Interview
Læsetid: 8 min.

Efter års kritik af Finanstilsynet: Ny forkvinde vil sikre ordentlighed i finanssektoren

For første gang får Finanstilsynet en bestyrelsesforkvinde, der har brugt sin karriere på at bekæmpe skattely og hvidvask samt styrke den finansielle regulering. Og for professor Nina Legind er tilliden til finanssektoren en forudsætning for sunde banker. De seneste års skandalesager har derfor konsekvenser for hele samfundet, siger hun
Den 53-årige Nina Legind, blev i sidste uge præsenteret som ny forkvinde for Finansinstilsynets bestyrelse. Hun er den første kvinde på posten, er professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet og afløser David Lando.

Den 53-årige Nina Legind, blev i sidste uge præsenteret som ny forkvinde for Finansinstilsynets bestyrelse. Hun er den første kvinde på posten, er professor ved Juridisk Institut på Syddansk Universitet og afløser David Lando.

Sophia Juliane Lydolph

Indland
7. juli 2020

Det var opsigtsvækkende, da Socialdemokratiets Morten Bødskov i februar 2019 stillede sig op på landsdækkende tv. Der var kun få måneder til valget, og med sig havde Bødskov et simpelt, men hårdtslående budskab:

Socialdemokratiet forlangte, at hele Finanstilsynets seks mand store bestyrelse skulle skiftes ud.

I årene forinden havde en lang række skandaler i bank- og finanssektoren set dagens lys og bidraget til en tillidskrise mellem befolkningen og sektoren. Undervejs var statens finansielle vagthund, der fører tilsyn med sektoren, selv blevet udstillet og udsat for kritik, og Socialdemokratiet havde mistet tilliden.

»Finanstilsynet har brug for en ny start,« sagde Morten Bødskov, der dengang var erhvervsordfører, og som i dag er skatteminister, til Information.

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Eva Schwanenflügel

Det var dog en glimrende udnævnelse.

Fingrene krydset, og held og lykke til Forkvinde Nina Legind :-)

Lone Hansen, Rolf Andersen, Bent Gregersen, David Zennaro, Rikke Nielsen, ingemaje lange, Holger Nielsen og Miklôs Tōtfalusi anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

hmm tjah, nu er det jo bare sådan at finanssektoren som helhed ikke kan andet end stille kapital til rådighed for de grådige, og dermed bidrage til den løbende omfordeling fra fattig til rig, finanssektoren beskæftiger sig jo med afkast af kapital, og med kapital kan man købe lidt af værdien af andre menneskers arbejde, penge kan ikke formere sig uden arbejde udført af mennesker, som så faktisk bliver snydt for lidt af værdien af det arbejde de udfører, det var dette fænomen som marx kaldte udbytning og det handler sådan set om at investorer nasser på dem som skaber værdi med deres arbejde, og derfor kan leve i overflod og rigdom helt uden at yde værdi til fællesskabet, altså er en egentlig etisk finanssektor umulig uanset hvilke ambitioner Nina måtte have, penge i sig selv er værdiløse de er blot et værktøj til fordeling af værdi og uretfærdigheden er så at sige indbygget i fænomenet penge.
en langt bedre ide end penge er rettigheder til at få indfriet basale fornødenheder, og så kan man derudover skabe sig ret til mere end det fornødne ved selv at yde mere end man konsumerer, og lige for at komme kritik i forkøbet, så er økonomisk incitament en ret dårlig ide hvis man tager klimaproblemet alvorligt, jeg savner et incitament til nøjsomhed / beskedenhed og lavt forbrug som der jo er langt mere brug for.

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, Trond Meiring og Randi Christiansen anbefalede denne kommentar
Randi Christiansen

Jamen så håber vi som så ofte før på ordentlighed.

Blot svært at få øje på hvordan det skulle kunne lade sig gøre med en økonomisk verdensuorden, hvor dem med den største skyder og den største pengepung bestemmer.

Kurt Nielsen, Eva Schwanenflügel, H Nyboe og Jan Fritsbøger anbefalede denne kommentar
Thomas Østergaard

@Jan Weber Fritsbøger

Det forekommer mig at den klassiske marx-lære om udbytning af arbejdets merværdi er blevet forældet i lande som Danmark. Tag f.eks. de største (og vistnok eneste) nylige børsnoteringer af firmaer som har gjort CEO's og andet godtfolk til mangemillionærer, NETS og DONG (Ørsted).
NETS skal naturligvis bruge nogle programmører, men deres indtjeningsgrundlag (primært betalingsservice og nem-id) hviler stort set på monopoler, hvoraf ihvertfald sidstnævnte er statsligt bestemt. DONG skal bruge nogle skibe og vindmøller, men deres indtjening er (eller har ihvertfald indtil nu) stort set afhængig af hvor mange ekstra øre pr. KW de på forhånd kan forhandle sig frem til at få for den producerede strøm, og hvor billigt de kan skaffe financiering.
Man kan naturligvis tale om at der er tale om arbejde produceret af lobbyister og kontraktforhandlerere, meeeen....

Det er alt for lidt ....Men held og lykke. Bare se på Margrete Westager som har "bekæmpet skattely" eller har sagt det i 5 år. Når det kommer til stykket er vi blevet pålagt at give millioner til virksomheder i skattely fra Eu. De neoliberale styrer alt i landet. Der er ingen retssikkerhed i Danmark for de fattige og de rige begår forbrydelser som aldrig kommer for retten

Kurt Nielsen, Randi Christiansen, Jens Erik Starup og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar