I Vinderup er Open by Night et tegn på, at det værste er overstået

I den lille vestjyske by Vinderup er forretningsdrivende, beboere og lokalpolitikere optimistiske. De kan se en ende på coronakrisen. Fredag kunne de eksempelvis afholde Open by Night, dog med tilføjelsen ’hver for sig’. For selvom tingene igen går i den rigtige retning, er der også meget, der stadig er helt anderledes. Dette er sidste artikel i serien om Vinderup
Ni unge mennesker gæstede den lokale pub til Vinderups Open by Night. De fleste af dem har kunnet gå på arbejde som tømrer, elektriker eller smed under krisen. Til gengæld har de ikke kunnet gå i byen torsdag, fredag og lørdag, som de plejer. Men så har de hjulpet en kammerat med at totalrenovere hans bedstemors gamle hus, som han har overtaget.

Ni unge mennesker gæstede den lokale pub til Vinderups Open by Night. De fleste af dem har kunnet gå på arbejde som tømrer, elektriker eller smed under krisen. Til gengæld har de ikke kunnet gå i byen torsdag, fredag og lørdag, som de plejer. Men så har de hjulpet en kammerat med at totalrenovere hans bedstemors gamle hus, som han har overtaget.

Tobias Nicolai

Indland
6. juni 2020

I Jens Tangs tøjforretning i den lille vestjyske by Vinderup er der god stemning den sidste fredag i maj. Omkring 20 mennesker trisser rundt mellem tøjstativer og borde med skjorter, mens andre står i kø for at betale, og bag kassen er humøret højt. Det er flere måneder siden butikken har set sådan ud.

»Det er fantastisk, det går forrygende« siger Jens Tang, som er medejer af forretningen og formand for Vinderup Handelsforening.

Der er Open by Night i Vinderup. En flagallé pynter handelsgaden og butikkerne har længe åbent. Men planerne om aktiviter for børnene og livemusik, fadøl og grillmad på byens torv er ikke blevet til noget. På grund af coronakrisen og forsamlingsforbuddet kunne det ikke lade sig gøre, for lige som resten af landet er den lille by ikke helt ovre krisen. 

»Vi kan da have flag oppe,« siger Jens Tang optimistisk og peger ud gennem vinduet på de mange dannebrogsflag. På den anden side af gaden har Salling Bank opstillet en lyserød skydevogn. Luftgeværerne ligger klar foran vognen med en meters afstand. Ellers er gaden tom for aktiviteter, hvor folk kunne finde på at stimle sammen.

Sidst Information besøgte Jens Tang i butikken, var han bekymret for Open by Night. Som formand for Handelsforeningen var han i tvivl om, om de kunne tillade sig at afholde et arrangement, der ville tiltrække mange mennesker og som ledte tankerne hen på gode tilbud. ’Fru Frederiksen’ havde jo sagt, at storcentrene ikke måtte lave slagtilbud, der ville samle mange mennesker.

På den anden side var et Open by Night-arrangement tiltrængt for mange butikker. Sådan en aften kan nemlig flerdoble deres omsætning. Handelsforeningen kontaktede politiet for at høre nærmere. De måtte gerne kalde det Open By Night og lave tilbud, sagde de. De måtte bare ikke lave aktiviteter, der ville tiltrække over ti mennesker.

Derfor besluttede foreningen at kalde det ’Open by Night – hver for sig’.

»Det skulle en corona-ende på, synes vi. Det var for at signalere, at du skal holde afstand og passe på. Det ville vi gerne have folk til at tænke over. Samtidigt var det for at indikere, at vi ikke må noget,« siger Jens Tang, der i aften er iført en skjorte med små blå og rosafarvede blomster.

Jens Tang var dog i tvivl om, om det overhovedet var en god idé at afholde arrangementet.

Tobias Nicolai

»Gad vide, om der kommer nogen, tænkte jeg. Måske vil folk ikke synes, det er hyggeligt. Tør folk komme,« spørger han og slår armene ud, som om han viser butikken frem.

»Men det er bare så fedt at se, at vi stadig har et lille samfund, hvor de bakker op om os som butik,« siger han og går rundt om et bord for at kunne lægge T-shirts sammen, mens han taler. På en bøjlestang bag ham hænger en række skjorter magen til den, han selv har på.

Gennem et stykke tid har Information besøgt Vinderup ad flere omgange for at skildre coronakrisens udfordringer og konsekvenser gennem et lille samfund. Som afslutning på serien er vi i dag taget tilbage for at høre, hvad beboerne har lært af krisen, hvordan den har påvirket byen, og for at se om det lokale sammenhold rækker til at holde Open by Night – hver for sig.

Ovre det værste

Uden for Din Tøjmand er lokalpolitikeren Klaus Flæng faldet i snak med en af dem, han plejer at arrangere Vinderups årlige byfest, Kyllingefestivalen, med. Henrik Christiansen, som manden hedder, synes det er træls, de ikke kan fyre alt det af, de havde planlagt, men beslutningen om at aflyse har også givet ro.

Faktisk har de netop spurgt folk, om de ville overflytte deres billet til festteltet til næste år eller have pengene tilbage. Kun 11 ud af 350 ville have pengene tilbage.

Under den sorte jakke er Klaus Flæng iført en blomstret skjorte, præcis som den Jens Tang har på. Inde i butikken spritter han hænderne af, inden han løfter hånden for at hilse på Jens Tang.

»Flot skjorte,« siger Klaus Flæng med hævet stemme, så butiksejeren bag kassen kan høre ham. »Jeg skal have en ny, jeg har sgu den samme som dig.«

For Klaus Flæng, som er socialdemokratisk byrådspolitiker i Holstebro Kommune, er Open by Night et symbol på, at Vinderup ligesom resten af landet er godt på vej efter den lange nedlukning.

»Open by Night i dag er et tegn på, at det er sikkert at gå ud. Det er en markering af, at vi er ovre det værste. Man kan se, at folk kommer. Der er opbakning til vores butikker, og folk har fokus på at handle lokalt,« siger han.

Han holder en mørkeblå skjorte med store blomster i forskellige blå nuancer frem. Hans kammerat bliver 40 i morgen og har været så letsindig at åbne garagen for nogle venner, så Klaus Flæng skal have noget pænt at tage på, fortæller han.

Sidst Information talte med Klaus Flæng, fortalte byrådspolitikeren, at han fik mange henvendelser fra bekymrede borgere om alt fra butikkernes overlevelse til børnenes fodboldtræning. I takt med at samfundet er lukket mere op, er antallet af henvendelser også faldet. I byrådet er de gået i gang med at evaluere, fortæller han. Holstebro Kommune har nemlig været en af de hårdest ramte kommuner.

Han hilser på en høj skaldet mand, som er kommet ind i tøjforretningen. Det er en kollega fra byrådet, som sidder for Venstre. De taler lidt frem og tilbage. Klaus Flæng påpeger at Venstre-politikerens kone har en rød jakke på. De griner alle sammen.

Tobias Nicolai
»Det er det her, der er hyggeligt,« siger Jens Tang, som også har indfundet sig for at hilse på og folde bukser sammen. Han peger fra den ene byrådspolitiker til den anden. »Den der pingpong. Det har jeg savnet.«

Frem med lapperne og sprit af

Inden han skal hjem, vil Klaus Flæng have en øl i gårdhaven på Irish Pub. Den ligger 300 meter længere oppe ad gaden. Lige før pubben ligger Hotel Vinderup i en flot gammel murstensbygning. Derinde knokler hotelejer og køkkenleder Mette Frederiksen. For et par uger siden fortalte hun i Information, at hun måtte lukke hotellet på grund af corona kort efter, at de var kommet i gang efter en brand. I dag har hun så travlt, at hun ikke har tid til at tale med os.

På Irish Pub har nogle indfundet sig langs bardisken på de grønne barstole. Andre sidder i båsene og drikker fadøl. Siden Information sidst besøgte pubben er det gået rigtig godt, fortæller medejer Henriette Petersen. Der er gang i den, og faktisk er der i aften lige så mange mennesker, som der ville være på en ganske almindelig fredag. Alligevel ligner hverdagen ikke sig selv.

»Jeg holder øje med dem,« siger Henriette Petersen og kigger op mod døråbningen, hvor der er placeret en flaske håndsprit.

»Hvis jeg ser nogle, der kommer ind uden at spritte af, så er det ’frem med lapperne og sprit af’ og så giver jeg dem lige et sprøjt,« siger hun og trykker på en imaginær flaske håndsprit.

Foran hende ligger en stor flad kasse med smørrebrød. I aften har pubben nemlig debut på et tiltag, som Henriette og Christian Petersen fandt på, mens den var lukket ned. Fredagsbar, kalder de det nye koncept. For 500 kroner om året får medlemmerne hver fredag ekstra gode tilbud. I aften er der øl til en 10’er og gratis smørrebrød. Senere på året får medlemmerne en fest med alt betalt.

Den lange nedlukning har været hård, men Henriette Petersen ser også fremad.

»Vi har mistet en fandens masse omsætning. Jeg kan ikke sætte mig ned og græde, det får jeg ikke noget ud af. Nu er jeg glad for at komme i gang,« siger hun.

I gårdhaven hvor Klaus Flæng har placeret sig med en fadøl sidder også ni unge mennesker i starten af 20’erne. De har drukket øl siden pubben åbnede kl. 13, fortæller de, mens Gnags’ »De vilde kaniner« strømmer ud af en stor soundboks, som de unge selv har taget med. De har tilmeldt sig pubbens fredagsbar og er begejstrede for at en kasse Høker i den anledning kun koster 300 kroner.

De fleste af dem har kunnet gå på arbejde som tømrer, elektriker eller smed under krisen. Til gengæld har de ikke kunnet gå i byen torsdag, fredag og lørdag, som de plejer. Men så har de hjulpet en kammerat med at totalrenovere hans bedstemors gamle hus, som han har overtaget.

»Det var meget hyggeligt. Så giver han bajere,« siger en af dem og de andre griner.

Selvom de har lært, at de kan overleve en weekend uden at gå i byen tre aftener i træk, har de ikke tænk sig at gå mindre i byen fremover.

»Nej, vi har en masse vi skal indhente nu,« siger en af dem.

To minutters gang fra pubben ligger Sparekassen Vendsyssel, som også har valgt at holde længe åbent. Privatrådgiver Tina Jeppesen er ikke i tvivl om, at krisen også har haft positiv betydning for Vinderup.

»Folk er blevet mere bevidste om vigtigheden af at handle lokalt. Som kunde ser man jo, at nogle butikker har måttet holde lukket, og man håber, de åbner igen. Det har sat sig nogle spor i forhold til at tænke over, hvordan man agerer og støtte de lokale butikker,« siger hun.

Normalt har banken en hoppeborg ude i gården til Open by Night, men det har ikke kunne lade sig gøre denne gang.

»Vi kan jo ikke spritte af efter hvert barn,« siger Tina Jeppesen.

Det skal nok gå

Uden for banken er halvdelen af flagalleen forsvundet. En grå bil med trailer kører fra flag til flag, mens en mand smider flagstængerne op i traileren. 

På den anden side af gaden er Jens Tang glad, da aftenen er ved at være slut.

»Det er gået rigtig, rigtig, rigtig godt,« siger han.

Butikken har haft 299 ekspeditioner. Fredagen før, hvor der ikke var Open by Night havde de 70, og det var godt, selv hvis det ikke havde været corona. Dagens resultat gør ham optimistisk.

»Det er med til at gøre, at vi tror på, at det nok skal gå. Vi havde ikke drømt om at få så mange kunder. Vi er fortrøstningsfulde. Vi skal nok komme op i gear med forretningen igen,« siger han.

Tidligere var han bange for, om der ville komme en shitstorm, fordi de valgte at afholde arrangementet. De tanker er nu gjort til skamme.

»Jeg har spekuleret frem og tilbage. Tør vi sætte en annonce i avisen? Tør vi holde Open by Night? Hold kæft, mand, det har kostet søvnløse nætter. Jeg har været meget bekymret for, hvad folk ville tænke, hvis vi holdt arrangementet, men jeg har lært, at sådan skal man ikke tænke. Man behøver ikke være så nervøs for, hvad andre tænker. Jeg har kun fået positive reaktioner,« siger Jens Tang.

Vinderup og virussen

Hvordan rammer coronakrisen Danmark? Information er taget til den lille by Vinderup i Vestjylland for at lede efter svaret. Vinderup er en by som så mange andre, og her har man også oplevet konsekvenserne af den historiske krise. Virussen er kommet ind på plejehjemmet, medarbejdere fra handelsgaden er sendt hjem på lønkompensation, og den årlige byfest, Kyllingefestivalen, er aflyst.

I denne serie fortæller Information historien om, hvad der skete, da coronakrisen ramte Vinderup. Og om hvordan byen langsomt er ved at vågne igen.

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

ingemaje lange

Tak for artiklerne.