Nyhed
Læsetid: 5 min.

159 døde, men politiet har ikke overblik over efterforskningen af Scandinavian Star-sagen

Ifølge et svar fra justitsminister Nick Hækkerup har Københavns Politi 18 arkivkasser med dokumenter vedrørende dansk politis efterforskning af Scandinavian Stars ejer-, reder- og forsikringsforhold. Men politiet har ikke noget overblik, fordi der ikke foreligger nogen samlet oversigt over indholdet af de 18 kasser
Manglende bilagsfortegnelse og journallister over ’den oprindelige sag om Scandinavian Star’ rejser endnu en gang spørgsmålet om kvaliteten af den efterforskning, dansk politi har gennemført.

Manglende bilagsfortegnelse og journallister over ’den oprindelige sag om Scandinavian Star’ rejser endnu en gang spørgsmålet om kvaliteten af den efterforskning, dansk politi har gennemført.

Dan Hansson

Indland
3. juli 2020

Et sted hos Københavns Politi findes der 18 arkivkasser med »alle« Scandinavian Star-sagens dokumenter. Men der er hverken bilagsfortegnelse eller journallister over »den oprindelige sag om Scandinavian Star«.

Det har justitsminister Nick Hækkerup (S) netop oplyst i et svar til Søren Søndergaard (EL). Ministeren har indhentet en udtalelse fra Rigsadvokaten, der via Statsadvokaten i København har indhentet en udtalelse fra Københavns Politi, hvortil Rigsadvokaten så henholder sig. Det rejser endnu en gang spørgsmålet om kvaliteten af den efterforskning, dansk politi har gennemført.

Søren Søndergaard finder det »helt utroligt«, at politiet ikke har journallister eller bilagslister over en sag, der stadig efterforskes, og som kostede 159 mennesker livet.

»En kriminalsag uden journallister er som en computer uden søgefunktion, altså tæt på ubrugelig,« siger han og stiller spørgsmålene:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Tommy Clausen

Det Danske politi stinker lige så meget som resten af denne mordbrand, af røg og brændte lig.

Marianne Stockmarr, Torben Arendal, Werner Gass, Torben Lindegaard, Minna Rasmussen, Gert Romme og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Jeg ved selvfølgelig ikke hvorfor. Men hele det efterfølgende hændelsesforløb - altså alt - tyder på, at der i det politiske Danmark var en modvilje mod dette opklaringsarbejde.

Det startede allerede under brandslukningen, hvor brandfolk fra Göteborg, der var kommet ud med helikopter forlangte denne brand undersøgt. dette ville de have opklaret i svensk havn. Medens der fra officielt dansk side blev sagt absolut nej.

Marianne Stockmarr, Lone Hansen, Werner Gass og Oluf Husted anbefalede denne kommentar

Den danske Etat er upålidelig, og dette er et gigantisk problem, som den aldeles pauvre og modvillige politiundersøgelse af mordbranden på Scandinavian Star blot er et symptom på.

Blandt de seneste større skud på stammen af lovbrud og magtfordrejninger, begået af den danske Etat, har vi den store hashsag (2014-2017), hvor dansk politi og den danske anklagemyndighed satte ekstreme ressourcer og en bizar magtfuldkommenhed ind på at knalde en stribe små fisk, mens alle de store gik fri:

"I nogle mails bad anklageren for eksempel politiagenterne om at identificere mistænkte inden et retsmøde.

Men den måde at arbejde på var tilsyneladende ikke unormal. Faktisk var der ifølge den nu sigtede anklager hyppig kontakt mellem anklagere og politiagenter.

- Dette var sket ”tusindvis” af gange i sagen også blandt de øvrige anklagere, har Trine Sorgenfri fortalt i en afhøring med Den Uafhængige Politiklagemyndighed."
https://www.dr.dk/nyheder/indland/dokumenter-afsloerer-normalt-anklagere...

Læs også gerne dette:
"Og søndag modtog Frederik Brun Madsen fra DR Foreningen for Undersøgende Journalistiks (FUJ) Aktualitetspris for dokumentaren ’De perfekte vidner’, der netop handlede om samme ulovlige vidnepåvirkning.

Anklagerens tilståelse kunne ligne en fjer i hatten for Frederik Brun Madsen, men han er langtfra tilfreds med udkommet af den retssag.

”De kom slet ikke ind på systematikken i den måde, vidnerne var blevet påvirkede. Det her er en sag, hvor en enkelt anklager indrømmer, at hun har påvirket vidnerne. Men min dokumentar viser, at der har været en systematisk påvirkning. Man har haft et noteapparat, man har brugt til vidnerne, som har været udarbejdet af anklagerne – der var seks i alt – og politiets ledelse har kendt til det. Det tager man slet ikke stilling til i den her retssag,” siger Frederik Brun Madsen, der selv var i retten fredag for at følge sagen."
https://journalisten.dk/laek-pa-8-000-sider-afslorede-systematisk-vidnep...

'De perfekte vidner', som beskriver vitale dele af politiets og anklagemyndighedens ulovligheder, er i øvrigt - modsat mange andre dokumentarer fra samme periode - fjernet fra dr.dk's hjemmeside. På Youtube findes imidlertid denne kopi:
https://www.youtube.com/watch?v=q5sGZ4z7Hj8

Torben Lindegaard

@Ulrik Dahlin

Det forekommer helt utroligt, at Politiet har kunne lægge de impliceres advokater forklaringer til grund for noget som helst.

Selvfølgelig ved Politiet, at et advokatindlæg er et partsindlæg - og ofte vand ud af ørerne.

Gad vide, om vi nogensinde får forklaringen på Politiets svigt ??

Torben Arendal, Gert Romme, Oluf Husted og Werner Gass anbefalede denne kommentar

Torben Lindegaard, måske handler politiets svigt om at man ikke vil forstyrre den internationale shipping-branche og dets investorers mere eller mindre dubiøse forretningsverden? Husk på at de finansielle spor i Scandinavian Star-sagen trækker mod bl.a. Florida og Bahamas.

dens investorer, naturligvis