændrer vi på nu,« sagde klimaminister Dan Jørgensen (S) på et pressemøde.

Aftalen tager dog ikke livtag med problemets kerne, som er et materielt overforbrug, mener Rådet for Grøn Omstilling. Lone Mikkelsen, seniorrådgiver i cirkulær økonomi, tvivler derfor på, om aftalen kan levere den lovede klimaeffekt.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Christian Mondrup
  • Steen K Petersen
  • Jørn Pedersen
  • Lise Lotte Rahbek
Thomas Tanghus, Christian Mondrup, Steen K Petersen, Jørn Pedersen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

I Australien er man ved at udvikle kunstig intelligens i samarbejde med Microsoft. Det er en teknologi, som gennem machine learning skal kunne spore plastikens veje i floder og have ved hjælp af bl.a. kameraer.

Det første jeg tænkte var, at det måske var bedre mennesket selv tænkte og lod være med at håndtere genbrug af plastik ved at eksportere plastik affaldet ud af landet til mindre ressourcestærke områder i verden, hvor "genbrug" af plastaffaldet så skal foregår og hvorfra det til tider ender med at blive "genbrugt" i havet.

Det er lidt som med usunde fødevare, som vi spiser og får et dårligt helbred af for så siden at spise piller for at rette op på skaden.

Jeppe Lindholm

Hvor meget har du af ting og sager som bare er der uden at blive brugt? Hvor ofte køber du nyt uden et reelt behov? Bliver livet ødelagt bare fordi du ikke kan flyve til Thailand lige nu? Hvor mange kilometer køre du i din bil, bare for at køre? Hvor meget affald bliver der skabt som overflødig emballage? O.s.v.. Jeg tør vove den påstand, at det meste der bliver produceret egentlig bare er overflødig eller uden værdi. Slim, snot og andet sjovt og ofte giftigt legetøj. Det bliver udelukkende produceret fordi det kan betale sig umiddelbart. Det bliver købt, pakket ud kikket lidt på og ender hurtigt som affald i skadebøtten og herefter ud i naturen, hvor det ender sine dage. Hvor meget af produktionen, der er overflødigt er sikkert en smags sag, endnu. Men det kan hurtigt komme over 50%, hvis du gennemgår dit eget forbrug derhjemme. Vi øderlægger jordens livsbetingelser bare fordi det i første omgang ser ud til at kunne betale sig. Og vi er blevet fantastisk gode til det og det kan slet ikke gå hurtig nok. Det er da vist ikke helt rationel.

Vi er blevet afhænge af ødelæggelserne og den hårde globale kapitalisme og kan ikke længere overleve uden. Mennesket har sat sig selv op i hjørnet, hvorfra der ingen flugtvej er. Og derfor kan det ikke stoppes.

Gunner Boye Olesen

Det er godt at reducere den alt for store affaldsforbrænding; men nå vi nedlægger forbrændingsanlæg skal noget af affaldet køres længere. Og hvis klimapartnerskabets forslag om to centrale sorteringsanlæg i Danmark realiseres, skal der køre endnu længere med affaldet. Hvad betyder al den ekstra lastbilkørsel for klimaet? Der er behov for at tænke transport ind i affaldsplanerne. Måske kan noget affald sorteres og genbruges mere decentralt? Måske kan den længere transport flyttes til jernbaner, hvor forureningen er en brøkdel af lastbilernes? Det bør politikerne have med i planerne.

Thomas Tanghus, Mette Overgaard, Lise Lotte Rahbek, Christian Mondrup og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

Det må være et krav, at alt vi anvender skal kunne regenereres. Dermed bliver der ingen affald, der skal bortskaffes!

Lise Lotte Rahbek, Ete Forchhammer og Jeppe Lindholm anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Hvert år dumpes der omkring 12.000.000 tons plast affald i naturen uden for de kontrollerede områder. Heraf ca. 8.000.000 tons i verdens have. Plast er et uforgængelig materiale. Det råder og forgår ikke som naturmaterialer. Det nedbrydes ikke i naturen, men det neddeles med årene indtil det ender som mikroskopisk små partikler alle vegne. Disse micro plastpartikler bliver spist af dyrene i havet og ophober sig i deres indre organer. Ofte med døden til følge til sidst. Og de befinder sig verden rundt alle vegne. Selv Antarktis og dyrelivet der er berørt. Disse partikler kommer aldrig til at forgå igen. Alt imens forsætter dumping af plast i naturen dag ind og dag ud. Bare fordi det kan betale sig på kort sigt.

Christel Gruner-Olesen og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Læg mærke til billedet. Vi ser en af dem der rent faktisk sorterer vores affald. Et ret sjældent syn. Og læg mærke til den dårlige arbejdsstilling.
Jeg synes at medierne fx. DR burde lave langt flere udsendelser om hvordan vi håndterer vores affald og hvad der egentlig sker med det, når det forlader vores husstand. Vi kan ikke blive ved med bare at lukke øjnene.