Nyhed
Læsetid: 3 min.

Ny tryghedsmåling: Danskernes tillid til politikerne er markant større efter coronakrisen

Regeringen og Folketingets krisehåndtering får æren for, at en række offentlige institutioner nyder større tillid fra befolkningen efter coronanedlukningen. Befolkningens generelle tryghed har været stabil, viser ny tryghedsmåling
Regeringen og Folketinget har handlet resolut under coronakrisen, og det har øget befolkningens tillid til politikerne og samfundets institutioner.

Regeringen og Folketinget har handlet resolut under coronakrisen, og det har øget befolkningens tillid til politikerne og samfundets institutioner.

Anthon Unger / Ritzau Scanpix

Indland
22. juni 2020

Tilliden til politikerne er efter coronakrisen »uden fortilfælde i et halvt århundrede«.

Det siger Jørgen Goul Andersen, professor i statskundskab ved Aalborg Universitet og medforfatter til rapporten Tryghed i Danmark før og under coronakrisen, udgivet af TrygFonden.

Et af rapportens mest bemærkelsesværdige resultater er en stor stigning i befolkningens tillid til de offentlige institutioner – herunder til Folketingets og regeringens politikere.

Man kunne foranlediges til at tro, at det altid er sådan, at tilliden til politikerne øges i krisetider. Men sådan hænger det ikke nødvendigvis sammen, siger Jørgen Goul Andersen. Han peger på regeringen og Folketingets effektive krisehåndtering som forklaring:

»Der blev handlet på et passende tidspunkt. Og så har man lagt sine usikkerheder frem – altså lige fra starten erkendt, at der ville blive begået fejl, men at den største fejl, man kunne begå, ville være at vente for længe. Det kan folk godt lide.«

Deltagerne i undersøgelsen er blevet bedt om at angive graden af tillid til en række institutioner på en skala fra ét til ti. Ved regeringen svarede de i gennemsnit 4,9 i 2019. I 2020 svarede deltagerne i gennemsnit 6,72.

Når det regner på præsten

Både domstole, politiet, FN, den offentlige administration, EU, partierne og sågar kommunalbestyrelserne nyder ifølge undersøgelsen større tillid i befolkningen efter coronakrisen. Graden af tillid til de offentlige institutioner hænger som regel sammen med graden af tillid til politikerne, fortæller Jørgen Goul Andersen:

»Det har vi set før, og det går også den anden vej. Hvis Christiansborgs politikere får et knæk i tilliden, går det også ofte lidt ud over kommunalbestyrelserne. FN har altid været et tillidsvækkende foretagende, og i Danmark har vi generelt stor tillid til politi og domstole.«

Tryghedsmålingen

  • Tryghedsmålingen er en videnskabelige undersøgelse, som er blevet lavet årligt for TrygFonden siden 2004.
  • Tryghedsmåling 2020 er særlig, fordi den er blevet foretaget både før corona-nedlukningen og umiddelbart efter. Den udkom søndag.

Allerede før coronanedlukningen var befolkningens tillid til politikernes evne til at lede landet stigende. Tilliden nåede et lavpunkt i 2011 og 2013, som dengang var uden fortilfælde. Men omkring valget i 2019 begyndte udviklingen at gå i en anden retning.

»Der var allerede en tendens til, at befolkningen havde stigende tillid til politikerne før coronakrisen. Men under corona er folk blevet bekræftet i en allerede eksisterende forestilling om, at når det virkelig gælder, så leverer politikerne varen,« siger Jørgen Goul Andersen.

Undersøgelsen viser, at der en tydelig sammenhæng mellem graden af frygt for smitte og tilliden til politikerne. De, der i undersøgelsen svarer, at de er nervøse for coronasmitte, har betydelig større tillid til regeringen og Folketinget end gennemsnittet. Det sammen gælder for dem, der vurderer deres eget helbred som ’mindre godt’ eller ’dårligt’. Det er ellers i grupper, som siden finanskrisen har følt sig mindre trygge og haft mindre tillid til politikerne, hedder der i rapporten.

»Det kan blandt andet forklares med, at politikerne har udsendt kraftige signaler om, at man vil gøre meget for at værne om menneskeliv,« siger Jørgen Goul Andersen.

Det bliver hverdag igen

Om tilliden til Folketinget og regeringen vil forblive høj, er svært at sige. På den ene side kan vi regne med, at det bliver hverdag igen på Christiansborg. Men det kan ikke udelukkes, at coronakrisen kommer til at have en langvarig effekt, mener Jørgen Goul Andersen.

»Vi skal huske på, at selv når politikerleden har været størst i Danmark, har den været lille sammenlignet med så mange andre lande,« siger Jørgen Goul Andersen.

Rapportens måske mest overraskende resultat er, at den generaliserede tryghed i den danske befolkning hverken er betydeligt højere eller lavere nu end i 2019.

»Jeg havde ikke forventet kæmpemæssige udsving – men jeg havde godt nok heller ikke forventet, at de ville være så små,« siger Goul.

Rapporten viser nemlig, at den danske befolknings samlede tryghed har været stabil før og efter coronaperioden. Men der er forskellige årsager til utrygheden før og efter coronakrisen: I dag er flere utrygge på grund af frygt for at miste jobbet eller for sygdom i familien, til gengæld er færre bange for kriminalitet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er godt med mellemmenneskelig tillid; det er problematisk at have tillid til politiske og økonomiske magter - uanset hvor flinke og velmenende, disses repræsentanter er.

Personligt har jeg også bemærket blandt familie, venner, kollegaer o.a., at jo mere bekymrede de er over Corona-komplekset, jo mindre tilbøjelige er de til at se kritisk på vore politikere. Men det jo oldgammel viden at frygt gør afhængig.

Werner Gass, Flemming Berger, Kim Øverup, Rolf Andersen, Eva Kjeldsen, Carsten Mortensen, Thomas Andersen, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel og Jens Erik Starup anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Tillid er godt - men kontrol er bedre - Lenin.

Eva Kjeldsen

Det er en meget generel udtalelse, og jeg må så tilhøre den minoritet der ikke har tillid. Til politikerne. Overhovedet.
Uanset fløj eller næse.

Jens Christian Jensen

Jeg har da tillid til politikerne. Jeg har stor tillid til at de som regel forsøger at mele deres egen kage først.

Efter at høre at Palludan vil modtage et årligt statsligt tilskud på 2.181.069 kroner for ikke at komme i Folketinget, har jeg stor tillid til at Simon Emil vil få følge af dusinvis af andre, som heller ikke har noget at lave, og som derfor også vil stifte et nyt parti og opstille til Folketinget................

Rolf Andersen

Men så er der jo tilliden de herrer Mølbak og Brostrøm ;)

Skræmmende måling, som desværre ikke gør mig voldsomt tryg...