Analyse
Læsetid: 4 min.

Amerikansk visit skaber nervøse trækninger i regeringstoppen

Købet af Grønland er droppet. Men USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, har flere andre diplomatiske ubehageligheder med sig i attachémappen, når han onsdag mødes med både statsminister Mette Frederiksen og udenrigsminister Jeppe Kofod
Når USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, lander i Danmark står den danske regering i en kattepine: Amerikanerne er begyndt at forvente mere af det danske kongerige, end S-regeringen umiddelbart er i stand til at levere.

Når USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, lander i Danmark står den danske regering i en kattepine: Amerikanerne er begyndt at forvente mere af det danske kongerige, end S-regeringen umiddelbart er i stand til at levere.

Hannah McKay

Indland
22. juli 2020

Det officielle statsbesøg er stadig ikke blevet til noget. Efter at USA’s præsident, Donald Trump, sidste år valgte at aflyse sit besøg i Danmark – i dyb fornærmelse over, at statsminister Mette Frederiksen (S) var kommet til at kalde hans forsøg på at købe Grønland for »absurd« – er relationerne gradvist blevet normaliseret.

Til gengæld presser nye vanskeligheder sig på, og de kan hurtigt ende med at sætte S-regeringen i bekneb på flere fronter.

Onsdag mødes USA’s udenrigsminister, Mike Pompeo, med den danske statsminister på Marienborg, og senere går turen videre til udenrigsminister Jeppe Kofod (S), hvor de nordatlantiske kollegaer, det færøske landsstyremedlem for udenrigsanliggender, Jenis av Rana, og den grønlandske Naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, Steen Lynge, også sidder med ved bordet.

Som deltagerlisten afslører, står Arktis højt på dagsordenen: Siden det aflyste statsbesøg har USA nemlig både åbnet en fast repræsentation i Nuuk og intensiveret det militære engagement i Ishavet.

Når nu S-regeringen ikke er villig til ligefrem at forhandle om at sælge Grønland til Donald Trump – i det USA’s præsident selv kaldte for i »bund og grund en stor ejendomshandel« – har presset i stedet være skærpet for, at Danmark skulle give andre diplomatiske indrømmelser. Trumps købstilbud er således blevet udlagt som et spektakulært forsøg på netop at tvinge den danske regering til at være mere føjelig.

Først og fremmest har amerikanerne planer om øget militær tilstedeværelse i og omkring Grønland, herunder en yderligere opgradering af Thule Air Base, samt intensiveret patruljering med blandt andet atomdrevne ubåde. USA forudser en tilspidset rivalisering med både Rusland og Kina i Arktis, og forventningen er, at Danmark snart begynder at melde sig mere aktivt på amerikansk side.

Impotent kongerige

Som et lille NATO-land er der som udgangspunkt ingen tvivl om Danmarks loyalitet. I de senere årtier har dansk militær også deltaget mere end aktivt som støttetropper i alskens livsfarlige operationer rundt om i verden. Både stats- og udenrigsministeren vil efterkomme alle ønsker fra Mike Pompeo, hvis det på nogen praktisk måde er muligt. Alligevel er balanceakten ganske penibel.

På den ene side har skiftende regeringer i København konsekvent givet USA frit spil i Grønland, og den nuværende S-regering ville heller aldrig kunne finde på at blokere for amerikanske militærplaner. På den anden side vil en stadig mere selvbevidst grønlandsk vælgerbefolkning imidlertid ikke længere finde sig i, at mere eller mindre tilfældige politikere i København blot forærer deres land væk som en brik på en spilleplade.

Grønlands regering, Naalakkersuisut, forventer i dag at blive fuldt ud orienteret om alle de militære detaljer, der tidligere blev aftalt i det skjulte. Dermed risikerer den danske regering dels at blive klædt af, og dels risikerer de amerikanske militærplaner at blive lækket. For S-regeringen er dilemmaet, at det er yderst vanskeligt at efterkomme amerikanske ønsker og samtidig lade det ske i fuld offentlighed.

Relationen til Færøerne er også anspændt. Det færøske landstyre, Landsstýrið, har længe plejet tættere kontakter til Rusland på grund af det lukrative salg af laks og har på det seneste også entreret med kinesiske Huawei som 5G-leverandør.

Selv om USA’s ambassadør i København, Carla Sands, har forsøgt at presse færingerne til at ændre kurs, er den nationale selvbestemmelsestrang efterhånden så stærk, at det kun gør ondt værre, når så også danske politikere forsøger at blande sig. Hvis udenrigsminister Mike Pompeo for alvor lægger pres på sine danske værter, vil de have svært ved at fortælle den pinlige sandhed: Danmark har mindre og mindre indflydelse i de øvrige dele af Rigsfællesskabet.

Eksplosiv gasledning

Arktis er langt fra det eneste spændingsfelt, der vil præge onsdagens ømtålige drøftelser. Som mindstemål vil Mike Pompeo også udpege to andre steder på landkortet, hvor den danske regering hurtigt vil kunne få nervøse trækninger: Den russiske Nord Stream 2-gasledning ned forbi Bornholm og den eskalerende situation med Kina i Det Sydkinesiske Hav, hvortil USA netop har sendt hele to hangargrupper.

Trump-administrationen vil have Danmark til at droppe den ofte lurepassende småstatsmentalitet for i stedet at træde i karakter som USA’s nære allierede i de tiltagende globale spændinger i forholdet til klodens to andre militære supermagter, Rusland og Kina.

I undervandskampen omkring Bornholm, hvor den russiske gasledning er ved at blive ført 120 kilometer hen over den danske kontinentalsokkel, har regeringen i København hidtil forsøgt at strække sig langt for at sabotere projektet med diplomatiske midler. I sidste ende har det dog vist sig juridisk umuligt at blokere, skønt USA netop har varslet skærpede sanktioner mod de virksomheder, der er involveret i konstruktionen af Nord Stream 2. Ydmygende nok har det vist sig, at Danmark reelt heller ikke kan håndhæve suverænitet på havbunden.

Allerværst vil det blive, hvis udenrigsminister Mike Pompeo tvinger Danmark til at engagere sig militært i Det Sydkinesiske Hav. Det danske søværn har tidligere bidraget til skarpe flådeoperationer, men det vil være noget nær et vågent mareridt for statsminister Mette Frederiksen, hvis amerikanerne aftvinger Danmark at gå direkte op imod Kina.

I årevis har Danmark danset på æggeskaller for at tilgodese kineserne, først med politiets indgreb over for fredelige Tibet-demonstranter og senere lige så tåkrummende, da prestige-pandaerne, Xing Er og Mao Sun, ankom til Københavns Zoo. Hele dette møjsommelige pandadiplomati vil med ét hug blive ædt op indefra, hvis Pompeo vælger at sætte S-regeringen stolen for døren.

Kattepinen er, at amerikanerne er begyndt at forvente mere af det danske kongerige, end S-regeringen umiddelbart er i stand til at levere. Og det vil hurtigt kunne vise sig dyrt for Danmark. Man må derfor formode, at lettelsen vil være stor, når Pompeo igen har forladt det danske luftrum.

Lars Trier Mogensen skriver politiske analyser i Information og er chefredaktør for nyhedsbrevet /dkpol, som udgives af Føljeton.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Torben K L Jensen

"En sludder for en sladder" er hvad Pompeo får og et godt dansk udtryk som vores udenrigsminister behersker til fulde.

Tommy Clausen

Man ligger som man har redt ...

Nike Forsander Lorentsen

Hm, det er jo valg i november i USA som kan forandre det hele, så regeringen kan nok holde stand og se hvordan det udvikler sig. Og Inuiterne vil da helt sikkert sige sin vilje, også færingerne.

Ete Forchhammer , Gert Romme og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar

O'boy. Pompeo gakkede godt nok løs på kineserne i Storbritanien. Men når han på alverdens tv-stationer foregiver at være bekymret for det muslimske mindretal i Kina, kan man godt få lidt op i munden igen, når man samtidigt tænker på hans ellers galoperende islamofobi........

Men således kan det blive en ren socialdemokratisk mindretalsregering, der ikke blot militariserer Aktis, men ligefrem bliver first-movers, når det med et penestrøg fra vores juniorminister måske godkendes, at indføre atomvåben i området. Kom nu Mette Frederiksen. Det skal vi lige undgå.

Men mon ikke at det bliver en fuser for de medier, der har kørt besøget helt op. Husk det lige afsluttede EU-topmøde, der også blevet talt op, men endte ud i god gammel landbrugsstøtte, strukturstøtte og hjælp til Sydeuropa. I Europa satser vi stadig på low-tech-brancherne.

PS. Bliver der en pinlig pause. Gør som Trump gjorde overfor den franske præsidents kone: ros Pompeo for hans flotte fysiske statur, og fortæl han at det danske folk også er til flæskesteg med sovs og kartofler.

søren ploug, Halfdan Illum, Hans Larsen, Carsten Wienholtz, Karsten Lundsby, Torben K L Jensen, Holger Nielsen, John Andersen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

med den slags venner har vi da slet ikke brug for fjender, og det mener jeg absolut bogstaveligt og jeg forstår ikke at danmark ikke viser at vi helst vil være på fredens side,
men det skyldes muligvis at det slet ikke er det vi vil,
på den anden side så forstår jeg hvis regeringen ikke tør være kritisk overfor USA, man tror man sikrer sig selv ved at deltage i bøllens chikane af alle de andre, som det jo også dagligt foregår i enhver skolegård,
lad os snart få nogle voksne politikere som tør gøre det rette, nemlig sige fra overfor bøllen hver gang han er for grov.

Per Hansen, Thomas Tanghus, søren ploug, Kai Birk Nielsen, Benjamin Bjerre, Maia Aarskov, John Andersen, Lars Løfgren, Trond Meiring og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Jan Fritsbøger

Nike, jeg er bange for at inuitternes politikere vil gøre som de danske, "sælge" deres land og folk for egne fordele og privilegier,
akkurat som når en magthaver i et fattigt land villigt sælger koncessioner til landets værdier, og så kan køberen skumme fløden, og ansætte lokale til dejligt lave lønninger og landet forbliver dermed fattigt, men magthaveren som sætter underskriften bliver selvfølgelig rig.

René Arestrup

Mit gæt er, at Pompeo har en række 'krav' med i mappen og at den danske regering håber det bedste, men frygter det værste. For når alt kommer til alt, er Danmark, herunder også Grønland og Færøerne, ikke i en position, hvor vi kan afvise hvad amerikanerne mener, der skal til for at varetage vigtige strategiske interesser i Nordatlanten og Arktis.

Det er svært at være en lille nation, som, på papiret, er en stormagt.

Ete Forchhammer , Gert Romme, Olaf Tehrani, John Andersen, Erik Fuglsang og Karsten Lundsby anbefalede denne kommentar
Young-suk No

Det kræver der sin mands/kvindes diplomati og kræver en grimasse der kan passe at skulle snakke med en der er en del af en regering der går imod alle de værdier Danmark/det frie verden står for. Erkendt det er en svære diplomatisk balancegang når man er et en lille land midt i de store landes magtkamp, men man vinder altid i sidste ende ved ikke sælge ud ens værdier. Slet ikke til en regering der er fuldstændig vanvittigt i sine indenrigs og udenrigs politik og har ødelagt den skrøbelige demokratiske gang i sit land og internationalt.
Vi må nøjes med at smile til Pompeo og vente med de seriøse snak om emnerne med den næste regering. Heldigvis er der snart valg derover.

Per Hansen, Lars Løfgren, Torben Arendal og Carsten Wienholtz anbefalede denne kommentar

Medier og politikere skrive hele tiden om ‘ydre fjender’ som nærmer sig faretruende.
USA koloniserer nu Grønland og sætter sig hård ned, så de skal spørges til råds og nikke, hved hver stor beslutning.

Håber snart denne era er ovre hvor militær- og pengestærke lande sætter dagsordenen for andre lande.

René Arestrup

@Young-suk No
Gid det var så enkelt. Jeg tror imidlertid ikke, at den amerikanske analyse af situationen i Arktis vil ændre sig væsentligt, blot fordi Trump-administrationen bliver smidt på porten.

Kendsgerningen er jo, at stormagterne har fået øje på Arktis og tillægger området en helt ny geo-strategisk betydning. Og i den forbindelse kan Danmark nærmest ikke undgå at komme i klemme.

Ete Forchhammer , Søren Fosberg, søren ploug, John Andersen og Ole Schwander anbefalede denne kommentar
Ole Schwander

Jan Weber Fritsbøger - Ja, korrekt. Men hvem eller hvad skulle kunne ændre på det?

Ole Schwander

Sus johnsen

“Håber snart denne era er ovre hvor militær- og pengestærke lande sætter dagsordenen for andre lande.“

Ja, når jorden er gået under ...

kjeld hougaard

Ingen anledning til uro: vi gør som USA ber os om. ”En sludder for en sladder” – det er til vælgere i Danmark, noget med frihed? Vi danske elsker frihed, er Grønlændere ikke begavede nok til at forvalte friheden? Vi skyder mennesker i Afghanistan Irak, og Afrika, og vil nok skyde nogen kinesere og russer om vi bliver bedt om det. Vi sulter Iraner – hvad har vi at være nervøse for?

søren ploug, Carsten Munk, Kai Birk Nielsen og Carsten Svendsen anbefalede denne kommentar
René Arestrup

Det er næsten komisk at være vidne til dagens nyhedsdækning omkring Pompeos besøg. Floskler som 'besegle de gode relationer' og 'konstruktive samtaler mellem alliancepartnere' bliver videreformidlet som essensen af besøget, uagtet at det ikke kræver megen skarpsindighed at gennemskue, at der er noget helt andet på spil.

Ete Forchhammer , Bjørn Pedersen, Olaf Tehrani, Thomas Tanghus, søren ploug og Carsten Munk anbefalede denne kommentar
Kai Birk Nielsen

Hvorfor bliver magthavere til høge, der er kun vælgerne, mig, der kan stilles til ansvar for at de kan fortsætte deres krigeriske liderlighed, når jeg møder en kineser og en russer over en dram og en god snak, jeg har mødt mange, er det alt venlig og munter tale, ingen ondskab.

"Trump-administrationen vil have Danmark til at droppe den ofte lurepassende småstatsmentalitet for i stedet at træde i karakter som USA’s nære allierede i de tiltagende globale spændinger i forholdet til klodens to andre militære supermagter, Rusland og Kina."

Så inden Pompeo forlader Danmark via luftrummet aflægger han lige et besøg hos sektmedlemmet, den tro dicipel Anders Fog Rasmussen for at få et par insider tips. Han er jo en mand af den støbning som Pompeo efterlyser. Kunne man tænke et come back - Pressen behandler ham jo altid som en hædersmand i medierne på trods af hans deltagelse i noget andre betegner som krigsforbrydelser. Så hvis de kan få ham ind i dansk politik igen, ved bordenden som i hine tider under Bush, så skulle vejen ligge åben for en annektering af Grønland og nye militære eventyr på den globale scene.

Spørgsmålet er så hvordan man får befolkningen/ vælgerne med på den galej - Men her skal man ikke undervurdere pressens rolle under krigsforberedelserne. Mange lader sig rive med blot man sikrer sig en pressedækning til lejligheden med gentagelser af løgnehistorier fabrikeret til lejligheden.

Men befolkningen er måske knapt så russer-forskrækkede her som i USA og "den gule fare" er den salgbar? - Hvis nogen skal spionere og aflytte os så skal det så abolut være amerikanerne der gør det. Detr er vi helt enige om. Gul fare. Nej så må det blive noget med at kæmpe for menneskerettighederne. Her er kineserne ligesom foran med at træde på dem, og det hører vi allerede en del om.

Om jeg tror at disse magthaver typer eller for den sags skyld journalisterne ligger vågne om natten og angrer noget som helst? Nej - det hører vel sagtens ind under kategorien nødvendighedens politik og smør på brødet. Så historien kan sagtens gentage sig i nye omgivelser.

Men hurra for selvstyre og lad os endelig få mere småstatspolitik eller forhalingspolitik. Om kravene fra amerikansk side bliver anderledes om demokraterne vinder valget - det er jeg ikke sikker på. De taler bare pænere og er knapt så direkte. De er meget bekymrede for russerne. Hvis nogle skulle have misforstået situationen så er det hverken ikke Wall Street eller billionærer i det skjulte der bestemmer hvem der bliver opstillet og valgt som USAs præcident , det er nemlig russerne.

Lars Løfgren, Søren Fosberg, Flemming Berger, Jan Jensen og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Ingen ved jo, hvem der regerer i USA i blot den nærmeste fremtid. Derfor mener jeg, at man skal væren venlige men henholdne, og ikke love noget som helst.

En lille nation kan ikke påvirke den globale situation. Men man kan opstille nogle gennemtænkte og konsekvens-vurderede visioner, og når lejlighed byder sig for muligheder i Danmarks retning, kan man udnytte disse situationer. Andet kan man ikke, men gør man det rigtigt og beslutningsmæssigt rationelt, kan man faktisk over tid komme ganske langt.

Omkring Danmarks accept og deltagelse i USA´s krige, - syntes jeg, at Danmark skal sadle helt om.
I stedet for at være stedfortræder i andre landes (USA) krige, bør Danmark satse på fred, fredsforskning, fredsforhandlinger og et effektivt system af bemandede felthospitaler, der også skal stå for transport til og fra disse hospitaler. Samtidig bør Danmark stå for destribution af humanitær hjælp.

Til dette bør der være en effektiv og tungt bevæbnet sikkerhedsstyrke, der kun træder til ved angreb på hospitaler og/eller transporter. Men i disse tilfælde bør der slås ganske massivt tilbage. .

Lars Løfgren, Ete Forchhammer og Trond Meiring anbefalede denne kommentar

Goodbye secretary....um....Cowfoot.

Benjamin Bjerre

@Gert Romme
Så kommer vi nok til at skulle diskutere hvad vi gør når USA bomber vores hospitaler, ligesom de har gjort med Læger Uden Grænser.
https://en.wikipedia.org/wiki/Kunduz_hospital_airstrike

@ Benjamin Bjerre,

Dette spørgsmål syntes jeg, jeg har argumenteret for. Men selvfølgelig skal det følges op af solid presseinformation.

Carsten Hansen

Det er svært både at være pro uafhængighed for Grønland og Færøerne og samtidig være modstander af at de selv bestemmer.
Alle er til fals for mammon; Specielt hvis de mangler i budgetterne i forhold til at blive selvstændige.

Men alligevel; Det er mit håb at landene opnår fuld selvstændighed uden at sælge sig selv til USA.
(Det ser ikke så godt ude med det håb)

Paul Jay:
"China actually does seem to be making a significant recovery and the economy seems to be opening up significantly. ...... if China does stay on this course of reopening and the economy gets stronger while the American economy continues to be mostly closed and in trouble, what does that mean geopolitically?"

Citater fra rapport fra verdens største investeringsselskab Blackrock:
“the world is increasingly becoming bifurcated, with the U.S. and China at opposite polls, intense rivalry looks set to affect nearly every dimension of the U.S. China relationship, regardless of the U.S. election outcome. Other countries will increasingly be pushed to choose sides”....‘This means investors need exposure to both markets, especially as the center of gravity of global growth is moving to Asia as the shifting center of gravity chart shows’....‘Second, the pandemic is poised to accelerate de-globalization as it magnifies nationalist and protectionist trends. The crisis adds to existing pressures such as global trade tensions and populism.....‘this threatens to disrupt the web of global supply chains at the expense of efficiency may lead to ensuring the production of strategic goods....Intense rivalry looks set to affect nearly every demand of U.S. China relationship”......“regardless of the U.S. election outcome”........ “other countries will increasingly be pushed to choose sides”.

Paul jay
"So given this U.S. China rivalry, how is this going to affect Europe, especially if the American economy is really in the doldrums, as a purchaser, say, of German cars and goods, and China becomes a stronger purchaser of machinery and perhaps cars and other things? What does that mean to the geopolitics?"

Heiner Flassbeck:
"we will not come out of this crisis like a Phoenix from the ashes......it is crucial that the governments understand .... that it is their job to push the economy further on. There is no market....There is no locomotive on the company side anymore as it was 20-30 years ago ....the companies are net savers, they are blocking the economy instead of pushing it, and the result is BlackRock.....
All these savings money is useless if they are not put into machinery and equipment and infrastructure and so on.......... and if the governments are not willing to do it, they will fail, and I’m sure China will be willing to do it."

"In Europe, the biggest problem is to overcome the prejudices about government debt and the dangers...... this is the biggest stumbling block for Europe..... China will come out of this crisis stronger than ever before....... it is a fact of life and we have to live with it. China will be the strongest economy in 10 years time in the world.......it is absolutely a reason to cooperate with the Chinese and to try to make the best out of this fact"
Paul Jay:
"So if the Americans put real even more pressure on Europe to side with the U.S. in this rivalry with China. But as you said, China’s actually going to have the strongest economy, a stronger economy in a decade. It doesn’t serve Europe very well to side with this declining mess of the United States against China".

Vi må fortsætte med at betræde vejen med æggeskaller.

Hvis vi så også kunne få lagt Mastrict aftalen i graven ville meget være vundet, men hvorfor det er vigtigt kan man finde ud af ved at høre hele interviewet her:

https://theanalysis.news/interviews/blackrock-says-countries-have-to-cho...

Der er et transcript tilgængeligt, men for at se det må man først copy-paste til et dokument. Der er en irriterende stikcer ude i siden. Sikkert en fejl.

Man kan godt blive en smule nervøs for verdensfreden.