Nyhed
Læsetid: 2 min.

Notat: Beskeden gevinst ved liberalisering af affaldsforbrænding

Regeringens omstridte forslag om at åbne sektoren for private, herunder udenlandske, affaldsselskaber giver beskeden klimagevinst, viser forhandlingsnotat. Grøn ngo forstår ikke, hvordan man kan regne det ud
AVVs forbrændingsanlæg i Hjørring ved solnedgang. Affald forbrændes og energien omdannes til fjernvarme og eletricitet.

AVVs forbrændingsanlæg i Hjørring ved solnedgang. Affald forbrændes og energien omdannes til fjernvarme og eletricitet.

Mads Jensen/Ritzau Scanpix

Indland
10. juni 2020

Klimaminister Dan Jørgensen (S) aflyste mandag et planlagt forhandlingsmøde med partierne om en grøn og mere klimavenlig affaldssektor, måske som udtryk for at der nu er bevægelse blandt parterne. Hidtil er ministerens forslag om blandt andet at liberalisere den kommunale affaldsforbrænding blevet mødt med markant modvilje fra to af regeringens støttepartier, Enhedslisten og SF, ligesom KL, Dansk Affaldsforening og flere grønne organisationer skarpt har kritiseret tanken om at åbne sektoren for private aktører, herunder kommercielle affaldsselskaber fra det øvrige EU.

I forhandlingerne indgår en opgørelse af de estimerede klimagevinster ved i alt 17 virkemidler i affalds- og genanvendelsesudspillet, som i sig selv er en del af den større klimahandlingsplan, der skal handles på plads for at sikre målet om 70 procent CO2-reduktion i 2030.

Information er i besiddelse af opgørelsen over virkemidlernes klimaeffekt. Den begrunder regeringens forventning om, at den samlede affaldspakke kan levere en CO2-reduktion i 2030 på 700.000 ton CO2-årligt, i sig selv en brøkdel af de 19 mio. ton, der skal findes for at sikre 70 procentsmålet.

Opgørelsen viser, at det kontroversielle forslag kaldet ’ny organisering af affaldssektoren’ forventes at give en klimagevinst på 140.000 ton CO2 i 2030. Det svarer til mindre end en tiendedel af forbrændingsanlæggenes samlede udledning i 2030, hvis ikke der gøres noget.

’Ny organisering’ indebærer ifølge regeringens udspil, at dagens kommunalt ejede anlæg med en samlet forbrændingskapacitet på 3,5 millioner ton affald ’selskabsgøres’, det vil sige omdannes til for eksempel aktieselskaber, samtidig med at private affaldsselskaber slippes ind på markedet og ’konkurrenceudsætter’ de kommunale anlæg. Liberaliseringen skal ifølge Dan Jørgensen bane vej for gradvis nedlukning af den overkapacitet i forbrændingsanlæggene, som frister kommunerne til at importere ekstra affald til forbrænding fra udlandet, med CO2-udledning til følge. I stedet for afbrænding skal genanvendelsen øges.

Reduktioner kræver incitament

KL har protesteret over tanken om at liberalisere forbrændingssektoren. KL lægger i stedet op til en aftale, hvor kommunerne i fællesskab forpligter sig til at afvikle den forbrændingskapacitet, der besluttes politisk.

Claus Ekman, direktør i Rådet for Grøn Omstilling forstår ikke, hvordan regeringen kan sætte tal på, hvor mange ton CO2 en liberalisering af sektoren kan spare klimaet for.

»Det står hen i det uvisse, hvordan en liberalisering kan resultere i en bestemt reduktion af forbrændingskapaciteten og importen og dermed i en konkret CO2-reduktion som angivet i ministeriets estimat,« siger han.

»Et liberaliseret marked for affaldsforbrænding vil ikke som udgangspunkt have lyst til, at der bliver mindre affald. Så hvis man går den vej, skal man virkelig sikre sig, at man får nogle incitamentsstrukturer, der leverer de reduktioner, man vil have. Det står ikke klart i regeringens udspil, hvordan man opnår det.«

Rådet ser i det hele taget kritisk på, at regeringen fokuserer mest på den sidste del af affaldskæden.

»Genanvendelse af affald er i sig selv en temmelig CO2-intensiv proces, der handler om at bryde materialer ned for efterfølgende at bygge dem op igen. Vi så gerne, at man i stedet som det første går efter at reducere selve forbruget, derefter prioriterer genbrug af de ting, man har, og så som det sidste genanvender det, der bliver tilbage som affald,« siger Claus Ekman.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

jens christian jacobsen

Bare rolig. NU siger Enhedslisten og SF fra. Nu er grænsen nået. Nu vælter de røde partier regeringen - ikke?

Torben Arendal, Peter Beck-Lauritzen, Carsten Svendsen, Erik Nissen, Mogens Holme og Hanne Utoft anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Hvad med at det bliver regionerne der skal stå for affaldsforbrændingen , der giver større enheder og dermed letter sammenlægninger/afviklinger af mindre affaldsforbrændningsenheder.

Forstår ikke Dan Jørgensen og S tanker om at ville liberalisere dit og dat. Husker S ikke hvor dyrt og dumt BC's salg af DONG blev for skatteyderne?

Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Torben Holm, Michael Waterstradt, Ellen Jeppesen, Estermarie Mandelquist, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Lone Hansen, Lars Løfgren, Cristina Nielsen, Peter Beck-Lauritzen, Werner Gass, Chris Ru Brix, Erik Nissen, Erik Karlsen, Mogens Holme, Poul Anker Sørensen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar

"Hidtil er ministerens forslag om blandt andet at liberalisere den kommunale affaldsforbrænding blevet mødt med markant modvilje fra to af regeringens støttepartier, Enhedslisten og SF, ligesom KL, Dansk Affaldsforening og flere grønne organisationer skarpt har kritiseret tanken om at åbne sektoren for private aktører, herunder kommercielle affaldsselskaber fra det øvrige EU."

I det meste af EU er affaldshåndtering liberaliseret, specielt hvad angår erhvervsaffald. Og mig bekendt er det allerede, i medfør af Transportforordningen og et EU-direktiv fra 2008 om bl.a. nyttiggørelse af affald, muligt for danske virksomheder at eksportere deres affald - såfremt den kommunale anvisning ses som uattraktiv og når eksporten kan godkendes af den stedlige, kommunale myndighed. I øvrigt er det værd at være opmærksom på at hovedparten af Danmarks affald stammer fra råstofudvinding og konstruktion.

Regeringens forslag er ikke nyt; det er en naturlig følge af EU-udviklingen. Alt skal kapitaliseres; fra mennesker til affald, forurening og sygdom. Hele baduljen, intet problem er så stort at der ikke kan tjenes knaster på (at vedligeholde) det.

Jan Fritsbøger, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Anders Graae, Michael Waterstradt, Estermarie Mandelquist, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Anders Reinholdt, Carsten Svendsen, Mogens Holme og Peter Høivang anbefalede denne kommentar

Affaldssortering i 10 kategorier giver ingen mening i småt hushold. Overkill hedder det. En spand til fyldning, indsamling, tømning og håndtering af 360 gram kartoffelskrald, 6 æbleskrog og en selvdød rotte fra haven kan næppe finansiere den store aktivitet omkring kompostspanden.

Afbrænding af restaffald og småt brændbart vil altid være den mest bæredygtige udnyttelse i kulstofkredsløbet, og det system er up & running, og så længe udlandet ikke gider brænde det af, men alternativt håndterer det som deponi, så længe kan det bære at flytte det ind som input i vores fjernvarme.

Peter Beck-Lauritzen og Claus Bødtcher-Hansen anbefalede denne kommentar
Poul Anker Sørensen

Klimaminister Dan Jørgensen (S) vil åbenbart fortsætte i Bjarne Corydons spor og privatisere, hvad privatiseres kan !
Få ham dog til at ÅBNE ØJNENE, vi i støtte partierne vil ikke være med.

Jan Fritsbøger, Lars Løfgren, Torben Arendal, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Estermarie Mandelquist, Thomas Tanghus, Peter Beck-Lauritzen, Erik Nissen og Mogens Holme anbefalede denne kommentar

Det er uanstændigt at fortsætte privatiseringen af kritisk infrastruktur. Intet er åbenbart lært og intet trænger tilsyneladende ind i skallen på disse eksistenser.

Jan Fritsbøger, Torben Arendal, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Estermarie Mandelquist, Thomas Tanghus, Lars Løfgren og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

En privatisering af affaldsforbrænding vil først og fremmest fastholde forbrænding af affald frem for genbrug eller endnu bedre mindre affald.

Jan Fritsbøger, Torben Arendal, Carsten Munk, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Estermarie Mandelquist, Thomas Tanghus, Bjarne Bisgaard Jensen, Lone Hansen, Lars Løfgren, Peter Beck-Lauritzen, Steffen Gliese, Werner Gass og Claus Bødtcher-Hansen anbefalede denne kommentar
Henning Haugaard

Information 16. september 2016:
"McKinsey har talt, og regeringen har lyttet.

Torsdag fremlagde energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) sin forsyningsstrategi, hvori han lægger op til at liberalisere affaldsforbrændingssektoren, så virksomheder med skrald og affald ikke længere er bundet til at handle med bestemte kommunale forbrændingsværker."
Det er vel blot "the same old shit" nok en gang: Den socialdemokratiske regering viderefører den afgåede venstreregerings politik i videste forstand. I regeringen Thorning kunne socialdemokreterne undskylde sig med, at det skyldtes en magtfuld Margrethe Vestager. Hvad er undskyldningen denne gang? En magtfuld Mette Frederiksen?

Jan Fritsbøger, Torben Arendal, Carsten Munk, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Estermarie Mandelquist, Thomas Tanghus og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Det er længe siden Erling Olsen sagde: "Socialdemokratiet har meget tilovers for årtusindets og det 19. århundredes menneske, Karl Marx, men her i det 20. århundrede har vi ikke meget tilbage fra ham."
Jeg må konstatere, at Socialdemokratiet har forladt socialismen og venstrefløjen helt, i det 21. århundrede.

Torben Arendal, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Carsten Mortensen, Estermarie Mandelquist, Thomas Tanghus, Peter Høivang, Peter Beck-Lauritzen og Werner Gass anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Problemet er reelt, og Dan Jørgensen må fodres med alternative metoder til at opnå målet: mindre afbrænding, mere genanvendelse - og i sidste ende langt mindre kassation af apparater, der er tidsindstillede til at bryde sammen, emballage, der er fremstillet af olie og alt muligt andet, der går ud på at sikre det, som desværre er blevet løsenet på samfundets funktionsdygtighed: arbejdspladser.
Det går bare ikke, vores velstandsforøgelse kan ikke komme fra stadig mere unødvendigt lort og prestige, den må komme fra stadig mindre lønslaveri og postuleret afhængighed.

Jan Fritsbøger, Torben Arendal, Carsten Svendsen, Eva Schwanenflügel, Michael Waterstradt, Thomas Tanghus, Werner Gass og Peter Beck-Lauritzen anbefalede denne kommentar
Peter Beck-Lauritzen

Er hr. Dan Jørgensen i lommen på mafiaen? Mafiaen i Italien har store interesser i skrald og når samfundet ikke vil betale nok, stopper afhentningen (Napoli)! Har hr. Jørgensen fået et tilbud, han ikke kan afslå? Alt taler imod liberalisering! Vi skal reducere og sortere. Plastindustrien efterspørger skrappere regler for brug af plast. Borgerne skal sortere mere aht. at genbruge mere, etc. - er DJ da helt tonedøv? Tal dog med Vermelin først! Dan Jørgensen, du er helt ude i hampen, - har du røget? Ligeså med dine kontrakter i Nordsøen! Liberalisering af socialdemokrater, salg af samfundsværdier, skam jer.

Jan Fritsbøger, Carsten Svendsen, Lars Løfgren, Torben Arendal, Per Klüver, Eva Schwanenflügel, Erik Nissen, Michael Waterstradt, Werner Gass og Lone Hansen anbefalede denne kommentar
Cristina Nielsen

Hvem vil købe et forbrændingsanlæg for at lukke det? Vil man som udgangspunkt ikke gøre alt hvad man kan for at køre foreningen videre? En privat drevet virksomhed er interesseret i at tjene penge, intet andet. Og man tjener penge på at brænde mere affald eller sætte priserne op. Jeg forstår ikke logikken i Dan Jørgensens argumentation. Gad vide om han selv tror på det, eller han skjuler noget andet. Men tak til Information for at sætte fokus på sagen.

Jan Fritsbøger, jens christian jacobsen, Carsten Svendsen, Per Klüver, Steffen Gliese, Eva Schwanenflügel, Erik Nissen, Peter Beck-Lauritzen, Thomas Tanghus og Lone Hansen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Venter der mon Dan Jørgensen et tilbud han har svært ved at afslå hos McKinsey, ligesom det skete for den forhenværende finansminister, den famøse Bjarne Corydon..?
Det er ihvertfald svært at finde Svend Aukens ånd i det hans gamle protegé nu går og får underlige idéer om.

Udover at Dan Jørgensens forslag om at privatisere endnu mere af dansk infrastruktur minder om flere fejlslagne frasalg foretaget af socialdemokratiske ministre, (Tele-Danmark og Kastrup Lufthavn erindres i tilgift med DONG), så strider dette forslag i tilgift mod det Forståelsespapir, de tre støttepartier lavede med S før regeringen blev dannet.

Nu gælder det om at få mobilseret modstanden mod mere udsalg af arvesølvet.

Pelle Dragsted: Socialdemokratisk løftebrud er starten på en ny DONG-skandale"
https://www.altinget.dk/artikel/pelle-dragsted-socialdemokratisk-loefteb...

Jan Fritsbøger, Lars Løfgren, Peter Beck-Lauritzen, Jens Kofoed, Carsten Munk og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar