Nyhed
Læsetid: 1 min.

Journalister fra Information vinder international pris for afsløring af momssvindel

Sammen med journalister fra flere europæiske lande har tre journalister fra Information modtaget Den Tysk-Franske Journalistpris for afdækningen af international momssvindel i milliardklassen
Indland
27. juni 2020

Tre undersøgende journalister fra Information, Bo Elkjær, Lasse Skou Andersen og Sebastian Gjerding, har som del af et internationalt samarbejde mellem europæiske medier netop modtaget Den Tysk-Franske Journalistpris i multimediekategorien for projektet Grand Theft Europe.

Journalisterne Jette Aaga0ard, Mathias Seidelin og Niels Sandøe fra Jyllands-Postens erhvervsmedie Finans deltog også i samarbejdet, der blev koordineret af den tyske researchorganisation CORRECTIV. Desuden deltog journalister fra blandt andet Die Zeit, ZDF, Newsweek og Libération. 

Grand Theft Europe afdækkede grænseoverskridende europæisk momssvindel for store milliardbeløb, og i Danmark kunne Information og Finans identificere et netværk af momssvindlere, der skyldte den danske stat over en milliard kroner i ubetalt moms og skat. Journalisterne kunne desuden dokumentere, at formodede fremmedkrigere var blandt hovedmændene.

»Det er den største igangværende skattesvindel i Europa: 50 milliarder euro stjæles årligt fra EU-landene,« skriver organisationen bag den internationale journalistpris.

»Og mens de organiserede bander altid finder nye måder at svindle på, kan de europæiske myndigheder ikke enes om en koordineret tilgang. I en grænseoverskridende efterforskning foretaget af flere end 60 journalister fra 30 lande afslører CORRECTIV og dets partnere de kriminelle metoder og følger de stjålne penge.«

 

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Godt gået Bo, Lasse og Sebastian,

I er min grund til at være abonnent.

Johanna Haas

Tillykke!
Det er flot og en meget vigtig afdækning!

Bjarne Andersen, Eva Schwanenflügel, Hanne Ribens, ingemaje lange, Torben K L Jensen, Dorte Sørensen og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Danny Hedegaard

Stort tillykke med prisen for et flot, og et vigtigt stykke journalistisk arbejde.

At små og større medier, med modsat rettede grundholdninger, kan forene kræfterne i en højere sags tjeneste, gør det kun endnu større at I vandt prisen.

Nu mangler vi bare at Google, facebook og Twitter, som løber med alle annonceindtægterne, begynder at donere gigant beløb til sådanne journalistiske projekter.

De skummer fløden på ryggen af blødende traditionelle seriøse mediers indsats, mens vi læsere føder dem med bevidstløse klik, som pusheren lever af narkomanens jagt efter det næste fix.

Det er på tide at tech industrien bliver mæcener for journalistikken, som den tager brødet ud af munden på.

Som fortidens industrimagnater blev mæcener for kunst og kultur, må nutidens nye kapitalisme til lommerne.
I en erkendelse af alt, hvad den samtidig med fremskridtet den repræsenterer, også ødelægger af samfundsbærende institutioner, som vi ikke kan undvære som et udviklet og oplyst samfund.

Venlig hilsen
Danny Hedegaard

Liselotte Paulsen, Anders Reinholdt og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Fortsæt det gode arbejde. Der mere end rigeligt at tage fat på.

Liselotte Paulsen, Eva Schwanenflügel, Danny Hedegaard og Oluf Husted anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Super arbejde.
Information er bare den bedste avis i Danmark :-)

jens christian jacobsen

Sorry men jeg kan ikke lade være: Hvad er der egentlig sket siden med den Store europæiske Momssvindel? Nogle få domme, men ellers ikke så meget. vel?

Jeppe Lindholm

Jens Christian Jacobsen, det kan jeg godt følge dig i. Det samme gælder alle mulige andre sager. F.eks. blev Apple dømt til at skulle betale 100 milliarder kr. i SKAT, ligesom både Facebook og Google har fået milliard bøder tildelt. Men vi har aldrig hørt om de har betalt. Og sådan er det HVER gang. Intet følges til ende.