Læsetid: 12 min.

Mette F. har brugt sit første år på at centrere magten omkring sig selv – det har virket

Det er et år siden, at Mette Frederiksen vandt regeringsmagten. I dag står hun som en stærk politisk leder. Ikke blot på grund af coronakrisen, men i mindst lige så høj grad fordi hun med en række forandringer i Statsministeriet har grebet magten og ikke viger tilbage for embedsværket. En tilgang, som både møder kritik og ros
Statsminister Mette Frederiksen (S) er flere gange i løbet af sit første år på posten blevet kaldt »Magtfuldkomne Mette«, men spørger man tidligere departementschef i Erhvervsministeriet Jørgen Rosted, har hun med udnævnelsen af Rossen som stabschef taget første skridt imod at få styr på det danske ministerstyre og embedsværk, »som vi ikke har haft i årtier«. Han mener, at vi længe har haft et statsministerium, som har sat en ære i ikke at have magt.

Statsminister Mette Frederiksen (S) er flere gange i løbet af sit første år på posten blevet kaldt »Magtfuldkomne Mette«, men spørger man tidligere departementschef i Erhvervsministeriet Jørgen Rosted, har hun med udnævnelsen af Rossen som stabschef taget første skridt imod at få styr på det danske ministerstyre og embedsværk, »som vi ikke har haft i årtier«. Han mener, at vi længe har haft et statsministerium, som har sat en ære i ikke at have magt.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

5. juni 2020

I begyndelsen af august sidste år inviterede Mette Frederiksen sin beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard og arbejdsmarkedets parter til møde i Statsministeriet. De skulle for første gang drøfte regeringens vigtigste valgløfte: En ret til tidlig pension til nedslidte danskere.

Fra dette indledende møde er der taget et foto af Mette Frederiksen, som læner sig ind over bordet i snak med Lizette Risgaard, formanden for Fagbevægelsens Hovedorganisation. På højre side af hende er Peter Hummelgaard ved at skænke kaffe op i musselmalede kopper, mens hendes stabschef på den anden side sidder skråt i stolen og kigger sin statsminister over skulderen.

Fotografiet illustrerer på mange måder, hvordan Mette Frederiksen er som statsminister. Værd at bemærke er, at det er hende, der leder forhandlingerne til en reform, som Peter Hummelgaards ministerium skal udforme.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Svend Erik Sokkelund
  • David Zennaro
  • Maj-Britt Kent Hansen
  • Eva Schwanenflügel
  • Eva Lise Bendixen
Svend Erik Sokkelund, David Zennaro, Maj-Britt Kent Hansen, Eva Schwanenflügel og Eva Lise Bendixen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Claus Bødtcher-Hansen

05/jun/2020

Mette Frederiksen og "Bossen"
(Martin Rossen) har da styret
Danmark godt gennem Corona-
krisen, synes jeg :-) ...

Venlig hilsen
Claus

Svend Erik Sokkelund, Danny Hedegaard, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Lasse Nielsen, Liselotte Paulsen, Jens Ole Mortensen, Steffen Gliese, Kim Houmøller, Holger Nielsen og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Og så har vi for første gang i umindelige tider haft en statsminister, der er gået fri af "løfebruds-tumbleren" og det har selvfølgelig alt med Corona at gøre. Heldigvis for Mette Frederiksen og alle os andre har hun, ja, styret os fint gennem skærsilden. Bravo for det. Men på måde kan man vel sige at vurderingen af hendes politiske indsats, i en mere normal kontekst, dvs. omkring spørgsmål der ikke nødvendigvis har Corona som overskrift, starter sådan ca. nu - hvor vi forhåbetlig kan begynde at trappe ned på spritten. Jeg mener, hvad blev der fx. af Arne, overlevede han?

Karsten Lundsby, Lasse Nielsen, Helle Walther, Carsten Svendsen og Susanne Vandt anbefalede denne kommentar
Peter Hansen

Det er vel hvad man kan forvente af en statsminister?

Hvis der skal skabes resultater, så skal der også styring og orden til, det kan man vel ikke bebrejde hende, eller andre statsministre før hende.

Karsten Lundsby, Lasse Nielsen, Liselotte Paulsen, Helle Walther og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Den igangværende kommission er ikke en anti Støjberg affære. Det er om ministeransvar. Facebook-gruppen Danmark støtter ikke Støjberg, kunne ikke vokse så hurtigt, hvis det blot var om et politisk spørgsmål. Der må være mere på spil. Mit gæt er, at det netop er ministeransvar, og det noget mudrede forhold til pligten til at orientere befolkningen sandfærdigt, der er Facebook-gruppens medlemmers fælles frustration.
I en krise er vi mennesker villig til at opgive mange rettigheder og principper for at blive reddet frelst igennem, og vi følger den leder, der viser en farbar vej, også selv om personen så er noget moralsk blakket. Dette er IKKE myntet på MF.
Men der kommer en hverdag igen, hvor vi stiller krav, også til ministrene om at stå til ansvar for deres gerninger, og til embedsapparatet om loyalt at tjene loven og folket.
Martin Rossen er ikke valgt og han er ikke en del af det klassiske embedsværk. Det efterlader mig i en dyb tvivl om mine demokratiske rettigheder er truet, når en privat rådgiver beklæder en af de mest magtfulde stillinger i landet uden lovmæssig forpligtigelse til sanfsandfærdigt at orientere Folketinget og uden et veldefineret ansvar.
Jeg kan ikke fordrage Støjberg og ønsker hende af et godt hjerte en dom i en kommende rigsretssag, men sagens essen, ministeransvar, trækker tråde til Martin Rossens stilling.

Hanne Utoft, Carl Chr Søndergård, Dan D. Jensen, Flemming Berger og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar

Der kommer andre regeringer efter denne. Vil det være i orden, hvis en kommende blå regering ansætter folk fra det private erhvervsliv, topchefer, der er er vandt til at tage magten og bruge den, som statsministerens personlige hjælpere med store beføjelser i de forskellige ministerier?

Ulla Sommer, Mads Kjærgård, Carl Chr Søndergård, Dan D. Jensen, Flemming Berger, Hanne Utoft og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

Jeg bliver gladere og gladere for, at jeg har stemt blank ved de seneste valg.
Anders Fogh var en magtsyg centralist, men det der sker nu er en voldsom degradering af demokratiet.
Mette Frederiksen er farlig for demokratiet.

Ulla Sommer, Carl Chr Søndergård, Flemming Berger og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Nej, tværtimod, Lars Bækgaard, for med Mette Frederiksen er det igen folkevalgte politikere, der tager magten på vegne af dem, de skal repræsentere, i stedet for at dække sig bag de i luftkasteller indlogerede økonomer og statistikere.
Jeg er fuld af beundring over, at det så hurtigt og så klart er lykkedes statsministeren at gøre, hvad så mange af os har sukket efter i et kvart århundrede: at vise 'økonomien' vintervejen, tilbage til den lille funktion som hjælp til allokering af samfundets næsten uendelige ressourcer.

Svend Erik Sokkelund, Torben K L Jensen, Tino Rozzo, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Lasse Nielsen, Randi Christiansen, Nette Skov, Bent Gregersen, Lisbeth Glud, Poul Erik Pedersen, Liselotte Paulsen, Helle Walther, Werner Gass, David Zennaro, Fam. Tejsner, Ole Henriksen, Nike Forsander Lorentsen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Lars Bækgaard

Taberne i magtkampen mellem statsminister og ministerier er Folketinget, borgerne og demokratiet.
Vi bør styrke det repræsentative demokrati ved at flytte magt fra ministre og ministerier til det folkevalgte Folketing.
Og vi bør styrke det direkte demokrati ved at give borgerne reel, vedvaremde indflydelse mellem valgene.
Den nuværende udvikling er antidemokratisk.

Ulla Sommer, Carl Chr Søndergård, Dan D. Jensen og Flemming Berger anbefalede denne kommentar

Folket vil ha tryghed og ikke forandringer, det er bankerne og de store virksomheder glade for, og information aftenshowet har givet statsministeren udsøgt fin markedsføring det første år, så længe alt er som det plejer, skal det nok gå.
Magtfuldkomne Mette, magtfuldkomne Putin you name it.

Ulla Sommer, Carl Chr Søndergård og Martin Rønnow Klarlund anbefalede denne kommentar

Bækgaard og Knap
Tror I da ikke de borlige regeringer de sidste 20 år havde ansat folk fra erhvervslivet. Så følger I med. Men jeres indlæg er vel også et pust fra den sorte side af Folketinget. Insinuere og mistænkeliggøre.

Karsten Lundsby, Randi Christiansen, Liselotte Paulsen, Steffen Gliese og Kim Houmøller anbefalede denne kommentar

Per Madsen. Jeg er muligvis dårligt orienteret, men så vidt jeg har forstået er Martin Rossings stilling i ministeriet enestående, magtfuld og en nyskabelse i dansk politik.

Karsten Lundsby og Carl Chr Søndergård anbefalede denne kommentar
Helle Walther

Under Venstres magt tider, var der ansat venstrefolk i massevis i ministerierne, spørg Michael Kristiansen, som har sagt det flere gange. Tjek de folk, der var ansat under både Fogh og Løkke. Sådan er det da. Da de konservative for mange år siden havde magten var der konservative rådgivere, måske ikke som de sidste 20 år. Men kom det til at ske igen, så ville de være deres egne folk der kom på rådgiverposterne. Om det skal være sådan ?? Men det er det, man arbejder bedst med politisk udvikling, hvis de medarbejdere, man har, forstår ens sprog( læs mening med det man siger ).

Jens Ole Mortensen, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Randi Christiansen, Lisbeth Glud og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Liselotte Paulsen

Peter Knap, politik handler om magt. Jeg synes det er godt Mette Frederiksen har forberedt sig på at regere, og ved hvad hun vil. Og jeg ønsker de blå hen hvor peberet gror, så kan de sidde der og svede pga klimaforandringerne, som de aldrig ville håndtere...

Svend Erik Sokkelund, Birte Pedersen, Jens Ole Mortensen, Karsten Lundsby, Lasse Nielsen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

Rossen er ikke et problem, for MF er ansvarligt for aæt hvad Rossen fortager sig.
Problemet er til gengæld den opfattelse af en ministers ansvar der er mest gængse, at ministeren er ansvarsfri hvi ikke ministeren har viden om det alle ansatte i ministeriet fortager sig.
Det er den opfattelse Støjberg forsøger sig med. Også i forbindelse med sit skuffenotat.
'Jeg viste godt hvordan der lovligt skal adinistrere, men jeg viste ikke at der blev administreret ulovligt'
Og det selv om hun direkte bad om ulovlighederne ved at betegne sib pressemeddelelse som en instruks.
Men ministre har i et demokratisk styreform ansvaret for alt hvad der forgår i deres ministerium.
Punktum.

Henning Kjær, Liselotte Paulsen, Birte Pedersen, Karsten Lundsby, Steffen Gliese, Randi Christiansen, Flemming Berger, Eva Schwanenflügel, Lisbeth Glud og Poul Erik Pedersen anbefalede denne kommentar
Lasse Nielsen

Helt enig med Werner Gass. MF er jo ansvarlig for det, som Rossen foretager sig. Og i øvrigt behøver man ikke frygte, at Rossen foretager sig noget, som MF ikke står bag. På DR ligger en podcast-serie ved navn "Genstart", og i den serie er der et afsnit, der hedder "Mettes taleskriver", hvor journalist Knud Brix spørger MF's tidligere taleskriver, om Martin Rossen er magtfuld forstået sådan, at han kan få ting igennem ved at påvirke MF. Og taleskriveren svarer "Held og lykke med at fortælle Mette Frederiksen, hvad hun skal mene. Det er der INGEN, der kan".

Rikke Nielsen, Liselotte Paulsen, Steffen Gliese og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Personligt synes jeg mere, at det handler om at gøre opmærksom på, det simple faktum at tempus fugit og der kommer andre regeringer. Derfor er det logisk, at man prøver at holde dem i skak, giver man en regering udvidede beføjelser, så har man jo nærmest givet et "charte blanche" til de næste, om at have de samme. Og vil man så det? Eller formår Hannemand ikke tænke så langt? Det bør ikke handle om at kaste snavs efter hinanden. Men at sikre folkestyret på en sådan måde, at man har hånd i hanke med det!

Som Peter Knap og andre er inde på; det kan aldrig være til gunst for (udvikling af) et folkeligt demokrati at Etaten ekviperer sig (og dermed os) med flere magtlag end højest nødvendigt; og da slet ikke magtlag hvis kompetencer og ansvar er i bedste fald vagt definerede. Desuden er det den danske befolkning, som finansierer elitepolitikernes abrupt besluttede, administrative knopskydninger - og regningerne bliver bestemt ikke mindre, mens ministerpensionerne stiger og velfærden for den almene befolkning beskæres.