Læsetid: 5 min.

Nye småpartier blomstrer frem som aldrig før

Etablering af nye partier er blevet et modefænomen. I bedste fald bobler og spirer folkestyret fra neden med nye, overrumplende ideer. I værste fald er politik ved at blive et realityshow, hvor nye partier bruges som platform for personlig promovering
Christina Egelund og Simon Emil Ammitzbøll-Bille ved Christiansborg efter nyheden om, at de tidligere profiler for Liberal Alliance stifter partiet fremad Fremad i november sidste år. Ved valget i 2019 var blå partier som Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Stram Kurs tæt på spærregrænsen. Nu vil endnu flere nye partier i Folketinget.

Christina Egelund og Simon Emil Ammitzbøll-Bille ved Christiansborg efter nyheden om, at de tidligere profiler for Liberal Alliance stifter partiet fremad Fremad i november sidste år. Ved valget i 2019 var blå partier som Nye Borgerlige, Liberal Alliance og Stram Kurs tæt på spærregrænsen. Nu vil endnu flere nye partier i Folketinget.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

13. juni 2020

Hver uge byder efterhånden på et nyt politisk parti i Danmark: Senest har den tidligere imam Ahmed Akkari og menneskerettighedseksperten Hanna Ziadeh stiftet partiet NCV, Nyt centrum-venstre. I forrige uge lancerede det tidligere medlem af Folketinget for Alternativet René Gade sit nye Lykkepartiet, der umiddelbart skiller sig ud ved at være erklæret uideologisk.

Lige nu knopskyder det med nye partier i Danmark. Indenrigsministeriet har officielt godkendt i alt 248 partinavne, heraf 34 nye partier alene siden nytår. Det er ny danmarksrekord. Langt de fleste er dog enkeltmandsforetagender, åbenlyse jokes eller helt marginale hobbyprojekter, men mere end en håndfuld har faktisk potentialet til at vokse op og kunne gøre en forskel på landsplan. Knopskydningen er nemlig kun lige begyndt.

Senere på sommeren ventes også Uffe Elbæk og de tilbageværende afhoppere fra Alternativet at etablere en ny partiagtig bevægelse. Der er tydeligvis grøde i det politiske landskab, og ganske opsigtsvækkende pibler græsrodsengagementet frem både på den yderste højrefløj, fra venstrefløjen og sågar inde fra midten.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Alvin Jensen
  • Eva Schwanenflügel
  • Torben K L Jensen
Alvin Jensen, Eva Schwanenflügel og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Den nye underskov af småpartier risikerer at udvikle sig til en form for hverdagsdramatisk tv-reality-show, hvor indsamlingen af vælgererklæringer og kampen om at opnå kendisfaktor i sig selv bliver transformeret til et kulørt udskillelsesløb. Hvem klarer skærene?"

Vort indirekte konkurrencedemokrati er allerede funderet på hverdagsdramatik og narcissistisk opportunisme; naturligvis vil knopskydninger indenfor den etablerede orden have karakter af samme. De kulturelle dyder og idealer (i vores kulturkreds identitet/selvrealisering, konkurrence og økonomisk vækst m.m.), et givent samfund praktiserer vil i vid udstrækning reproducere sig i samme samfunds udviklingsprocesser, så længe at de ikke henter massiv inspiration og kraft fra alternative paradigmer/kulturer - eller af andre forhold (f.eks. omfattende katastrofer) tvinges til revolutionerende omstillinger.

Karsten Nielsen, Alvin Jensen, Steen Obel, Anders Graae og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

ja Hanne jeg har længe ment at vores kultur er syg, og vores idealer både stupide og destrultive, både selvrealisering, konkurrence, og vækst er jo alt andet end idealer, det er snarere symptomer på at noget er helt galt, og samfundet vil blive langt mere menneskeligt hvis idealerne i stedet var, samfundssind, samarbejde, og rimelig fordeling,
med hensyn til identitet så er det idag en kilde til anerkendelse at være grådig, ambitiøs (opadstræbende i et urimeligt hierarki) og egoistisk,
at være empatisk, beskeden, social, og ydmyg anses for lidt taberagtigt, så det er nærmest logisk at vi er ved at smadre klimaet, har så travlt med at bruge alle resurser uden hensyn til fremtidige generationer,
faktisk er mange af de såkaldt primitive kulturer, langt bedre end vores kultur, med respekt for naturen, og for andre mennesker, og de belønner ikke grådighed, vi burde ikke have travlt med at udbrede vores syge kultur,
men i stedet lære af de bæredygtige kulturer, og dette ville medføre at vi ville trives langt bedre men også at vi droppede alt helt overflødigt forbrug til gavn for naturen.

Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Birte Pedersen, Esben Lykke, Anders Graae, Eva Schwanenflügel, Ken Sass, Søren Cramer Nielsen, Thomas Tanghus, Hanne Utoft, Per Christiansen og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar

Et symptom på tidernes tilstand. Det lader jo ikke til at der er nogen af de gamle partier der kan løse den strukturelle krise vi har befundet os i temmelig længe. Hver gang en ny regering kommer til, uanset om det er en centrum- højre eller en centrum- venstre, er det den samme medicin de kommer med, og det er nok efterhånden ved at dæmre i befolkningen at den bare ikke dur og i bedste fald kun virker en stakket stund.

Som noget nyt begynder der at komme andre spørgsmål på dagsordenen. Flere vismænd sætterspørgsmålstegn ved den økonomiske teori der ligger bag den økonomisk førte politik, og om det i det hele taget er vækst vi skal fokusere på optræder med større hyppighed i mediebilledet.

Det er opbrudstid og det trækker op til gennemgribende ændringer, men vi ved endnu ikke hvor det bærer hen. Og her mangler vi nogle visioner og en sammenhængende fortælling om hvordan et fremtidigt samfund kunne se ud for helt almindelige mennesker. Er der nogen der har et bud?

Alvin Jensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Det gik ellers lige så godt, med at højrefløjen splintrede sig selv.

I firserne vrimlede det med venstreorienterede partier, som ingen reel indflydelse havde, indtil Enhedslisten blev dannet. Bortset fra at SF dengang kunne regnes som en del af venstrefløjen. Da var der også dem, som havde fået forvildet sig ind i et venstrefløjsparti af forkerte årsager, men de blev efterhånden sorteret ud i DF eller korte aviser. Nu er der gudhjælpemig igen folk, som i deres egne øjne bringer fornyelse og åbenhed, blot for at bidrage til marginalisering af allerede udsatte mennesker! Gør de ikke det, så kan de tiltrække folk, som ellers er empatiske overfor, at man generelt skal behandle folk ordentligt, til enkeltsager, småfnidderi og generelt ævl.

Ja undskyld mig, men jeg bli'r sgu arrig!

Alvin Jensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Freddie Vindberg anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Pia Nielsen

> Er der nogen der har et bud?

Jeg er sikker på, at du kan finde et godt bud på stemmesedlen, uden at skulle forplumre billedet yderligere. Intet parti dækker alle dine sager. Når du punktet, hvor du ikke for dine *medmenneskers* skyld, kan forsvare det parti, er det tid til at overveje, hvilke skridt, du så skal tage.

Det kaldes parlamentarisk demokrati. Samfundskundskab i 8. klasse (forhåbentlig tidligere nu).

Jeg har ikke altid ment, at det var vejen frem, men det er, hvad vi har, og jeg ser ingen umiddelbare alternativer.

Alvin Jensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar
Thomas Tanghus

Ud over borgerting, naturligvis, men vi er stadig stuck med den kedelige del af det.

Alvin Jensen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel og Pia Nielsen anbefalede denne kommentar

Det er et symptom i tiden og næres af utilfredshed med det bestående, men har muligvis også noget med digitaliseringen at gøre som Mogensen er inde på. Det har trods alt ikke tidligere været et problem, men med facebook, twitter og elektronisk underskrift er det måske blevet for let?

Jeg tror ikke at fænomenet mest kommer nedefra - Flere af dem er jo gamle travere. Simon Emil Ammitzbøll-Bølle har jo nærmest gjort en dyd ud af det. Så det bliver nok mere realityshow og masser af teater for folket.

Alvin Jensen, Birte Pedersen, erik pedersen, Steen Obel, Eva Schwanenflügel og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Lars Bo Jensen

jeg har det problem at selv enhedslisten er i gang med en højredrejning, de går nu også ind fpr den tåbelige ide om evig eksponentiel vækst, hvlket selvfølgelig er umuligt.

Carsten Hansen

Som skrevet;

Venstre-socialisterne, Danmarks Kommunistiske Parti, Marxister-Leninister, Fælles-kurs, internationale socialister, Kommunistisk arbejderparti, Socialistisk arbejderparti, De grønne. Mange af dem ganske nye dengang tilbage først i firserne.

Lad det ikke gentage sig for venstrefløjen; Det var ødelæggende angående stemmespild.

Eva Schwanenflügel

Godt spørgsmål, Pia Nielsen :-)

Muligvis kan man genfinde lidt af håbet ved at de folkelige græsrodsbevægelser igen er begyndt at få gennemslagskraft, fx klimabevægelsen og anti-racisme protesterne, og blot det at økonomerne nu langt om længe er begyndt at flytte sig fra betragtningen af mennesket som 'homo economicus', det grådige konkurrencevæsen, til at det faktisk nok virker langt bedre at samarbejde med hinanden, er et kæmpe fremskridt.
På ét eller andet tidspunkt må de forandrede strømninger finde vej gennem Borgens tykke mure.

Corona-krisen har givet hele planeten et tiltrængt pusterum, og mange en tænkepause over hvad 'det gode liv' egentlig indbefatter.
Mange har i tilgift bittert erfaret det på egen eller de nærmestes krop, ved at blive arbejdsløse uden sikkerhedsnet, eller blive smittede og dø, fordi de ikke havde mulighed for at isolere sig eller få behandling i sundhedsvæsenet.

Desuden er den globale ulighed nu blevet ekstremt synlig, og har udstillet verdens magthavere i et så dårligt lys, at det kræver en MIB-hukommelses-sletning af kosmisk dimensionering at fjerne den nyvundne bevidsthed.

Det er ikke så ofte, vi hører om 'pladderhumanisme', 'klimatosser' og Pernille Vermunds 'den blodrøde venstrefløj' længere, med mindre det er den yderste højrefløj der råber op i Jyllands-Posten eller Ekstra Bladet.
(Eller på DR2' s Debatten og Altingets Sommermøde)

Click-bait er desværre stadig et must i de fleste aviser, hvor rubrikker vinkles så skævt, at selve artiklerne fremstår som dementier af overskriften, eller der løbes med en halv vind fra de sociale medier eller tvivlsomme forskningsresultater, undersøgelser og spørgeskemaer.
Måske medierne også skulle tage at gribe lidt mere i egen barm?

I aften kommer der en spændende dokumentarfilm, "Den Idealistiske Revolution", (The Altruism Revolution).
'Det har været en almen sandhed, at mennesker er drevet af egoisme, men denne idé er blevet mere og mere udfordret.
Ny forskning på områder så forskellige som statsvidenskab, psykologi, sociologi og eksperimental økonomi tvinger os til at genoverveje menneskets adfærd og motivation'.

DR2, Søndag 14/06/20, 00:40 - 01:35.

Selvfølgelig er det for en del af os selvevident, at det forholder sig således.
Men her kan man muligvis finde flere videnskabelige argumenter for sine holdninger..?

"Håbet er en let, men nærende kost"
Honoré de Balzac

Alvin Jensen, Birte Pedersen og Thomas Tanghus anbefalede denne kommentar