Søren Pind: Det er jo ikke en hverdagsting at henvende sig til statsministeren om mulige ulovligheder

Tilbage i 2016 var daværende justitsminister Søren Pind så bekymret over mulige ulovligheder i forbindelse med Inger Støjbergs adskillelse af asylpar, at han henvendte sig til statsminister Lars Løkke Rasmussen om sagen. Det forklarede Søren Pind under en opsigtsvækkende afhøring fredag formiddag i Instrukskommissionen
Fredag formiddag blev forhenværende justitsminister Søren Pind afhørt af Instrukskommissionen.

Fredag formiddag blev forhenværende justitsminister Søren Pind afhørt af Instrukskommissionen.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
19. juni 2020

Forhenværende justitsminister Søren Pind var tilbage i 2016 så bekymret over sin ministerkollega Inger Støjbergs (V) planer om adskillelse af asylpar, at han henvendte sig til Lars Løkke Rasmussen (V) med sin bekymring og opfordrede den daværende statsminister til at »holde lidt øje« med, hvad der foregik i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Sådan lød den opsigtsvækkende forklaring fra Søren Pind, da han fredag formiddag blev afhørt af Instrukskommissionen.

»Det er jo ikke en hverdagsting, at en minister henvender sig til en statsminister, fordi hans ministerium er bekymret for, om der foregår noget, som ikke er i overensstemmelse med lovgivningen,« forklarede Søren Pind.

Han tilføjede, at han ikke huskede at have gjort noget lignende før eller siden.

Baggrunden for Søren Pinds bekymring var en orientering, han havde fået fra sin departementschef, Barbara Bertelsen, angående Inger Støjbergs planer om at adskille alle asylpar, hvor den ene part var under 18 år. Barbara Bertelsen havde ifølge Søren Pind forklaret, at »integrationsministeren ikke vil acceptere, at man ikke kan skille alle de såkaldte barnebrude ad«, men »at Justitsministeriets klare synspunkt er, at der er nødt til at ske en individuel sagsbehandling«.

Afdelingschef i Udlændinge- og Integrationsministeriet Lykke Sørensen havde bedt Justitsministeriets ekspert på området, Nina Holst Christensen, om en vurdering af sagen. Og Søren Pind forklarede i kommissionen, at han bad om, at Nina Holst Christensen gjorde Justitsministeriets position helt klar over for Udlændinge- og Integrationsministeriet, »for at få alvoren til at gå op for integrationsministeren«.

Ikke begejstret Løkke

Søren Pind valgte ifølge sin forklaring at gå til Lars Løkke Rasmussen, fordi Lykke Sørensen ifølge orienteringen til ham havde givet udtryk for, at »det var stærkt problematisk at trænge igennem i Integrationsministeriet« med budskabet om, at der skulle ske en individuel sagsbehandling. Som jurist og forhenværende ekstern lektor i forfatningsret mente han, at statsministerens tilsynspligt kunne komme i spil. Altså Lars Løkke Rasmussens forpligtelse til at skride ind over for ulovligheder i et ministerium.

Han huskede det sådan, at henvendelsen skete på SMS, men var ikke sikker. Og den »udløste ikke nødvendigvis den store begejstring« hos Lars Løkke Rasmussen. For som han sagde, var det »ikke det bedste i verden« for en statsminister, at en minister henvendte sig om problemer i et andet ministerium.

Søren Pind forklarede, at han efter at have fået orienteringen fra sin departementschef fulgte sagen med »ubehag«. Han havde nemlig ikke indtryk af, at beskeden fra Justitsministeriet til Udlændinge- og Integrationsministeriet »bare løste problemet«. Han registrerede, at der fra ministeriet fortsat blev kommunikeret, at alle par skulle adskilles, og han havde indtryk af, at Lykke Sørensen også fortsat fandt situationen ubehagelig.

Af samme grund valgte han også at henvende sig til Inger Støjberg – igen vistnok på SMS. Han skrev ikke direkte om den konkrete sag, men sendte »en tilkendegivelse om, at hun skal passe på«. Han følte, at det var moralsk rigtigst af ham at advare hende, men kendte hende som »meget, meget stædig« og var derfor usikker på, om beskeden gjorde indtryk på hende.

Modtog »bits and pieces«

Kommissionen stillede ikke mange kritiske spørgsmål til Søren Pind. Det gjorde til gengæld Inger Støjbergs bisidder, advokat Nicolai Mallet.

Hvad gjorde Søren Pind for at følge op på sagen, hvis han var så bekymret over den, ville Nicolai Mallet vide.

Søren Pind forklarede, at han mente, at han havde gjort, hvad han kunne, ved at henvende sig til statsministeren. Og at han var betrygget ved, at sagen lå hos den dygtige og kompetente Nina Holst Christensen. Derfor blandede han sig ikke yderligere.

Og hvordan kunne Søren Pind vide, at Lykke Sørensen i længere tid skulle have fundet situationen ubehagelig, spurgte Nicolai Mallet.

Søren Pind svarede, at det var hans indtryk. Fra sit embedsværk modtog han »bits and pieces«, som han udtrykte det, om udviklingen i Inger Støjbergs ministerium, altså spredte oplysninger fra tid til anden.

Men han måtte medgive, at han ikke kunne komme det nærmere. Og at han ikke med sikkerhed kunne sige, om hans embedsmænd havde fortalt ham om Lykke Sørensens reaktion, efter at adskillelsen af asylparrene blev sat i gang.

Med dagens afhøring af Søren Pind står det klart, at Instrukskommissionen næppe kan undgå at indkalde Lars Løkke Rasmussen og tidligere departementschef i Justitsministeriet Barbara Bertelsen, når den genoptager arbejdet efter sommerferien.

Rigsretssagen mod Inger Støjberg

For kun sjette gang i danmarkshistorien er der blevet nedsat en rigsret. Frem til december skal 13 højesteretsdommere og 13 dommere udpeget af Folketinget afhøre vidner og afgøre, om den forhenværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg overtrådte ministeransvarlighedsloven, da unge asylpar blev adskilt på danske asylcentre tilbage i 2016.

Information var oprindeligt med til at afdække sagen. I denne serie har vi fulgt den såkaldte Instrukskommissions arbejde og dækker nu den danmarkshistoriske rigsretssag tæt.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Helle Walther

Godt han siger sandheden. Og mon ikke Løkke indkaldes. Kunne godt lide Pind loyale facon mod sit gamle parti hos Lippert.

Morten Reippuert Knudsen og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Jamen IS og hendes departementschef har hele tiden påstået at der blev administreret lovligt, det blev der ikke for ingen andre end de 2 vidste der skulle administreres lovligt. IS og departementschefen ville ikke sige det højt og åbent til udlændingestyrelsen eller under samråd. Ikke engang departementschefen turde sige det højt, men forventede at andre embedsmænd skulle risikere deres job ved at gå mod instruksen.

Mogens Holme, Alvin Jensen, Nette Skov, Helle Walther og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Man må give Søren Pind han ligner sgu en statsmand!! Faktisk lige siden han var en ung fløs på Københavns rådhus har han klædt sig, sat og farvet sit hår, som om han var 20-30 år ældre end han i realiteten var. Altid med statsmanden som forbillede. De gamle statsmænd. Churchill og den dur. Sådan én som nyder respekt og beundring. Jo, jo, Søren er skam en statsmand!

Når statsmænd pisser i egen rede, er det ofte fordi de finder sig selv foran stopbufferen på sit helt private sidespor uden toiletvogn.

Han har ingen meninger om noget som helst. Han er holdningsløs og meningsløs - men frelst.

Jan Fritsbøger, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Signalpolitik er også politik, uanset om det har udspring i Inger Støjer eller Søren Stikkerpind.

Eva Schwanenflügel

"Han huskede det sådan, at henvendelsen skete på SMS, men var ikke sikker. Og den »udløste ikke nødvendigvis den store begejstring« hos Lars Løkke Rasmussen. For som han sagde, var det »ikke det bedste i verden« for en statsminister, at en minister henvendte sig om problemer i et andet ministerium."

Hvis denne noget vage erindring skal føre til en såkaldt rygende pistol, må kommissionen jo inddrage henholdsvis Pinds og Løkkes telefoner, så de eventuelle sms'er kan genskabes..?
Det er udtryk for en temmelig selektiv hukommelse fra Pinds side, at han ikke kan huske, hvordan kommunikationen med Løkke eller embedsværket er foregået konkret.
Så lang tid siden er det heller ikke, at Støjberg skabte sine to alternative virkeligheder.

Læs om Støjbergs parallelle universer i denne glimrende analyse af Altingets Jakob Nielsen herunder:

"Støjbergs alternative virkelighed"
https://www.altinget.dk/christiansborg/artikel/stoejbergs-alternative-vi...

Altingets politiske kommentator Erik Holstein mener:

"Inddragelsen af Løkke i sagen kan potentielt blive alvorlig for den tidligere statsminister. Men det lader til, at Pind ikke har fulgt op på sin henvendelse, og det kan Løkke udnytte, når han formentlig bliver indkaldt som vidne, vurderer Erik Holstein:

”Nu bliver Løkke fedtet ind i sagen, og det kan potentielt blive alvorligt, fordi en statsminister har en forpligtelse til at føre tilsyn med, at hans ministre følger loven,” siger han og tilføjer:

”Men man kan undre sig over, at Søren Pind ikke bad om et møde med Løkke, men bare nøjedes med at sende en sms om sagen. Og det lader heller ikke til, at Pind fulgte op på sin henvendelse. Det gør man jo normalt, hvis man anser en sag for alvorlig. Det skal Løkke nok vide at bruge i sit forsvar.”

"Søren Pind om Støjbergs instruks: Jeg orienterede Lars Løkke om min bekymring"
https://www.altinget.dk/artikel/soeren-pind-om-stoejbergs-instruks-jeg-o...

Tina Peirano, Arne Lund, Alvin Jensen, Jan Jensen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Det undrer mig, at der ikke er nogen af de embedsmænd og ministre (flere af dem med juristuddannelse) ikke har kunnet finde ud af at tage notater til skuffen, når de åbenlyst mente, der var noget riv-rav-ruskende galt i administrationen.

For en del år siden arbejdede jeg som organisationskonsulent et halvt års tid i en kommune. Og ikke fordi jeg fandt noget særligt kritisabelt - jobbet gik mere ud på at udvikle samarbejdet i organisationen - men jeg førte da selvfølgelig en privat dagbog om de væsentlige ting, jeg observerede.

Ole Johansen, Alvin Jensen, Jan Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Rolf Andersen

Rigtig god pointe.

Iøvrigt kan selve den eklatante mangel på skriftlighed i ministerier og offentlig forvaltning undre.

Tina Peirano, Arne Lund, Anders Olesen, Rolf Andersen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Bliver Løkke først inddraget kan vi ende op med en instruktions-, torskegilde og benklædekommission

Thomas Tanghus, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jan Jensen, det er rigtigt.

Desuden med både jura-Inger og politiker-Inger, privat-Lars og statsminister-Lars, samt adskillige alternative virkeligheder og fakta ;-)

"Han huskede det sådan, at henvendelsen skete på SMS, men var ikke sikker
Det linger ikke Pind at være så upræcis, normalt er han en der har orden i sagerne. Når han nu ikke kan huske hvordan han gav Løkke besked, så giver han dermed Løkke en mulighed for at benægte, at han overhovedet har modtaget en sådan besked fra Pind. Løkke er ikke bleg for at lyve helt åbenlyst - og Pinds manglende hukommelse passer perfekt til endnu en Løkke-løgn.
Der MÅ være en kopi eller lign. af SMS, mails eller et telefonnotat fra Pinds hånd.

Rolf Andersen, Tina Peirano og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jens Jørn Pedersen

Hvis det i det mindste kan lukke munden på Lars!

Torkil Forman

Chefen og herunder regeringschefen har det fulde ansvar, uanset om en af hans underordnede har givet et vink med eller uden vognstang. Og det er ikke let at være chef når 2 af de høje underordnede har forskelligt syn på lov og ret og sandheder, hele eller halve.
Hvis nogen husker sagen omkring en borgmester i Farum og en amtsborgmester, var der et hold af partikammerater der bakkede op om borgmesterens mange ulovligheder, og en tilsynsførende chef i Frederiksborg amt, der havde ansvaret for tilsyn. Hvordan var det lige nu han udøvede dette tilsyn?
Socialdemokratiet er kendt for kammerateri italesat af deres "modstandere". Men på dette punkt er det desværre som om en del af Venstre på dette punkt overgår Socialdemokraterne. Hvad skal man så kalde det der foregår i partiet Venstre,- ikke mindst de sidste 20-30 år,- overkammerateri?
Pind og Elleman har det ikke let må man sande. Skal de vælge anstændighed, ordentlighed og " sandhed" eller Lars Løkke smart og snu politik adfærd?
Jens Ringberg "forsvarede" i DR Inger Støjberg med at hun fik 28.000 stemmer. Peter Brixtofte fik mange, mange stemmer i sin tid, hvorfor han forklarede Venstre-byrådsmedlemmerne, at de sad på hans stemmer. I den situation har anstændig borgerlighed vanskelige vilkår. Begge gange valgte Løkke at se bort fra sit ledelsesmæssige ansvar til fordel for de "politiske" realiteter. Hensynet til flertals holdninger og genvalg. Det nuværende "demokraties" vilkår.
En borgerlig politiker med en anden erkendelse af anstændighed vidste Poul Schluter sig til sidst at være. Håber der er nogle tilbage af dens slags mennesker. Venstre har I al fald et dilemma Støjberg kan hjælpe Elleman, ved at melde sig hel og fuldt ind i Ny Borgerlige.

Torkil Forman - Venstres top har for længst bekendt kulør: Den støtter Støjberg. Ellemann har fuld tillid til Støjberg - og dén bemærkning bliver svær at trække tilbage. Desuden har partiet stillet sin advokat, Nikolaj Mallet, til rådighed for Støjberg som hendes forsvarer.. Så bliver hun dømt, vil Støjberg trække flere med i faldet.