Nyhed
Læsetid: 8 min.

Nu kommer Danmarks klimaborgerting: Det vil gøre os bedre og klogere, siger Dan Jørgensen

Klimaminister Dan Jørgensen er nu klar med en model for det borgerting, der skal komme med løsningsforslag til at imødegå klimakrisen. Borgertinget blev besluttet med klimaloven i vinter og er et nybrud i dansk klimapolitik. Desværre skuffer regeringens model på ét afgørende punkt, siger ekspert: Folketinget er nemlig ikke forpligtet til at tage stilling til borgernes forslag
»Jeg kan garantere, at vi kommer til at tage det alvorligt,« siger klimaminister Dan Jørgensen til bekymringen om, hvorvidt han og andre politikere vil tage borgertinget alvorligt, når det ikke får mandat til at stille lovforslag.

»Jeg kan garantere, at vi kommer til at tage det alvorligt,« siger klimaminister Dan Jørgensen til bekymringen om, hvorvidt han og andre politikere vil tage borgertinget alvorligt, når det ikke får mandat til at stille lovforslag.

Anders Rye Skjoldjensen

Indland
27. juni 2020

Hvis du som borger tjekker postkassen i den kommende tid, er det ikke utænkeligt, at der ligger et brev fra Danmarks Statistik med en invitation til at blive inddraget i dansk klimapolitik.

Efter et halvt års ventetid bliver Danmarks første nationale borgerting nu oprettet. Borgertinget kommer til at bestå af 99 medlemmer, som over de næste to år skal diskutere dilemmaer og løsninger forbundet med klimaudfordringerne. Det skal være med til at kvalificere den klimapolitiske debat, fortæller klimaminister Dan Jørgensen (S).

»Det er utroligt sundt, at os, der træffer beslutninger på Christiansborg, får andre perspektiver end dem, vi lige er vant til. Vi er vant til at lytte til eksperter og erhvervsliv, men der er rigtig gode erfaringer med borgerting fra andre lande. Og meningen er, at det skal kvalificere vores beslutningstagen på Christiansborg,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

To års fermentering - en syltekrukke i deluxeudgaven!

Christian Skoubye, Lars Myrthu-Nielsen, Thomas Tanghus, Flemming Berger, Mogens Holme, Susanne Kaspersen, Gitte Loeyche, Allan Stampe Kristiansen, Carsten Munk, Holger Nielsen, Trond Meiring, Søren Kristensen, Arne Albatros Olsen, Ejvind Larsen, Lars Jørgensen, Eva Schwanenflügel, Kurt Nielsen, erik pedersen og Morten Balling anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

"Folketinget er nemlig ikke forpligtet til at tage stilling til borgernes forslag"
Det ville kræve en Grundlovsændring...

Gitte Loeyche, Birte Pedersen og Helle Walther anbefalede denne kommentar
Niki Dan Berthelsen

Hvad er der med Dan Jørgensen og de pressebilleder? Hvorfor skal han altid posere?

Freddie Vindberg

Makuleringsmaskinen er allerede tændt.

Flemming Berger, Lise Lotte Rahbek, Gitte Loeyche, Holger Nielsen, Trond Meiring og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Forhåbentlig bliver dette ikke et københavner borgerting. Faktisk burde det ligge i Jylland, og gerne Sønderjylland, for at modvirke centralisering af magten. En magt, som i dag ligger begravet i København.

Arne Albatros Olsen

Ja, ja, så går tiden med det , og på en mere fodslæbende socialdemokratisk vis kan det vel ikke blive !

Lise Lotte Rahbek, Susanne Kaspersen, Carsten Munk, Trond Meiring og Erik Winberg anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Når politikene begynder at spørge borgerne til råds, så ved man den er gal.

Arne Albatros Olsen, Carsten Munk og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Uenig, gode ideer er altid velkomne, bør være det. Når man ikke forpligter sig til det, er det på grund af økonomien, som skal passe, stemme, og fordi det kan stride mod Grundloven, så god ide, men der er begrænsninger, sådan er det på mange måder over alt. Men jo flere som ønsker det samme, des større pres lægger man på de der bestemmer, så bare gå i gang.

Benta Victoria Gunnlögsson og Birte Pedersen anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Posere, tror han hader at blive fotograferet, ved ikke hvordan han skal stå naturligt.

Kenneth Krabat

Når man er i hænderne på embedsværket, som bare viderefører tallene, der angiveligt holder sammen på det hele, fra sidste og forrige og så videre regering i én bestandig justering i retning af jysk bundlinje, er der ikke plads hverken til implementering af visioner eller at tage andre i ed. Det fortsætter som det er: pseudo-demokrati, hvor selv de folkevalgte er sat uden for døren.

And don't get me started hvad angår Borgerforslaget! Magen til spild af tid og investering af engagement!

Arne Albatros Olsen, Flemming Berger, Trond Meiring og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Endnu et eksempel på god gammeldags socialdemokratisk repressiv tolerance. Udvande et ellers glimrende supplement til vores parlamentariske demokrati til det bliver ligegyldigt. Samme manøvre blev just lavet med aftalen om tandlæge til socialt udsatte, hvor der netop var et borgerforslag om skattebetalt tandlæge til alle, på samme vis som resten af sundhedsvæsenet, som netop var kommet over de krævede 50.000 underskrifter på rekordtid.

Niels Peter Nielsen, erik pedersen, Arne Albatros Olsen, Erik Winberg og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Niels Peter Nielsen

Siden denne artikel har det franske borgerting præsensenteret Macron for 149 forslag, af hvilke han vil lade de 146 gå igennem og de tre særbehandle. Her bliver der da et katalog og et eksempel at leve op til for både borgerting og ikke mindst politikerne, der vil komme til at afsløre sig selv som de rendyrkede "elite-demokrater" (de kan se ud til at være), hvis altså ikke de kan forholde sig seriøst til et dansk borgerting og stemme forslagene igennem.