Podcast
Læsetid: 2 min.

I den økonomiske genopretning kan mindre ulighed være med til at skabe et grønnere samfund

Verden er forandret, har statsminister Mette Frederiksen sagt. Spørgsmålet er så, hvordan vi genopretter den i en ny og grønnere udgave. Ifølge Inge Røpke er svaret større omfordeling mellem rig og fattig samt et opgør med BNP-vækst. Hun er professor i økologisk økonomi og denne uges gæst i Informations klimapodcast, Den grønne løsning
Verden er forandret, har statsminister Mette Frederiksen sagt. Spørgsmålet er så, hvordan vi genopretter den i en ny og grønnere udgave. Ifølge Inge Røpke er svaret større omfordeling mellem rig og fattig samt et opgør med BNP-vækst. Hun er professor i økologisk økonomi og denne uges gæst i Informations klimapodcast, Den grønne løsning

Sofie Holm Larsen

Indland
26. juni 2020

Hvis vi efter corona vil have en grønnere verden, er der brug for strukturelle forandringer af det økonomiske system. Velfærden skal opretholdes, og menneskers basale behov skal opfyldes, men der skal tages et opgør med den økonomiske vækst, som vestlige økonomer i årtier har stræbt efter.

Det lyder som en ordentlig mundfuld, men det er afgørende for at sikre den nødvendige omstilling, mener Inge Røpke, professor i økologisk økonomi på Aalborg Universitet. I ugens afsnit af Informations klimapodcast forklarer hun, hvorfor en større omfordeling af samfundets goder er centralt for at sikre de danske klimamål.

»På den ene side skal vi holde os inden for de planetære grænser. Og på den anden side skal vi prøve at opfylde basale behov for alle på kloden,« siger hun og peger på særligt to målsætninger:

»Vi skal reducere ressourceforbruget og forureningen. Og det andet er at bidrage til omfordeling, sådan at flere mennesker kan få opfyldt deres basale behov.«

Inge Røpke bekender sig til den økonomiske skole kaldet økologisk økonomi. Ifølge økologiske økonomer er penge ikke en ressource, men derimod krav på reale ressourcer – eksempelvis arbejdskraft, jord, olie og mineraler. Penge er altså det redskab, man bruger til at organisere, hvem der råder over de reale ressourcer, og hvad de bruges til.

For at opnå større omfordeling er det ifølge Inge Røpke blandt andet nødvendigt at begrænse kapitalgevinster. Hun foreslår derfor, at man i langt højere grad beskatter ting som formue, arv og aktier og gør mere for at bekæmpe skattely.

»Der er brug for forskellige reformer af det finansielle system. Det handler om at fjerne mulighederne for at tjene penge på at spekulere i stedet for at bidrage til udviklingen af den reale økonomi. Det er nogle af de ting, der vil være brug for,« siger Inge Røpke.

– Men hvordan hjælper en større omfordeling fra rig til fattig til at skabe en grønnere økonomi og bæredygtig omstilling?

»Det centrale er egentligt, at penge ikke er noget værd i sig selv. Men penge er krav på ressourcer. Og dem, som har pengene, de bestemmer, hvad ressourcerne skal bruges til. Og hvis der er nogen, der er meget rige, så kan de bestemme, at ressourcerne skal bruges til forskellige former for luksusforbrug.«

»Og når vi nu er i en situation, hvor ressourcerne er så begrænsede, og hvor vi har brug for meget hurtigt at lave en omstilling og samtidig skal sørge for, at de basale behov bliver opfyldt for alle, så er det ikke det, ressourcerne skal bruges til. Så det grønne består i at sikre, at de reale ressourcer bliver brugt til de rigtige ting.«

Bliv klogere på grøn genopretning og grøn økonomi i Informations klimapodcast Den grønne løsning. Du kan lytte til podcasten her eller ved at søge på Den grønne løsning i din foretrukne podcastafspiller.

Podcast

Klimapodcasten: Den grønne løsning

Klimakrisen kræver en massiv omstilling af vores samfund. Heldigvis har videnskaben mange bud på grønne løsninger. I Informations podcast om klima taler vi hver uge med en forsker, der har en del af svaret på, hvordan vi løser klimaudfordringerne, eller kan komme med et videnskabeligt perspektiv på en aktuel klimadebat. Dine værter er Louise Schou Drivsholm og Martin Bahn.

Seneste podcasts

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ib Christoffersen

Øh, hvad, alt der er gjort indtil nu er med til at øge uligheden. Bare se hvem der er og bliver arbejdsløse, den nedre middelklasse. Precis dem der betalte for kapitalkrisen. Måske den skjulte dagsorden ikke er at mindske uligheden, men vedligeholde uligheden.

Jeg syntes, Inge Røpke har ganske ret i sine antagelser omkring behovet for grøn omstilling og den sociale ulighed.

Men - jeg tror desværre, at man er nødt til at være langt mere realistisk. Det er ganske vanskeligt og ganske tidskrævende at ændre retning for erhvervslivet, Og den nuværende, som de tidligere, regeringer har ikke direkte indikeret nogen stor interesse i dette. Den nuværende regering er jo nærmest blevet trukket lidt i den rigtige retning af sine støttepartier, men har ikke fremlagt en eneste reelt og sammenhængende plan for, hvordan dette skal foregå.

Og så er der altså også den sociale ulighed i samfundet. Efter 1 år på magten har den nuværende regering intet gjort for at skabe en bare lige bedre social balance mellem samfundsgrupperne. Og den grønne omstilling med CO2-afgift kan kun øge uligheden, for medens de fattige må spare for at bruge CO2, kan de lidt mere velbeslåede blot fråse videre. Og har det noget med virksomhed at gøre, at det hele trækkes fra i skat.

Og så er der EU´s og Centralbankens corona-pengeregn, som den danske regering er imod. Og det må jo betyde, at man ikke indgår i dette. Men en række lande, der modtager disse penge, planlægger faktisk et anvende dem til netop grøn omstilling. - Altså virksomheder, der ikke ønske at ændre sig, vil derfor ikke få del i disse pengemidler.

Randi Christiansen

»Det centrale er egentligt, at penge ikke er noget værd i sig selv. Men penge er krav på ressourcer. Og dem, som har pengene, de bestemmer, hvad ressourcerne skal bruges til. Og hvis der er nogen, der er meget rige, så kan de bestemme, at ressourcerne skal bruges til forskellige former for luksusforbrug.«

Vægtigt argument, som bør vinde fremme. Når noget er sandt, må man finde en måde at agere på det. At give op er en uværdig falliterklæring.