Interview
Læsetid: 9 min.

Statens tidligere oliechef: Drop ny oliejagt i Nordsøen

For Anders Eldrup minder overvejelserne om ny olieefterforskning i Nordsøen om situationen i 2009, hvor Dong fravalgte satsningen på kulkraft og ­– viste det sig siden – ­gjorde det rigtige
Anders Eldrup kender olieeventyret i Nordsøen indefra fra sin tid som Dong-chef. Han kender også måden, der tænkes på i regeringen, fra sine ti år som departementschef i Finansministeriet før Dong-jobbet.

Anders Eldrup kender olieeventyret i Nordsøen indefra fra sin tid som Dong-chef. Han kender også måden, der tænkes på i regeringen, fra sine ti år som departementschef i Finansministeriet før Dong-jobbet.

Niels Ahlmann Olesen

Indland
30. juni 2020

Regeringen bør droppe ottende udbudsrunde, der vil give olieselskaber mulighed for at udvide og forlænge oliejagten i den danske del af Nordsøen. At gennemføre runden harmonerer ikke med de danske klimamål.

Det siger Anders Eldrup, der i mere end 11 år stod i spidsen for det statskontrollerede Dong, der oprindeligt stod for Dansk Olie og NaturGas, men som under Anders Eldrup blev transformeret til det bredere energiselskab Dong Energy og senere omdøbt til Ørsted.

»Når Danmark har sagt ja til den ambitiøse 70 procent-målsætning og de andre ting, så bliver vi nødt til at sætte handling bag ordene og træffe beslutninger, der flugter med den beslutning, og det synes jeg ikke, den ottende udbudsrunde gør,« lyder den tidligere energichefs melding.

Den blev afgivet under en debat på det virtuelle folkemøde, som Klimabevægelsen i Danmark for nylig afholdt i København.

Her indtog økonomiprofessor Peter Birch Sørensen, tidligere overvismand og formand for Klimarådet, samme holdning.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Poul Anker Sørensen

jeg er helt sikker på, at Anders Eldrup har ret
Stop det nu !

Peter Beck-Lauritzen, Birte Pedersen, Peter Høivang, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Hans Larsen, Steen Bahnsen, Gitte Loeyche, Anker Heegaard, Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Torben K L Jensen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

Det er en no-brainer.
Stop det lort.

Desuden vil indtjeningen være negativ.

Peter Beck-Lauritzen, Birte Pedersen, Peter Høivang, Susanne Kaspersen, Holger Nielsen, Hans Larsen, Steen Bahnsen, Ditte Bjerregaard, Gitte Loeyche, Gert Romme, Torben K L Jensen, Anker Heegaard og Kurt Nielsen anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

Al tænkelig moralsk fornuft skriger jo til himlen, at olieefterforskningen i Danmark skal stoppe. For hvorfor ellers overhovedet prøve på, at inddæmme CO2 udslippet og derigennem måske rede vores livsbetingelser på jorden?

Men nu er der jo så bare det, at vi ikke lever i en moralsk og fornuftig verden. Vi lever i en kapitalistisk umoralsk konkurrence verden, hvor kun det at vinde tæller. Uanset omkostninger. Gentager lige, uanset omkostninger.

Så, hvis vi mener det alvorligt, så er det ikke kun olieefterforskningen vi skal slippe af med. Vi skal også slippe båndet til en kapitalistisk umoralsk konkurrence verden, som jo er den dybere årsag til de ødelæggelser der dag efter dag skabes uden udsigt til at stoppe.

Flemming Berger, Erik Jensen, Peter Beck-Lauritzen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Peter Høivang, Susanne Kaspersen, Søren Cramer Nielsen, Holger Nielsen, Steen Bahnsen, Gitte Loeyche og Jan Weber Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Torben K L Jensen

Hvis Total har overtaget den skandaløse olieaftale med Mærsk fra 2012 uden videre kan staten blive tvunget til at sige "ja" til 8. runde,men på den anden side kan vi også sige "den olie skal blive i undergrunden" og anerkende det som tabte investeringer (stranded assets). Det er de satans radikales skyld.

Peter Beck-Lauritzen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Holger Nielsen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar
Jan Weber Fritsbøger

jeg har lige set at salget af el og hybridbiler har sat rekord, dette blev lanceret som en god nyhed for klimaet,
men det mener jeg slet ikke det er,
en god nyhed ville være at bilsalget var kollapset og salget af fossilbiler var gået helt i NUL, for vi redder altså ikke klimaet ved at privatbilismen bliver elektrisk, privatbilismen skal i stedet erstattes af kollektive løsninger, muligvis stadig med biler men som fælleseje og unødvendig kørsel bør stoppe helt, fornøjelsesture er no go.
men ok det er ikke realistisk, men desværre bliver konklusionen at det er urealistisk at undgå klimakollapset, og så må vi så se om naturen kan få et comeback når mennesket ikke længere er en dominerende art, eller om jorden ender som endnu en død planet takket være de "dygtige og kloge" mennesker.

Flemming Berger, Peter Beck-Lauritzen, Birte Pedersen, Eva Schwanenflügel, Susanne Kaspersen, Søren Cramer Nielsen, ingemaje lange, Holger Nielsen og Steen Bahnsen anbefalede denne kommentar