Læsetid: 5 min.

Økonomer roser klimaaftalens CO2-afgift. Men det er afgørende, at den bliver høj nok

Den CO2-afgift, som den nye klimaaftale lægger op til, får rosende ord med på vejen fra flere økonomer. Venstre er enige med økonomerne i, at afgiften skal være høj nok til faktisk at ændre borgere og virksomheders adfærd
En række eksperter og politikere fra begge sider af Folketinget er enige om, at CO2-afgiften skal være høj nok til reelt at påvirke adfærden blandt både virksomheder og borgere.

En række eksperter og politikere fra begge sider af Folketinget er enige om, at CO2-afgiften skal være høj nok til reelt at påvirke adfærden blandt både virksomheder og borgere.

Henning Bagger

23. juni 2020

Det er en god nyhed for den grønne omstilling, at den klimaaftale, som landede natten til mandag, indeholder ambitionen om en grøn skattereform med en forhøjet CO2-afgift.

Sådan lyder det fra flere af de førende økonomer, som længe har anbefalet at indføre en markant CO2-afgift, der går på tværs af hele det danske samfund og rammer alle brancher og sektorer.

»Nu er der en commitment til, at der skal ske noget på den her front. Det er et fremskridt i forhold til det, regeringen selv lagde frem, hvor man helt så bort fra det her instrument,« siger Peter Birch Sørensen, som er økonomiprofessor ved Københavns Universitet samt tidligere overvismand og forhenværende formand for det uafhængige ekspertorgan Klimarådet.

Også Lars Gårn Hansen, økonomisk vismand og professor i miljøøkonomi ved Københavns Universitet, roser ambitionen om en CO2-afgift.

»I forhold til målet om 70-procent drivhusgasreduktion i 2030 er en CO2-afgift det bedste instrument, vi har i værktøjskassen – og det instrument, som samlet set fører til mindst beskæftigelsestab og færrest velfærdsomkostninger,« siger han.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Steffen Gliese

Jeg er modstander af en CO2-afgift, for jeg mener, at et samfund skal lovgive om de forhold, der skal gælde, ikke forsøge at påføre folk en adfærd igennem manipulation.

Jesper Lykke Jacobsen

Og der gled ordet “forpligtelse” så ud af det danske sprog. Commitment... Gud fader i himlen stå os bi!

Det ideelle samfund ser helt anderledes ud. Men skal man udarbejde en realistisk plan for fremtiden, må man nok tage sit udgangspunkt i både fortiden og nutiden.

Derfor CO2-skat. Og for private skal den både være progressiv og ret stejl. For producerende virksomheder skal CO2-afgiften være stærkt stigende over tid, så virksomhederne har reel mulighed for ret hurtig omstilling. Og for at komme konkurrencen fra importprodukter til livs, må disse selvfølgelig pålægges en tilsvarende afgift.

I øvrigt så jeg, at Sveriges største CO2-udleder, LKAB´s malmværk, er kommet ret langt i arbejdet på at udvikle en helt ny teknik, hvor de selv fremstiller energien, der skulle være CO2-fri. Den type af anlæg passer ret godt til cementværker, og burde være helt oplagt for F.L.Smidt af arbejde videre med, i stedet for blot at klage.