Nyhed
Læsetid: 5 min.

Ny rapport: Hjemløse migranter lever en kummerlig tilværelse uden rettigheder

Rådet for Socialt Udsatte udsender i dag en rapport om sundhedsforholdene for hjemløse migranter, som betegnes som kummerlige. Det er nødvendigt at ændre sundhedsloven, så migranterne får ret til nødvendig sundhedsbehandling, mener rådet
Med aflysninger af sommerens festivaler går de uregistrerede migranter, der i høj grad lever af at indsamle pant, en vanskeligere sommer i møde. Ny rapport sætter spot på de kummerlige sundhedsforhold, som mange af dem lever under.

Med aflysninger af sommerens festivaler går de uregistrerede migranter, der i høj grad lever af at indsamle pant, en vanskeligere sommer i møde. Ny rapport sætter spot på de kummerlige sundhedsforhold, som mange af dem lever under.

Indland
30. juni 2020

Man kender dem fra gaderne i landets større byer: Udlændinge, der afsøger skraldespande efter tomme flasker og dåser, ofte med en plastpose med brugte dåser på bagagebæreren. Eller de står foran supermarkeder og sælger Hus Forbi. De kommer fra vidt forskellige lande – EU-lande eller lande i Afrika – og de kan opholde sig lovligt eller ulovligt i Danmark.

Fælles for dem er, at de er hjemløse og uregistrerede migranter. De har altså ikke fast opholdssted, og derfor har de heller ikke cpr-nr. Uden cpr-nr. har de ikke adgang til andet end akut sundhedsbehandling, og derfor er deres generelle sundhedstilstand alarmerende dårlig.

Det fremgår af rapporten Sundhed blandt uregistrerede og hjemløse migranter, som Rådet for Socialt Udsatte udsender i dag. På baggrund af interview med omkring 20 migranter fra gaden i København og Aarhus samt relevante fagpersoner beskriver rapporten migranternes tilværelse i Danmark, som er ukendt for de fleste.

Sammen med en kollega har ph.d. i antropologi fra Københavns Universitet, Camilla Ida Ravnbøl, interviewet de uregistrerede migranter, som de har fundet på gaden eller på væresteder.

»Der er er tale om en bred skare af mennesker med meget forskellige livsvilkår. Vi har f.eks. interviewet et rumænsk romapar, der opholder sig i Danmark for derefter at samle flasker for at sende pengene hjem til deres børn. De bor på gaden, men har som EU-borgere lovligt ophold. Andre uregistrerede migranter kan have en alkohol- eller stofproblematik og tilmed have svære personlighedsforstyrrelser, så hvad de formår at samle ind, dækker højst deres forbrug af alkohol eller stoffer. Det er ofte lag på lag på lag, hvor de drikker for meget, de får sårinfektioner, de får psykiske problemer, og det hele vokser og vokser, fordi de ikke behandles.«

Kun akutte lidelser behandles

Der skønnes at være omkring 5-600 uregistrerede migranter i Danmark, og rapportens fokus er deres sundhedstilstand. Sygdommene i de beskrevne cases er en lang, lang liste og spænder fra somatiske lidelser som ubehandlede sår, benbrud, KOL, diabetes eller astma til psykiske sygdomme som angst, depression, skizofreni eller andre svære personlighedsforstyrrelser.

»Generelt lever de uregistrerede migranter en meget udsat tilværelse, og deres situation er særdeles skrøbelig. Når de kun kan få akut sundhedsbehandling, mens de er i Danmark, betyder det, at alle ikke-akutte lidelser ikke bliver behandlet. De uregistrerede migranter lever så at sige på vippen hele tiden, og der skal ikke så meget til, før det hele vælter. Hvis du lever på gaden, og du brækker foden, kan du få gips på. Fint nok. Men når du ikke kan få genoptræning, risikerer du let, at den brækker igen. Det samme gælder sår. Hvis ikke de behandles i tide, så bliver de ved med at væske og har svært ved at heles.«

Camilla Ida Ravnbøl peger også på en almindelig lidelse som fnat. Det er ikke i sig selv særligt farligt, men når du ikke har noget hjem eller ordentlige muligheder for vask og hygiejne eller adgang til rent tøj, så er sygdommen næsten umulig at blive kvit.

»Så forholdsvis mindre problemer, som kan ramme alle borgere, bliver hurtigt til uoverstigelige vanskeligheder for de uregistrerede migranter,« siger hun.

For Camilla Ida Ravnbøl er det først og fremmest af moralske grunde, at hjælpemuligheder for de uregistrerede migranter bør øges:

»Danmark er et rigt samfund, hvor folk lever ganske godt. Men vi skal ikke acceptere, at der er mennesker iblandt os, der selv om de har det dårligt, ikke kan få sundhedsbehandling.«

»Det er også værd at overveje, hvorvidt det ikke er bedre såvel moralsk som samfundsøkonomisk at behandle patienter i længere forløb fremfor via gentagne akutte indlæggelser,« tilføjer hun.

Flaske efter flaske efter flaske

Næsten alle de migranter, hvis historie i anonym form fortælles i rapporten, ernærer sig ved at samle returflasker. Men det er meget forskelligt, hvor meget det kan kaste af sig.

»Det kommer helt an på, hvem du er, og hvor aktivt du samler. Og også at hvordan din situation i Danmark i øvrigt er. Lige nu, når der ikke er musikfestivaler, går det ikke så godt. Men ud fra vores samtaler kan man måske samle 300 kroner en varm sommerdag. Om vinteren er det måske kun 20-30 tomme dåser.

»Romaparret fra Rumænien fortalte, at de tidligere år har kunnet indsamle cirka 20.000 kroner ved at knokle i døgndrift på festivalpladsen i hele Roskildeugen. Men du skal have et stærkt helbred og en vis stabilitet for at arbejde så hårdt,« fortæller Camilla Ida Ravnbøl.

Et antal uregistrerede migranter er beskæftiget i landbruget, men ellers er det først og fremmest i de større byer, at man ser dem.

»Der er den enkle forklaring, at der er flest flasker at samle i de større byer. Der er store parker, godt vejr, mange turister. Der er diskoteksscenen, hvor folk drikker og sætter flaskerne på gaden, inden de går til. Så flaskesamlerne søger mod de større byer eller til festivalerne. Og folk med stofproblemer finder også lettere stof i storbyerne.«

Corona har gjort det værre

I dag kan de uregistrerede migranter få bistand fra for eksempel Røde Kors, som siden 2011 og 2014 har drevet sundhedsklinikker i København og Aarhus. Også i Odense har Røde Kors siden 2019 drevet endnu en klinik. Ifølge rapporten har klinikkerne på ni år siden 2011 haft 6.500 patienter. De tre klinikker drives for private midler med 300 frivillige, blandt andre læger, sygeplejersker, jordemødre, tandlæger, fysioterapeuter og tolke.

Rådet for Socialt Udsatte foreslår derfor, at sundhedsloven ændres, så uregistrerede migranter får adgang til mere end blot akut sundhedsbehandling. De skal have ret til »nødvendig sundhedsbehandling«, foreslår formanden for rådet, Vibe Klarup.

»Vores undersøgelse tegner et billede af en voldsomt marginaliseret gruppe mennesker, der har brug for hjælp på et meget basalt niveau. Der er brug for, at Christiansborg tager ansvar og blandt andet ændrer i sundhedsloven, så gademigranterne kan få den nødvendige hjælp, mens de nu engang er her. Det er forudsætningen for, at de kan hjælpes til en værdig og varig rejse tilbage, hvor de kommer fra,« siger hun.

Rådet foreslår yderligere en række tiltag, blandt andet skal uregistrerede migranter have mulighed for alkohol- og stofbehandling samt tilbydes mulighed for at kunne blive visiteret til et offentligt støttet overnatningstilbud af længere varighed.

Rapporten fra rådet er udarbejdet før coronakrisen, men den er tilføjet et efterskrift med konsekvenserne. Ikke overraskende har pandemien og nedlukningen af Danmark gjort tilværelsen endnu mere vanskelig for de uregistrerede migranter, der lever på gaden.

»De behov, der beskrives i studiets konklusion, er derfor mere aktuelle end nogensinde,« skriver Camilla Ida Ravnbøl.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

hjælp dog de menesker, det har vi pligt og penge til, her i landet !

Jan Fritsbøger, Birte Pedersen, Thomas Andersen, Rikke Nielsen, Gert Romme, Thomas Tanghus, David Zennaro, Elise Berg, Hans Larsen, Britta Hansen, Steen Bahnsen, Poul Simonsen, Gitte Loeyche, Marianne Stockmarr, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

Nogen, der ved, hvad loven siger om frivillige lægers behandling af hjemløse på åben gade (lidt afsides, men ikke under officielle forhold)?

Har lidt erfaringer med læge-NGO'er i grækenland - hér blev dagligt 20-50 flygtninge behandlet på en parkeringsplads i et industrikvarter/red light-distrikt. (Hér foregik også 150-300 portioner mad til flygtninge.) Fnat blev behandlet ved samarbejde med en anden organisation, der havde vaskemaskiner og og brusekabiner, og kunne udlevere brugt, rent tøj, mens flygtningenes eget blev frosset ned/pakket i plast i 3 dage og fnatbehandlingen stod på. Det lykkedes mange at gennemskue, hvordan fnat smittede, men for de hårdest ramte af stoffer og PTSD var det én endeløs cyklus. Hér (Thessaloniki, Moria på Lesbos, og Samos by på Samos) kunne man også henvise de hårdest ramte til et hospital, der indtil sidste år var forpligtet til at behandle dem.

Findes lignende frivilligheds-hjælpe i Danmark?

Birte Pedersen, Gert Romme, Thomas Tanghus, David Zennaro, Elise Berg, Britta Hansen, Steen Bahnsen, Gitte Loeyche, Marianne Stockmarr, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Det er også værd at overveje, hvorvidt det ikke er bedre såvel moralsk som samfundsøkonomisk at behandle patienter i længere forløb fremfor via gentagne akutte indlæggelser,« tilføjer hun."

Det er da langt bedre samfundsmæssigt at behandle for smitsomme sygdomme, der jo alt andet lige spredes.

Økonomisk har det også den fordel, at de behandlede bliver bedre i stand til at rejse hjem, hvis dette er et ønske.

Mange migranter tør ikke indrømme overfor deres familie i hjemlandet, hvor kummerlig deres tilværelse er, og derfor vil de ikke registrere sig af frygt for at blive fortalt at de skal rejse - hvilket de heller ikke har råd til.

Men "hjemrejse-partierne" S, DF V, K og senest NB, har overhovedet ikke noget incitament for at hjælpe disse mennesker.

Derfor vil det ikke ske.

Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen, Christel Gruner-Olesen, Gert Romme, Thomas Tanghus, Britta Hansen, Steen Bahnsen, Gitte Loeyche, Marianne Stockmarr og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Velfærdsstaten må stå sin prøve, når den ikke virker må vi udvikle den. Lovgivningen må reguleres efter virkelighedens udfordringer. De hjemløse migranter er en tikkende sundheds- og sikkerhedsbombe.

Rikke Nielsen, Randi Christiansen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Det er vist en Catch 22, uanset om vi hjælper de udlændinge der reelt ikke har et (anerkendelses)værdigt formål med deres ophold i Danmark, eller om vi lader stå til og håber at de vil flygte ud af landet.

Hjælper vi dem til en tilværelse i Danmark, med alt hvad dertil hører, vil der blot komme flere tilrejsende, for rygter over internettet spreder sig hurtigt; gør vi ingenting er vi hjerteløse, og risikere sygdomsspredning blandt mange andre ting.

Jeg mener at vi skal lukke totalt af for disse mennesker, og istedet sende en masse penge til projekter der skal understøtte uddannelse af især kvinder, og til gennemførelse af familieplanlægning, så antallet af børnefødsler kan blive nedbragt i Afrika, så der ikke opstår et befolkningsoverskud som må eksporteres til Europa.

Et citat som jeg engang læste: “human dignity can not survive in an over populated world”. Der er vi vist allerede, og det bliver kun værre.

Danny Hedegaard, Henrik Ovesen, Therese Hagen, Holger Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Jacob Nielsen

Du forklarer jo nærmest selv, hvorfor dit forslag ikke duer: Vi er havnet i problemet og vi bliver nødt til at løse problemet ud fra de forudsætninger.

Randi Christiansen

Vi lever i en umenneskelig verden.

Og hvad er årsagen? Det taler man ikke om. Åh jo, måske en sjælden gang som her i informations artikel ´I den økonomiske genopretning kan mindre ulighed være med til at skabe et grønnere samfund´ hvor inge røpke citeres for at : " det centrale er egentlig, at penge ikke er noget værd i sig selv. Men penge er et krav på ressourcer. Og dem, som har pengene, de bestemmer, hvad ressourcerne skal bruges til. Og hvis der er nogen, der er meget rige, så kan de bestemme, at ressourcerne skal bruges til forskellige former for luksusforbrug."

Hvis vi skal til ondets rod - og det skal vi, hvis vi vil af med det - er der ingen vej uden om at se på forvaltningen af fællesejet og dermed et opgør med den indbyrdes konkurrence om og privatkapitalisering på naturens ressourcer og den kollektive infrastruktur.

Mao : slip slanterne !!!! Som private agenter - pga af dumhed der har resulteret i graverende systemfejl - har haft mulighed for at rage til sig.

En systemfejl, der har resulteret i et finansielt tyranni, hvor disse private agenter forvalter enorme formuer komplet inkompetent og til fare for alt og alle.

Derfor må omstillingen være miljø-og socioøkonomisk bæredygtig.

En kæde er ikke stærkere end det svageste led, og alt er forbundet. Disse hjemløse migranters helvede på jord er en tikkende bombe under vores samfund og bør med al ønskelig tydelighed vise, at magten er i hænderne på stupide, inkompetente og korrupte agenter og at, hvis dette ikke ændres, vil alt blive værre.

´pesten er brudt ud ombord, der er ingen ved dit ror´ sang bifrost profetisk i 1977 på nummeret ´til en sigøjner´ som annapurna skrev i en meget smuk og dyster tekst.

Corona er flammeskrift på væggen.

David Adam, Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Rikke, selvfølgelig duer mit forslag ikke, ligesom jeg heller ikke mener at det forslag der kommer fra Rådet for Socialt Udsatte er brugbart. Der er ingen forslag der duer, hverken på mikro eller makro niveau, fordi der er ligeså mange ulemper som der er fordele ved et forslag, og der er er ingen nemme løsninger. Med andre ord så er det der er sket på migrantområdet præget af brandslukning og meget dårlige løsninger.

Randi Christiansen

Og nu hører vi så i dag, at engelske forskere forudser en ny svinepandemi, som mennesker ikke har antistoffer mod.

Birte Pedersen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Same old story....

De mest ressourcestærke af de svage, tropper op her i landet, og medfølelsen nedkæmper fornuften hos en pæn del af os danskere. Vi/de får et stærkt behov for at gøre noget godt for dem der har magtet den lange rejse herop, medens de svageste, som vi aldrig ser, ikke vækker samme empati,

Nu kan vi starte en interessant spiral: Bruge ressourcer på at hjælpe de der kommer til landet, og glemme de der aldrig kommer herop. Dermed kan vi være sikre på, at migrantstrømmen vil vokse, og at vi bruger forholdsvis mange ressourcer på at hjælpe får mennesker i nød. Til gengæld, vil den pæne del af os danskere få det rigtig godt med os selv, fordi vores medfølelse kun rækker lige så langt som øjnene kan se.

Men vi er ikke færdige med dette spile endnu. Enhver - selv med anstændig retorik og i bedste hensigt, foreslår at lade fornuften råde, ved at afvise folk her, og i stedet hjælpe flere mennesker mere målrettet og med større effekt i deres eget land, må regne med, at blive kaldt racist, når de pæne danskere mangler argumenter. Nu er vi nemlig nået til det stadie, hvor dialog blive erstattet af polarisering og gensidig mudderkastning.

Mit forslag til en ny disciplin: Kan du udtrykke din holdning, uden at give bolden op til mudderkastning?

Randi Christiansen

Niels og henrik, I har vist ikke rigtig fattet, hvad der foregår. At migranterne ikke har noget hjem, og hvis de har et, er det værre.

Kenneth Krabat

okt 2019 var der 13 "sikre" lande at repatriere til. Ingen af sværvægterne var på listen - Afganistan, Irak, Syrien, Yemen osv. Repatriering til usikre lande er stærkt risikabelt. Folk forsvinder, torteres, voldtages, myrdes af regeringen, oprørere eller familien.
https://www.infomigrants.net/en/post/19988/italy-s-new-migrant-decree-pr...

Christel Gruner-Olesen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

hvis vi i de forgangne årtier ikke havde haft så travlt med at bevare og udbygge egne privilegier og egen rigdom ved at fastholde en himmelråbende uretfærdig og ond økonomisk verdensorden,
ville der ikke være nogen økonomiske migranter,
og hvis vi ikke havde fremstillet og solgt så mange våben ville der ikke være nogen som flygtede fra krige,
al nød i verden er skabt af de magtfulde, privilegerede, og velståendes grådighed, egoisme og totale skruppelløshed,
vi har selv skabt terrorismen, alle flygtningestrømmene og al nød i verden,
og nu mener vi så vi selvfølgelig har ret til at straffe ofrene fordi de ikke bare lider i stilhed,
det er satanisk ondt og vi kan ikke skamme os nok, så længe vi ikke laver en bedre og langt mere retfærdig verden,
første skridt er at leve efter princippet at ALLE mennesker har de samme rettigheder som vi selv uanset hvor de blev født,
jorden er vores hjem så vi er allerede hjemme uanset hvor vi opholder os, jeg foreslår at alle som mener nogen skal rejse hjem selv rejser derhen, hvor de mener de fremmede bør være og oplever det på egen krop bare et par år, og selvfølgelig uden at have penge med.

Jacob Nielsen

@Jan, den verden som du gerne vil have, er ikke den verden som vi lever i. Mennesker (nogle, ikke alle) er grådige, egoistiske mm.

Tilgengæld nævner du ikke befolkningstilvæksten, som en af de væsentligste årsager til jordens tilstand, herunder forurening, udtømning af verdenshavene for fisk, konflikter og jeg kan nærmest blive ved. Med andre ord så ville det ikke være noget problem med eksempelvis tørke, hvis jorden var underbefolket, istedet for som nu, hvor den er overbefolket. For folk ville frit kunne migrere, hvis man manglede mennesker. Modsat er vi idag i den situation, at der ikke mangler mennesker i Europa, og derfor vil vi ikke tage imod afrikanske migranter.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Jacob@ - jeg tror, at alle er smerteligt bevidste om, at det menneskelige kollektiv ikke er indrettet, som det burde være. Derfor er opgaven at formulere og arbejde for, hvorledes disse udfordringer løses. Det første, som derfor må ske, er, at identificere ondets ophav, og sådan læser jeg jans indlæg.