Læsetid: 8 min.

McKinseys skygge hviler over regeringens forslag om affaldsbehandling

Regeringen er i vanskeligheder på vejen mod en klimahandlingsplan. Den kommunale sektor er i oprør over forsøg på at liberalisere affaldsbehandlingen, Enhedslisten er kategorisk imod, og fagfolk advarer
Regeringen vil ophæve kommunernes monopol på forbrænding som en del af en klimahandlingsplan, men det møder kritik.

Regeringen vil ophæve kommunernes monopol på forbrænding som en del af en klimahandlingsplan, men det møder kritik.

Jørgen Bausager

4. juni 2020

Den allerførste runde i de etapeopdelte forhandlinger om en dansk klimahandlingsplan er i gang, og det går ikke godt. Regeringen møder på et centralt punkt stærk modstand fra et af sine støttepartier og fra den kommunale sektor samt kritik fra uafhængige fagfolk.

Forhandlingerne drejer sig om regeringens udspil til en grøn affaldssektor med mere genanvendelse og mindre affaldsimport og -afbrænding. Regeringen vil nedbringe dagens betydelige overkapacitet i de kommunale forbrændingsanlæg og bremse importen af affald ved at slippe private aktører ind på markedet og dermed skærpe konkurrencen med lukning af ineffektive anlæg som forventet konsekvens.

En sådan liberalisering og delvis privatisering møder imidlertid voldsom modstand fra Dansk Affaldsforening, der er interesseorganisation for de kommunale affaldsenheder. Flere hjemlige eksperter kritiserer også udspillet, og blandt regeringens støttepartier går holdningen fra klar modstand til tvivl om liberaliseringsmodellen.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Thomas Tanghus
 • Eva Schwanenflügel
 • Erik Karlsen
 • Gert Romme
 • Torben K L Jensen
 • David Zennaro
 • Dorte Sørensen
 • erik pedersen
 • Marianne Stockmarr
 • Christian Mondrup
 • Johnny Christiansen
 • Lise Lotte Rahbek
 • Peter Knap
 • Poul Anker Sørensen
Thomas Tanghus, Eva Schwanenflügel, Erik Karlsen, Gert Romme, Torben K L Jensen, David Zennaro, Dorte Sørensen, erik pedersen, Marianne Stockmarr, Christian Mondrup, Johnny Christiansen, Lise Lotte Rahbek, Peter Knap og Poul Anker Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Poul Anker Sørensen

Og stop så den privatisering !

Mohammed Mroue, Pia Nielsen, Thomas Tanghus, lone hansen, Mikkel Zess, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Erik Nissen, Rolf Andersen, David Zennaro, Ole Henriksen, Dorte Sørensen, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Marianne Stockmarr, Lars Løfgren, Carsten Munk, Estermarie Mandelquist, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek, Peter Knap og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

En gammel kanin blev hevet op af hatten og det viste sig at den var død af alderdom.

Pia Nielsen, Eva Schwanenflügel, Jannick Sørensen, Ole Henriksen, Susanne Kaspersen, Karsten Lundsby og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Cristina Nielsen

Jeg har ikke nok indsigt i sagen, men jeg har svært ved at forstå hvorfor man vil foreslå en indviklet og usikker løsning med privatisering i stedet for at lukke ned nogle anlæg, som der ikke er behov for længere. Med mindre der er andet på spil, som fx at nogen øjner en mulighed for at tjene nemme penge på at liberalisere området. McKinsey forbinder jeg ikke med arbejde i almindelige borgeres interesser.

Mohammed Mroue, Pia Nielsen, Michael Waterstradt, Thomas Tanghus, Martin Rønnow Klarlund, lone hansen, Mikkel Zess, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Erik Nissen, David Zennaro, P.G. Olsen, Ole Henriksen, erik pedersen, Susanne Kaspersen, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Marianne Stockmarr, Christian Mondrup, Carsten Munk, Lars Løfgren, Torben K L Jensen, Arne Albatros Olsen, Trond Meiring, Lise Lotte Rahbek, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Knap og Carmen Rios anbefalede denne kommentar
Lise Lotte Rahbek

Hvad skulle der være i vejen for at lukke nogle affaldsforbrændinger mens de er kommunale - UDEN kapitalinteresser fra private investorer?
Corydons skygge ligger tungt over socialdemokraternes villighed til at privatisere områder i samfundet.

Pia Nielsen, Michael Waterstradt, Thomas Tanghus, Martin Rønnow Klarlund, lone hansen, Mikkel Zess, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Erik Nissen, Rolf Andersen, David Zennaro, erik pedersen, Susanne Kaspersen, Anders Reinholdt, Karsten Lundsby, Marianne Stockmarr, Christian Mondrup, Carsten Munk, Torben K L Jensen, Arne Albatros Olsen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Jo men privatisering er jo godt. Den innovative og kreative private sektor løser alle problemer. Og ude af syne ude af sind. Ved at bortskaffe problemaffald til syd øst asien og de varme lande i Afrika, hvor de jo har hård brug for vores affald, er jo en win win situation for hele verden. Og vores verden kommer jo til at virke grøn og miljøvenlig som den jo skal.

Mikkel Zess, Ole Henriksen, erik pedersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

At vi helt burde stoppe store dele af produktionen og dermed slet ikke skabe affald og destruktion af jorden er jo så en helt anden snak. Den tager vi i år 2220.

lone hansen, Flemming Berger, erik pedersen og Susanne Kaspersen anbefalede denne kommentar
Peder Munch Hansen

Det undrer mig, at Information ikke med et ord kommer ind på, om Danmark ikke bare følger EU's udbudsregler. De, der kæmpede for, at tjenester af almen interesse blev holdt udenfor, tabte jo i sin hårde tid. Og det vrimler med tilbud på udbud på opgaver med affald i kommunerne. Se blot udbud.dk og udbudsvagten.dk.

Ole Henriksen

Selvfølgelig skal vi da fortsætte med at forære kollektivt ejet nødvendig infrastruktur til private aktører.
Jeg vil forslå, at vi også forærer motorvejene og fjernarmenettet væk.
De sidste fordi her kan forbrugerne ikke bare skifte leverandør, så her er der et kæmpe potentiale for et øget BNP, når priserne ryger op.
(Ironi kan forekomme!!!)

Pia Nielsen, Martin Rønnow Klarlund, lone hansen, Mikkel Zess, Eva Schwanenflügel og David Zennaro anbefalede denne kommentar

Stop det vanvid. McKinney arbejder ikke for almenvellet, og affaldshåndtering må siges at være kritisk infrastruktur. Hvorfor fremturer de igen og igen?

Michael Waterstradt, lone hansen, Carsten Svendsen, Mikkel Zess, Lise Lotte Rahbek, Eva Schwanenflügel og Ole Henriksen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Har Socialdemokratiet overhovedet ikke lært noget af tidligere fejltagelser med privatiseringer af vigtig infrastruktur i samfundet ?!?

Umiddelbart tænker man på salget af DONG, privatiseringen af Tele-Danmark, lufthavnen i Kastrup, og forslaget om frasalg af Radius som de mest eklatante molbohistorier..

Pelle Dragsted skriver i Altinget:
"Der er tale om et klokkeklart løftebrud. Før valget fortalte Socialdemokraterne vælgerne, at de var imod privatisering. Men nu, blot et år efter valget, er de så vendt på en tallerken. Det er ikke demokratisk kønt. Men hvad værre er, hvis Socialdemokraterne holder fast i løftebruddet – så risikerer det at blive rigtig dyrt – både for borgerne og for miljø og klima.

Erfaringerne er ret entydige både i Danmark og i andre europæiske lande. Når private kapitalinteresser skal ind og tjene penge på vores infrastruktur, så kommer borgerne til at betale mere for servicen. Det er egentlig ganske logisk. De kommunale selskaber køres non-profit efter det såkaldte hvile-i-sig-selv-princip."

"Pelle Dragsted: Socialdemokratisk løftebrud er starten på en ny DONG-skandale"
https://www.altinget.dk/artikel/pelle-dragsted-socialdemokratisk-loefteb...

Dan Jørgensen bryster sig jo af, at Sven Auken var hans store mentor.
Umiddelbart tyder det på, at der er tale om lånte fjer.

Mohammed Mroue, Michael Waterstradt, Trond Meiring, Thomas Tanghus, Erik Nissen, Martin Rønnow Klarlund, lone hansen, Carsten Svendsen, Mikkel Zess, Lise Lotte Rahbek og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Det ligger i generne.

For godt 100 år siden stod et skilt på Karl Liebknechts skrivebord med teksten:
Wer hat uns verraten?
Sozialdemokraten!

Mohammed Mroue, Pia Nielsen, Trond Meiring, Thomas Tanghus, Carsten Svendsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Man ved aldrig, om SD muterer til en variant af DF eller Venstre. Jeg er *så* skuffet over Dan Jørgensen, specielt efter han har lanceret sig som Svend Auken discipel og efterfølger.

Michael Waterstradt og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Som bosat i Malmø ha jeg bemærket at "Suez" tager sig af affaldshåndteringen her. Det er et af verdens største distributører af vand, som de nogen lande tager sig godt betalt for. Hvis regeringen inviterer dem indenfor vil kontrol med vandforsyningen i Danmark være deres næste mål. En række lande i FN er blevet enige om at tilgang til drikkevand skal være en menneskeret for alle og at vandet ikke skal blive en handelsvare. Vores såkaldt sociademokratiske regering burde styre sin lyst til at privatisere det offentligt ejede.

Trond Meiring, Thomas Tanghus og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar