Læsetid: 6 min.

Scandinavian Star-direktør siger, at han var i kontakt med Søfartsstyrelsen, inden skibet blev sat i fart

Knap tre måneder før, at Scandinavian Star blev indsat på sin rute, henvendte rederidirektør Ole B. Hansen sig ifølge sin egen forklaring til en overskibsinspektør i Søfartsstyrelsen. Direktøren ville høre, om manglende sprinkleranlæg i passagerkahytterne var et problem, fremgår det af en aktindsigt. Det strider umiddelbart imod styrelsens mangeårige forklaring om ikke at have noget at gøre med Scandinavian Star
Rederidirektør Ole B. Hansen (t.v.) og kaptajn Hugo Larsen i en pause mellem vidneafhøringer i Sø- og Handelsrettet i København i 1990 efter katastrofen på Scandinavian Star. Ole B. Hansen blev senere dømt i Danmark for overtrædelse af lov om sikkerhed til søs. En straf han dog aldrig afsonede, fordi han stak af til Spanien.

Rederidirektør Ole B. Hansen (t.v.) og kaptajn Hugo Larsen i en pause mellem vidneafhøringer i Sø- og Handelsrettet i København i 1990 efter katastrofen på Scandinavian Star. Ole B. Hansen blev senere dømt i Danmark for overtrædelse af lov om sikkerhed til søs. En straf han dog aldrig afsonede, fordi han stak af til Spanien.

Jan A. Martinsen

17. juni 2020

Oplysninger i en aktindsigt hos Søfartsstyrelsen peger i en anden retning end den forklaring, som styrelsen i årevis har givet på, hvorfor færgen Scandinavian Star ikke blev kontrolleret af danske myndigheder, inden skibet blev sat i passagerfart.

Styrelsen har i årevis fastholdt, at eftersom Scandinavian Star sejlede under Bahamasflag, havde de danske søfartsmyndigheder ikke umiddelbart nogen forpligtigelser i forhold til skibet, inden det blev sat i fart fra en dansk havn.

Det fremgår af aktindsigten, at den daværende direktør Ole B. Hansen fra rederiet VR DaNO ApS., der skulle stå for operationen af Scandinavian Star, ifølge sin egen forklaring tog kontakt til styrelsen i januar 1990. Hans henvendelse var rettet til Hans Christensen, der på det tidspunkt var overskibsinspektør i Søfartsstyrelsens regelkontor. To år senere blev Hans Christensen vicedirektør for styrelsen, indtil han gik på pension i 2005.

Han har ikke nogen erindring om at have talt med Ole B. Hansen, siger han til Information. Af dokumenter fra 2016 fremgår det ligeledes, at han ikke erindrer samtalen, men at han ikke udelukker den.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Peter Beck-Lauritzen
  • Christian Mondrup
  • Hanne Utoft
  • Oluf Husted
Peter Beck-Lauritzen, Christian Mondrup, Hanne Utoft og Oluf Husted anbefalede denne artikel

Kommentarer

Henning Kjær

Det ser ud til at Hans Chirstiansen svar kunne være et "til lejligheden bekvemt hukommelsestab«,

På samme måde havde Ole B. Hansen behov for at påstå han havde været i kontakt med Hans Christiansen, altså en lige så bekvem udokumenteret erindring.
Jeg kan ikke se at Ole B. Hansens udsagn skulle være mere troværdig end Hans Christiansens.