Baggrund
Læsetid: 4 min.

Hvad hedder Martin Rossens afløser? Her er fire bud

Hedder Martin Rossens efterfølger Martin Justesen, Peter Strauss, Thor Möger Pedersen eller Sara Vad? Ingen kender svaret, men spørgsmålet er helt centralt, efter Mette Frederiksens magtfulde stabschef tirsdag meldte sin afgang. Information gennemgår mulige bud på, hvem der kan udfylde Rossens rolle – hvis den overhovedet skal fyldes ud
Rollen som stabschef blev skræddersyet til Martin Rossen, da Mette Frederiksen (S) for et år siden vandt regeringsmagten, og han har haft et langt og tillidsfuldt parløb med Mette Frederiksen, har et omfattende netværk i Socialdemokratiet og det politiske Danmark. Lige præcis dén kombination kan ikke findes hos en anden, vurderer iagttagere.

Rollen som stabschef blev skræddersyet til Martin Rossen, da Mette Frederiksen (S) for et år siden vandt regeringsmagten, og han har haft et langt og tillidsfuldt parløb med Mette Frederiksen, har et omfattende netværk i Socialdemokratiet og det politiske Danmark. Lige præcis dén kombination kan ikke findes hos en anden, vurderer iagttagere.

Mads Claus Rasmussen

Indland
18. juni 2020

Når Martin Rossen stopper som stabschef i Statsministeriet, bliver det næppe sådan, at hans gamle job bare bliver slået op og udfyldt af en ny.

Rollen som stabschef blev skræddersyet til Martin Rossen, da Mette Frederiksen (S) for et år siden vandt regeringsmagten og flyttede ind i Statsministeriet. Her skulle han ikke blot være hendes særlige rådgiver, men også sidde med i de magtfulde ministerudvalg, koordinationsudvalget og økonomiudvalget, og lede et nyt politisk sekretariat.

Martin Rossen har haft et langt og tillidsfuldt parløb med Mette Frederiksen og besidder samtidig et omfattende netværk i Socialdemokratiet og det politiske Danmark. Lige præcis dén kombination kan ikke findes hos en anden. Det vurderer blandt andre Anders Dybdal, der er direktør i Operate, tidligere konsulent for Mogens Lykketoft og medstifter af tænketanken Cevea.

»Der er ikke nogen person, som kan gå ind og overtage den rolle 1:1,« fastslår Anders Dybdal.

Det er dog ikke ensbetydende med, at rollen som stabschef bliver opløst. Der kan være en idé i at finde en ny centralt placeret figur, som kan sikre den politiske retning i regeringen.

Martin Rossen er kendt for dels at være en indpisker, som banker embedsværket og ministrene på plads, og dels en dygtig politisk tænker og strateg, som har været med til at forme Socialdemokratiets strategiskifte til mere venstreorienteret på fordelingspolitikken og højreorienteret på udlændingepolitikken.

Den førstnævnte del af stabschefsrollen bliver med al sandsynlighed uformelt overtaget af Barbara Bertelsen, som er departementschef i Statsministeriet. Det vurderer politisk analytiker Lars Trier Mogensen. Hun blev rekrutteret som departementschef af Mette Frederiksen, da hun var justitsminister, og skiftede for et halvt år siden til Statsministeriet.

»Bertelsen har købt ind på Mette Frederiksens projekt, der handler om at styrke Statsministeriet. Hun kan styre embedsværket og koordinere mellem fagministrene,« siger han.

Med det in mente er en mulig erstatning ikke nødvendigvis en hård hund. Men det skal være en, som forstår regeringsprojektet, som har et langsigtet og mere strategisk politisk perspektiv, og som stramt kan prioritere og koordinere de projekter, regeringen vil have gennemført.

Hvis der kommer en ny stabschef – og det vides altså ikke endnu – peger flere på, at det skal være en person fra inderkredsen. Det vil sige en blandt en lille håndfuld af folk, som Mette Frederiksen har tillid til, og som har udvist loyalitet.

Information har kigget ind i spåkuglen og kommer her med fire bud. 

Thor Möger Pedersen

Tidligere skatteminister Thor Möger Pedersen er blevet nævnt flere gange som en, der kan varetage Martin Rossens gamle job. Han begyndte sin politiske karriere som strategisk rådgiver i SF. I 2013 skiftede han til Socialdemokratiet og blev hurtigt en del af inderkredsen som afdelingschef i Politisk Afdeling, inden han i 2018 skiftede til en stilling i konsulentvirksomheden COWI.

Han har spillet en ikke uvæsentlig rolle i det strategiskifte, som Socialdemokratiet har gennemgået. I modsætning til Rossen er han mere instrumental og analytisk i forhold til at opbygge den store fortælling om Socialdemokratiet. Det, der taler imod Thor Möger Pedersen, kan være, at han i nogens øjne ikke er ’ægte socialdemokrat’, fordi han kommer fra SF.

Martin Justesen

Når det kommer til tillid og loyalitet over for Mette Frederiksen, er Martin Justesen et godt bud. Han sidder nu i det politiske sekretariat i Statsministeriet og er særlig rådgiver for statsministeren. Før valget var han afdelingschef i Socialdemokratiets Kampagne- og Formandsafdeling.

Hans vigtigste kvalitet er, at han er dygtig til politisk kommunikation og håndtering af pressen. Til gengæld har han ikke Thor Mögers fornemmelse for politikudvikling og det rå magtspil. Derfor er der også en bekymring for, at han vil blive kørt over.

Stiger han i graderne, vil det nok komme til at ligne en lidt mere traditionel organisering i Statsministeriet, end det var med Martin Rossen.

Peter Strauss

Et lidt mindre oplagt bud er Peter Strauss, som i dag er særlig rådgiver for klimaminister Dan Jørgensen (S). Før det var han et slags tredje hjul på Martin Rossen og Henrik Sass Larsens vogn som politisk rådgiver for Sass Larsen. Han har derfor en god forståelse for ideen om at vinde de socialdemokratiske arbejdervælgere tilbage. Herudover kender han det politiske magtspil.

Peter Strauss har et stort netværk i Socialdemokratiet og er tæt på nøglefigurerne. Han er sågar gift med uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).

Fordelene ved Peter Strauss er, at han både har fornemmelse for kommunikation og politikudvikling. Til gengæld er tillidsforholdet til Mette Frederiksen knapt så stærkt. 

Sara Vad

Endelig er der Sara Vad, som er den anden særlige rådgiver i det politiske sekretariat i Statsministeriet.

Som tidligere souschef i Socialdemokratiets politiske afdeling på Christiansborg har hun været med et langt stykke ad vejen og har en god forståelse for den fortælling, Socialdemokratiet forsøger at skabe.

Sara Vad er desuden gift med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) – en af de toneangivende stemmer i det socialdemokratiske regeringsprojekt. Hun er altså ligesom Peter Strauss en del af den socialdemokratiske familie.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steffen Gliese

Han eller hun hedder ingenting, for Rossens afgang finder sted, fordi opgaven er fuldført.

Helle Walther, Birte Pedersen, Liselotte Paulsen og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Håber for os alle og for mette, at hun har gode folk omkring sig. Og at i øvrigt det samlede folketing, og selvom alt er forbundet, prioriterer energien på at samarbejde om de væsentligste udfordringer i stedet for at magtspille.

Helle Walther, Birte Pedersen, Liselotte Paulsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Rossen forlader posten hos Socialdemokratiet fordi han har fået et tilbud han ikke kan sige nej til. Et NUL føjet til sin månedsløn på sin lønseddel.

Eva Schwanenflügel

Mette F kunne altid ansætte Hr. Skæg.
Så fik hun da endnu mere styr på de opvoksende generationer ;-)

Helle Walther

Thor Møger er blevet ti år ældre, erfaren, lynende intelligent. Tag ikke fejl af ham, men der er flere gode folk. Rossen er en ener, men mindre kan nok også gøre det.

Steffen Gliese

Thor Möger tilhører en anden ideologisk fløj end den, der styres efter, Helle Walther.

Lasse Nielsen

Steffen Gliese, ja, det er sandt, men det kan man tilpasse sig :-) Martin Rossen var i sin tid på Thorning-fløjen, som ikke lige var Mettes kop te, men det hindrede ikke Rossen i at arbejde for Mette Frederiksen og hendes linje.

Eva Schwanenflügel

@ Lasse Nielsen:
"Martin Rossen var i sin tid på Thorning-fløjen, som ikke lige var Mettes kop te, men det hindrede ikke Rossen i at arbejde for Mette Frederiksen og hendes linje."

Dér tager du fejl, Lasse. Mon ikke du forveksler Rossen med Sass?

Mette F og Rossen har været venner i 25 år, og er 'opvokset' i SFU sammen.
Før Rossen kom til Borgen, var han ansat i det private erhvervsliv, bl.a. Microsoft.
I 2014 blev han ansat som rådgiver for Mette F, da hun blev beskæftigelsesminister.
(Jeg tror personligt, hans sympati for Thorning kunne ligge et meget lille sted..)

Stabschef Martin Rossen CV
https://www.stm.dk/_p_14848.html

Eva Schwanenflügel

* 2011, ikke 2014

Klaus Kristensen

Jeg tillader mig at have den tanke at Martin Rossen måske ikke har været helt så magtfuld som der blev sagt. Han var et fint skjold Mette F kunne tage op når det passede hende. Hvis han virkeligt havde været det magtdyr nogle ville gøre ham til havde ikke bare taget den større check.