Læsetid: 4 min.

Et stort antal statsløse børn med ukendt far har været overset af myndighederne

Selv om Danmark generelt har forpligtet sig til at afhjælpe statsløshed, har myndighederne ikke taget vare på adskillige børn, som må formodes at være statsløse. De er født i Danmark af en mor, hvis hjemlands lovgivning ikke tillader, at barnet overtager morens statsborgerskab. Mattias Tesfaye vil nu sørge for en korrekt registrering af de statsløse børn
Trods tidligere fokus på problemet bliver en gruppe børn fortsat registreret med deres mors statsborgerskab, selvom de reelt er statsløse. Det medgiver udlændige- og integrationsminister Mattias Tesfaye i et svar til Folketinget, hvor det også fremgår, at ministeriet i 2020 vil tage initiativer, der skal sikre korrekt registrering fremover.

Trods tidligere fokus på problemet bliver en gruppe børn fortsat registreret med deres mors statsborgerskab, selvom de reelt er statsløse. Det medgiver udlændige- og integrationsminister Mattias Tesfaye i et svar til Folketinget, hvor det også fremgår, at ministeriet i 2020 vil tage initiativer, der skal sikre korrekt registrering fremover.

Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

19. juni 2020

En række lande tillader ikke umiddelbart, at en mors statsborgerskab overføres til hendes barn. Blandt de 25 lande, hvor barnet ikke kan overtage morens statsborgerskab, er Syrien, Somalia, Irak, Libanon, Iran og Jordan. Hvis barnets far er ukendt, kan det betyde, at barnet reelt er statsløst, når det fødes i Danmark.

Det medgiver udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) i et aktuelt folketingssvar til Enhedslistens Peder Hvelplund. I sådanne tilfælde »vil Udlændinge- og Integrationsministeriet betragte barnet som statsløs«, skriver ministeren.

For et nyfødt barn er der en verden til forskel på, om barnet registreres som statsløst eller med morens statsborgerskab. I kraft af FN’s konvention fra 1961 om at begrænse statsløshed og FN’s Børnekonvention har et statsløst barn født i Danmark nemlig en let adgang til at få dansk statsborgerskab.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

  • Thomas Tanghus
  • Alvin Jensen
  • Erik Karlsen
  • Bjarne Bisgaard Jensen
  • Dorte Sørensen
Thomas Tanghus, Alvin Jensen, Erik Karlsen, Bjarne Bisgaard Jensen og Dorte Sørensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu