Nyhed
Læsetid: 5 min.

Ny rapport: Hjemløse migranter lever en kummerlig tilværelse uden rettigheder

Rådet for Socialt Udsatte udsender i dag en rapport om sundhedsforholdene for hjemløse migranter, som betegnes som kummerlige. Det er nødvendigt at ændre sundhedsloven, så migranterne får ret til nødvendig sundhedsbehandling, mener rådet
Med aflysninger af sommerens festivaler går de uregistrerede migranter, der i høj grad lever af at indsamle pant, en vanskeligere sommer i møde. Ny rapport sætter spot på de kummerlige sundhedsforhold, som mange af dem lever under.

Med aflysninger af sommerens festivaler går de uregistrerede migranter, der i høj grad lever af at indsamle pant, en vanskeligere sommer i møde. Ny rapport sætter spot på de kummerlige sundhedsforhold, som mange af dem lever under.

Sigrid Nygaard

Indland
30. juni 2020

Man kender dem fra gaderne i landets større byer: Udlændinge, der afsøger skraldespande efter tomme flasker og dåser, ofte med en plastpose med brugte dåser på bagagebæreren. Eller de står foran supermarkeder og sælger Hus Forbi. De kommer fra vidt forskellige lande – EU-lande eller lande i Afrika – og de kan opholde sig lovligt eller ulovligt i Danmark.

Fælles for dem er, at de er hjemløse og uregistrerede migranter. De har altså ikke fast opholdssted, og derfor har de heller ikke cpr-nr. Uden cpr-nr. har de ikke adgang til andet end akut sundhedsbehandling, og derfor er deres generelle sundhedstilstand alarmerende dårlig.

Det fremgår af rapporten Sundhed blandt uregistrerede og hjemløse migranter, som Rådet for Socialt Udsatte udsender i dag. På baggrund af interview med omkring 20 migranter fra gaden i København og Aarhus samt relevante fagpersoner beskriver rapporten migranternes tilværelse i Danmark, som er ukendt for de fleste.

Sammen med en kollega har ph.d. i antropologi fra Københavns Universitet, Camilla Ida Ravnbøl, interviewet de uregistrerede migranter, som de har fundet på gaden eller på væresteder.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

hjælp dog de menesker, det har vi pligt og penge til, her i landet !

Jan Weber Fritsbøger, Birte Pedersen, Thomas Andersen, Rikke Nielsen, Gert Romme, Thomas Tanghus, David Zennaro, Elise Berg, Hans Larsen, Britta Hansen, Steen Bahnsen, Poul Simonsen, Gitte Loeyche, Marianne Stockmarr, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Kenneth Krabat

Nogen, der ved, hvad loven siger om frivillige lægers behandling af hjemløse på åben gade (lidt afsides, men ikke under officielle forhold)?

Har lidt erfaringer med læge-NGO'er i grækenland - hér blev dagligt 20-50 flygtninge behandlet på en parkeringsplads i et industrikvarter/red light-distrikt. (Hér foregik også 150-300 portioner mad til flygtninge.) Fnat blev behandlet ved samarbejde med en anden organisation, der havde vaskemaskiner og og brusekabiner, og kunne udlevere brugt, rent tøj, mens flygtningenes eget blev frosset ned/pakket i plast i 3 dage og fnatbehandlingen stod på. Det lykkedes mange at gennemskue, hvordan fnat smittede, men for de hårdest ramte af stoffer og PTSD var det én endeløs cyklus. Hér (Thessaloniki, Moria på Lesbos, og Samos by på Samos) kunne man også henvise de hårdest ramte til et hospital, der indtil sidste år var forpligtet til at behandle dem.

Findes lignende frivilligheds-hjælpe i Danmark?

Birte Pedersen, Gert Romme, Thomas Tanghus, David Zennaro, Elise Berg, Britta Hansen, Steen Bahnsen, Gitte Loeyche, Marianne Stockmarr, Katrine Damm, Eva Schwanenflügel og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Det er også værd at overveje, hvorvidt det ikke er bedre såvel moralsk som samfundsøkonomisk at behandle patienter i længere forløb fremfor via gentagne akutte indlæggelser,« tilføjer hun."

Det er da langt bedre samfundsmæssigt at behandle for smitsomme sygdomme, der jo alt andet lige spredes.

Økonomisk har det også den fordel, at de behandlede bliver bedre i stand til at rejse hjem, hvis dette er et ønske.

Mange migranter tør ikke indrømme overfor deres familie i hjemlandet, hvor kummerlig deres tilværelse er, og derfor vil de ikke registrere sig af frygt for at blive fortalt at de skal rejse - hvilket de heller ikke har råd til.

Men "hjemrejse-partierne" S, DF V, K og senest NB, har overhovedet ikke noget incitament for at hjælpe disse mennesker.

Derfor vil det ikke ske.

Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen, Christel Gruner-Olesen, Gert Romme, Thomas Tanghus, Britta Hansen, Steen Bahnsen, Gitte Loeyche, Marianne Stockmarr og Katrine Damm anbefalede denne kommentar
Margit Johansen

Velfærdsstaten må stå sin prøve, når den ikke virker må vi udvikle den. Lovgivningen må reguleres efter virkelighedens udfordringer. De hjemløse migranter er en tikkende sundheds- og sikkerhedsbombe.

Rikke Nielsen, Randi Christiansen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

Det er vist en Catch 22, uanset om vi hjælper de udlændinge der reelt ikke har et (anerkendelses)værdigt formål med deres ophold i Danmark, eller om vi lader stå til og håber at de vil flygte ud af landet.

Hjælper vi dem til en tilværelse i Danmark, med alt hvad dertil hører, vil der blot komme flere tilrejsende, for rygter over internettet spreder sig hurtigt; gør vi ingenting er vi hjerteløse, og risikere sygdomsspredning blandt mange andre ting.

Jeg mener at vi skal lukke totalt af for disse mennesker, og istedet sende en masse penge til projekter der skal understøtte uddannelse af især kvinder, og til gennemførelse af familieplanlægning, så antallet af børnefødsler kan blive nedbragt i Afrika, så der ikke opstår et befolkningsoverskud som må eksporteres til Europa.

Et citat som jeg engang læste: “human dignity can not survive in an over populated world”. Der er vi vist allerede, og det bliver kun værre.

Danny Hedegaard, Henrik Ovesen, Therese Hagen, Holger Nielsen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

Jacob Nielsen

Du forklarer jo nærmest selv, hvorfor dit forslag ikke duer: Vi er havnet i problemet og vi bliver nødt til at løse problemet ud fra de forudsætninger.

Randi Christiansen

Vi lever i en umenneskelig verden.

Og hvad er årsagen? Det taler man ikke om. Åh jo, måske en sjælden gang som her i informations artikel ´I den økonomiske genopretning kan mindre ulighed være med til at skabe et grønnere samfund´ hvor inge røpke citeres for at : " det centrale er egentlig, at penge ikke er noget værd i sig selv. Men penge er et krav på ressourcer. Og dem, som har pengene, de bestemmer, hvad ressourcerne skal bruges til. Og hvis der er nogen, der er meget rige, så kan de bestemme, at ressourcerne skal bruges til forskellige former for luksusforbrug."

Hvis vi skal til ondets rod - og det skal vi, hvis vi vil af med det - er der ingen vej uden om at se på forvaltningen af fællesejet og dermed et opgør med den indbyrdes konkurrence om og privatkapitalisering på naturens ressourcer og den kollektive infrastruktur.

Mao : slip slanterne !!!! Som private agenter - pga af dumhed der har resulteret i graverende systemfejl - har haft mulighed for at rage til sig.

En systemfejl, der har resulteret i et finansielt tyranni, hvor disse private agenter forvalter enorme formuer komplet inkompetent og til fare for alt og alle.

Derfor må omstillingen være miljø-og socioøkonomisk bæredygtig.

En kæde er ikke stærkere end det svageste led, og alt er forbundet. Disse hjemløse migranters helvede på jord er en tikkende bombe under vores samfund og bør med al ønskelig tydelighed vise, at magten er i hænderne på stupide, inkompetente og korrupte agenter og at, hvis dette ikke ændres, vil alt blive værre.

´pesten er brudt ud ombord, der er ingen ved dit ror´ sang bifrost profetisk i 1977 på nummeret ´til en sigøjner´ som annapurna skrev i en meget smuk og dyster tekst.

Corona er flammeskrift på væggen.

David Adam, Bjarne Bisgaard Jensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Gert Romme anbefalede denne kommentar
Jacob Nielsen

@Rikke, selvfølgelig duer mit forslag ikke, ligesom jeg heller ikke mener at det forslag der kommer fra Rådet for Socialt Udsatte er brugbart. Der er ingen forslag der duer, hverken på mikro eller makro niveau, fordi der er ligeså mange ulemper som der er fordele ved et forslag, og der er er ingen nemme løsninger. Med andre ord så er det der er sket på migrantområdet præget af brandslukning og meget dårlige løsninger.

Randi Christiansen

Og nu hører vi så i dag, at engelske forskere forudser en ny svinepandemi, som mennesker ikke har antistoffer mod.

Birte Pedersen, Holger Nielsen, Eva Schwanenflügel og Jacob Nielsen anbefalede denne kommentar

Same old story....

De mest ressourcestærke af de svage, tropper op her i landet, og medfølelsen nedkæmper fornuften hos en pæn del af os danskere. Vi/de får et stærkt behov for at gøre noget godt for dem der har magtet den lange rejse herop, medens de svageste, som vi aldrig ser, ikke vækker samme empati,

Nu kan vi starte en interessant spiral: Bruge ressourcer på at hjælpe de der kommer til landet, og glemme de der aldrig kommer herop. Dermed kan vi være sikre på, at migrantstrømmen vil vokse, og at vi bruger forholdsvis mange ressourcer på at hjælpe får mennesker i nød. Til gengæld, vil den pæne del af os danskere få det rigtig godt med os selv, fordi vores medfølelse kun rækker lige så langt som øjnene kan se.

Men vi er ikke færdige med dette spile endnu. Enhver - selv med anstændig retorik og i bedste hensigt, foreslår at lade fornuften råde, ved at afvise folk her, og i stedet hjælpe flere mennesker mere målrettet og med større effekt i deres eget land, må regne med, at blive kaldt racist, når de pæne danskere mangler argumenter. Nu er vi nemlig nået til det stadie, hvor dialog blive erstattet af polarisering og gensidig mudderkastning.

Mit forslag til en ny disciplin: Kan du udtrykke din holdning, uden at give bolden op til mudderkastning?

Randi Christiansen

Niels og henrik, I har vist ikke rigtig fattet, hvad der foregår. At migranterne ikke har noget hjem, og hvis de har et, er det værre.

Kenneth Krabat

okt 2019 var der 13 "sikre" lande at repatriere til. Ingen af sværvægterne var på listen - Afganistan, Irak, Syrien, Yemen osv. Repatriering til usikre lande er stærkt risikabelt. Folk forsvinder, torteres, voldtages, myrdes af regeringen, oprørere eller familien.
https://www.infomigrants.net/en/post/19988/italy-s-new-migrant-decree-pr...

Christel Gruner-Olesen og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

hvis vi i de forgangne årtier ikke havde haft så travlt med at bevare og udbygge egne privilegier og egen rigdom ved at fastholde en himmelråbende uretfærdig og ond økonomisk verdensorden,
ville der ikke være nogen økonomiske migranter,
og hvis vi ikke havde fremstillet og solgt så mange våben ville der ikke være nogen som flygtede fra krige,
al nød i verden er skabt af de magtfulde, privilegerede, og velståendes grådighed, egoisme og totale skruppelløshed,
vi har selv skabt terrorismen, alle flygtningestrømmene og al nød i verden,
og nu mener vi så vi selvfølgelig har ret til at straffe ofrene fordi de ikke bare lider i stilhed,
det er satanisk ondt og vi kan ikke skamme os nok, så længe vi ikke laver en bedre og langt mere retfærdig verden,
første skridt er at leve efter princippet at ALLE mennesker har de samme rettigheder som vi selv uanset hvor de blev født,
jorden er vores hjem så vi er allerede hjemme uanset hvor vi opholder os, jeg foreslår at alle som mener nogen skal rejse hjem selv rejser derhen, hvor de mener de fremmede bør være og oplever det på egen krop bare et par år, og selvfølgelig uden at have penge med.

Jacob Nielsen

@Jan, den verden som du gerne vil have, er ikke den verden som vi lever i. Mennesker (nogle, ikke alle) er grådige, egoistiske mm.

Tilgengæld nævner du ikke befolkningstilvæksten, som en af de væsentligste årsager til jordens tilstand, herunder forurening, udtømning af verdenshavene for fisk, konflikter og jeg kan nærmest blive ved. Med andre ord så ville det ikke være noget problem med eksempelvis tørke, hvis jorden var underbefolket, istedet for som nu, hvor den er overbefolket. For folk ville frit kunne migrere, hvis man manglede mennesker. Modsat er vi idag i den situation, at der ikke mangler mennesker i Europa, og derfor vil vi ikke tage imod afrikanske migranter.

Fødevarestyrelsen Mørkhøj og Rikke Nielsen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Jacob@ - jeg tror, at alle er smerteligt bevidste om, at det menneskelige kollektiv ikke er indrettet, som det burde være. Derfor er opgaven at formulere og arbejde for, hvorledes disse udfordringer løses. Det første, som derfor må ske, er, at identificere ondets ophav, og sådan læser jeg jans indlæg.