Læsetid: 5 min.

Grøn skattereform er på vej – men hvilken og hvornår?

Efter Mette Frederiksens tilsagn om at begynde forberedelserne til en grøn skattereform præsenterer Rådet for Grøn Omstilling et katalog af virkemidler med en høj klimaafgift i centrum. Muligheden for grøn oprydning i et kaotisk skattesystem er nu til stede. Spørgsmålet er, om politikerne kan blive enige om at gribe den?
Statsminister Mette Frederiksen (S) har givet tilsagn om en grøn skattereform. Men hun understreger samtidig, at »en grøn skattereform er sværere end som så. Der er rigtig mange hensyn at tage.«

Statsminister Mette Frederiksen (S) har givet tilsagn om en grøn skattereform. Men hun understreger samtidig, at »en grøn skattereform er sværere end som så. Der er rigtig mange hensyn at tage.«

Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

13. juni 2020

Det vakte opsigt, da statsminister Mette Frederiksen tirsdag i Folketinget gav De Radikales Morten Østergaard tilsagn om en grøn skattereform. Det lød sådan:

»Til det konkrete spørgsmål, om det er en god idé inden sommerferien at få lavet – og i øvrigt gerne bredt – en principbeslutning om, at vi skal gå i gang med at forberede en grøn skattereform: Det kan vi tilslutte os. Det kan jeg gøre helt på stående fod.«

Mette Frederiksen understregede dog i samme åndedrag, at »en grøn skattereform er sværere end som så. Der er rigtig mange hensyn at tage.«

Statsministeren nævnte, at man skal »være varsom med at sætte skatter og afgifter op for erhvervslivet«, at der er risiko for, at nogle virksomheder skal betale meget mere end andre, samt at en reform »skal være socialt balanceret, så det ikke er dem, der har færrest midler, der skal betale mest for den grønne omstilling.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Eva Schwanenflügel
  • Dorte Sørensen
  • Thomas Tanghus
  • Kurt Nielsen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
Eva Schwanenflügel, Dorte Sørensen, Thomas Tanghus, Kurt Nielsen og Bjarne Bisgaard Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Holger Nielsen

Hvis de hæver CO2 afgifter til de foreslået 1500,00 kr. så har jeg en fornemmelse af, at der kommer til, at mangle arbejdspladser i Danmark. Jeg forstår artiklen sådan, at "det såkaldte råd" vil hæve priser på alt kød, hvis de gør det, er det så fordi, de ikke under de ældre, at købe kødvarer. Med de prisstigninger, tror jeg der bliver gang i slagterbutikkerne i Tyskland. Plus alle de andre varer, der i forvejen bliver købt dernede.

Thomas Tanghus

Nu er jeg ikke er i modebranchen, så jeg vover pelsen at spørge: Hvad hylen refererer de hvidrøde veste til?

Thomas Tanghus

Prøv at læse artiklen, Holger.

> Det grønne råd understreger, at »det er vigtigt, at en grøn skattereform ikke leder til en uhensigtsmæssig omfordeling og øget ulighed. Derfor bør en grøn skattereform suppleres med andre tiltag, der sikrer social balance, så opbakningen til den grønne omstilling opretholdes.«

Udover det, er det evident, at kød er *alt* for billigt i Danmark. Det kan ikke lade sig gøre, at opdrætte dyr, der kan sælges til de nuværende priser, uden substantiel støtte til landbruget, og uden massive krænkelser af dyrevelfærden.

Dorte Sørensen

Venstre vil halvere momsen , hvad med at halvere momsen for "grønne produkter" og sætte den op for "sorte" produkter.
En halvering af "grønne" dagligvarer vil være et gode for lavindkomsterne og de vil formentligt øge deres forbrug - som politikerne høj lyt ønsker.