Nyhed
Læsetid: 3 min.

HK håber på principiel dom mod arbejdsgiver, der ignorerede grov sexchikane

Selv om en kvindelig ansat oplyste sin arbejdsgiver om sexchikane og voldtægt fra en kollega, gjorde chefen intet. Og da kvinden skulle til psykolog og sygemelde sig, blev hun fyret. HK har anlagt sag og krævet historisk stor godtgørelse. I dag kommer dommen
Citat fra advokat Maria Rasmussen, der arbejder for fagforbundet HK, om en sag, som Retten i Nykøbing onsdag afsiger dom i.

Citat fra advokat Maria Rasmussen, der arbejder for fagforbundet HK, om en sag, som Retten i Nykøbing onsdag afsiger dom i.

Jesse Jacob

Indland
1. juli 2020

»Hvis der skal komme en godtgørelse, der sprænger niveauet for størrelsen af de idømte godtgørelser efter ligebehandlingsloven, må det være i denne sag.«

Sådan siger advokat Maria Rasmussen, der arbejder for fagforbundet HK, om en sag, som Retten i Nykøbing i dag afsiger dom i. Ifølge Maria Rasmussen er sagen principielt interessant, fordi den er anlagt mod en arbejdsgiver, der undlod at gribe tilstrækkeligt ind, efter en kvindelig ansat på virksomheden havde oplyst om grov sexchikane og voldtægter fra en kollegas side. Ifølge HK blev kvinden desuden fyret med en ugyldig begrundelse.

»Vi har nedlagt påstand om en godtgørelse på 150.000 kroner,« siger Maria Rasmussen.

Ifølge hende er gennemsnittet for idømte godtgørelser efter ligebehandlingsloven ca. 27.000, og den højeste hidtil er på 100.000.

»Desuden kræver vi godtgørelse for uberettiget afskedigelse på 12 måneders løn, og hvis vi får medhold her, vil det også være den højeste løngodtgørelse i en sag af den karakter,« siger Maria Rasmussen.

Forhistorien går ifølge oplysninger fra HK tilbage til foråret og sommer 2018 og drejer sig om en yngre kvinde, der var ansat på en mellemstor privat virksomhed med omkring 100 ansatte. Som månederne gik, tiltog den seksuelle chikane fra den mandlige kollega. Han ringede og SMS’ede til kvinden 20-50 gange om dagen, både i og uden for arbejdstiden.

»Kvinden blev udsat for krænkende telefonopringninger med meget eksplicitte seksuelle referencer og SMS’er med voldeligt seksuelt indhold. Under nogle af opringningerne har han enten onaneret, eller også har han simuleret at gøre det,« fortæller Maria Rasmussen.

Kvinden besvarede opkaldene og SMS’erne, for gjorde hun ikke det, dukkede han op på hendes private adresse. Flere af disse besøg på kvindens privatadresse var ifølge hende tidligere endt med, at manden havde voldtaget hende.

I september oplyste hun den mandlige kollegas leder om den grove seksuelle chikane, hun havde været udsat for. To uger senere blev manden afskediget, men ikke på grund af den seksuelle chikane. Fyringen blev i stedet begrundet med klager fra kunder. I løbet af sit opsigelsesvarsel på 14 dage arbejdede manden videre og fortsatte den seksuelle chikane. I begyndelsen af december fortalte kvinden sin arbejdsgiver om voldtægterne, og at hun havde brug for at tage fri til psykologbehandlinger, og at hun efter opfordring fra psykologen ville sygemelde sig som følge af chikanen og voldtægterne. Ifølge HK blev det årsagen til, at arbejdsgiveren fyrede hende, og dagen efter modtog hun en opsigelse.

Idømt syv års fængsel

I foråret 2019 blev den mandlige kollega i byretten ifølge Maria Rasmussen dømt for voldtægt af to kvinder, og i januar i år blev straffen fastsat til syv års fængsel for voldtægter samtidig med, at kvinden blev tilkendt en erstatning på 150.000 kroner. Nu er turen så kommet til kvindens arbejdsgiver, som HK vil have dømt til at betale godtgørelse for sin passivitet.

»Arbejdsgiveren skulle for det første have taget forebyggende initiativer, for eksempel ved at have regler for, hvor ansatte kunne henvende sig, hvis de blev udsat for seksuel chikane. Så skulle han, straks da han hørte om chikanen, enten have bortvist manden eller, hvis han var i tvivl, have suspenderet ham og fået sagen grundigt undersøgt. Det har han både ret og pligt til,« siger Maria Rasmussen.

»I stedet gjorde han ingenting, og da manden blev fyret kort efter, havde det ikke noget med chikanen at gøre.«

Maria Rasmussen mener også, at afskedigelsen af kvinden har været uberettiget. Opsigelsesgrunden var, at kvinden ikke havde sørget for at indhente en ren straffeattest for netop den kollega, der havde chikaneret hende.

»Det er efter vores opfattelse et skærpende forhold. I opsigelsen skriver arbejdsgiveren jo nærmest, at det var kvindens egen skyld, at hun blev udsat for chikane. Og det er under ingen omstændigheder en gyldig grund til en opsigelse,« siger Maria Rasmussen.

 

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Mobning og chikane trives på arbejdspladserne i Danmark:

"Mere end hvert 10. medlem af 3F har været udsat for sexchikane"
https://www.a4arbejdsliv.dk/artikel/mere-end-hvert-10-medlem-af-3f-har-v...

Jeg håber, at offeret i denne sag får en klækkelig erstatning fra den ignorante arbejdsgiver.

Og så er det iøvrigt på høje tid med en stalking-paragraf.

Alexander Moesgaard, Peter Jespersen, Birgit Kraft, K M, erik pedersen, Martin Rønnow Klarlund, Troels Ken Pedersen, Susanne Kaspersen, Hanne Ribens, Ib Christensen, Maj-Britt Kent Hansen, Jann Ringtved, Bjarne Bisgaard Jensen, Anker Heegaard, Frederikke Nielsen, Kim Houmøller, Steffen Gliese og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar