Nyhed
Læsetid: 7 min.

Ny undersøgelse: Forskere føler sig presset af myndigheder til at ændre eller udsætte resultater

Hver fjerde universitetsforsker, der laver myndighedsbetjening, har følt sig presset på sin forskningsfrihed, viser ny rundspørge fra Dansk Magisterforening. Og mange har givet efter for presset. »Bekymrende«, mener forskningsministeren. Der er ifølge eksperter brug for en bedre indsats for at sikre forskningsfriheden i eksterne samarbejder
»Det er først og fremmest myndighederne, der er kilden til de her problemer. Vi har jo set en række sager, hvor de tynger forskningsfriheden for at få opportune resultater,« siger professor emeritus Heine Andersen, efter at en ny undersøgelse viser, at et stort antal forskere har følt sig presset af myndigheder til for eksempel at tilbageholde forskningsresultater.

»Det er først og fremmest myndighederne, der er kilden til de her problemer. Vi har jo set en række sager, hvor de tynger forskningsfriheden for at få opportune resultater,« siger professor emeritus Heine Andersen, efter at en ny undersøgelse viser, at et stort antal forskere har følt sig presset af myndigheder til for eksempel at tilbageholde forskningsresultater.

Gorm Branderup

Indland
23. juni 2020

Flere forskere føler sig pressede af embedsmænd eller politikere til at ændre, udskyde eller tilbageholde deres resultater, når de udarbejder analyser og rapporter for styrelser og ministerier.

Det viser en ny undersøgelse fra Dansk Magisterforening.

15 procent af de forskere, der arbejder med myndighedsbetjening, svarer i undersøgelsen, at de har følt sig presset til at ændre forskningsresultater. Ti procent har oplevet et pres i forhold til at udskyde offentliggørelsen. Og syv procent er blevet presset til helt at droppe at offentliggøre resultaterne. Nogle forskere går igen i flere af tallene, da de har oplevet flere former for pres.

»Det vidner om, at der absolut er behov for at værne mere om forskningsfriheden, som er under pres i alt for mange tilfælde. Især for de forskere, som arbejder med myndighedsbetjening. Det er der nu bred dokumentation for,« siger Camilla Gregersen, som er formand for Dansk Magisterforening.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Man må vel gå ud fra, at det er denne rundspørge fra Dansk Magisterforening, der refereres til som undersøgelse i den ellers udmærkede artikel?

"Rundspørge: Myndighederne presser forskere til at ændre resultater"
https://www.magisterbladet.dk/aktuelt/2020/juni/rundspoerge-myndigheder-...

Det er ganske skandaløst, ligesåvel som kontraproduktivt, når man fra myndighedernes side mener, at det på nogen måde bringer os bedre ind i fremtiden med alle dens uforudsigelige udfordringer, ved at skræddersy forskningsresultater, så de passer til politiske målsætninger.

Det forstenede levn fra Fogh-tiden, "fra forskning til faktura", bør omgående stoppes.

Kjeld Jensen, Ronald Jensen, John Liebach, Estermarie Mandelquist, Jan Fritsbøger, Anders Reinholdt, Per Klüver, Birte Pedersen, Lars Løfgren, Anne-Marie Krogsbøll, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen, lars søgaard-jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne kommentar
Dorte Sørensen

Ja det moras kan "vi" takke Helge Sander og Fogh Rasmussen for. Se dog at opret sektorforskningen og undersøgelserne igen, der betjener de offentlige myndigheder.

Hvor mange historier har" vi" ikke haft om mundkurve, bestilte resultater fra minister osv. Fx. Hjort Frederiksens bestillings arbejde om at fremstille en rapport, der skulle vise at kommunerne var meget bedre til at få folk i arbejde end de Statslige Arbejdsformidlinger. Resultatet er skræmmende med de kommunale Jobcentre.

I Afslutnings debatten i går foreslog NB. at jobcentrene skulle nedlægges , det kunne hun godt få flertal til - men hvordan de skulle erstattes eller ej var der ikke enighed om.

Mit bud opret de kommunale socialkontorer og lad de faglige organisationer få en større rolle til at hjælpe folk i arbejde samt genopret de Statslige Arbejdsformidlinger . Opsplit socialpolitik og beskæftigelsespolitik igen.

Ronald Jensen, P.G. Olsen, jørgen djørup, Estermarie Mandelquist, Jan Fritsbøger, Per Klüver, David Adam, Birte Pedersen, Lars Løfgren, Anne-Marie Krogsbøll, Carsten Svendsen, Steffen Gliese, Torben Bruhn Andersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Dorte, HØRT !!

Per Klüver, Birte Pedersen, Lars Løfgren og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar

Dette hører jo hjemme i rigtige banan-republikker. Så man må virkelig håbe på, at forskerne er voksne mennesker. der forstår at sige nej, så det kan fattes af selv en politiker.

Til gengæld burde der være en platform på internettet, hvor alle forskere rapporterer til om disse utidige forhold. Og selvfølgelig også med navn på politikeren.

John Liebach, Estermarie Mandelquist og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Arbejdsformidlingerne var amtslige, og det ville vel være udmærket, hvis vi kunne få styrket regionerne - eller endnu bedre. lade regionerne alene stå for sundhedsområdet og genindføre de gamle amter til at varetage de områder, der kræver en større samling over et større geografisk område, f.eks. dele af kulturområdet, arbejdsmarked, samt miljø- og klimalovgivningen.

Estermarie Mandelquist og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"En total ændring af hele beskæftigelsesindsatsen var en del af strukturreformen. Den daværende VK-regering besluttede sammen med Dansk Folkeparti at nedlægge den statslige arbejdsformidling, AF. Ansvaret for de dagpengeforsikrede arbejdsløse blev i stedet overdraget til kommunale jobcentre."

"Staten fralagde sig ansvaret for de arbejdsløse"
https://arbejderen.dk/fagligt/staten-fralagde-sig-ansvar-arbejdsl%C3%B8d...

Estermarie Mandelquist, Anders Reinholdt, Per Klüver, Kim Houmøller, Steffen Gliese, Birte Pedersen, Lars Løfgren og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Mikael Velschow-Rasmussen

- " ... har følt sig presset til at ændre forskningsresultater ... "

Er i da fuldstændig bindegale !
Det er fuldstændig utilstedeligt, hvis dette sker.
Så er det jo ikke længere forskning, men derimod rendyrket forfalskning. (eller på nudansk fake-news).

Man burde egentlig håbe på, at der kom til at rulle nogen hoveder, hvis ovenstående er forekommet. Men det er nok snarere sandsynligt, at der ikke sker noget som helst - og at alting bare kører videre som sædvanligt ("Business as usual") !

Estermarie Mandelquist, David Adam, Steffen Gliese, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Anne-Marie Krogsbøll

Ja, det er skandaløst, og understreger, at man bør tænke selv, og ikke tage forskningsresultater og ekspertudtalelser for pålydende. Men det er jo ikke nok at få slået fast, at forskningen skal være uafhængig af politisk pres, når den også er afhængig af finansiering fra industrien.

Estermarie Mandelquist, Jan Fritsbøger, Birte Pedersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Carsten Svendsen

Der er en opgave og et facit - regn den ud!

Eva Schwanenflügel

Eller.. Når forskerne selv har økonomiske interesser, og er inhabile, eller er ligeglade med databeskyttelse af deres forsøgspersoner:

"Ayo Næsborg-Andersen er lektor i persondataret på Syddansk Universitet.

Hun mener at undersøgelsen må 'få det til at løbe koldt ned ad ryggen på alle, der forsker inden for sundhedsvidenskab' på grund af de problemer, den afdækker med at følge reglerne for at beskytte data i forskningsprojekter."

"Forstå sagen: Derfor synes Kammeradvokaten, at direktøren for Statens Seruminstitut skal fyres"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/forstaa-sagen-derfor-synes-kammeradvok...

(Direktør for SSI, Mads Melbye, har været hjemsendt under Kammeradvokatens undersøgelse.
Han er i øjeblikket erstattet af Kåre Mølbak, red.)

Estermarie Mandelquist, Birte Pedersen og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Eller.. Når forskerne selv har økonomiske interesser, og er inhabile, eller er ligeglade med databeskyttelse af deres forsøgspersoner:

"Ayo Næsborg-Andersen er lektor i persondataret på Syddansk Universitet.

Hun mener at undersøgelsen må 'få det til at løbe koldt ned ad ryggen på alle, der forsker inden for sundhedsvidenskab' på grund af de problemer, den afdækker med at følge reglerne for at beskytte data i forskningsprojekter."

"Forstå sagen: Derfor synes Kammeradvokaten, at direktøren for Statens Seruminstitut skal fyres"
https://www.dr.dk/nyheder/indland/forstaa-sagen-derfor-synes-kammeradvok...

(Direktør for SSI, Mads Melbye, har været hjemsendt under Kammeradvokatens undersøgelse.
Han er i øjeblikket erstattet af Kåre Mølbak, red.)

Steffen Gliese

Øv, du har ret, Eva! Men det BURDE ligge i et nyt amtsligt regi.

steen ingvard nielsen

Det bør slet ikke kunne lade sig gøre at manipulere med forskningen, det er lidt som med korruption, det æder det demokratiske fundament, i og med at den (forskningen). jo har stor indflydelse på de politiske beslutninger.
Så jo mere vi gør den sag (Forskning), til en købmandsforretning, med lempelig kontrol, ligefrem proportionalt mere uredelighed får vi ud, i den anden ende af Pølsefabrikken. Så det er op til os, dig og mig, om vi kan lide lugten i bageriet, for kan vi ikke det må vi sige fra og i det mindste stemme på politikere, som tror på at Forskningen skal være 100% fri og på at troværdighed er et politisk aktiv. Samt at man evaluerer på om kontrollen virker.. Ellers får (bananstaten), er det det vi ønsker?

Steffen Gliese, Estermarie Mandelquist, Eva Schwanenflügel og Anne-Marie Krogsbøll anbefalede denne kommentar
steen ingvard nielsen

"Say no more"!
Hos vore venner, i Italien og i England f.eks. her er der jo friske eksempler på, hvor galt det kan gå, når ting, der tidliger var offentlige opgaver, ryger ud af myndighedernes kontrol og over på private hænder.
Det er ikke nødvendigvis, altid af det onde, (Men hvis man mister vigtig kontrol med tingene, er det med stor sandsynlighed problematisk).
Med jernbanerne, for GB`s vedkommende, blev de for dyre og for ineffektive, efter privatisering, for Italiens og Lombardiets vedkommende, blev en hel regions sygehusvæsen flyttet over på private hænder, så behøver vi ikke, at sige mere.

Kontrol med vedligehold af broer i f.eks. Torino, behøver vi at sige mere.

Statens Serums Institut.

Behøver vi at sige mere?

Kontrol med personfølsomme oplysninger?

Behøver vi at sige mere?

Ib Christensen, jørgen djørup, John Liebach, Estermarie Mandelquist, Steffen Gliese, Anne-Marie Krogsbøll og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Mikael Højgaard

hvem tænker Grindsted?

steen ingvard nielsen

Ups! Genova, Liguria.

Jeg må vist hellere trække mig fra det her projekt, inden jeg kommer mere galt afsted. Hyggeligt at møde jer igen venner!

Ib Christensen

Siger mere:
Prøvetagning af grundvandet.
Vi har i længe ikke hørt noget om hvordan udviklingen af forureningen af vores grundvand går.
Men det blev jo også "sparet" væk at tage prøver.

Kjeld Jensen

Bananrepublik?? Det er dagens uorden i alle vestlige demokratier, også kaldet "Den Frie Verden". Da jeg forskede tilbage i 1960/70erne, var det næste alene for statslige fondsmidler, og da var der ingen, som stak mig facitlisten. Alt det har ændret sig med erhvervslivets tiltagende dominans via deres fonds og nære samarbejde med forskende afdelinger på Uni. Det er her dagsordenen sættes, og niveauet blir derefter.