Nyhed
Læsetid: 6 min.

Kriminalforsorgen: Stofbruger med handicap skal afsone 90 dages fængsel i sygeseng

Selv om Jacob Nellesø er ordineret medicinsk cannabis mod smerter af en speciallæge, vil Vestre Fængsel ikke give ham lov til at anvende medicinen, når han skal 90 dage i fængsel. Og hvis ikke Jacob Nellesø selv medbringer en kørestol, må han tilbringe det meste af afsoningen i en seng. Det er uværdigt, mener hans advokat
Jacob Nellesø har været stofbruger i halvdelen af sit liv. Han er hjemløs og bruger en elscooter til at komme rundt med. Men den kan han ikke medbringe i fængslet.

Jacob Nellesø har været stofbruger i halvdelen af sit liv. Han er hjemløs og bruger en elscooter til at komme rundt med. Men den kan han ikke medbringe i fængslet.

Asger Ladefoged

Indland
26. juni 2020

Direktoratet for Kriminalforsorgen planlægger en afsoning for den 46-årige stofbruger med handicap Jacob Nellesø, som ifølge Institut for Menneskerettigheder kan være i strid med Den Europæiske Menneskeretskonventions bestemmelser om umenneskelig behandling. Han vil nemlig på grund af sit handicap ikke kunne nyde de rettigheder, som gælder for andre indsatte.

Tværtimod kan Jacob Nellesø se frem til at skulle afsone 90 dage liggende i en seng i en celle på hospitalsafdelingen i Vestre Fængsel.

For hvis han ikke selv medbringer en kørestol, »vil han skulle benytte en bækkenstol på cellen og opholde sig i sin seng det meste af tiden«, skriver en fuldmægtig i Kriminalforsorgen således i et brev med en »foreløbig vurdering af sagen« til Jacob Nellesøs advokat, Asser Gregersen.

Men ifølge advokaten vil hans klient slet ikke kunne bruge en kørestol. Dels er der niveauforskelle i Vestre Fængsel, dels er Jacob Nellesø benamputeret lige under hoften efter et fejlfix for mange år siden. Desuden er hans højre hånd delvis lammet.

Som tidligere omtalt i Information er han blandt andet dømt for i påvirket tilstand at have kastet to cirka fem cm høje porcelænsnisser efter en ansat på Sundholm, uden at den ansatte dog blev ramt. Anklagemyndigheden har vurderet det som alvorlig personfarlig kriminalitet og har i februar i første omgang afvist benådning af Jacob Nellesø.

Under sit ophold i i Vestre Fængsel vil Jacob Nellesø ifølge Direktoratets brev ikke få mulighed for at komme på gårdtur, og han vil også kun »i meget begrænset omfang« få mulighed for fællesskab med andre indsatte.

Desuden vil Jacob Nellesø ikke få lov til at fortsætte den behandling med medicinsk cannabis mod smerter, som han har fået ordineret af en speciallæge på grund af kroniske fantomsmerter.

»Der ordineres ikke medicinsk cannabis på Vestre Hospital,« som den fuldmægtige anfører i brevet, fordi »lægerne på Vestre Hospital følger Sundhedsstyrelsens guideline for behandling af smerter«.

Jacob Nellesø har været stofbruger i halvdelen af sit liv. Han er hjemløs og bruger en elscooter til at komme rundt med. Men den kan han ikke medbringe i fængslet. 

Advokat Asser Gregersen har svært ved at tro, at direktoratet »for alvor« mener, at Jacob Nellesø kan afsone i Vestre Fængsel.

»Vestre Fængsel er fra 1895 og absolut ikke handicapvenligt. Der er niveauforskelle og alt for lidt personale. Som de beskriver hans afsoning, ser jeg for mig, at min klient kommer til at ligge i sin seng i sine egne fækalier, og så kan man kun gætte på, hvor lang tid der vil gå, før der kommer en og tilser ham. Det er simpelthen uværdigt,« siger han.

– Men det er jo hospitalsafdelingen?

»Det er rigtigt, men man kan ikke sammenligne det med for eksempel Rigshospitalet. Vestre Hospital er til indsatte med lettere lidelser – ikke til folk som min klient, der er behandlingskrævende. Jeg kan slet ikke forestille mig, at de kan håndtere det,« siger Asser Gregersen.

Kørestol vil ikke hjælpe

Asser Gregersen henviser til, at en lægefaglig konsulent i direktoratet selv i en mail i sagen har anerkendt, at Jacob Nellesø beskrives som en person med »betydelige handicap og stort hjælpebehov«.

»Selv hvis han fik en kørestol, skulle han operere den med kun en arm og et ben. Han vil få svært ved at komme tilstrækkeligt hurtigt på toilettet, så i praksis vil han være bundet til sin seng. Han vil også have svært ved at komme på gårdtur eller have fællesskab med andre indsatte,« siger Asser Gregersen og peger på, at når der er gået mere end et år, siden hans klient blev dømt, hænger det også sammen med, at direktoratet har haft svært ved at placere ham.

Asser Gregersen er også bekymret for, at Vestre Fængsel vil fratage hans klient hans medicinske cannabis.

»Jeg læser direktoratets brev sådan, at de vil afskære ham fra at fortsætte behandlingen.«

Han har derfor endnu en gang anmodet om benådning af Jacob Nellesø.

»Hvis han ender med at blive benådet, slutter sagen der. Hvis han ikke benådes, så agter jeg at stævne den danske stat med påstand om, at den manglende benådning er en overtrædelse af menneskerettighederne. Hvis stævningen bliver aktuel, kommer handicapforhold og medicinsk cannabis til at spille en central rolle,« forudser advokaten og tilføjer, at han har bedt direktoratet om at hans klient får udsat sin afsoning, indtil sagen er prøvet ved domstolene.

Fordomme om medicinsk cannabis

I otte måneder har Jacob Nellesø fået ordineret medicinsk cannabis mod fantomsmerter i det manglende ben. Det er speciallæge Tina Horsted, der har ordineret medicinen efter den gældende vejledning, som forudsætter, »at konventionel godkendt behandling har svigtet eller ikke tåles, inden man ordinerer medicinsk cannabis«.

Tina Horsted henviser til, at det er et enigt Folketing, der har vedtaget en fireårig forsøgsordning med medicinsk cannabis. Ordningen gælder for fire patientgrupper, hvor Jacob Nellesø falder ind under den ene, nemlig patienter med kroniske nervesmerter.

»Han har ikke haft effekt af andre smertestillende præparater, så han opfylder kriterierne. Vi har fulgt vejledningen og behandlet ham efter den,« siger hun og oplyser, at Jacob Nellesø også har haft gavn af medicineringen med cannabis.

»Han er fuldstændig stabil i sin behandling,« forklarer hun.

– Fængslet henviser til, at deres læger følger Sundhedsstyrelsens guidelines ...

»Det må være en dårlig undskyldning, for alle læger kan udskrive medicinsk cannabis, hvis de følger vejledningen. Fængselsvæsenet må have taget en politisk beslutning om, at de ikke vil have medicinsk cannabis inden for fængslets mure. Men det er jo diskrimination af smertepatienter, for de ville vel ikke sige til en astma- eller diabetespatient, at de ikke kunne få den lægeordinerede medicin,« spørger Tina Horsted.

»Det er virkelig usagligt. Jeg tror, at fængselsvæsenet trænger til at få pillet deres fordomme ned, og jeg tilbyder gerne at komme og undervise dem,« siger hun.

Kan være umenneskelig behandling

Folketingsmedlem Liselott Blixt (DF) var formand for Sundhedsudvalget, da Folketinget i december 2017 trods modstand fra Lægeforeningen vedtog forsøgsperioden. Hun forstår overhovedet ikke, hvordan Vestre Fængsel kan tilsidesætte den lægeordinerede cannabis til Jacob Nellesø:

»Det undrer mig, det må jeg sige. Ordningen er jo, at man skal gennemgå en masse præparater, som er uden virkning, inden man ordinerer medicinsk cannabis, så selvfølgelig skal han kunne fortsætte med medicinsk cannabis,« siger hun.

– Cannabis er jo generelt forbudt i fængslerne ...

»Den udfordring burde man kunne løse. Når han skal ryge medicinsk cannabis, så må han kunne gøre det et specielt sted. Det bør ikke kunne udelukke det, at det er et fængsel. Det er jo ikke rekreativt brug, og det er ikke meningen, at han skal blive skæv,« siger Liselott Blixt.

»Fængslet må kunne lave nogle aftaler med ham: Så og så mange gange om dagen bliver du lukket ind i et rum, hvor du kan bappe løs. Fængslet må gøre alt, hvad de kan for at finde en løsning,« tilføjer hun.

Chefkonsulent Nikolaj Nielsen fra Institut for Menneskerettigheder har set Kriminalforsorgens beskrivelse af Jacob Nellesøs planlagte afsoning. Han vil ikke udelukke, at en afsoning som den, Kriminalforsorgen lægger op til, strider mod artikel tre om umenneskelig behandling i Den Europæiske Menneskerettighedskonvention.

»Der er solid praksis fra Menneskeretsdomstolen for, at der er tale om umenneskelig behandling i et fængsel, hvis man ikke kan bevæge sig rundt selv, eller hvis man skal have hjælp fra andre fanger for at komme rundt. Og desuden er der jo et generelt forbud mod diskrimination på grund af handicap, og det betyder i denne sammenhæng, at en person med handicap ikke må få en meget mere intensiv straf på grund af sit handicap, end en ikkehandicappet ville have fået,« forklarer Nikolaj Nielsen og fortsætter:

»Men hvis Jacob Nellesø skal være bundet til sin seng i 90 dage, så ser det jo ud til, at han får en meget mere intensiv straf.«

Presseafdelingen i Direktoratet for Kriminalforsorg oplyser i en mail, at direktoratet ikke ønsker at udtale sig, fordi »der p.t. er en igangværende sag om benådning i direktoratet«, og »da der endnu ikke er truffet en endelig afgørelse i sagen, kan direktoratet ikke på nuværende tidspunkt udtale sig yderligere om sagen.«

Information har kontaktet Vestre Fængsel, men fængslet er ikke vendt tilbage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Chris Ru Brix

Jeg føler retsfølelsen krænket.

Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Søren Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
hanne plaschke

Hvis man ikke kan klare opgaven i Vestre Fængsel, må man vel finde ud af at sende ham til et handicapvenligt fængsel et andet sted i landet. Eller man må give ham en bolig, så han kan afsone i eget hjem med fodlænke.

Mette Poulsen, Gitte Loeyche, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Nielsen, Steffen Gliese, Trond Meiring og Jens Ole Mortensen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Jan, Slendri-Jan,
Vores fiktive person, er ikke narkoman, ikke kriminel, går ikke på værtshus, Han er så god som dagen den er lang. Han bare haft uheldige vækstbetingelser. Og selv om han havde være narkoman eller kriminel, ville han ikke have brug for dobbelt straf og for at bliver trynet mere end han allerede var blevet, så ville han derimod have brug for forståelse og opbakning frem for fordømmelse.

Gitte Loeyche

Rystende læsning i "det humane Danmark"!

Eva Schwanenflügel

Hvor er det fuldstændig dehumanisrerende.
Frygteligt uretfærdigt.

Hvor er hjælpen, Astrid Krag ?