Læsetid: 4 min.

Mogens Jensen vil sikre en hundrede procent bæredygtig sojaimport uden brug af lovkrav og reguleringer

Al den soja, Danmark importerer, skal være afskovningsfri. Det mener fødevareminister Mogens Jensen. Men han kan ikke lovgive på området, siger han. Og virksomhederne skal desuden ville det frivilligt
Hvis virksomhederne ikke frivilligt fremlægger planer, vil Mogens Jensen se på alle de muligheder, han har for at påvirke virksomhederne. Han påpeger, at handlingsplanen også vil handle om, hvad man kan gøre på europæisk plan for at sikre, at al den soja, som importeres til hele EU, bliver bæredygtig og afskovningsfri.

Hvis virksomhederne ikke frivilligt fremlægger planer, vil Mogens Jensen se på alle de muligheder, han har for at påvirke virksomhederne. Han påpeger, at handlingsplanen også vil handle om, hvad man kan gøre på europæisk plan for at sikre, at al den soja, som importeres til hele EU, bliver bæredygtig og afskovningsfri.

Ólafur Steinar Rye Gestsson

15. juni 2020

Når det handler om import af soja, skal Danmark gå foran. Vores import af soja skal være 100 procent bæredygtig og afskovningsfri.

Sådan lyder det fra den socialdemokratiske fødevareminister Mogens Jensen, som er i gang med forarbejdet til en handlingsplan på sojaområdet. Handlingsplanen skal komme til efteråret, og ministeren afholder nu møder med en række af de danske virksomheder, som importerer eller anvender soja, for at understrege vigtigheden af, at de tager ansvar.

Men selv om der i årtier har været problemer med import af soja, der medvirker til rydning af regnskov, vil Mogens Jensen nå det ambitiøse mål helt uden at bruge regulering som et værktøj. Han vil i stedet opfordre virksomhederne til at lægge handlingsplaner frem, hvor de selv tager initiativ til udelukkende at importere afskovningsfri soja.

»Det handler om at få hele branchen med. Kan vi det ad frivillig vej, er det langt den bedste løsning,« siger ministeren.

– Er det her ikke et område, hvor der har været så mange problemer så længe, at det er nødvendigt at lovgive på det?

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • David Zennaro
  • Marianne Stockmarr
David Zennaro og Marianne Stockmarr anbefalede denne artikel

Kommentarer

Dorte Sørensen

Bemærkning til - "Danmark importerer årligt omkring 1,8 millioner ton soja. Det gør Danmark til den sjette største sojaimportør i Europa. Nul procent af den soja, Danmark importerer, kan garanteres at være afskovningsfri. Lige nu er 20 procent af sojaen dog certificeret afskovningsfri gennem kreditter. Kreditter sikrer, at en mængde tilsvarende de 20 procent er dyrket uden at fælde skov, men de 20 procent, der ender i Danmark, kan altså godt komme fra skovfældede områder." -

Nå der allerede i dag er "chance" for at de 20% der i dag importeres uden skovfældning via kreditter ikke medfører andre skovfældninger, hvordan kan MJ så tro, at i fremtiden vil alle handle koret og frivilligt?

Var det ikke bedre at få omlagt dyreproduktionen så "vi" kan udvikle foder mere bæredygtigt herhjemme - og ikke være medskyldige i at store skovområder ( der også beskrives som Jordens lunger) forsvinder.

Karsten Lundsby, Holger Nielsen, Gitte Loeyche, Susanne Kaspersen, Estermarie Mandelquist, erik pedersen, Ervin Lazar, Elise Berg, Ete Forchhammer og Karen Grue anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

I Syd Amerika har de tænkt sig at soya dyrket på nyfældet skovområder sælges til Kina. Næste år kan det så sælges til Danmark dyrket uden skovfældning. Herhjemme kan vi jo så lykkeligvis spise grønne koteletter så tosset vi vil uden at skade miljøet. Og endnu bedre. Vi kan eksportere endnu mere grisekød til den miljøbeviste kinesiske middelklasse.

Jo, import af soya uden skovfældning er godt. Et skridt på vejen et eller andet sted hen.

Karsten Lundsby, Holger Nielsen, erik pedersen og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar
Bo Holm Jacobsen

Det lugter af massiv fortrængning eller bevidst bedrag.
Alle landbrugsprodukter dyrkes på tidligere naturarealer, som for det meste var skov. Så rydder man et stykke skov og dyrker første soya-afgrøde. Den var ikke afskovningsfri. Men næste år dyrker vi vel soyaen ude at fælde træer. Hurra! Nu og indtil solen brænder ud kan vi dyrke afskovningsfri soya på den mark. Så hvis bare vi får andre til at købe den første bloddryppende soyaafgrøde efter den dræbte natur, kan Danmark købe alle efterfølgende afgrøder som englehvid afskovningsfri soya. Eller har jeg misforstået noget?

Karsten Lundsby, Mikkel Zess, Holger Nielsen, Gitte Loeyche, Susanne Kaspersen, erik pedersen, Anders Reinholdt, Carsten Svendsen, Ervin Lazar og Ete Forchhammer anbefalede denne kommentar

Hvad mener han med: "afskovningsfrit inden 2025, og indtil da køber man kreditter"? Er det CO2 kreditter? Tror han regnskoven kommer tilbage hvis virksomhederne køber kreditter? Det giver slet ikke mening. Og hvis han mener CO2 kreditter, så er de jo i mange tilfælde ret problematiske.

Karsten Lundsby, Mikkel Zess, Holger Nielsen, Gitte Loeyche, Susanne Kaspersen og erik pedersen anbefalede denne kommentar

Soya til foder er først befriet for sin olie, som bl.a. sælges som en del af, 51%, den biodiesel der i EU kræves tilsat fossildiesel i et forsøg på at skabe mere miljøvenligt brændstof. Det er til gengæld endnu mere falsk end historien om træpiller til erstatning for kul. Soyaolie er cirka dobbelt så sort som fossil dieselolie og palmeolie ca. 3 gange så sort. Så biodiesel er en alvorlig klimaskurk!

Soyaskrå er altså restproduktet fra olieudvindingen og bør selvfølgeligt udnyttes. Om det har andre anvendelser end som foder ved jeg ikke. Da det er et biprodukt er det sikkert billigt og derfor kan det betale sig at købe det fremfor selv at avle foderet.

Så jeg mener ikke det er foderimporten der er problemet!
Det er EU kravet om biodiesel der er skurken! Så fødevare, miljø og energiministrene må slå i bordet i Bruxelles og kræve vanviddet stoppet. Tror I på at det kommer til at ske? :D