Læsetid: 4 min.

Hjælpepakker risikerer at gøre nye krisetiltag mindre effektive

Det er svært at lave effektiv stimulering af økonomien, så længe de omfattende hjælpepakker stadigvæk gælder. Derfor gør politikerne klogt i at være tilbageholdende, mener overvismand
Affolkede gader og stræder ved Amagertorv i København.

Affolkede gader og stræder ved Amagertorv i København.

Aleksander Klug

12. juni 2020

I disse dage forhandler regeringen om en såkaldt sommerpakke, der skal stimulere økonomien med nye vækstinitiativer. Men ifølge flere økonomer er det så svært at gennemskue, hvad der egentlig er behov for i den nuværende situation, at politikerne gør klogt i at være tilbageholdende.

Det skyldes, at de omfattende økonomiske hjælpepakker gør det svært at se, præcis hvor dyb en økonomisk krise Danmark reelt er i.

I maj rundede antallet af borgere på lønkompensation 200.000, og i hovedstaden var mere end hver tiende lønmodtager på lønkompensation. Lønkompensationsordningen løber foreløbigt frem til 29. august, mens der fortsat forhandles om de andre hjælpepakker.

Når hjælpepakkerne engang bliver helt udfaset, er det svært at vide, hvor mange der vil blive fyret, og hvor mange af de virksomheder der indtil videre har klaret den på statsstøtte, som vil blive nødt til at skære kraftigt ned eller lukke.

Samtidigt betyder hjælpepakkerne at forsøg på at stimulere efterspørgslen vil være mindre effektive, hvis initiativerne sættes i gang, før pakkerne er udfaset, forklarer Carl-Johan Dalgaard professor i økonomi og formand for De Økonomiske Råd.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Jeppe Lindholm

De omfattede virksomheder og deres ejere skal bare have en omgang jobcenter pisk og ydmygelse som alle andre ledige. Så kan de lære at flyve uden vinger.

Estermarie Mandelquist, Henrik Peter Bentzen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Det er virkeligt bizart at høre på udbuds-økonomer komme med forslag til at løse en grundlæggende økonomisk nedtur de selv har bidraget til med deres neo-liberale agenda eller "Main-Stream" der har været gældende siden Reagan og Thatcher. Det der skal til er feks. Jesper Jespersen´s nye ideer med post-keynesiansk økonomi. Forresten nøjagtig det der er sat i gang af Merkel og Macron.

Pia Nielsen, Jesper Sano Højdal, Gert Romme og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

En taktik der måske er sat i gang for at banke Boris Johnson på plads med den bagtanke at udmeldingen af EU aldrig må blive en succes. PS : UK´s økonomi er skrumpet 20,4 % i april.
Aldrig før set.

@ Torben K L Jensen,

Og økonomien i UK vil fortsat bliv mindre. UK forhandler slet ikke med EU, men har låst sig fast på nogle krav, der er helt uantagelig.

Dertil kommer, at USA har tvunget UK til at acceptere kødimport fra USA med kød der er vasket i klor, fordi fødevare-hygiejnen er ekstremt lav i USA.. Vi ved jo alle, at der bliver svindlet enormt med fødemidler. Og EU vil have realistisk og skudsikker garanti for, at dette kød ikke havner i EU sammen med andre kødprodukter fra UK. Denne garanti kan, - og vil ,UK ikke give EU, og derfor bliver det svært for UK forsat at eksportere kød til det gigantiske EU-markedet.

Videre har UK trods garantier til befolkningen, accepteret gen-modificerede fødemidler fra USA. Også dette har EU tidligere overfor USA meddelt, at det er totalt uønsket i EU. Og dette hat EU igen måttet meddele UK.

Og så er der altså problemet med EU-grænsen til Nordirland, som ikke er løst, og hvor UK modsætter sig enhver løsning, der omfattet told-kontrol af varer fra UK. Videre r der grænsegængerproblemet mellem de 2 Irlande.

Endelig er der Skotland, der helt aktivt arbejder på at forlade UK for at blive i unionen. Torrypartiet har tidligere givet Skotland lov til at forlade UK, men havde aldrig troet, at det skulle blive aktuelt. samtidig er der nu kraftig uro i Grimsby og omegn, da fiskerne ikke kan få en aftale om salg af fiskeprodukter til EU, uden at EU-fiskere får adgang til britiske fiskefarvande.

Alt i alt ser det ikke godt ud for økonomien i UK på kort sigt. Måske kan det gå bedre om 10-15 år.

Vi skal ikke glemme at der bag Corona-krisen gemmer sig en økonomisk krise af strukturel karakter som antageligt matcher 2008 - muligvis værre endnu, og at vi oveni denne har en klimakrise at bekymre os om.

Hvordan er vi havner her?

Krisen er bl.a. et resultatet af den hyperakkumulering af kapital på meget få hænder som har medført at vi er endt i en gælds økonomi af dimensioner og hvor det er stadig mere vanskeligt at finde investeringsmuligheder i realøkonomien der kan skabe mere kapital.
Krisen er så dyb at den ikke kan løses med de velkendte økonomiske greb. Tilskud til virksomheder der alligevel ikke kan køre rundt fordi der ganske enkelt ikke er nok af kapitalen der cirkulerer løser ikke problemet.

"How Capitalism’s Structural and Ideological Crisis Gives Rise to Neo-Fascism" ( med transcript)
https://therealnews.com/stories/capitalism-structural-ideological-crisis...

"Global Capitalist Crisis and Twenty-FirstCentury Fascism: Beyond the Trump Hype"
http://robinson.faculty.soc.ucsb.edu/Assets/pdf/FascismbeyondTrump.pdf

Jørgen Christian Wind Nielsen

Er det virkelig Højbro Plads, der er på det billede? Efter mine begreber står springvandet på Amager Torv.