Nyhed
Læsetid: 6 min.

Kriminalforsorgen: Stofbruger med handicap skal afsone 90 dages fængsel i sygeseng

Selv om Jacob Nellesø er ordineret medicinsk cannabis mod smerter af en speciallæge, vil Vestre Fængsel ikke give ham lov til at anvende medicinen, når han skal 90 dage i fængsel. Og hvis ikke Jacob Nellesø selv medbringer en kørestol, må han tilbringe det meste af afsoningen i en seng. Det er uværdigt, mener hans advokat
Jacob Nellesø har været stofbruger i halvdelen af sit liv. Han er hjemløs og bruger en elscooter til at komme rundt med. Men den kan han ikke medbringe i fængslet.

Jacob Nellesø har været stofbruger i halvdelen af sit liv. Han er hjemløs og bruger en elscooter til at komme rundt med. Men den kan han ikke medbringe i fængslet.

Asger Ladefoged

Indland
26. juni 2020

Direktoratet for Kriminalforsorgen planlægger en afsoning for den 46-årige stofbruger med handicap Jacob Nellesø, som ifølge Institut for Menneskerettigheder kan være i strid med Den Europæiske Menneskeretskonventions bestemmelser om umenneskelig behandling. Han vil nemlig på grund af sit handicap ikke kunne nyde de rettigheder, som gælder for andre indsatte.

Tværtimod kan Jacob Nellesø se frem til at skulle afsone 90 dage liggende i en seng i en celle på hospitalsafdelingen i Vestre Fængsel.

For hvis han ikke selv medbringer en kørestol, »vil han skulle benytte en bækkenstol på cellen og opholde sig i sin seng det meste af tiden«, skriver en fuldmægtig i Kriminalforsorgen således i et brev med en »foreløbig vurdering af sagen« til Jacob Nellesøs advokat, Asser Gregersen.

Men ifølge advokaten vil hans klient slet ikke kunne bruge en kørestol. Dels er der niveauforskelle i Vestre Fængsel, dels er Jacob Nellesø benamputeret lige under hoften efter et fejlfix for mange år siden. Desuden er hans højre hånd delvis lammet.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Chris Ru Brix

Jeg føler retsfølelsen krænket.

Eva Schwanenflügel, Gitte Loeyche, Gert Romme, Søren Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
hanne plaschke

Hvis man ikke kan klare opgaven i Vestre Fængsel, må man vel finde ud af at sende ham til et handicapvenligt fængsel et andet sted i landet. Eller man må give ham en bolig, så han kan afsone i eget hjem med fodlænke.

Mette Poulsen, Gitte Loeyche, Bjarne Bisgaard Jensen, Søren Nielsen, Gert Romme, Steffen Gliese, Trond Meiring og Jens Ole Mortensen anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

Jan, Slendri-Jan,
Vores fiktive person, er ikke narkoman, ikke kriminel, går ikke på værtshus, Han er så god som dagen den er lang. Han bare haft uheldige vækstbetingelser. Og selv om han havde være narkoman eller kriminel, ville han ikke have brug for dobbelt straf og for at bliver trynet mere end han allerede var blevet, så ville han derimod have brug for forståelse og opbakning frem for fordømmelse.

Gitte Loeyche

Rystende læsning i "det humane Danmark"!

Eva Schwanenflügel

Hvor er det fuldstændig dehumanisrerende.
Frygteligt uretfærdigt.

Hvor er hjælpen, Astrid Krag ?