Interview
Læsetid: 6 min.

Politiforsker: »Det er slående så sjældent, sigtelser om hadforbrydelser faktisk bliver rejst«

Drabssagen fra Bornholm har startet en debat i offentligheden, som kan være farlig for tilliden til dansk politi. Det mener politiforsker og filosof Adam Diderichsen
Shelteret på Bornholm, hvor en 28-årig dansk-tanzanisk mand for nylig blev dræbt. Selv om sagen bringer mindelser om drabet på den sorte amerikaner George Floyd tidligere i år, har politiet afvist, at drabet  på Bornholm skulle være racistisk motiveret.

Shelteret på Bornholm, hvor en 28-årig dansk-tanzanisk mand for nylig blev dræbt. Selv om sagen bringer mindelser om drabet på den sorte amerikaner George Floyd tidligere i år, har politiet afvist, at drabet  på Bornholm skulle være racistisk motiveret.

Pelle Rink

Indland
1. juli 2020

Grufulde detaljer præger beskrivelsen af drabet på den 28-årige dansk-tanzaniske mand på Bornholm, men særligt én skiller sig ud. De formodede gerningsmænd – to etnisk danske brødre – stak ikke alene deres offer ned og slog ham med en rafte og en flaske. De trykkede også et knæ mod hans hals.

Sagen bringer mindelser om drabet på den sorte amerikaner George Floyd tidligere i år, men foreløbig har politiet afvist, at drabet på Bornholm skulle være racistisk motiveret. Det har vakt undren i offentligheden og blandt andre fået Enhedslistens Rosa Lund til at sige, at hun i de kommende forhandlinger til et nyt politiforlig vil stille det som et krav, at politiets indsats mod hadforbrydelser skal styrkes.

Og det er da heller ikke nogen dårlig idé at øge fokus på hadforbrydelser, mener politiforsker Adam Diderichsen, der har rådgivet og lavet kriminalitetsanalyse for Rigspolitiet i ti år fra 2008.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

"I den seneste offerundersøgelse fra Justitsministeriets Forskningskontor svarer otte procent af voldsofrene i perioden 2005-2018, at volden mod dem helt sikkert var motiveret af racisme. Det svarer til, at mellem 4.000 og 5.400 mennesker mellem 16 og 74 år årligt udsættes for racistisk motiveret vold. Nogenlunde samme andel – nemlig syv procent – angiver, at volden måske var motiveret af racisme. Ifølge Rigspolitiets senest offentliggjorte rapport – ’Hadforbrydelser i 2018’ – blev der dog kun rejst sigtelse i 84 ud af 449 hadforbrydelsessager i 2018."

Det svarer næsten til Justitsministeriets seneste offerundersøgelse fra 2019, om voldtægt og overgreb:

"På grund af et stort mørketal kan det være svært at opgøre omfanget af voldtægter i Danmark. Justitsministeriets Offerundersøgelse peger på, at voldtægtshyppigheden er steget. I 2019 angav 2,2 pct af kvinderne i undersøgelsen, at de havde været udsat for en voldtægt eller forsøg på voldtægt inden for de sidste fem år. Det svarer til ca. 10.000 kvinder om året.

I 2019 var der ifølge Det Kriminalpræventive Råd ca. 1300 anmeldelser af en voldtægt eller voldtægtsforsøg på en person over 15 år. I kun 79 af sagerne faldt der dom."

https://www.altinget.dk/artikel/national-ekspertgruppe-voldtaegtslov-ska...

Lovgivningen er i begge tilfælde for dårlig, politiet er ikke ordentligt uddannede til at behandle ofre for diskrimination, hadforbrydelser, voldtægt og overgreb med den empati, der er nødvendig.
Desuden optræder anklagemyndigheden ofte lemfældigt, og får fx ikke altid medtaget beviser i retten, ligesom bisidder ordningen ikke oplyses.

Har de for travlt allesammen?
Ingen tvivl om det.
Men mange gange er den politiske prioritering heller ikke til ofrenes fordel.

Og så er der oveni den bias og forudindtagethed, der mange gange gør at kikkerten holdes op for det blinde øje.

Det er en alvorlig samfundsmæssig opgave at tilgodese ofre for disse forbrydelser.

Knud Chr. Pedersen, Birgit Kraft, Ole Frank, Troels Ken Pedersen, Stella Nielsen, Hanne Ribens, Gitte Loeyche, Ib Christensen, Søren Cramer Nielsen, Maj-Britt Kent Hansen, June Beltoft, Arne Albatros Olsen, Poul Erik Pedersen, erik lund sørensen, Katrine Damm, Kurt Nielsen, Hans Larsen, Jan Weber Fritsbøger, Estermarie Mandelquist, Henriette Bøhne, Tommy Clausen, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Gert Romme og Lillian Larsen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

tjah jeg undrede mig også over politiets betegnelse "tilfældigt offer" om ham som blev dræbt i vollsmose i odense, det var altså helt tilfældigt at en person som var særdeles aktiiv i bekæmpelsen af banderekrutteringen af unge i netop vollsmose blev ramt af skud,

Birgit Kraft, Ole Frank, Holger Nielsen, Ib Christensen, Søren Cramer Nielsen, erik lund sørensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
erik lund sørensen

Erik Lund
Vil information undersøge pressens rolle i dækningen af had forbrydelser. Jeg undrede mig over, at jeres redaktør i en debat med Rosa Lund kategorisk afviste at pressen ikke skulle være neutral i dækningen af kriminalsager.