Læsetid: 4 min.

Den borgerlige blok er ved at opløse sig selv i blåsyre

Blå blok er faldet fra hinanden. Den udløsende faktor er ikke kun S-regeringens popularitet, men også de bitre erfaringer fra den kaotiske periode med VLAK-regeringen: De borgerlige partier ved på forhånd, at de ikke engang kan enes, når det gælder
Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl og Venstres Jakob Ellemann-Jensen til folketingets afslutningsdebat i juni. Der er ikke og der har ikke været meget samling i blå blok den seneste tid.

Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl og Venstres Jakob Ellemann-Jensen til folketingets afslutningsdebat i juni. Der er ikke og der har ikke været meget samling i blå blok den seneste tid.

Jens Dresling

11. juli 2020

Danmark har ikke længere en fungerende opposition: De borgerlige partier har vendt skytset indad og er begyndt at bruge alle kræfter på at bekrige hinanden, i stedet for at udfordre den stadig stærkere statsminister Mette Frederiksen (S). Ikke overraskende er opbakningen til de borgerlige partier i Folketinget derfor også nu faldet til et historisk lavpunkt.

Den personlige kemi mellem de blå partiledere er gået fra sur til ætsende syrlig. Angrebsmålet for den borgerlige egenbeskydning er Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, som ingen af de andre borgerlige partier længere vil pege på som deres statsministerkandidat. Under Folketingets afslutningsdebat slog DF-formand, Kristian Thulesen Dahl således fast, at han ikke »for nuværende« kan pege på Venstres formand.

Liberal Alliance er bestemt ikke begejstret. Mindre overraskende støtter Nye Borgerliges formand Pernille Vermund heller ikke Jakob Ellemann-Jensen som spydspids for blå blok. Til gengæld er det højst opsigtsvækkende, at De Konservatives formand Søren Pape Poulsen nu også melder hus forbi:

 

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Prøv en måned gratis.

Klik her

Allerede abonnent? Log ind her

Anbefalinger

 • Michael Larsen
 • Lars Koch
 • Thomas Tanghus
 • Anders Graae
 • Steen K Petersen
 • Alvin Jensen
 • Carsten Munk
 • Jørn Pedersen
 • Mads Greve Haaning
 • Freddie Vindberg
 • Ole Svendsen
 • Katrine Damm
 • Jane Jensen
 • Eva Schwanenflügel
 • Peter Knap
 • Anker Heegaard
 • Bjarne Bisgaard Jensen
 • Eric Philipp
 • Torben K L Jensen
Michael Larsen, Lars Koch, Thomas Tanghus, Anders Graae, Steen K Petersen, Alvin Jensen, Carsten Munk, Jørn Pedersen, Mads Greve Haaning, Freddie Vindberg, Ole Svendsen, Katrine Damm, Jane Jensen, Eva Schwanenflügel, Peter Knap, Anker Heegaard, Bjarne Bisgaard Jensen, Eric Philipp og Torben K L Jensen anbefalede denne artikel

Kommentarer

Eric Philipp

Selvom jeg nok aldrig kommer til at sætte et kryds ved et af de partier af blå blok, så synes jeg stadig at det er meget ærgerligt, at det lige nu føles som om der ingen opposition er til stede.
Et tegn af en sund demokrati er den demokratiske diskussion og for at have diskussioner, skal man have modargumenter.
En regering bør udfordres, også selvom at jeg har stemt på dem.

ingemaje lange, Allan S. K. Frederiksen, René Arestrup, Peter Høivang, Helle Walther, Dennis Tomsen, Gitte Loeyche, Rikke Nielsen, Erik Fuglsang, Holger Nielsen og Tommy Clausen anbefalede denne kommentar
Eva Schwanenflügel

"Derfor er den borgerlige blok ved at opløse sig selv i et bad af blåsyre; den farveløse og dræbende substans, som koger allerede ved stuetemperatur."

Et utroligt rammende billede..
Man ser det for sit indre blik.

Men tag endelig ikke fejl; de nationalneurotiske fundamentalister vil blive stadig mere skingre i deres krig om opmærksomhed.

Senest har Martin Henriksen hængt en jurist ansat i Udlændingestyrelsen (og medlem af de Radikale) ud med billede på Facebook.
Han beskylder hende - og alle andre med dobbelt eller andet statsborgerskab end dansk - for at være inhabile og illoyale overfor Danmark, og kræver ansættelsesstop for udlændinge i Staten.

Mattias Tesfaye har kaldt anklagerne for "vanvittige", og DJØF overvejer sagsanlæg for injurier.

"Kvinde med dobbelt statsborgerskab tager til genmæle"
https://nyheder.tv2.dk/samfund/2020-07-10-kvinde-med-dobbelt-statsborger...

Helene Kristensen, Per Klüver, Jan Weber Fritsbøger, Benta Victoria Gunnlögsson, Bjarne Bisgaard Jensen, René Hansen, Gert Romme, Helle Walther, Torben Lindegaard, Steen K Petersen, Jørgen Mathiasen, Alvin Jensen, Lisbeth Glud, Rolf Andersen, Gitte Loeyche, Torben K L Jensen, Susanne Kaspersen, Jeppe Lindholm, Holger Nielsen, Freddie Vindberg, Søren Fosberg, Ole Svendsen, Katrine Damm, Jørn Pedersen, Steffen Gliese og Lise Lotte Rahbek anbefalede denne kommentar
Steffen Gliese

Eric Philipp, der er jo ingen, der siger, at den demokratiske diskussion altid skal udspille sig til højre, sådan som man ser det i USA. For et dansk synspunkt vil det være betydeligt mere i vores nationale ånd, hvis de gode erfaringer fra coronakrisen udmøntes i en diskussion om at få lappet hullerne i det sociale sikkerhedsnet og udbedret frostskaderne i velfærdsbygningen.

Helene Kristensen, Michael Larsen, Lars Koch, Ole Henriksen, Per Klüver, Jan Weber Fritsbøger, Søren Kristensen, Chris Ru Brix, Anders Reinholdt, Henrik Peter Bentzen, Peter Høivang, Helle Walther, Steen K Petersen, Lars Løfgren, Bjarne Bisgaard Jensen, Alvin Jensen, Lisbeth Glud, Dennis Tomsen, Rolf Andersen, Gitte Loeyche, Torben K L Jensen, hannah bro, Susanne Kaspersen, Vibeke Hansen, Tino Rozzo, Jeppe Lindholm, Holger Nielsen, Freddie Vindberg, Ole Svendsen, Jakob Trägårdh, Katrine Damm og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

Jeg mener, at der er større og vigtigere grund til at mistænkeliggøre Martin Henriksen end så mange andre. Jeg oplever Martin Henriksen som en person, der ikke kan skelne i det han selv siger. Det bliver utroværdigt på samme måde som Naser Khader. Det er da sikkert udmærkede mennesker, men de kan ikke skelne i det de selv siger. Det er således fyldt med selvmodsigelser og manglende indblik i konsekvensen af det sagte.

Per Klüver, Steffen Gliese, Gert Romme, Halfdan Illum, Alvin Jensen, Rolf Andersen, Jeppe Lindholm, Holger Nielsen, Freddie Vindberg, Ole Svendsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

De borgerlige er på vildspor. Det drejer sig ikke længere om konservatisme, liberalisme og socialisme. Det drejer sig derimod om menneskets væren på jorden, som vi er godt på vej til at ødelægge. Tilbage i forrige århundrede blev der gjort meget tydeligt opmærksomt på, at vi er ved at save den gren over, vi selv sidder på. Og så kæmper visionsløse politikere stadig om retten til at tjene mest.
Jeg er bange for, at hovedparten af politikerne på Christiansborg lider af tunnelsyn.

Lars Koch, Jens Kofoed, Jan Weber Fritsbøger, Maia Aarskov, Søs Jensen, Steffen Gliese, Berith Skovbo, Henrik Peter Bentzen, Bjarne Bisgaard Jensen, Halfdan Illum, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Rolf Andersen, hannah bro, Jeppe Lindholm, Holger Nielsen, Freddie Vindberg, Carsten Svendsen, Søren Fosberg, Ole Svendsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Ole Svendsen

Lad os håbe at fraværet af opposition til højre for midten, kan trække Social Demokratiet til venstre.

Vi har brug for, at de høje ambitioner på klimaområdet bliver indfriet. Det er også vigtigt at der bliver prioriteret velfærd fremfor skattelettelser. Herunder en styrkelse af Skat, så pengene kommer i kassen og en solid indsats for at få multi-nationale selskaber til at betale en fair andel af de penge de tjener i Danmark. De skal ikke havne i et skattely.

Desuden har vi brug for, at den racistiske udlændinge politik, som S har overtaget fra DF bliver droppet til fordel for helt alm. menneskelig anstændighed. Her kan S i den grad lære noget af Radikale, Enhedslisten og til dels SF.

Anna Christensen, Per Klüver, Jan Weber Fritsbøger, Liselotte Paulsen, Steffen Gliese, Benta Victoria Gunnlögsson, Tina Peirano, René Hansen, Henrik Peter Bentzen, Steen K Petersen, Lars Løfgren, Alvin Jensen, Susanne Kaspersen, Rolf Andersen, Gitte Loeyche, hannah bro, Jeppe Lindholm, Freddie Vindberg, Holger Nielsen, Carsten Svendsen, Jørn Pedersen, Ervin Lazar og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Erik Fuglsang

Eric Philipp
11. juli, 2020 - 03:54
"Selvom jeg nok aldrig kommer til at sætte et kryds ved et af de partier af blå blok, så synes jeg stadig at det er meget ærgerligt, at det lige nu føles som om der ingen opposition er til stede.
Et tegn af en sund demokrati er den demokratiske diskussion og for at have diskussioner, skal man have modargumenter."
En regering bør udfordres, også selvom at jeg har stemt på dem.

Jeg er enig, navnebror.
Alle regeringer - blå som rød - skal helst mødes en konstant og veloplagt opposition hver eneste dag året rundt.
Som ærkeborgerlig skal jeg være den første i kommentarsporet til at begræde, at blå blok pt. ligger i ruiner og vel dårligt kan mobilisere 40 % af vælgerne, medmindre vi tæller de radikale stemmer med i regnestykket, hvilket de sikkert vil betakke sig for.
Når det er sagt og skrevet, så skal de røde nok ikke glæde sig for tidligt. De blå vil rejse sig igen,det gør vi altid.
Og hvad og hvor meget har de yderligtgående røde partier forresten fået gennemført af vaskeægte ræverød politik, siden de som støttepartier bragte en mindretals S-regering til magten?

Jørn Pedersen

@ Erik Fuglsang
Hvad mener du med at være ærkeborgerlig. Mener du, at nogle mennesker er bedre end andre og derfor skal have mere. De andre skal så til gengæld være underdanige og arbejde for de "gode". Det du reelt mener er, at når det regner på præsten så drypper det måske på degnen?
Blå blok mærker tidsånden, der mindre og mindre går ind for, at nogen skal leve på bekostning af andre.

Steen K Petersen, Jan Weber Fritsbøger, Steffen Gliese, Henrik Peter Bentzen og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Jørn Pedersen

@ Erik Fuglsang
Jeg tror, at tidsånden peger mod fællesskab og at vi bygger i fællesskab. Videre tror jeg, at vi er nødt til at respektere, at vi er kommet til en grænse, hvor vi i fællesskab skal tænke os grundigt om, hvis menneskeheden skal overleve, hvilket jo ikke netop er blå bloks kendetegn.

Jens Kofoed, Jan Weber Fritsbøger, Steffen Gliese, Bjarne Bisgaard Jensen, ingemaje lange, Henrik Peter Bentzen, Susanne Kaspersen, Steen K Petersen, Eva Schwanenflügel og Alvin Jensen anbefalede denne kommentar
Rikke Nielsen

ørn Pedersen

"Jeg tror, at tidsånden peger mod fællesskab og at vi bygger i fællesskab. Videre tror jeg, at vi er nødt til at respektere, at vi er kommet til en grænse, hvor vi i fællesskab skal tænke os grundigt om, hvis menneskeheden skal overleve, hvilket jo ikke netop er blå bloks kendetegn."

Og vi kan da passende begynde at tænke sammen, ved at skyde løs på hinanden ;-)

Freddie Vindberg

»Derfor er den borgerlige blok ved at opløse sig selv i et bad af blåsyre; den farveløse og dræbende substans, som koger allerede ved stuetemperatur.«

Ja, og den kunne reetableres, vha. en stram knold, af rødt hår.

Jørn Pedersen

@ Rikke Nielsen - ørn Pedersen
Me I presume
Ikke helt forstået. Jeg mener, at vi nødvendigvis skal fællesskabet og samarbejdet og ikke drive kiler ind til konflikter.

Steen K Petersen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar
Jeppe Lindholm

En ting har jeg aldrig forstået. Mennesker som Anders Fogh Rasmussen, Den-Lille-Svindler, hele Liberal Alliance holdet, som åbenbart hader velfærdsstaten og dermed de danske værdier - Hvorfor i alverden udvandre de ikke bare til USA? Deres drømmeland. Så kan de jo endelige leve deres drømmeliv.

Helene Kristensen, Liselotte Paulsen, Jan Weber Fritsbøger, Søs Jensen, Henrik Peter Bentzen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Mads Kjærgård

Mon ikke det glippede, dengang Venstre holdt op med at være liberale? Det går ikke så godt i hanke med at være EU tilhængere. LA de er jo neoliberale, De Konservative? Tja de er jo ikke liberale af ideologi, men jeg husker da endnu sloganet "Frihed under ansvar." det var egentlig ret ok og folk som Poul Schlüter var ret ok også, men De Konservative har i så mange år, løbet efter Venstre, at de nærmest har været at opfatte, som et blindt appendix så.. Nye Borgerlige er squ heller ikke liberale. I Blå Blok måske, men nærmere et nyt DF, og DF? Enhver idiot kunne se, at de skulle have brugt deres enormt gode valgresultat, til at markere sig selv, og at de, der havde stemt på dem forventede sig noget retur. Men nej de fulgte også bare Venste og den hovedløse EU politik. Nu har Mette F fundet recepten, og det er alt alt for sent! Lidt ærgerligt fordi Danmark var bedst tjent med den frie debat og med det bedre arguments argumentation. Men sidstnævnte døde vist lidt med Fogh! Og er aldrig genopstået sidenhen! Men stadigvæk!

Helle Walther

Der er jo ingen rigtig blå blok,Venstre vil egentlig helst samarbejde med S og R, R med V og S, mens S samarbejder bredt både til højre og venstre i folketinget. De konservative vil være statsminister , når de blå om 10-12 år får magten igen, og det kan da godt være det lykkes. Ellemann bliver ikke Ventres redning, jeg tror de nedsmelter i en periode, som K og DF har oplevet. Så der er intet rigtigt lige nu. Fogh oplevede jo det samme, da S lå underdrejet i 10 år efter Nyrup. han kunne næsten gå på vandet i starten, solgte sig til Pia K, og så var der borgerlig udlændingepolitik som fokus. Det er så på retur.
Håber Mette F står distancen og får DK gennem de næste år på en god økonomisk måde, med det grønne og velfærden i behold.

John Damm Sørensen

Jeg forstår ikke helt Martin Henriksens udfald. Historisk er der mange eksempler på, at indvandrere, som har fået deres på det tørre, er de mest skeptiske overfor yderligere indvandring. Jeg fik første gang øjnede op for det faktum, da jeg engang i midt firserne talte med en mand fra Australien om emnet. Sidenhen har folk som eksempelvis Naser Khader bekræftet australierens observation.

Eva Schwanenflügel

@ John Damm Sørensen

Martin Henriksen laver ikke et sådant udfald på grund af en reel bekymring.

Han har snuppet en del af opslaget/idéen fra et medlem af Stram Kurs, Max Uwe Hansen, der hængte adskillige navngivne ansatte ud med billede, også på Facebook.

Det handler om hetz mod udlændinge som sådan, med den store fordel at det bringer Henriksen og DF i medierne med deres dagsorden.
Et slagnummer mod Nye Borgerlige, der som bekendt truer DF i meningsmålingerne.

Det er spin.
- At det så også er chikane og injurier er mindre væsentligt.

Helene Kristensen, Ole Svendsen, Per Klüver, Steen K Petersen og Steffen Gliese anbefalede denne kommentar
Flemming Olsen

Polemikken om sagsbehandleren i udlændingestyrelsen med dobbelt afghansk-dansk statsborgerskab, har vakt en del vrede, nok primært fordi sagen er rejst af Henriksen. Men er det ikke på sin plads at få en debat om det emne? Uanset om der findes love og regler på ens område, som sagsbehandler i det offentlige, så åbner de altid plads for et skøn, alle tilfælde kan ikke reguleres i detaljer. Det er en kendt sag, at man ikke må være inhabil. Man må f.eks. ikke behandle sager om udvisning eller familiesammenføring, hvis man er beslægtet med de pågældende. Men hvor langt rækker habilitetskravet, må man være fra den by eller den region, hvor de pågældende kommer fra, og må man overhovedet være fra det samme land?

Ib Christoffersen

Ordsproget, at det er bedre at tabe et slag og vinde en krig, passer ikke på blå blok. Her er det vigtigere at vinde et slag og så tabe krigen til Den Store Leder. Og, mon ikke det forhold alene jager mange vælgere fra blå partier til Den Store Leder. Vi vil vel hellere have en rød leder der kører Danmark i sænk, end en blå kagekone der kører Danmark i sænk.

Steffen Gliese

Ib Christoffersen, vi vil helst have en centristisk leder, der kan samle alle interesser i samfundet om at arbejde for alles fælles bedste.

Eva Schwanenflügel

@ Flemming Olsen

Man kan ikke bare mistænkeliggøre folks habilitet baggrund af deres forældre eller eventuelle oprindelsesland, uden at have et konkret eksempel på, at vedkommende har misbrugt sin stilling, især ikke når det gælder embedsmænd.

Det har intet at sige, hvem der fremsætter beskyldningerne.

I dette tilfælde er det ovenikøbet sket på et socialt medie, hvor billedet af juristen, (der iøvrigt er fuldmægtig), kan ses og deles af alle.

Med andre ord, juristen er sat i offentlig gabestok uden det ringeste bevis for, at hun har gjort sig skyldig i noget.

Der er lovligt i Danmark at have dobbelt statsborgerskab, så hvis Martin Henriksen og DF er utilfredse med loven, må de jo arbejde på at få den ændret, istedet for at anklage tilfældige embedsfolk med udenlandske rødder for at begå ulovligheder.

Helene Kristensen, Ole Svendsen, Steffen Gliese, Sven Elming, Liselotte Paulsen, Helle Walther, Per Klüver, Ib Gram-Jensen, Steen K Petersen og Jan Jensen anbefalede denne kommentar
Ib Gram-Jensen

FNs Verdenserklæring om menneskerettigheder, artikel 21, stk. 2:
"Enhver har ret til lige adgang til offentlige embeder og hverv i sit land."

Martin Henriksen kunne jo også foreslå, at danskere ikke må være ansat i Udlændingestyrelsen, da de jo kunne tænkes at være skeptiske over for udlændinges tilstedeværelse i Danmark. Måske skulle alle stillingerne kun besættes med folk med statsborgerskab i lande, der intet har og intet vil kunne få i klemme med hensyn til styrelsens afgørelser, så der ikke kan være mistanke om inhabilitet, eller hvad? Og bør danske dommere dømme danskere? Kunne de ikke mistænkes for at have en sympatisk forhåndsindstilling til dem, så straffene blev for milde? Og så videre ud i de fritsvævende mistanker.....

Helene Kristensen, Ole Svendsen, Sven Elming, Liselotte Paulsen og Eva Schwanenflügel anbefalede denne kommentar

BLÅSYRE ÅRGANG 2001?
Er det mon blåsyre, der er i færd med at opløse blå blok?Uanset hvordan vi vælger at kalde det, så blev den giftige stads, som blå blok sidder fast i, brygget af Anders Fogh og Pia Kjærsgaard tilbage i 2001. Angrebet på Tvillingetårnene tjente nemlig som påskud for at indføre en de facto undtagelsestilstand, som "legitimerede" en række ulovligheder- lige fra hetzen mod de så kaldte smagsdommere til deltagelsen i den retsstridige Irak-krig.
Søren Krarup døbte denne tingenes tilstand som Systemskiftet. Det var lige nøjagtigt det omvendte. Det var et eklatant brud på Danmarks retstraditioner, et brud som Inger Støjberg i sin ministertid indtil det sidste fejrede med lagkage.

Helene Kristensen, Ole Svendsen, Steffen Gliese, Ib Christensen, Liselotte Paulsen, Eva Schwanenflügel og Helle Walther anbefalede denne kommentar