Nyhed
Læsetid: 3 min.

Søren Pind: Det er jo ikke en hverdagsting at henvende sig til statsministeren om mulige ulovligheder

Tilbage i 2016 var daværende justitsminister Søren Pind så bekymret over mulige ulovligheder i forbindelse med Inger Støjbergs adskillelse af asylpar, at han henvendte sig til statsminister Lars Løkke Rasmussen om sagen. Det forklarede Søren Pind under en opsigtsvækkende afhøring fredag formiddag i Instrukskommissionen
Fredag formiddag blev forhenværende justitsminister Søren Pind afhørt af Instrukskommissionen.

Fredag formiddag blev forhenværende justitsminister Søren Pind afhørt af Instrukskommissionen.

Philip Davali/Ritzau Scanpix

Indland
19. juni 2020

Forhenværende justitsminister Søren Pind var tilbage i 2016 så bekymret over sin ministerkollega Inger Støjbergs (V) planer om adskillelse af asylpar, at han henvendte sig til Lars Løkke Rasmussen (V) med sin bekymring og opfordrede den daværende statsminister til at »holde lidt øje« med, hvad der foregik i Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Sådan lød den opsigtsvækkende forklaring fra Søren Pind, da han fredag formiddag blev afhørt af Instrukskommissionen.

»Det er jo ikke en hverdagsting, at en minister henvender sig til en statsminister, fordi hans ministerium er bekymret for, om der foregår noget, som ikke er i overensstemmelse med lovgivningen,« forklarede Søren Pind.

Han tilføjede, at han ikke huskede at have gjort noget lignende før eller siden.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Helle Walther

Godt han siger sandheden. Og mon ikke Løkke indkaldes. Kunne godt lide Pind loyale facon mod sit gamle parti hos Lippert.

Morten Reippuert Knudsen og Nette Skov anbefalede denne kommentar
Henning Kjær

Jamen IS og hendes departementschef har hele tiden påstået at der blev administreret lovligt, det blev der ikke for ingen andre end de 2 vidste der skulle administreres lovligt. IS og departementschefen ville ikke sige det højt og åbent til udlændingestyrelsen eller under samråd. Ikke engang departementschefen turde sige det højt, men forventede at andre embedsmænd skulle risikere deres job ved at gå mod instruksen.

Mogens Holme, Alvin Jensen, Nette Skov, Helle Walther og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Man må give Søren Pind han ligner sgu en statsmand!! Faktisk lige siden han var en ung fløs på Københavns rådhus har han klædt sig, sat og farvet sit hår, som om han var 20-30 år ældre end han i realiteten var. Altid med statsmanden som forbillede. De gamle statsmænd. Churchill og den dur. Sådan én som nyder respekt og beundring. Jo, jo, Søren er skam en statsmand!

Når statsmænd pisser i egen rede, er det ofte fordi de finder sig selv foran stopbufferen på sit helt private sidespor uden toiletvogn.

Han har ingen meninger om noget som helst. Han er holdningsløs og meningsløs - men frelst.

Jan Weber Fritsbøger, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

Signalpolitik er også politik, uanset om det har udspring i Inger Støjer eller Søren Stikkerpind.

Eva Schwanenflügel

"Han huskede det sådan, at henvendelsen skete på SMS, men var ikke sikker. Og den »udløste ikke nødvendigvis den store begejstring« hos Lars Løkke Rasmussen. For som han sagde, var det »ikke det bedste i verden« for en statsminister, at en minister henvendte sig om problemer i et andet ministerium."

Hvis denne noget vage erindring skal føre til en såkaldt rygende pistol, må kommissionen jo inddrage henholdsvis Pinds og Løkkes telefoner, så de eventuelle sms'er kan genskabes..?
Det er udtryk for en temmelig selektiv hukommelse fra Pinds side, at han ikke kan huske, hvordan kommunikationen med Løkke eller embedsværket er foregået konkret.
Så lang tid siden er det heller ikke, at Støjberg skabte sine to alternative virkeligheder.

Læs om Støjbergs parallelle universer i denne glimrende analyse af Altingets Jakob Nielsen herunder:

"Støjbergs alternative virkelighed"
https://www.altinget.dk/christiansborg/artikel/stoejbergs-alternative-vi...

Altingets politiske kommentator Erik Holstein mener:

"Inddragelsen af Løkke i sagen kan potentielt blive alvorlig for den tidligere statsminister. Men det lader til, at Pind ikke har fulgt op på sin henvendelse, og det kan Løkke udnytte, når han formentlig bliver indkaldt som vidne, vurderer Erik Holstein:

”Nu bliver Løkke fedtet ind i sagen, og det kan potentielt blive alvorligt, fordi en statsminister har en forpligtelse til at føre tilsyn med, at hans ministre følger loven,” siger han og tilføjer:

”Men man kan undre sig over, at Søren Pind ikke bad om et møde med Løkke, men bare nøjedes med at sende en sms om sagen. Og det lader heller ikke til, at Pind fulgte op på sin henvendelse. Det gør man jo normalt, hvis man anser en sag for alvorlig. Det skal Løkke nok vide at bruge i sit forsvar.”

"Søren Pind om Støjbergs instruks: Jeg orienterede Lars Løkke om min bekymring"
https://www.altinget.dk/artikel/soeren-pind-om-stoejbergs-instruks-jeg-o...

Tina Peirano, Arne Lund, Alvin Jensen, Jan Jensen og Rolf Andersen anbefalede denne kommentar
Rolf Andersen

Det undrer mig, at der ikke er nogen af de embedsmænd og ministre (flere af dem med juristuddannelse) ikke har kunnet finde ud af at tage notater til skuffen, når de åbenlyst mente, der var noget riv-rav-ruskende galt i administrationen.

For en del år siden arbejdede jeg som organisationskonsulent et halvt års tid i en kommune. Og ikke fordi jeg fandt noget særligt kritisabelt - jobbet gik mere ud på at udvikle samarbejdet i organisationen - men jeg førte da selvfølgelig en privat dagbog om de væsentlige ting, jeg observerede.

Ole Johansen, Alvin Jensen, Jan Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

@ Rolf Andersen

Rigtig god pointe.

Iøvrigt kan selve den eklatante mangel på skriftlighed i ministerier og offentlig forvaltning undre.

Tina Peirano, Arne Lund, Anders Olesen, Rolf Andersen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar

Bliver Løkke først inddraget kan vi ende op med en instruktions-, torskegilde og benklædekommission

Thomas Tanghus, Alvin Jensen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Jan Jensen, det er rigtigt.

Desuden med både jura-Inger og politiker-Inger, privat-Lars og statsminister-Lars, samt adskillige alternative virkeligheder og fakta ;-)

"Han huskede det sådan, at henvendelsen skete på SMS, men var ikke sikker
Det linger ikke Pind at være så upræcis, normalt er han en der har orden i sagerne. Når han nu ikke kan huske hvordan han gav Løkke besked, så giver han dermed Løkke en mulighed for at benægte, at han overhovedet har modtaget en sådan besked fra Pind. Løkke er ikke bleg for at lyve helt åbenlyst - og Pinds manglende hukommelse passer perfekt til endnu en Løkke-løgn.
Der MÅ være en kopi eller lign. af SMS, mails eller et telefonnotat fra Pinds hånd.

Rolf Andersen, Tina Peirano og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

Hvis det i det mindste kan lukke munden på Lars!

Torkil Forman

Chefen og herunder regeringschefen har det fulde ansvar, uanset om en af hans underordnede har givet et vink med eller uden vognstang. Og det er ikke let at være chef når 2 af de høje underordnede har forskelligt syn på lov og ret og sandheder, hele eller halve.
Hvis nogen husker sagen omkring en borgmester i Farum og en amtsborgmester, var der et hold af partikammerater der bakkede op om borgmesterens mange ulovligheder, og en tilsynsførende chef i Frederiksborg amt, der havde ansvaret for tilsyn. Hvordan var det lige nu han udøvede dette tilsyn?
Socialdemokratiet er kendt for kammerateri italesat af deres "modstandere". Men på dette punkt er det desværre som om en del af Venstre på dette punkt overgår Socialdemokraterne. Hvad skal man så kalde det der foregår i partiet Venstre,- ikke mindst de sidste 20-30 år,- overkammerateri?
Pind og Elleman har det ikke let må man sande. Skal de vælge anstændighed, ordentlighed og " sandhed" eller Lars Løkke smart og snu politik adfærd?
Jens Ringberg "forsvarede" i DR Inger Støjberg med at hun fik 28.000 stemmer. Peter Brixtofte fik mange, mange stemmer i sin tid, hvorfor han forklarede Venstre-byrådsmedlemmerne, at de sad på hans stemmer. I den situation har anstændig borgerlighed vanskelige vilkår. Begge gange valgte Løkke at se bort fra sit ledelsesmæssige ansvar til fordel for de "politiske" realiteter. Hensynet til flertals holdninger og genvalg. Det nuværende "demokraties" vilkår.
En borgerlig politiker med en anden erkendelse af anstændighed vidste Poul Schluter sig til sidst at være. Håber der er nogle tilbage af dens slags mennesker. Venstre har I al fald et dilemma Støjberg kan hjælpe Elleman, ved at melde sig hel og fuldt ind i Ny Borgerlige.

Torkil Forman - Venstres top har for længst bekendt kulør: Den støtter Støjberg. Ellemann har fuld tillid til Støjberg - og dén bemærkning bliver svær at trække tilbage. Desuden har partiet stillet sin advokat, Nikolaj Mallet, til rådighed for Støjberg som hendes forsvarer.. Så bliver hun dømt, vil Støjberg trække flere med i faldet.