Læsetid: 4 min.

Kvindelige naturvidenskabsstudenter: Hvis naturvidenskab var mere virkelighedsnær, ville det interessere flere

Når færre kvinder vælger de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser, handler det ikke så meget om køn, mener fire kvindelige kommende naturvidenskabelige studenter. Problemet er, at det kan være svært at se koblingen til samfund og mennesker på de naturvidenskabelige og tekniske uddannelser, mener de
De fire kommende studiner, Freja Terney, Nanna Banke, Amanda Amaloo og Pi Domsten er en del af den statistik, som viser, at lidt over halvdelen af de naturvidenskabelige studenter fra det almene gymansium i dag er kvinder.

De fire kommende studiner, Freja Terney, Nanna Banke, Amanda Amaloo og Pi Domsten er en del af den statistik, som viser, at lidt over halvdelen af de naturvidenskabelige studenter fra det almene gymansium i dag er kvinder.

Anders Rye Skjoldjensen

15. juni 2020

Selv om alle eksamener er afsluttet, og den sidste store skriftlige opgave er afleveret, har de fire 3.g-piger, der venter i solen foran Rysensteen Gymnasium, endnu ikke fået de rød-hvide huer på. For coronaårgangen af studenter er der stadig en uges undervisning tilbage, før studentereksamen er i hus, og de kan tage på vogntur.

De fire kommende studenter er en del af den statistik, som viser, at lidt over halvdelen af de naturvidenskabelige studenter fra det almene gymansium i dag er kvinder. Alligevel vælger kun knap hver tredje unge kvinde med en naturvidenskabelig studentereksamen at læse videre på en naturvidenskabelig eller teknisk uddannelse, viser ny analyse.

Nanna Banke

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Henrik Brøndum
  • Erik Karlsen
  • Fødevarestyrelsen Mørkhøj
  • David Zennaro
Henrik Brøndum, Erik Karlsen, Fødevarestyrelsen Mørkhøj og David Zennaro anbefalede denne artikel

Kommentarer

Lise Lotte Rahbek

Ikke virkelighedsnært??? :-o

Jeg vil da gerne arrangere et oplæg fra en erhversfaglig uddannelse som inspiration på sådan et gymnasium, hvis det kunne knytte mere virkelighedsrelevans på.

Kim Ravn-Jensen, Henrik Peter Bentzen, Ole jakob Dueholm Bech og Markus Lund anbefalede denne kommentar
David Zennaro

Det minder mig om en af mine venner, som, da jeg startede på matematik: "Jamen, hvad kan det bruges til?" Jeg grinede og spurgte ham, om det var latinstudenten, som spurgte.

Kim Ravn-Jensen, Henrik Peter Bentzen, Sven Elming, Ole jakob Dueholm Bech, Markus Lund og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Mon ikke en sygeplejeskeuddannelse vil gøre dem allermest tilfredse?!
Der er en forbløffende, trist og bekymrende ulyst til at ville gøre noget særligt med sin uddannelse, man vil bare gerne passe ind.

Henrik Peter Bentzen, Ole jakob Dueholm Bech og Markus Lund anbefalede denne kommentar
niels astrup

Altså - hvis køn i forvejen er en konstruktion, kan det vel være lige meget, hvem der studerer hvad...eller har jeg misforstået noget?

Anders Sørensen

@niels astrup, det har du åbenlyst. Hvis køn er en konstruktion, må det være rimeligt at stille spørgsmål til, hvorfor konstruktionen er, som den er.

Her kan man se, at konstruktionen "mand" adskiller sig fra konstruktionen "kvinde" ved, at "mand" sidder på magten. Konstruktionen "mand" har i øvrigt fastslået, at det er sådan. Og konstruktionen "mand" fastholder naturligvis desperat, at det skal vedblive at være sådan.

Rikke Nielsen, Steffen Gliese, Ruth Sørensen og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Erik Karlsen

Når man hedder Pi, kan man vel ikke andet end at læse naturvidenskab eller matematik..... :-D

Rikke Nielsen, Steffen Gliese, Henrik Peter Bentzen, niels astrup og Markus Lund anbefalede denne kommentar

Jeg forstår ingenting. Hvorfor er kvinder kun opdraget til at ville arbejde med mennesker, mens mænd forventes at tage sig af de 'kedelige' opgaver? Personvognsmekaniker eller automatiktekniker har heller intet med mennesker at gøre, men til gengæld er det pissevigtigt for trafiksikkerheden. Hvorfor snakker de kun om white collar-fag? Hvad er der galt med at blive faglært?

Niki Dan Berthelsen og Henrik Peter Bentzen anbefalede denne kommentar
Ole jakob Dueholm Bech

Anders Sørensen: "Konstruktionen "mand" har i øvrigt fastslået, at det er sådan. Og konstruktionen "mand" fastholder naturligvis desperat, at det skal vedblive at være sådan."

Det er vist lidt af et postulat. Men bevares, det er helt i overensstemmelse med tidsånden!

niels astrup

Egentlig burde der vel ikke være nogen tvivl: At opdelingen i mænd og mennesker , der (for de flestes vedlkommende) menstruerer, er resultatet af en forbløffende vellykket konspiration. Bag den står toilet-industrien. som, på den måde, har kunnet sælge dobbelt så mange lokummer.

Anders Sørensen

@Ole jakob Dueholm Bech, er det ikke mænd, der har konstrueret vores opfattelse af verden, mestendels? Dermed må man vel også antage, at mænd har konstrueret opfattelsen af, hvad der konstituerer køn.

Det er muligt, at du ikke opfatter dig selv som kvinde - for du har en pik. Men det var mænd, der fortalte dig, at du er mand, fordi du har en sådan.

Ole jakob Dueholm Bech

Anders Sørensen. "Det er muligt, at du ikke opfatter dig selv som kvinde - for du har en pik. Men det var mænd, der fortalte dig, at du er mand, fordi du har en sådan."

Nej, jeg opfatter ikke mig selv som kvinde. Og jeg mener ikke, at nogen fortalte mig hvilket køn jeg er.
Det kom helt naturligt. Biology you know, XY-kromosom og alt det der.

Kim Ravn-Jensen

Det ligner et selvmål. Naturligvis befinder videnskab sig fjernt fra samfundet og almindelige menneskers almindelige liv - det er ligesom en del af definitionen på videnskab.
Men som erfaren rotte i gamet kan jeg med stor vægt udtale: _Anvendelsen_ af videnskab er et særdeles menneskeligt og samfundsrelevant anliggende...