Analyse
Læsetid: 6 min.

Pind advarede Løkke om Støjberg. Nu er spørgsmålet, hvad Løkke gjorde

Fredag fortalte tidligere justitsminister Søren Pind, at han havde været så bekymret over Inger Støjbergs håndtering af adskillelsen af unge asylpar i februar 2016, at han havde fundet det nødvendigt at orientere sin statsminister. Lars Løkke Rasmussen bliver dermed trukket længere ind i sagen, men der tegner sig konturerne af en mulig forklaring, som den tidligere statsminister kan komme med
Oprindeligt var tidligere justitsminister Søren Pind ikke indkaldt som vidne for Instrukskommissionen. Men et tweet fra Søren Pind påkaldte sig kommissionens opmærksomhed. Nu risikerer tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen også at blive indkaldt.

Oprindeligt var tidligere justitsminister Søren Pind ikke indkaldt som vidne for Instrukskommissionen. Men et tweet fra Søren Pind påkaldte sig kommissionens opmærksomhed. Nu risikerer tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen også at blive indkaldt.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
20. juni 2020

Det er ingen overdrivelse at sige, at Instrukskommissionen gik på sommerferie med et brag. På den sidste afhøringsdag før ferien kom forhenværende justitsminister Søren Pind fredag formiddag med en mildest talt opsigtsvækkende forklaring, der trækker forhenværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) længere ind i sagen. Men som også sine steder fremstod upræcis, og som var præget af, at Søren Pind tilsyneladende ikke var tæt på sagen.

I første omgang var Søren Pind slet ikke blevet indkaldt som vidne i Instrukskommissionen, der skal undersøge sagen fra 2016 om Inger Støjbergs (V) adskillelse af mindreårige asylansøgere fra deres samlevere. Men med et tweet meldte den forhenværende minister sig så at sige selv. Integrationsministeriet fik »klokkeklar« besked fra Justitsministeriet om, at man ikke bare kunne skille alle parrene ad, skrev Søren Pind.

Formentlig var han klar over, at han efterfølgende ville blive indkaldt som vidne, og han havde tydeligvis også noget på hjerte.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Morten Wieth

Jeg må sige, at jeg er meget lidt imponeret over Søren Pinds forvaltning af rollen som justitsminister i forhold til det kendskab til ulovlig forvaltning, som han nu erkender at han vurderede at have. Netop som justitsminister bør man i særlig grad være garant for retssikkerheden i landet. Så en forblommet (og udokumenteret) advarsel til statsministeren uden efterfølgende opfølgning er simpelt hen ikke godt nok. Og det er det heller ikke at putte med sin viden i fire år, og undervejs deltage i at blokere for iværksættelsen af en undersøgelse.

Svend-Erik Runberg, Helene Kristensen, uffe hellum, John Scheibelein, Anker Heegaard, John Andersen, Martin Rønnow Klarlund, Hanne Ribens, Peter Gløde, Arne Albatros Olsen, Halfdan Illum, Dorte Schmidt-Nielsen, Helle Walther, Joy Nitav, David Zennaro, Christian Mondrup, Holger Nielsen, Jane Jensen, Rikke Nielsen, Lone Hansen, Katrine Damm, Werner Gass, Rolf Andersen, Jan Weber Fritsbøger, Torben Bruhn Andersen, Pia Nielsen, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Af den grund valgte han også at henvende sig til Inger Støjberg. Som han huskede det, var det på SMS. Han skrev ikke direkte om den konkrete sag, men sendte »en tilkendegivelse« om, at hun skulle »passe på«. Han følte, at det var moralsk rigtigst af ham at advare hende, men kendte hende som »meget, meget stædig« og var derfor usikker på, om beskeden gjorde indtryk på hende."

Ovenstående er jo ikke blot katten om den varme grød på listepoter..
Det er katten iført rumdragt i beskyttelsesrum !!

John Scheibelein, ingemaje lange, Jan Jensen, Hanne Ribens, Peter Gløde, Helle Walther, David Zennaro, Christian Mondrup, Holger Nielsen, Rikke Nielsen, Lone Hansen, Katrine Damm, Rolf Andersen, Werner Gass, Jan Weber Fritsbøger, Torben Bruhn Andersen, Pia Nielsen, Alvin Jensen og Morten Wieth anbefalede denne kommentar

Spørgsmålet er om denne beskrivelse af ministerierne som nærmest fremstår som isolerede instanser, og hvor kommunikation om væsentlige spørgsmål foregår via privat SMS og telefonopkald - uden notat, samt »bits and pieces«,- er korrekt. Så er der vist noget ragende galt "in the state of Denmark" og med den kultur der er i ministerierne. Kan vi få det ændret - tak - til al kommunikation skal være skriftlig eller med referat.

Er der ikke noget bevis for Søren Pinds henvendelser kan de jo lige så godt være fabrikeret og ligeså med telefonopkald hvis der ikke tages referat.
Abe-spillet om hvor ansvaret er placeret er i gang - for det er vel ikke Støjbergs alene. Det kommer det til at fremstå som nu med Søren Pinds mystiske SMS beskeder og departementschef Uffe Toudal Petersens forklaring.
For hvorfor mon det tog 4 år før Pind kom med en så væsenlig oplysning. Kunne det være fordi han har skulle finde en kattelem, og den netop kom med Uffe Toudal Petersens forklaring. Han styres jo efter eget udsagn af moral og nu hvor Løkke Rasmussen har en mulighed for at slippe af sted med blot nogle få ridser i lakken, er der blevet plads ved håndvasken til forhenværende justitsminister Pind.

uffe hellum, John Scheibelein, Martin Rønnow Klarlund, Jan Jensen, Hanne Ribens, Eva Schwanenflügel, Katrine Damm, Morten Wieth, Holger Nielsen, Benjamin Bjerre, Rolf Andersen og Torben Bruhn Andersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Efter politi-mordet på George Floyd opløste bystyret i Minneapolis deres politistyrke for at opbygge en ny - med en forbedret kultur.

Nu har jeg arbejdet en del med organisationsudvikling - både teoretisk, praktisk (både som konsulent og som ham med hånden på komfuret), og ja - det er helt klart nogen gange nødvendigt at opløse en organisation for at starte forfra, hvis kulturen i organisationen er virkelig rådden. Så jeg synes bystyret i Minneapolis har vist handlekraft.

Helle Walther

Søren Pind fulgte ikke op på sin sms, Løkke har sikkert intet gjort, der er flere ,som bør have røde ører i denne sag, dømmes Støjberg, og det tror jeg, hun gør, kan de andre ikke bare vaske hænder. Men derfra og så til rigsretssag, den tror jeg ikke på, de er flere som har svigtet deres ansvar. Men en konsekvens for sagen, hvis den dømmes, det bør ske.

Katrine Damm

"Nu er spørgsmålet, hvad Løkke gjorde"

Mit svar, min vurdering:

LLR gjorde ikke en dyt, al den stund IS var hans mest populære minister, og der var 90 mandater bag daværende regeringen, og specielt DF var begejstrede for Støjbergs ageren, lovlig eller ej, hvilket de selv udtalte, så eksplicit som det kan gøres uden at sige det helt direkte.

Hvor vi dog mangler en Forvaltningsdomstol, som de har i en del lande, vi ellers sammenligner os med og her kan et kvalificeret mindretal, eksempelvis 40% indbringe en sag.

jørgen djørup, Helene Kristensen, uffe hellum, John Scheibelein, Egon Stich, Anker Heegaard, John Andersen, Martin Rønnow Klarlund, Morten Wieth, Jan Jensen, Eva Schwanenflügel, Helle Walther, Gitte Loeyche, Peter Gløde og Arne Albatros Olsen anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

En henvendelse fra selveste justitsministeren, i en hvilken som helst form, burde have haft Inger Støjbergs udelte opmærksomhed, om ikke andet så for hendes egen skyld. Jeg synes det var fint af Søren Pind, at sende et hint til sin kollega ovre i integrationsministeriet om at hun måske var på tynd is. At han oven i købet også forsøgte at få statsministeren i tale, siger bare noget om hvor alvorligt han tog sagen. Herefter kan ingen komme og sige at de ikke var advaret.

Da sagen kunne få alvorlige konsekvenser for regeringen og mig selv, valgte jeg at sende mine overvejelser på Snapchat...
- Søren Pind

Katrine Damm, Martin Rønnow Klarlund, Morten Wieth og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Anders Sørensen

Det er rart, at man kan sms'e helt uforpligtende om alvorlige emner. Det er selvfølgelig også rart, at man kan gøre det selv som minister og den slags. Uden overhovedet at behøve at overveje, om disse sms'er eller anden sletbar samtale om emner af stor betydning kunne blive genstand for senere efterforskning.

Fuck cares. Det er bare lidt sniksnak om andre folks liv og død, det er muligvis lidt ulovligt - men hov, den sms blev lige slettet. Gad ikke gemme den, havde ikke lige styr på min telefon, der sker så meget i verden.

uffe hellum, Katrine Damm, John Andersen, Martin Rønnow Klarlund, Morten Wieth, Flemming Berger og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Søren Kristensen

Eksempelvis afvikler Trump en hel del både udenrigs- og indenrigspolitik på Twitter. Like it or not. Så altså i disse tider er en advarsel, omend på Snapchat, stadig en advarsel. Og mon ikke en formel skrivelse, på glittet papir og med justistsministeriets logo, lidt for nemt kunne være misforstås som utidig indblanding. Kort Sagt: Pind gjorde det rigtige på en adækvat måde. Han er måske bare lidt sent ude til at fortælle om det, men bedre sent end aldrig. Det skulle jo nødig hedde sig,. Og nu tilbage til sagens kerne...